Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 19:56

Jaja, most kapisgálom...ha jól értem a gondoknak adtatok egy lakást, amit ő tovább adott bérbe.
Meglehet nem is kell a könyvelésben szerepelnie a számláknak, ha az ő szerződése úgy szól th-val, hogy a lakás rezsijét a gondnok/kk maga fizeti. Olyan mintha ő laknak benne, fizeti a rezsit a saját bérbe kapott lakása után.

Mousekiller # 2011.01.09. 21:41

:) Igen, igen! Olyan, mintha ő lakna benne. Csak a számlákat nem ő fizeti közvetlenül, hanem kiveszi a házipénztárból, befizeti, aztán (bizonylat nélkül) levon valamennyi, ún. rezsi összeget a gondnoki díjából. Én azt nem értem, hogy miért keveri ebbe bele a házat... :)


Éva

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 22:44

Ezt így én sem értem. Talán a szerződését kellene megnéznetek, hogy milyen feltételek mellett kapta a lakást, hogy szól a rezsifizetés. Esetleg tőle magától megérdeklődni, hogy ki kivel van?:)

Mousekiller # 2011.01.10. 08:03

:) Köszönöm! Hát, elég zavaros nekem is. Igaz, nem értek hozzá. Szeretném még megkérdezni, hogy érvényes-e még az az (APEH?) rendelkezés, miszerint a házipénztárban 500 eFt lehet? A kk beszedte a bérlőktől az első negyedévi díjakat, majd ugyanazzal a lendülettel kifizette magának a házipénztárból. (500eFt alatti összeg) A jogcím ok (dolgozott érte), de mivel a felmondási idejét tölti, hoztunk egy határozatot, hogy pénzforgalmat nem bonyolíthat a SZVB jóváhagyása nélkül. Ő ezt úgy értelmezte, hogy a házipénztárra nem vonatkozik. Mi igazán azon döbbentünk meg, hogy a házipénztárban ekkora összegek voltak. Rosszul emlékszem, hogy ezt nem olyan régen szabályozták? Vagy csak akarták?

Egyébként az itt lévő illetékes, segítőkész személyek (nem sorollak Benneteket, de úgyis tudjátok) igazán kezdeményezhetnék a társasházkezelői tanfolyamok ellenőrzését! Én magam más területen, de OKJ-s oktatással foglalkozom, és a saját területemen is indítványoztam a képzések felülvizsgálatát. Hogy a fenébe lehet, hogy 3 hónap alatt levelezőn :) (távoktatás), valaki ilyen komoly és felelősséggel járó OKJ-s bizonyítványt szerezhet? Még, ha lenne gyakorlata, vagy korábbi ismerete más területről... de így?


Éva

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 12:14

Éva, nem ez az egyetlen ami kellene ebben a szakmában, de a jelenlegi szakmai szervezetünk, aki hivatott volna ilyesmiket kieszközölni, leginkább kiállítást, árubemutatót szervez:):) és hülyébbnél hülyébb tanáccsal látja el a hozzá tanácsért fordulókat.

A házipénztár szabályt eltörölték, illetve arra módosult, hogy az előző év árbevételének egy bizonyos százaléka lehet pénztárban, de mivel a th-nak nem árbevétele van, így rá egyik sem vonatkozik. A pénztárkezelési szabályzatban kell rendelkezni, illetve SZMSZ ben lehet korlátozni a kk készpénzkezelési gyakorlatát.
Én mondjuk egyáltalán nem szedek kp-ban közös költséget egy házamnál sem, és készpénz is csak minimális van nálam, ami mondjuk fénymásolásra, posta költségre kell évi néhány ezer forint. Azt persze tudom, sok kk el sem vállalja ilyen feltételekkel a házat...

ragyasdezso # 2011.01.10. 13:01

Andi2

A bérleti díj vállalkozási árbevétel.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 13:14

Ez igaz,de az már egy másik történet, itt konkrétan a kköltség pénztárba fizetéséről volt szó. :) Jellemzően th-nak közös költség bevétele van.

Mousekiller # 2011.01.10. 15:07

Andi, jöhetnél hozzánk is kknek. :) Köszönöm a válaszodat! Pénzkezelési szabályzatunk..na az nincs. SINCS. Remélem lesz olyan kk, aki ezeket végre rendbeteszi. De félre értés ne essék, mi lakók is hibásak vagyunk, és aki mást mond, az színezi magát! Látom a házban: megy a hőbörgés, kis falu az egész, csak másként hívják. Minden más fontos, csak a közös ügyek nem. Ja, meg a kkötlség fizetés, az sem sürgős...
Persze van kivétel (különben már fagyoskodnánk. :)) A kgyn ugyanaz a húsz arc, mondhatni B-közép, de még az sem... Pedig semmi mást nem szeretnénk, csak egy partnert, akit kknek hívnak, és megfelelő keretek között rábízhatjuk a vagyonkánkat, ugye... (ezért is akadtam ki a képzés anomáliáin).

A BÁ -féle egyesület (vagy mi)... hááát...igen. Láttam, hogy minden más fontos, csak a lényeg nem. Nem is értettem, hogy miért van olyan honlapjuk, amilyen. Aztán rájöttem. :) Egy biztos, ez a fórum ezerszer több, jobb, hasznosabb és gyakorlatban működő tanácsot ad (hála Nektek).

