Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Szomorú örökös # 2019.12.12. 17:26

Julia82

A felszíni beállók külön helyrajzi számmal a lakók saját tulajdonai.....A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

Azt hiszem, hogy akkor el is dőlt a kérdés. Gyanús, hogy a garázs-feljáró fűtésének költsége egyértelműen társasházi költség, amelyben a lakóknak egyformán kell kivenni a részét. Ugyanis csakis használati jog van rajta, amit bármikor a társasház közgyűlése szerintem simán megszüntethet és akkor gyakorlatilag bárki használhatja a mélygarázst, ha jogosultságot szerez rá. Egyébként is bolond lenne ekkora költségű beruházást kifizetni az, akinek csak használati joga van rajta. Innen kezdve már kicsit más a leányzó fekvése, ugye?

Kicsit ez olyan, mint a haszonélvezeti jog szerintem, ahol a nagyobb beruházások költségét nem a haszonélvező,m hanem a tulajdonos kell, hogy viselje.

Bár ez az én laikus véleményem, de majd MajorDomus szerintem megmondja a tutit.

Julia82 # 2019.12.12. 16:07

Kedves drbjozsef,

A felszíni beállók külön helyrajzi számmal a lakók saját tulajdonai, így nem kellett engedély hozzá. A garázsszinten lévő 4db beálló közös társasházi tulajdon, az említett két lakó kizárólagos használati jogával.

drbjozsef # 2019.12.12. 08:42

Julia82,

Első körben hagy kérdezzem meg : ha nem volt közgyűlés, akkor pontosan hogyan oldottátok meg a felszíni parkolásgátló rendszerek telepítését?

A mélygarázs külön helyrajzi számot kapott, és a 2 lakó különtulajdonában vannak, vagy a társasház tulajdona és csak használatuk van rá? Ugyanez a felszíni parkolóknál?

Julia82 # 2019.12.12. 07:57

Tisztelt Jogászok,

Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy milyen irányban tudunk elindulni az alábbi esettel kapcsolatban?:
8 lakásos új építésű társasház egy közös képviselő céggel szerződésben. Lakógyűlés az alapításon, megbízáson kívül nem volt 3 év alatt (lassan 4)! A lakáshoz tartozik egy mélygarázs, ahol 2 tulajdonos vásárolt 4 beállóhelyet, a többieknek felszíni parkolóhelyeik vannak. Rendszeres kiabálás, hangos szitkozódás hallatszott minden évben amiatt, hogy az említett két lakó télen nem tud kiállni a garázsból, mert a lejáró tükörsimára van fagyva és azt fel kell olvasztani minden reggel. Onnantól télen egyszerűen elfoglalták a többi lakó felszíni beállóit, mert nekik joguk van parkolni! Ezt a helyzetet megoldottuk parkolásgátló eszközök telepítésével. Látszólag dúlva-fúlva, ordibálva elfogadták a dolgot, de most jön a csavar!
Múlt hónapban érkezett egy ajánlott levél a közös képviselőtől, hogy haladéktalanul fizessünk be egy jelentős plusz összeget a társasház számlájára, mert a két lakó megcsináltatta a garázslejárót fűthetőre és ennek a ránk eső költségeivel tartozunk! Erről az egészről nem értesültünk, sőt a többi lakóval egyeztetve, nem volt a tudtunk nélkül megtartva lakógyűlés sem, valamint más sem tudott semmit az egészről! A lakók többsége szó nélkül átutalta a ráeső több százezer forintot, mi ezt nem voltunk hajlandóak megtenni! Úgy gondolom, hogy egy mezei lakónak és egy közös képviselőnek sincs joga arra, hogy jelentős összegű munkálatokat végeztessen el értesítés nélkül a házon! Kiderült az is, hogy a munkát az egyik lakó testvérének a cége végezte (kértem árajánlatot egy független cégtől, ami kevesebb mint a fele lett)
Múlt héten érkezett egy újabb levél, hogyha nem fizetünk akkor fizetési meghagyást tesz a jegyzőnél, valamint jelzálogot fog bejegyeztetni a lakásunkra! Hova tudunk fordulni és mit lehet csinálni hivatalos úton egy ilyen képviselővel? Van joga ezeket az intézkedéseket megtenni?

Köszönöm a segítséget előre is!

