Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2014.03.27. 11:06

Először is, ezt ne egy néhány mondatos tanács alapján intézzétek, hanem keressetek meg ezzel ügyvédet.
Másodrészt a feleség által örökölt házhoz a férjednek nincs köze, azzal a feleség azt kezd, amit akar.
Harmadrészt a másik lakás vonatkozásában a férjed közvetlenül is a gyerekeknek adhatja a részét (bár az elképzelhető, hogy a bank hozzájárulására ehhez szükség lesz.)

goldi78 # 2014.03.26. 21:14

Tisztelt Fórumozók!

Egyetlen házasság után szerzett vagyonunk családi házunk, melyet 1/3(enyém) 2/3(férjemé) arányban vásároltunk. Válás esetén a vagyonmegosztás is ilyen arányban történik, vagy 50-50%? Két kiskorú gyermekünk van, a férjem becsajozott, és lelépett!

Üdv,

Babra # 2014.03.26. 17:58

Jó estét!
Érdeklődni szeretnék, hogy anyósom szeretne elválni az apósomtól. A lakás 100%-an az anyósom nevén van. Viszont van a házon ingatlan hitel, amin az apósom adóstárs. Közös gyerek nincs. A válás során a ház sorsa ebben az esetben mi lesz? Köteles valamennyit adni válás után?

ObudaFan # 2014.03.26. 12:47

A másik házastárstól a feltevés meghiúsulása miatt valószínűleg egyébként is vissza lehetne követelni az ajándékot, ha az közös ajándék lett volna.

harckocsis # 2014.03.26. 12:10

Szerintem, mert ajándék és az külön vagyon. Válás során meg valószínűleg el fogja mondani a szülő, hogy csak a fiának adta a pénzt ajándékba és nem kettőjüknek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.26. 12:09

Szerintem ha nem lennél elfogult, akkor te is belátnád, hogy ha egyik házasfél szülei lakásra ajándékoznak, akkor azt általában a saját gyermeküknek szánják, de legalábbis azzal a feltevéssel adják, hogy a házasság tartós marad.
De kérdésként is feltehetem: vajon ajándékoznának-e ezek a szülők a másik házasfélnek, ha az nem lenne a gyermekük házastársa, vagy ha tudnák, hogy a házasság tönkre fog menni? Mit mondtak volna, ha az ajándékozáskor megkérdezik tőlük, hogy egy esetleges válás után kié legyen az ajándékozott érték?

kpeti # 2014.03.26. 11:56

Kovács_Béla_Sándor:

Köszönöm a választ.
Csak nem értem. Ha össze vannak házasodva és kapnak pénzt lakásvásárlásra, az miért csak egyik félnél jelenik meg. Közösen kapják, házasok,több mint 15 éve történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.26. 09:42

Valószínű. (Sőt, abból, amit írtál, a 3/4-1/4 is kijönne akár.)

kpeti # 2014.03.26. 09:37

Üdv Mindenkinek!

Közeli ismerős esetében kérnék tanácsot.
20 éve házasodtak össze, 17 éve vettek közösen egy lakást, tulajdoni hányad 50%-50% volt bejegyezve. Férj apja 600e Ft-ot adott bele és még 300e Ft-ot vhonnan a férj. Maradék 900E Ft-ot közösen kifizetgették lassacskán (tán 1-2 év alatt). Lakás ára 1800e Ft volt.
Gyerek van, 20 éves.
A lakásvásárlásig (3 év) feleség szüleinél laktak, semmit nem fizettek a lakhatásért (bérleti díj, rezsi, kaja)
Most válnak, férj szerint csak 33% járna feleségnek. Van ilyen?
Anno, férj apja nem nevesítette az összeget, azért kapták, hogy lakást vehessenek együtt. Feleség szüleinél, meg azért lakhattak fizetés nélkül, hogy összejöjjön a pénzük lakásra, meg egyébre.
Sztem 50%-50% járna, de nincs jogi képzettségem. Jogos lehet a férj 33% ajánlata?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.26. 07:50

Odaköltözhet, nem kell az engedélye.

Attila81 # 2014.03.25. 23:48

Tisztelt Fórum!

A feleségemmel nemrég volt a válóperünk. A bíróság közös lakáshasználatot állapított meg. A ház közös tulajdon. A volt feleségem a házban október óta nem lakik azt én használom és én fizetek minden számlát, holmijai még vannak a házban, de ő kijelentette, hogy ő oda nem költözik vissza. (holmijait persze elviszi)

Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi párom odaköltözhet-e 2 kiskorú gyermekével, kell-e ehhez a volt feleségem engedélye?

ObudaFan # 2014.03.25. 22:06

Első körben azért érdemes megnézni a tulajdoni lapot, mert ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve a bank javára, akkor a bank hozzájárulása is szükséges.