Köszönöm, még egyszer! (Nem ígérem, hogy nem láttok többet. :))


Éva

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.10. 15:40

Hm...köszi. Honnan írsz? Majd beadok egy pályázatot, ha közelben vagy:)

MajorDomus # 2011.01.10. 19:43
¨a bérloktol beszedte az elsó negyedévi díjakat¨ ez eleg egyértelmű hogy nem kozos koltseg. Hogy vonja le igy a bérlő a forrásadot? Ki ellenőrzi hogy befizeti-e a NA
  • nak Igaz kiadja az igazolást, ha kiadja de itt ez meglepne.
MajorDomus # 2011.01.10. 19:47
¨a bérloktol beszedte az elsó negyedévi díjakat¨ ez eleg egyértelmű hogy nem kozos koltseg. Hogy vonja le igy a bérlő a forrásadot? Ki ellenőrzi hogy befizeti-e a NA
  • nak Igaz kiadja az igazolást, ha kiadja de itt ez meglepne.
nandy # 2011.01.10. 20:29

az előző év árbevételének egy bizonyos százaléka lehet pénztárban

Andi, ezt rosszul tudod, ugyanis az összes bevétel 2%-a lehet a maximum, nem csak az árbevételt kell nézni. De 500 eFt biztosan lehet a pénztárban, bevételtől függetlenül.

nandy # 2011.01.10. 20:31

Számviteli törvény
14. § (9) A (8) bekezdés szerinti napi készpénz záró állomány maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga - kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik - nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 2%-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 2%-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni. Mindaddig, amíg az előző üzleti év összes bevétel adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni.

nandy # 2011.01.10. 20:35

A Számv. tv. pedig a társasházakra is vonatkozik, Pénzkezelési Szabályzat kell, és abban maximalizálni kell a th. napi pénztáregyenlegét, de az max. a törvényben előírt összeg lehet.

Bikuci # 2011.01.11. 15:39

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm a kérdésemre adott negatív kritikádat, inkább ne szólaltál volna meg.

MajorDomus # 2011.01.11. 18:47

nem kritikának szántam, az meg hogy mikor szólalok meg a nyilvános forumon hadd legyen mar az en dolgom.

A lenyeg az hogy széllel szemben nem lehet...
Ha a tobbseg támogatja nem sokat tehetsz.

Mousekiller # 2011.01.12. 15:17

MD! Beszedte a negyedéves díjat, kiállított egy számlát, amin mínuszos tétel a 25% forrásadó, azaz a bérleti díj annyival kevesebb, és találtunk egy aláírt papírt, hogy a bérlő vállalja, hogy befizeti.
Ellenőrzésről nem esett szó benne. Ha nem fizeti be, akkor az a Tház felelőssége? Hogyan lehet ellenőrizni? Kérjük el a ... mit? :)

Nekem már Lepsénynél sem volt meg... :)


Éva

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.12. 20:17

A kk nak vagy a könyvelőnek elvileg van elektronikus ügyfélkapu belépője, és azon keresztül meg tudjátok nézni a th adófolyószámláját.

MajorDomus # 2011.01.12. 21:44

ez igy van.
Rogton kiderül hogy befizeti-e ax adót.

Mousekiller # 2011.01.13. 09:28

Köszönöm a válaszaitokat, utánajárunk! Bikuci kérdése kapcsán vetődött fel bennem, hogy jogszerű, hogy valamilyen munkát egy lakó a kköltség fejében vállal? Ha igen, akkor ezt hogyan lehet úgy lepapírozni, hogy megfelelő legyen? A házban több mesterember lakik, akik a lerongyolódott linóleum cseréjét (ill. a kövezést) elvégeznék ennek fejében, de eddig ettől félt a tház, mondván nem szabályos. Rosszul tudtuk?


Éva

Mousekiller # 2011.01.13. 09:36

Még egy kérdés... A kk eljárt egy peres ügyben, majd annak a végén, peren kívüli megállapodást írt alá, az eredeti összeg sokszorosáról (ebben vannak vitatható és nem vitatható tételek, de ez most mindegy). Sem az szvb, sem kgy nem hagyta jóvá a nagyösszegű kötelezettségvállalást. Az eredeti összeg 1,2 millió (ami kgy jkv-ben többször szerepel), az aláírt összeg 4 milla. A követelést visszautasítottuk, tekintettel arra, hogy a kknek nem volt jogosultsága a ház nevében ilyen mértékű kötelezettséget vállalni (nyolc napos fizetési határidővel). Az ellenoldal ügyvédje arra hivatkozva nem fogadja ezt el, hogy szerinte a kk eljárásra jogosult, ami magában foglalja a kötelezettségvállalást is. Szerinte fizessük ki a négy millát, és ha akarjuk pereljük vissza a kkn. ... Persze megyünk ügyvédhez, de ha van hasonló tapasztalatotok bárhonnan, megköszönném, ha megosztanátok velem!


Éva

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 10:05

Éva:
Th tv
28. § (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz: a) b.) c) a közösséget terhelő kötelezettségek vállalásáról; h) minden olyan ügyben, amelyet a szervezeti-működési szabályzat nem utal a közös képviselő vagy az intézőbizottság, illetőleg a számvizsgáló bizottság hatáskörébe.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 10:09

Ha SZMSZ ben nem adtatok neki tejhatalmat, akkor elvileg csak a kgy határozatban szereplő 1,2 milláért vagytok felelősek, a többiért meg pereljen titeket ő, vagy kérje el a kk-tól.
Én biztosan nem kötnék ilyen megállapodást senki nevében:)

MajorDomus # 2011.01.13. 19:36

Andi

ez nem megy. Amit a k.k a haz nevében aláír az ül.
Az ,,ellenoldal ügyvédjének,, igaza van.
A penzt ki kell fizetni, s a társasháznak a k.k ellen kell kártérítési pert indítania hataskori túllépés miatt.

ragyasdezso # 2011.01.13. 20:35

Mousekiller

Jogszerű, ha megfizetik utána az adót.