Osztatlan közös tulajdon


dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.04. 08:20

Eladható lenne, vh. ide vagy oda, persze ki kell fizetni a végrehajtót és a kérőt is. És persze mindkét fél kell hozzá.

A közös tulajdon perben való megszüntetését kell végiggondolni, ehhez persze ismerni kellene az ingatlan forgalmi értékét és a tartozás vh. költségekkel növelt összegét is.

Anikó12 # 2020.03.04. 09:30

Köszönöm a válaszokat. Beidèzem a kèrelmünkre küldött választ a követeléskezelő től.
"Amennyiben az előzőekben megjelölt...Ft(tartozás fele)legkésőbb...-ig ...számlára beèrkezik,... önálló bírósági végrehajtó előtt ....adóssal (èn)szemben... Ügy számon folyamatba lévő végrehajtási eljaras végrehajtási költségei megfizetésére kerülnek,a fenti összeg jovairasat ès a vh. Költség megfizeteseről szóló igazolás megkuldeset követően,továbbá amennyiben adós és adóstárs között az ingatlan tulajdonjog átruházása ugylet lezajlott,szèljegyen van,Társaságunk hozzájárul adós....kötelembol történő kiengedesehez.A tárgyi kovetelest a fenti összeg befizeteset követően Társaságunk nem zárja le,a követelést a további kotelezettel szemben tovább ervenyesitjük.

wers # 2020.03.04. 09:49

Tehát te kifizeted az adósság felét, és a volt párodnak ajándékozod a részedet, akkor téged kiengednek az hitelből. Ez jó hír.

Mi nem felel meg ezen az exednek? Ja, hogy nem fizeted ki az egész hitelt? Esetleg még az illetéket is kifizethetnéd az ajándékozás után?

(pezsgő, kaviár, torta a bulira, mert ezt meg kell ünnepelni)

Grave7 # 2020.03.04. 13:39

@wers: Az ajándékot el is kell fogadni, tehát a volt élettárs sajnos meg tudja torpedózni - és akkor szerintem csak a közös tulajdon megszüntetése iránti per marad (+ többlethasználati díj megtérítése). Perhez pedig ügyvédi közreműködés erősen javasolt.

Anikó12 idézte a követeléskezelő leveléből:
amennyiben adós és adóstárs között az ingatlan tulajdonjog átruházása ugylet lezajlott, szèljegyen van, Társaságunk hozzájárul adós....kötelembol történő kiengedesehez.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.04. 13:49

Így van, és ha jók az arányok (amelyeket nem tudunk), akkor még az árverés - mint megszüntetési mód - is jól jön a birtokon kívül levőnek. A faktoring -mint tűrésre kötelezett- lenyilatkozza a minimál árat. A terheken felül megmaradó összegnél (ha jut) el lehet számolni a többlethasználatot is (feltételek vannak).

Ebben az esetben az ingatlanban kényelmesen éldegélő volt élettársnak is fontos lesz a megoldás és vissza sírja még a Faktoring által vázolt lehetőséget......

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 14:41

A kényszerértékesítés a közös tulajdon megszüntetésének a - tulajdonosok számára - legköltségesebb módja. Elviheti a forgalmi érték negyedét-harmadát.

MajorDomus # 2020.03.04. 18:17

Gyorsan el kell fogadni a "kiengedést".

wers # 2020.03.05. 05:06

Grave7
wers: Az ajándékot el is kell fogadni

Tudom. Csak értetlenül állok, miért vonakodik. Ajándékot kap, és az adósság felét is kifizetik, és még ez sem felel meg neki? Hihetetlen.

Bár úgy tűnik, másképp értékeli a helyzetet, hiszen azzal, hogy beperelte a bankot, szerinte már meg is nyerte, és nem fizette tovább a törlesztést. Mintha nem kellene visszafizetni.

Anikó12 nagyon gáláns vagy, és mented a menthetőt. Ha módodban áll szerintem a legjobb lenne az egészet kifizetni, és volt párodtól kérni, hogy ő adja neked a saját részét. Ő meg költözzön oda, ahova akar (előbb utóbb úgy is be fog következni, ha így áll a kérdéshez)

MajorDomus # 2020.03.05. 20:14

Ha van rá pénze. Tényleg okosabb lenne kilépni a közösködésből.