Bela_50 # 2014.03.25. 21:38

Mi a helyzet váláskor a részvényopciókkal?

Pl. a férj részvényopciót kap a munkáltatójától, és ezeket csak a válás után váltja készpénzre.

Pl. a válás pillanatában adott esetben nincs is értéke az opcióknak, mert részvények ára éppen az opciós ár alatt van.

Pl. a részvényopciók a válás időpontjában még nem hívhatók le, csak a juttatás után mondjuk 4 évvel, ami már a válás után van.

ferdinandy # 2014.03.25. 16:34

Én Osztertom levelére szeretnék reagálni
Lehet,hogy két férjem volt,de semmiképpen nem nevezném "skalpolásnak"
Első férjemet két évig tartottam el mert munkanélküli volt.Lakást és kocsit teremtettem meg egyedül és közben kisfiamat neveltem.Belefáradtam.
Második házasságomnál a férjem mindig elment 1-2 hétre ezután egyszer csak megjelent.3 évig bìrtam.
Most együtt élek párommal.Lehet,hogy lelkileg labilis vagyok mivel már 4 terhességet elvesztettem.Nem csoda,hogy most félek.
Mindig a minuszról kellett kezdenem,de talpra álltam.
A skalpolás nem az amikor a nő jòl jár anyagilag?
Mert ebből kimaradtam.
Lehet,hogy három gyerekem van három férfitől,de engem nem érdekel mert Ők a legcsdálatosabb ajándékok számomra.
Nem a férfiak számát gyüjtöm hanem a tiszta szeretetre vágyom.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 13:53

Úgy tudom, hogy ha írásban közös megegyezésre jutunk a lakás sorsát illetően, akkor az nem fogja lassítani a válási folyamatot
Ha nem juttok egyezségre, az se fogja lassítani a folyamatot.

Úgyis ügyvéd kell hozzá, keressetek fel egyet. Valószínűleg akkor sem kell illetéket fizetned, ha a valós ügyleti szándékot foglaljátok írásba. (Mást nem is célszerű.)

absinth # 2014.03.25. 13:25

Jó napot! 2 éve vagyunk házasok a férjemmel, de elszeretnénk válni (mivel jó a viszonyunk ezért gyorsan, közös megegyezéssel). Gyermekünk nincs, közös tulajdonunk sem, leszámítva a lakást. A lakáson még 9 év hitel van, a férjem az adóstárs. Azt szeretnénk, hogy válás után enyém legyen a lakás (mivel az én örökségem volt anno az önrész), ő elköltözne. Úgy tudom, hogy ha írásban közös megegyezésre jutunk a lakás sorsát illetően, akkor az nem fogja lassítani a válási folyamatot. A férjem válás után is adóstárs maradhat. Viszont azt szeretném, hogy az ő 50%-os tulajdoni hányada is az enyém legyen. Hogyan valósítható ez meg jogilag? Ingyen átengedné vagy jelképes áron-de nem tudok többszázezer forintos illetékeket megfizetni.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.03.24. 21:08

osztertom

A kapcsolattartásra – ha a gyermek hosszabb időn keresztül a háztartásában nevelkedett – kérelmére feljogosítható a volt mostohaszülő, nevelőszülő.

Mivel ez új szabály, nem alakult még ki a gyakorlata, így kérdés, hogy a két év huzamos-e, de egy próbát megér.

A kisebbik vonatkozásában azért ha az anya a gyermek nevelésére nem kifejezetten alkalmatlan, akkor ilyen életkorban az esélyed gyakorlatilag nulla.

osztertom # 2014.03.24. 20:10

Taktikailag? Tehát van rá lehetőség?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.24. 14:35

Taktikailag elérheted, de ilyet az ember nem tanácsolhat nyilvánosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 14:27

meglátásom szerint labilis lelkiállapotú aki nem alkalmas sem társnak, de legfőképp anyának...

Ezt egy kicsit korábban kellett volna észrevenned.

monalisa1 # 2014.03.24. 14:15

Nagyon alapos oknak kell lennie hogy egy majdan megszületendő gyermeket egyből elvegyenek az anyjától. (Meg aztán te is csak "leadnád" a babát a saját szüleidhez és/vagy testvéredhez hiszen napközben dolgoznod kell stb.)

A 3 éves kisfiúhoz nem lesz semmi közöd, rossz esetben nem is fogod a továbbiakban látni.

----
  • laikus hozzászóló
osztertom # 2014.03.24. 13:43

Tisztelt Jogi Fórum!

