Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező biztosítás

pazs #   2013.10.08. 10:32

Amit te kifizetsz a károsultnak, arról mindenképp értesítsd a biztosítót, hogy ő ne fizesse ki még egyszer ugyanazt ugyanazon a jogcímen. A károsult pedig választhat, ha kevesli az összeget, hogy téged vagy a biztosítót perli-e be.

stellar124 # e-mail 2013.10.07. 16:06

Ja elnézést félreértettem. Tehát amit én odaadok a károsultnak, az nem a biztosítóra tartozik, de ha kevesellik a biztosító által meghatározott összeget, a biztosító felé kell jogi lépéseket tenni. Erre gondoltam.

pazs #   2013.10.07. 15:38

A biztosító a károsult bármilyen jogcímen érvényesíthető, a káreseménnyel kapcsolatos követelését köteles megtéríteni, nem a károkozóét.

stellar124 # e-mail 2013.10.07. 15:13

Akkor ez a rész, hogy "káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket", nem mindig állja meg a helyét? Magyarul, lehet olyan jogos követelés, amit a biztosítónak nem kötelező állnia?

Akkor minek van benne ez sor, már elnézést, ha nem ez a gyakorlat? vagy mit értelmezek rosszul?

köszönöm!

pazs #   2013.10.07. 15:00

Akkor nincs jelentősége. Az tévedés, hogy te mint károkozó követelhetnéd a biztosítótól az általad megfizetett összeg megtérítését.

stellar124 # e-mail 2013.10.07. 13:33

Köszönöm a választ!
Szóval választhat. De ha mondjuk jogos a kárigény, és engem perel be, akkor mi a jelentősége a 1600milliós keretnek? Nekem is lehet követelésem a biztosító felé, mivel neki kell vállalni a pénzügyi felelősséget helyettem? Úgy értelmeztem, ez elég egyértelműen le van írva: "káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket".

Vagy mégsem olyan egyértelmű?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.07. 13:19

Választhat.

www.kbs-ugyved.hu

stellar124 # e-mail 2013.10.07. 13:07

Tizstelt fórumozók!

Súlyos személyi sérüléssel járó balesetet okoztam, elismertem a teljes felelősséget. Elolvastam az ide vonatkozó tv.-t, de szeretném hallani hozzáértő szakemberek véleményét is azzal kapcsolatban, hogy ezek után, amennyiben a sértett nem lesz megelégedve az én kötelező biztosítóm által felmért, és kifizetett bármilyen jellegű, de a balesettel okozati kapcsolatban lévő, (pl. telefon összetört, nem tudja folytatni a jelenlegi munkahelyén a munkát a sérülése miatt stb.) és nem feltétlenül most jelentkező kárral, onnantól kezdve 1600millió Ft-ig nem velem szemben, hanem a biztosítóval szemben nyújthat be keresetet. Jól értelmezem?

Köszönöm!

"2009. évi LXII. törvény 13. § (1) Egy biztosítási esemény vonatkozásában a károsultak számától függetlenül a biztosító dologi károk esetén káreseményenként 500 millió Ft összeghatárig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként 1600 millió Ft összeghatárig köteles helytállni, mely összegek magukban foglalják a káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit, valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat."

guba # e-mail 2013.10.04. 13:26

Igen, mivel a KGFB tv. saját fogalommal operál:

gépjármű: a közúti forgalomban való részvétel feltételeként hatósági engedélyre és jelzésre kötelezett - a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 1. számú függelékének II. b) pontjában meghatározott - gépjármű, pótkocsi, félpótkocsi, mezőgazdasági vontató, négykerekű segédmotoros kerékpár (quad), lassú jármű és munkagép, továbbá a hatósági engedélyre és jelzésre nem kötelezett segédmotoros kerékpár;

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.04. 09:08

De ettől még kötelező felelősségbiztosítást kell rá kötni. Mert a jogszabály előírja.

www.kbs-ugyved.hu

Boxos # e-mail 2013.10.04. 09:07

Tulajdonképpen nem tartozik a "gépjármű" fogalom körbe
A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak

 1. Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
 2. Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.
 3. Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi.
 4. Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb 9 állandó ülőhely van.
 5. Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felsővezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - kilencnél több állandó ülőhely van.
 6. Trolibusz: elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi.
 7. Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.
 8. Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi súlyának jelentős részét átveszi.
 9. Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi.
 10. Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négy kerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.
 11. Motoros tricikli: olyan teherszállítás céljára szolgáló motorkerékpár, amelynek szimmetrikus elhelyezésű három kereke van.
 12. Mezőgazdasági vontató: kerekes vagy lánctalpas kialakítású, legalább két tengellyel rendelkező, pótkocsi vontatására és/vagy mezőgazdasági, erdészeti feladatú berendezések, gépek vontatására, hordozására, tolására, működtetésére alkalmas, 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes jármű, mely teher- és személyszállításra is alkalmas lehet.
 13. Lassú jármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.
 14. Pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.
wers #   2013.10.03. 14:43

Egyébként kedves Boxos, ne adj tippeket, lehet erretéved a törvényalkotó is, és ötletet merít, babakocsira, bevásárló kocsira kötelező, meg műszaki....

wers #   2013.10.03. 14:06

hacsak attól nem, hogy KRESZ annak minősíti

Boxos # e-mail 2013.10.03. 13:37

Az lenne a kérdésem, hogy mitől gépjármű egy utánfutó? Ha nem az, akkor meg miért kell "gépjármű felelősség biztosítást" kötni rá? Ezen az alapon a kerékpárra, a kézikocsira, stb. is kellene.