MajorDomus # 2019.11.26. 22:13

Szerintem előbb olvasd el a közgyűlési határozatot!
Nem biztos hogy a képviselő találta ezt ki.

rathmatyi # 2019.11.26. 17:26

Nem is várom el, hogy folyton otthon üljön, nem is várhatók, de azt talán igen, hogy ne kelljen "könyörögni", hogy bármikor bemehessek a "saját" udvaromba. Pont ezért kértem kulcsot, de nem ad...

drbjozsef # 2019.11.26. 08:22

Hát ki a fene akarja, hogy otthon üljön napi 12 órában? Ő.
Ha nem akar, akkor ad kulcsot.

Azt írtam a _közösség_ alkalmazottja. Igaz, Mt. értelemben nem az.

MajorDomus # 2019.11.25. 20:35

Valóban nem király,de a közösség döntését hajtja végre.
Azt viszont bem várhatod el tőle,hogy napi 12 órában otthon üljön,jogy te mikor akarsz anyagot szállitani. Ezért kell egy kompromisszum. A közös képviselő egyébként nem alkalmazottja a társasháznak,nem is lehet.

drbjozsef # 2019.11.24. 16:03

rathmatyi,

Mondd meg neki, hogy oké, nem ad kulcsot, de akkor ad egy mobil számot, és leszarod, hogy nincs otthon, ha telefonálsz egy órán belül legyen ott kinyitni.
Ha ragaszkodik az előző nap szóláshoz, akkor ezen túl minden este telefonálj rá, hogy holnap kelleni fog 8:00 és 20:00 között. Sajnos pontosabban nem tudod, hiszen ez egy építkezés, bármikor előfordulhat anyag beérkezés.
Ha nem ad így se kulcsot, akkor mondd meg, hogy a következő esetben, amikor szólsz, és nem jön, akkor felfúrod a zárat, és a saját költségén kell helyreállítania majd. Akár többször.

A közös képviselő a közösség alkalmazottja, nem a király.

rathmatyi # 2019.11.24. 11:25

Itt az a probléma, hogy akkor se adná oda, mert attól fél, hogy odaadom a szomszédoknak akik lemásolják. Bármit mondunk neki, mintha a falnak beszélnénk...Azt is mondtuk neki, hogy akkor hagyja nyitva a felújítás idejére, de abba se ment bele...

MajorDomus # 2019.11.24. 09:43

Egyszerű.
Az épitkezés/felújitás időtartamára 10,000 ft kaució ellenében átvesztek egy kulcsot,ha végeztetek akkor visszaadjátok.

rathmatyi # 2019.11.23. 20:30

Köszönöm! Ha mennénk és rögtön beengednének nem lenne probléma. De mindig hívogatni kell a hölgyet, akinél a kulcs van. Aztán vagy otthon van, vagy nincs. A másik szomszéd meg azzal jön (aki kitalálta), hogy előző nap kell szólni. Ez kb. olyan, hogy kérvényt nyújtsak be, hogy bejussak a közös udvarba...meg van olyan amikor pont úgy jön ki, hogy oda tudunk menni pakolni, de azt előző nap nem tudjuk...vagy szól a köműves, hogy kellene még 3 zsák anyag (25 kg/zsák) és azt egy óra múlva ooda viszem neki...

MajorDomus # 2019.11.23. 20:13

Igen.
Ahhoz viszont nincs,hogy téged a közös tuajdon használatábol kizárjon,mert az 1/96-od részben a te tulajdonod.
.
Magyarul: nem köteles kulcsot adni,de minden alkalommal köteles beengedni,mikor te azt igényled pld. áruszállitásra.

rathmatyi # 2019.11.23. 14:33

Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy 96 lakásos társasház. Van egy osztatlan közös tulajdonú udvar. A lakógyűlés úgy döntött, hogy két sorompóval lezárja, arra hivatkozva, hogy ne tudjanak ott parkolni. A lépcsőház ahol lakok, előről se közelíthető meg úgy autóval, hogy a bejárathoz lehessen állni, mert lépcső van, vagyis minimum 30 métert kell sétálni a bejárathoz. Az udvar felől oda lehetne állni, de azt ugye sorompó zárja le, a sorompó kb 50 m-re van a bejárattól és a 96 lakásból 1 embernek van hozzá kulcsa. Mindig úgy kell kinyittatni, ha be akarunk jönni. Ez a hétköznapokban nem zavar, de most teljes lakásfelújítás van és azért van anyag bőven amit fel kell pakolni. A közös képviselő viszont nem akar a sorompóhoz kulcsot adni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ehhez joga van? Köszönöm

Szomorú örökös # 2019.10.30. 04:55

MajorDomus

Ez most hogy jön ide?