34 éves férfi vagyok. Nem voltam nős, nincs gyermekem. Páromnak, két házasságából, 2 gyermek született (9,illetve 3 évesek). A kisebbik fiúval nagyon jó a kapcsolatom. Apjaként szeret, úgy is szólít. A nagyobb fiú sokkal nehezebb eset, szegény elég sok nehézségen van túl, így érthető.. Azonban nem él velünk. Az anyai nagyszülőknél lakik, ami nekem nagyon furcsa volt az elejétől fogva.. Az első férjtől (állítása szerint) gond nélkül elvált, az apa nem keresi a gyermeket, tartásdíjat sem fizet. Második házasságából született gyermekének apjától jelenleg épp válik, de semmiben nincs megegyezés. Sem gyermekelhelyezésben, sem pedig anyagilag nem jutnak dűlőre. Az ideiglenes elhelyezés értelmében, 2 hetente hétvégén láthatja gyermekét.
Itt lép az én ügyem a képbe:
2 év együttélés után, úgy tűnik nem működik a dolog, s valószínűleg szétválnak útjaink. A gond "csak" az, hogy terhes.
Van bármilyen módom, lehetőségem megszerezni születendő gyermekem? És akkor még nem beszéltem arról, hogy a jelenleg 3 éves kisfiút mennyire fogja megviselni szakításunk. Gondolom vele szemben semmilyen jogom nincs láthatásra vagy egyéb kapcsolattartásra!?
Perre szeretném vinni az ügyet, mert hiszem, hogy van annyi jogom, mint egy "édesanyának", aki csak a skalpokat gyűjti és meglátásom szerint labilis lelkiállapotú aki nem alkalmas sem társnak, de legfőképp anyának...

Elnézést, ha hosszúra sikeredett levelem, sajnos korántsem olyan egyszerű a helyzet ahogy leírtam, csak ismertetni szerettem volna a tényeket.

Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

Tamás

ObudaFan # 2014.03.24. 10:48

Lehet még kérni védelembe vételt a gyámhatóságtól.
Súlyosabb esetben felmerülhet a kiskorú veszélyeztetése miatti büntetőfeljelentés, esetleg az elhelyezés megváltoztatása iránti per.
A jog ezeket az eszközöket tudja biztosítani, amivel ténylegesen lehet is szankcionálni az anya magatartását. De hogy a problémát ezekkel ténylegesen meg is oldod-e, arra nem lehet garanciát vállalni.

Gyuri81bp # 2014.03.23. 19:12

Üdvözlök Mindenkit,
33 éves, csökkentlátó Apa vagyok. Három kiskorú gyermekem van, akik az Édesannyuknál vannak. 2012 ben a BKKB-n kötött egyezség alapján 50% GYT-s fizet a munkáltatóm. A gyermekekkel a kapcsolattartás minden páros hétvégén, vasárnap 11-17h között az anya jelenlétében bonyolódik le. Telefonos kapcsolattartás kedd-csütörtök 18-19h között.
Sajnos a feleségemmel kialakult rossz viszony miatt elég rossz, kifejezetten borzasztó. Gyermekiem teljesen elhidegültek tőlem. A feleségem teljesen ellenem neveli őket. Minden egyes láthatáskor a régebbi sérelmek felszinre hozásából adódó vitába, veszekedésbe torkollik.
A nagy fiam (10 éves) szinte szóba sem akar velem állni.
Lányom (7 éves) pedig az édesannya sérelmeit ecseteli, valamint nem a saját életkorának megfelelő témában beszélget velem hanem az aktuális jogi témában beszél, vagyonmegosztásról, válásról.
Kisfiam (5 éves) szinte sosem kapom a telefonhoz és találkolzáskor sem mer rám nézni.
Mivel még jogilag házas vagyok, de ezt megelégeltem és 2014.02.19én beadtam a válókeresetet. Továbbá felkerestem a családsegítót, hogy találjon, segítsen nekem valamit kitalálni arra, hogy a kialakult helyzetre megoldást keressen.
Csökkentlátóként elég nehéz ezt elfogadni, hogy önhibámon kívül nem tudok élni a jogaimmal - nálam lehessenek a gyerekeim a láthatáskor de a kötelességeimet pedig 100%ban teljesítem még a megalázások vállalása mellett.
Ma pl.: a játszótéren találkoztunk, ahol 10 perc után kihasználva a látássérülésemet szépen eltüntek a szemem elől.
Hát ez az én nagy panaszom és ha valaki tud nekem segíteni azt nagyon megköszönném.
Én csak szeretnék a gyermekeimmel normálisan annak rendje módja szerint lenni.

ObudaFan # 2014.03.22. 11:53

Az új Ptk-ban már nagyjából le van ez írva, de az rátok nem vonatkozik. A Csjt. ennél szűkszavúbb, de az értelme ez.