Biztosítási1x1 # e-mail 2013.09.25. 17:30

Az előző biztosítónál érdekmúlásra tekintettel fel kell mondani a biztosítást és a hagyatéki végzés dátumától vissza kérni a díjat.

biztositasi1x1.hu

Judit1986 # e-mail 2013.09.25. 13:11

Édesapám 2012. júliusában hunyt el. A hagyatéki tárgyalása 2013. júliusában volt. A közjegyző mondta, hogy 20-a után érdeklődjünk, hogy rákerült e a pecsét, vagyis jogerőre emelkedett e. Mi lemondtunk a fellebbezési jogunkról, viszont még a bankok elfogadó nyilatkozata is kellett neki, ezért nem került azonnal rá a pecsét. Nos mi a kért időben jelentkeztünk 21-én), viszont kiderült, hogy már 1-én jogerőre emelkedett. Én csak 25-én kaptam meg a papírt, mert messzebb lakom. ( a közjegyző nem postázta a végzést, mert állítólag nem kötelessége)
Ennek a kavarodásnak az lett a következménye, hogy az autót, amit örököltem majdnem kivonták a forgalomból, mert nem kezdtem meg az átíratását 15 napon belül (persze nem is tudtam volna, mert nem volt a kezembe a végzés). Sok-sok rohangálás után az ellenem indított eljárást megszüntették. Viszont mivel augusztus 1. helyett csak szeptember 2-ával tudtam megkötni a kötelezőt rá, így erre az időszakra egy szép kis összeget felszámoltak fedezetlenségi díjnak. (A negyed éves csekkem most akkora összeget tartalmaz, mint az egész éves biztosítás díja).
Édesanyám édesapám halála óta folyamatosan fizette a kötelező díját, ami 2013. október végéig érvényes, vagyis a fedezetlenségi időszakban is volt a kocsin biztosítás (igen, tudom, hogy nem az én nevemen, de...)

Ilyen esetben mit lehet tenni?
Édesanyámnak meddig kellett volna fizetnie a kötelezőt? Visszaigényelhetjük-e a túlfizetést?
A biztosítót felhívtam (azt amelyikkel én kötöttem szerződét), ők közölték, hogy a gépben szereplő dátum után számláznak, módosítani nem tudnak.

Köszönöm a segítő válaszokat!

Biztosítási1x1 # e-mail 2013.08.28. 09:30

Alap esetben sehogy nem tudod elkerülni a fedezetlenségi díj megfizetését, ha saját magad akarod tovább használni az autót.

A többi felvetésedhez nem kívánok tippeket adni, mert mindegyiknek meg vannak a buktatói- melyek vagy előfordulhatnak vagy esetleg nem.

biztositasi1x1.hu

Mr.Ká # e-mail 2013.08.27. 21:53

Üdv!
Meg tudná nekem valaki mondani,hogy a fedezetlenségi díjat hogyan tudnám elkerülni?Üzembentartót kell váltani vagy ki kell véglegesen vonatni?Valami érdekműlást hallottam ilyen esetben?Erre is vonatkozik?A biztosítást törölték és nem fogom újrakötni,mivel már nem szeretném használni az autót.(öreg már szegény).Köszönöm a választ előre is!

Biztosítási1x1 # e-mail 2013.08.25. 06:12

Harminc napig érvényes előfedezeti igazolással.

biztositasi1x1.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.08.24. 10:57

Hamis okirattal?

www.kbs-ugyved.hu

PETERHUGO # e-mail 2013.08.24. 08:56

De ha nincs kötelező biztosítás hogyan íratták át az autót?

guba" # e-mail 2013.08.24. 07:58

Azért azt illik tudni, hogy a kötelező biztosítás megkötése a tulajdonos feladata. Mivel a díja X és 5X között bármi lehet, az ilyesmit nem is szokták másra bízni. Ha csak nem tudod okirattal bizonyítani, hogy a kötelező megkötésére is kifejezett megbízást adtál a kereskedőnek, akkor szerintem nem sok esélyed van a kártérítésre.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

PETERHUGO # e-mail 2013.08.23. 20:54

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni! 2013 04 17.én vettem egy személyautót kereskedésből. A mai napon 08 22 elkezdtem telefonálni h nem küldtek még rá biztosítási csekket ,mint kiderült nem volt rá kötve sehol sem. Be is fizettem kb 70000ft büntetést ! Eközben utána olvastam hogy kötelező biztosítás nélkül nem lehet autót átíratni!kérdésem lenne h ilyen panasszal hová tudnék fordulni?

kavicsos64 # e-mail 2013.07.24. 21:16

Tisztelt porcmistrec! Az egytengelyes kerti traktoroknak nincs forgalmija, még az alváz és motorszám se biztos hogy található rajtuk, főleg a régebbi típusokon mint az enyém is, ami 1962 gyártású. A választ köszönöm de, e fórum elején ha vissza olvasod már van ez a kérdés, csak nem tudjuk hogy a jogszabályok érvényben vannak e még vagy már módosították.

porcmistrec # e-mail 2013.07.12. 21:17

kavicsos64

Van forgalmija? Ha kimész vele a kertedből és használod közúton, akkor kell igen, mivel a Ptk. szerint általános felelősség mindenképp téged terhel.

quadratec

Esetedben érdekmúlás miatt szűnt meg a szerződés, amit be kellett volna jelentened a biztosítódnak 15 napon belül. Sajnos sokan azt gondolják, hogy a díj nemfizetés azonos a biztosító felé bejelentéssel. Ettől függetlenül az érdekmúlás miatt amit követel a biztosító, az meg nem szolgált díj, mert ténylegesen már nem volt kockázatban az eladást követő napon, csak ezt te elfelejtetted neki bejelenteni. Ezt mond meg nekik, remélhetőleg belátják igazad, ha nem, akkor az fmh-nak mondj ellen, majd a bíróságon kiderül kinek lesz igaza.