Kovács_Béla_Sándor
Hiszek neki, de a volt feleségem nehéz eset, és egy esetleges egyezség során tudnék rá hivatkozni.
Kovács_Béla_Sándor
Hiszek neki, de a volt feleségem nehéz eset, és egy esetleges egyezség során tudnék rá hivatkozni.
Mert nem hiszed el neki?
Szia ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ. Esetleg tudnál abban segíteni, hogy hol, milyen tövényben tudnék ennek utánanézni?
Köszönettel: Seti
Seti
Természetesen attól függetlenül, hogy milyen tulajdoni hányadot állapít meg a bíróság, a hitelt 50-50%-ban lettetek volna és vagytok kötelesek fizetni. Ezért a vagyonközösség megszakadása óta kizárólag általad teljesített törlesztőrészletek felének elszámolását kérheted a perben. És ha a jövőben te fizeted vissza a hitel fennmaradó részét, akkor annak is a felét követelheted tőle.
„A tulajdoni hányadok megosztása után, már mindenki a saját tulajdoni hányada szerint felel a tartozásokért.
Tehát a megmaradt banki tartozás aránya 20-80%.”
Ez óriási tévedés. Az a hitel közös tartozás és így 50-50%-ban terheli a feleket. Hogy ezt eredetileg egy olyan ingatlannal kapcsolatban vették fel a felek, amelynek a tulajdoni arányai egyéb okból mások, ebből a szempontból lényegtelen.
A tulajdoni hányadok megosztása után, már mindenki a saját tulajdoni hányada szerint felel a tartozásokért.
Tehát a megmaradt banki tartozás aránya 20-80%.
Mindenki maga tudja eldönteni, hogy a lakás mennyit ér számára.
Az egyezség csak akkor jó, ha szeretnéd a lakást megtartani és elfogadod a 3m Ft veszteséget.
A következő helyzet megoldására szeretnék tanácsot kérni.
Volt feleségemmel 2006-ban vásároltunk egy közös ingatlant. Én 10 MFt készpénzt adtam bele és felvettünk közösen 6 MFt hitelt. Az ingatlanra akkor 50-50 % arányban lett bejegyezve a tulajdoni hányad. 2007-ben feleségem önként elköltözött. A vagyonközösség megszűnt, a hitelt egyedül fizettem tovább. A házasságot azóta felbontotta a bíróság, de a vagyonmegosztás nem történt meg, mert a feleségem az ingatlan 50 %-át kérte. Már néhány tárgyaláson túl vagyunk és úgy áll a helyzet, hogy a bíróság 20-80 %-os tulajdoni hányadot fog megállapítani a javamra. Jelenleg a hitel 9 MFt-nál tart. Vagyis 4,5-4,5 forint terhel bennünket. A kérdésem a következő lenne: ha eladom az ingatlant és visszafizetem a banknak a hitelt, akkor a volt feleségem 3 MFt-os vagyona feletti 1,5 MFt-os kamat és árfolyam különbözetből adódó további tartozását követelhetem-e tőle, mivel azt én már a bank felé a saját tulajdonrészemből megfizettem Ha igen, akkor hol tudok ennek utánanézni? Az ügyvédem azt mondja, hogy menjek bele az egyezségbe úgy, hogy vállaljam át a volt feleségemre jutó hitelt és ő átadja nekem cserébe a tulajdonrészét. Így enyém lesz az ingatlan 100 %-a és a 9 MFt-os tartozás.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm.
naívan
Biztos, hogy bejegyzett élettárs? Önmagában az élettársi kapcsolat közjegyzői regisztrációja nem teszi az élettársi kapcsolatot bejegyzett élettársi kapcsolattá.
Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.
Ha valóban bejegyzett élettársak vagytok, akkor fog automatikusan, végrendelet nélkül is haszonélvezetet örökölni a párod.
Örökléssel kapcsolatban kérdeznék:
Elváltam, a házasságomból van 2 gyermekem( a lányom 19, a fiam 15 éves). Van egy saját tulajdonú lakásom. 2013. decemberében bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettem a mostani párommal.