Bobi123 # 2020.03.30. 17:58

Sziasztok!
Egy osztatlan közös úttal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A felettünk lévő telket meg vásárolták. Víz vezeték hosszabbítást szeretne az új tulajdonos, mivel az út osztatlan közös tulajdonban van, kötelezni akar rész arányosan a költségek kifizetésére.
Az útnak vann több tulajdonosa, ahol már van víz hálózat, ők gondolom nem kell hogy anyagilag hozzá jaruljanak. 4-5 ember között oszlana el a több milliós összeg.
Mit lehet tenni akkor ha anyagilag nem képes az ember ezt finanszírozni?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 19:53

Mi köze az út tulajdonjogának a tervezett vízvezetékhez, a kiépítés költségeihez?

dildus # 2020.03.31. 14:01

Tisztelt szakértő!
Adott egy nagyszülőktől örökölt ingatlan. Örökösök felosztása: A - 56% , B - 22%, C - 11%, D - 11% arányban
tulajdonos. "A" lakik a házban, A nagyapa 1979-en, a nagymama 2 éve hunyt el, addig a nagymama megengedte "A'-nak, hogy ott lakjon, közben eltartási szerződést is kötött vele a tudtunk nélkül. Ő élt a nagymama pénzéből, nem fordítva, anyukám járt őt fürdetni, vitt élelmiszert, takarította a szobáját. Tavaly kértük, hogy vegye meg a részünket (nagyapai rész) de ő nem hajlandó fizetni, túlhasználati díjat is kértünk, arra sem hajlandó. Arra hivatkozik, hogy felújította a házat és ráépített, ezért nem fizet. Az felújítást és a ráépítést az engedélyünk nélkül végezte el (építési engedély sem volt). Nem volt a felújításra szükség, a ház a nagymama által gondozott, jó állapotban volt, csak "A" szült 4 gyereket, és nem fért el velük a 2 szobás házban (az egyikben szobában a mama lakott).Három lehetőség merült fel a részünkről: közös tulajdon megszüntetése iránti per, vagy felkínáljuk eladásra másnak, így hátha hajlandó kifizetni a vevő által fizetendő árat (elővásárlási jogra hivatkozva). Ha eladjuk a részünket idegennek, köteles beengedni az új tulajdonost a 44%-ba?
A másik kérdés: Filmforgatás céljából bérbeadta az ingatlant,mi írtunk a filmeseknek, hogy nem járulunk hozzá, mivel mi is tulajdonosok vagyunk. Azt válaszolták, hogy mivel "A" többségi tulajdonos, joga van hozzá. A bérleti díjat is kizárólag neki fizetik. Nem kellett volna a hozzájárulásunkat kérnie? Kommunikálni már nem hajlandó egyikünkkel sem.
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2020.03.31. 14:24

Forduljatok ügyvédhez. Ha van pénzetek hogy kivásároljátok az a jobb eset. Ha nincs,akkor kérjétek az ingatlan árverezését,és a részetek kifizetését.

dildus # 2020.03.31. 14:27

Ő nem szeretné eladni a részét, úgy gondolja, hogy az egész őt illeti. Tehát mindenképpen pert kell indítanunk?

drbjozsef # 2020.03.31. 16:21

dildus,

Osztatlan közös tulajdont minden tulajdonos egyformán használhatja, a többi tulajdonos jogainak sérelme nélkül.

Ez az elmélet : nyilván a gyakorlatban ez ritkán működik így.

Ha egy tulajdonos birtokolja vagy hasznosítja az ingatlant, akkor a többi tulajdonostárs többlethasználati díjat követelhet. Ennek módja az, hogy írtok neki egy tértis ajánlott levelet, hogy tegye lehetővé számotokra is az ingatlan használatát. Ha elutasítja, onnantól jár a díj. Azért érdemes ezt írásban megtenni, mert ezzel tudjátok igazolni az igényeteket később visszamenőleg is.

Két dolgot tehettek ezen kívül :

Eladhatjátok a részeteket. Ehhez nem kell a többiek beleegyezése, viszont elővételi joga van. Ha találsz vevőt 22 vagy 11%-ra, akkor vele megkötöd a szerződést, a többi tulajdonostárs pedig elővételi jogával élve beléphet a szerződésbe a vevő helyére. Nem, nem mehet be az új tulaj sem. Aki birtokolja, azt birtokvédelem illeti meg, a tulajdonostársakkal szemben is.

Vagy indíthattok pert a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ekkor megegyezés szerint veszi meg valamelyik tulajdonostársaktól az egyikük mindenki részét, vagy ha senki sem akarja vagy tudja ezt, akkor a bíróság árverésen értékesítteti az ingatlant. És majd az új, egyedüli tulaj ki tudja lakoltatni a birtokost, miután már nem tulajdonos.

dildus # 2020.03.31. 16:58

drbjozsef Köszönöm a válaszát!