Hapciusz tipikusan az a figura, amit Pattogi úr alakított a „Szomszédokban”! Akinek gyakorlatilag soha semmi nem felel meg, a lételeme, hogy veszekedjen a közös képviselővel. Akit a ház demokratikusan megválaszt aláírónak, számára az is csak „vén buzi tata”. Érdemes elgondolkodni, hogy mennyire kell őt komolyan venni bármilyen kérdésben. Csoda, ha ez még nem tűnt fel. :-)

MajorDomus # 2019.10.29. 20:21

Ez most hogy jön ide?

Szomorú örökös # 2019.10.27. 05:23

Hapciusz

nem szavaztunk meg soha semmilyen szvb-t, csak egy banki aláírót, egy vén buzi tatát

Talán érdekes lenne, ha ezek után a „tata” véleményét is megkérdeznénk rólad. ;-)

Szomorú örökös # 2019.10.27. 05:20

MajorDomus

Ha a képviselőben nem a fizetett ellenséget látnád,akkor mind a ketten jobban járnátok.

Engem ez a Hapciusz valahogy Pattogi úrra emlékeztet a Szomszédokból. :-D

MajorDomus # 2019.10.26. 20:23

Bármikor utánanézhetsz,hogy indokolt e a vakolat leverése!?
.
Ha a képviselőben nem a fizetett ellenséget látnád,akkor mind a ketten jobban járnátok.
.

Szomorú örökös # 2019.10.26. 14:12

Hapciusz

Ilyenkor mi a teendő, mert akár évekig nem lesz pótolva a vakolás, a tulajdonos kárára.

Nem ez az első, hogy ekézed a közös képviselőtöket. Mi lenne, ha inkább valóban inkább segítenél neki, hogy ezeket a munkálatokat elvégezze? Hidd el, mindenkinek jobb lenne! És kevésbé tűnnél kötözködőgépnek. Sajnos egyelőre csak ez az, ami látszik külső szemlélő számára. :-)

Hapciusz # 2019.10.26. 12:57

A házon több vakolatrepedés is van, nemcsak az utcafronti felső emeleten.Körbe bárkire ráeshet a vakolat vagy az ott parkoló autókra akár..
Ilyenkor mi a teendő, mert akár évekig nem lesz pótolva a vakolás, a tulajdonos kárára.
Ugyanakkor lenne rá pénz, hogy be is vakolják rendesen, de csakazértse...

Szomorú örökös # 2019.10.26. 10:26

KBS

Ezt kinek írtad?
A veszélyes vakolat-leomlás azért akármerről is nézzük, jogi kategória.
Főleg ha mondjuk súlyos sérülést okozó baleset van belőle.
Az viszont, hogy valaki zsigerből mindenért csak a közös képviselőt ekézi, az már kevésbé.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.26. 06:47

Jogi Fórum...

Szomorú örökös # 2019.10.26. 04:49

Hapciusz

a közösképviselő felvetette hogy a társasház utcai frontján (nem mind a négy oldalán) a legfelső emeleten levereti a vakolatot veszélytelenítés céljából.Nyilvánvaló kibaszásból a lakóval szemben, hogy hidegebb legyen annak lakása.

Ha a te gyereked fejére esik a vakolat, akkor is ezt fogod mondani? Inkább segíts neki és abban működj együtt vele, hogy mielőbb újra legyen vakolva.

Hapciusz # 2019.10.26. 04:24

a közösképviselő felvetette hogy a társasház utcai frontján (nem mind a négy oldalán) a legfelső emeleten levereti a vakolatot veszélytelenítés céljából.Nyilvánvaló kibaszásból a lakóval szemben, hogy hidegebb legyen annak lakása.
Az utcafront úgy néz ki, hogy nem közvetlen utcafront, hanem elötte jókora előkert van.
A házon több vakolatrepedés is van, nemcsak az utcafronti felső emeleten.
Ilyenkor mi a teendő, mert akár évekig nem lesz pótolva a vakolás, a tulajdonos kárára.