A kérdésem az lenne, ha velem valami történik, akkor Ő vagy a gyerekeim öröklik-e a lakásomat? Kell-e a mostani páromat haszonélvezettel bejegyeztetnem a lakásomra vagy a hivatalos élettársi anyakönyvi papír alapján automatikusan haszonélvezet nyer a lakásomra és amíg Ő él, addig a gyerekeim nem jutnak hozzá az örökrészükhöz?
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel
Oláh Attila
Az a hitel nyilván törlesztve volt az együttélés alatt is. Az együttélés alatt pedig azt kell vélelmezni, hogy a közös vagyonból lett törlesztve. Ezért főszabály szerint az együttélés alatti törlesztések felével kell elszámolnia a másik félnek.
Keresetre nem gondoltam, csak ha valaki leír valamit, szeretem nem félreértelmezni.
Vagy nem kell válaszolni.
Köszönettel: naívan
Szerintem nem ezt mondtam. De komplett keresetet vagy egyezségajánlatot ráadásul jogi érveléssel alátámasztva azért itt ne is várj.
Ha jól értem, a hiteltartozás alapból 1/2 - 1/2 "vagyonrész". A törlesztés fele, vagyis a hitel fele jár a testvéremnek?
Itt konkrétan azt, hogy a közös vagyonból a különvagyonra törlesztések felét meg kell téríteni.
Konkrétan mit jelent az, hogy egymás között el kell számolniuk?
Közös. De ha tényleg különvagyon a cég, akkor egymás között el kell számolniuk.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Testvérem házassága idején deviza alapú hitelt vettek fel. Mivel ő volt hitelképes, ő az adós, volt felesége az adóstárs. A hitelt teljes összegében felesége fektette be különvagyonú cégébe, a közös háztartásba nem került egy fillér sem.
Szeretnénk tudni, hogy vagyonmegosztásnál ez a hitel közös, vagy a feleség külön hitele?
Köszönettel: naívan
Inkább annak az ügyvédnek, akivel beszéltél. Már, ha tényleg ezeket mondta.
Kovács_Béla_Sándor ez nekem szólt?
Ez azért így meglehetősen pontatlan és pongyola.
Kedves Hozzáértők!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a férjem a házasságunk alatt 5 db devizahiteles autót vásárolt, ebből egyet sem fizet....mind az 5 fel van mondva már...beszéltem ügyvéddel aki azt mondta hogy amikor beadom a válópert (mert tervben van) akkor vagyonmegosztó nyilatkozatot kell írni amiben elismeri hogy az összes autó az övé és akkor így nem vonhatják majd az én fizetésemből a tartozásokat...első kérdésem, hogy ez igaz-e? a második, hogy ha igen, egy ilyen szerződést lehet-e válóper nélkül is írni (mert az még kicsit odébb van, de ezt sürgősen le kellen zárnom)...
kszönöm
Illetve annyi köze van, hogy még ő követelheti annak a felét, amit a közös vagyonból a különvagyoni tartozás törlesztésére fordítottak.
Az együttélés előtt felvett hitel az ő külön tartozása, ahhoz neked nincs közöd.
Szép estét!
Kérdezni szeretném, hogy van-e változás a válófélben lévők ügyében március 15. után? Két és fél éve vagyok válófélben alperesként. A férjem megrángatta az egész családom. 3 kiskorú gyermekemet citált szakértő elé, mert nem vagyok szerinte alkalmas , hogy legkissebb gyermekemet aki az övé is neveljem a testvéreivel. Aztán mivel nem tudott mit tenni, kitalálta, hogy amit összeköltözésünk előtt (bár már együtt jártunk akkor) vett fel hitelt és nem fizet, igy kamatos kamata van már, annak felét én fizessem ki!Egy teherautót vett magának amivel dolgozni szeretett volna Hozzáteszem, hogy gyerektartás dijat nem fizet egy fillért sem mióta tart a perünk.. Van reményem, hogy ne kelljen olyanért fizetnem amit én nem is akartam, hisz ez az ő döntése volt akkor. Köszönöm a felvilágositást! Móni
Ha világos volt, hogy ez már a különvagyonod, akkor esetleg megállapítható a sikkasztás.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02