MajorDomus # 2020.03.31. 19:58

Csak megjegyzem,hogy ti igy járnátok a legjobban,mert a eáépitésselt növelt értékből kanátok meg a részeteket,ami a kivásárláskor nem lenne vakószinű.

flexelek # 2020.05.01. 09:00

Tisztelt fórumozók! A következővel fordulok önökhöz:
Adott egy osztatlan közös tulajdonú (nyaraló) terület két ingatlannal. Az egyik ingatlan egy ikerház két évvel ezelőttig ez 50-50% arányban a családunké illetve egy másik rokoné volt.A másik ingatlant elővásárlási joggal két éve megvette a másik rokon kiadás céljából így az egész osztatlan közös terület 1000/2700 része a miénk 1700/2700(négyzetméter arány) a másik rokoné. A problémánk az, hogy folyamatosan ki van adva az ingatlan és bunkóbbnál bunkóbb társaságokat kell egész évben elviselnünk ezen az amúgy csendes és nyugodt környéken nem csak minket hanem az összes itt a környéken lévőt zavarják. Jelenleg is ki van adva nem tudom a kijárási korlátozás mellett lehet-e egyáltalán.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e tenni ez ellen valamit lévén osztatlan közös tulajdonról van szó.

drbjozsef # 2020.05.01. 11:57

flexelek,

Szerintem az osztatlan közös tulajdonra hivatkozással nemigen. Nincs kapcsolat a kettő között.

Ha megsértik a kijárási korlátozást, vagy hangosak, zajosak, satöbbi, akkor a megfelelő hatóságnál lehet tenni feljelentést, indítani pert, birtokvédelmet kérni a jegyzőtől.

Feltételezem, hogy ahogy ilyenkor szokás, használati megosztási szerződés van - de ha nincs, a kialakult rend ráutaló magatartással írásban rögzítés nélkül is egy szerződés jogilag.

Úgy és akkor használják a részüket, ahogy azt a jogszabályok engedik.

MajorDomus # 2020.05.01. 14:04

Vagy kéred a biróságtól a közös tulajdon megszüntetését és magadhoz váltod a rokon részét,vagy eladod neki a sajátodat is.
C. tűrsz tovább

flexelek # 2020.05.01. 15:37

drbjozsef
Elsősorban nem csak a mostani helyzetről van szó hanem úgy általában egész szezonról. Szerződés nincs, ezek szerint nincs beleszólásunk, és kiadhatják az engedélyünk nélkül is az ingatlanokat?

MajorDomus # 2020.05.01. 19:38

Használati megosztás hiányában nem! Egyformán tulajdonosok vagytok a másik ingatlanában.
.
Ezt jelenti az osztatlan közös tulajdon.
.
Csak mire ezt elmagyarázod neki....

drbjozsef # 2020.05.02. 05:39

flexelek,

Ja. Félreértettelek. Illetve most sem értem. Úgy érted, hogy egy ikerház van, két lakással. De akkor mi az 50-50% az egy lakásban? Ha ez osztalan közös tulajdon, akkor ilyen nincs...

Mindenesetre, ha jól értelek, mindkét lakást kiadja az a rokon, ti nem használtok semmit.
Miért? Miért engedtétek át neki a használatot?

Felszólíthatjátok, hogy tegye lehetővé a használatotokat, ha ezt nem teszi többlethasználati díjat követelhettek, de ha nincs megállapodás - akár arra is, hogy vegye meg a Ti részeteket is -, akkor marad a per.

Mit szeretnél? Az egyik lakást használni, lakni, kiadni, vagy hogy megszabadulj tőle?

flexelek # 2020.05.02. 14:11

drbjozsef
#

Jelentem!
2020.05.02. 07:39

flexelek,

Ja. Félreértettelek. Illetve most sem értem. Úgy érted, hogy egy ikerház van, két lakással. De akkor mi az 50-50% az egy lakásban? Ha ez osztalan közös tulajdon, akkor ilyen nincs...

Mindenesetre, ha jól értelek, mindkét lakást kiadja az a rokon, ti nem használtok semmit.
Miért? Miért engedtétek át neki a használatot?

Felszólíthatjátok, hogy tegye lehetővé a használatotokat, ha ezt nem teszi többlethasználati díjat követelhettek, de ha nincs megállapodás - akár arra is, hogy vegye meg a Ti részeteket is -, akkor marad a per.

Mit szeretnél? Az egyik lakást használni, lakni, kiadni, vagy hogy megszabadulj tőle?

Van egy ikerház illetve még egy ház. Az ikerház egyik "lakása" a mienk a többi része a rokoné.
Nem jól fogalmaztam a másik házat adja ki illetve az ikerház másik lakását.
Jelenleg is itt lakom amióta jó idő van leginkább nyugalmat szeretnék:). Eladás kiadás ki van csukva arra irányult a kérdés, hogy van-e valami jogi alap amire hivatkozva meg lehet szüntetni az állandó kiadást, vagy legalább az idejövő társaságok megrendszabályozását.
Előre is köszönöm!

flexelek # 2020.05.02. 14:12

MajorDomus
#
e-mail
Jelentem!
2020.05.01. 21:38

Használati megosztás hiányában nem! Egyformán tulajdonosok vagytok a másik ingatlanában.

Ez alatt mit értesz? Használati szerződés hiányában nem adhatják ki?