Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 # 2010.02.21. 18:45

Szerintem ott a probléma, hogy ama vitatott ingatlan tulajdonosa kívül esik a ti házassági vagyonmegosztási vitátokon, ergo a bíróság xy személyt ezzel kapcsolatban nem kérdezheti...

A volt férjed meg bizonyára alaposan küröljárta a témát jogilag is mielőtt a pénz(é)t mintegy csendestársként rá mert bízni valakire.

Nem tudom és nem is olvasok vissza, de ha a férjed valami vállalkozó stb. lenne, nos a cég könyvelője benne kell hogy legyen a dologban: kimenteni és eltüntenti a summát...

Az ügyvédedben bizzál.

MajorDomus # 2010.02.21. 18:57

Vera

Az-egész ügyed nem tartozik rám.

Ha nem az ő nevén van,akkor nincs mibe kapaszkodnod.
Ha a válás után ujitotta fel, fél évvel az már nem tartozik rád.

vera11 # 2010.02.21. 19:26

MajorDomus, az ügy messze bonyolultabb, mint ami szeletkét itt felvillantottam.
A kérdésemre Obudafantol megkaptam a választ. A továbbiakat majd az ügyvédemmel beszélem meg.

laczkó # 2010.02.21. 19:43

2 és félévnyipereskedés, ponotsan bontóper és gyermekelhelyezés ügyében hozott elsőfokú ítéletet követően mennyi időn belül indítható még meg a vagyonjogi per, ha az elsőfokon fel sem merült? Lehet hogy nem lesz megindítva soha sem, végül is szóban megbeszéltük, hogy kvittek vagyunk, de most már szeretnék ezt-azt csináltatni a házamon, ami külön tulajdonom, de ebben laktunk, viszont nem szeretném, hogy ha 2-3 milliós ráfordítás után kopogtatna egy értékbecslő....

monalisa1 # 2010.02.21. 20:10

A házasságot lezáró vagyonjogi szerződés helyettesítheti- és egyben mellőzheti a külön pereskedést.

Készülhet "házilagosan" is és két semleges tanú, DE jobb nem sajnálni rá néhány tízezer forintot és akkor ügyvéd készíti el az okiratot. (Na éppen az esetleges későbbi "kopasztást" elkerülendő lenne nagyon fontos az ügyvédi szövegszerkesztés.)

Kivételes amikor különösebb vita nélkül is megvan az osztozkodás.

"Mona"
laikus hozzászóló

Grád András # 2010.02.21. 20:17

Kedves Laczkó!

A bontóper lezárultát követően sincs időkorlát, mivel a tulajdoni igények nem évülnek el. Elvben tehát bármikor kérhető utólag is a házastársi közös vagyon megosztása, bár nyilván évtizedek múltán nehéz lesz már ezt érvényesíteni. Viszont amennyiben a vagyonjogi szerződés ingatlant is érint, csak ügyvédi vagy közjegyzői okiratba foglalva lehet érvényes, ennyiben kicsit pontosítanám Monalisa válaszát. Amennyiben a (volt) házastársának csak kötelmi jogi igénye lehet (a közös beruházás felét kérheti), akkor nem kell ez a forma, de ha dologi jogi igényt érvényesít (tulajdoni hányadot kér), akkor igen. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

laczkó # 2010.02.21. 20:47

Köszönöm, a gyors és részletes válaszaitokat! Akkor előbb a szerződéses irányba kell lépnem. Jó éjt s további jó mukát!

fokker70 # 2010.02.22. 09:10

Tisztelt Obudafan / Monalisa 1 nagyon köszönöm a válaszokat ( még a 18. dátum)ingatlan szakértői értékelése.

Akkor ezt tulajdonképpen még eltarthat sok évig, ha a felperes nem egyezik bele az árba?

Röviden, pontokba szedve leírnám, hogy eddig mi történt.

1. 14 év élettársi kapcsolat, 1/2-1/2 rész a családi házból.
  2. 6 éve, hogy önszántából elköltözött egy másik pasihoz.
  3. Sok éven keresztül nem jutottunk megegyezésre mert Ő a csillagos eget szerette volna a ház feléért.
  4. 2008 dec. felértékeltettem saját költségemen, hogy igazságosan osszuk el, a törvény beavatkozása nélkül. Két igazságügyi szakember és egy ellenőr írta alá az értékelést melynek összege 5.3 Millió.
  5. Ettől Ő a plafonig ugrott.
  6. Beadta a vagyonmegosztást a bíróságra úgy, hogy azt írta benne ad nekem 4.5 M csak 30 napon belül költözzek ki. Blöffölt, soha nem volt ennyi pénze. Elfogadtam.
  7. Mire az első tárgyalást kitűzték írt egy levelet, hogy nem tud engem kifizetni mert a 4.5 M befektette és így megoldotta a lakhatását. Jegyzőkönyvbe mondta, hogy már nincs szüksége a lakásra lemond róla de én mint alperes fizessen neki 4.5 M.
  8. A bíró bekérte a szakvéleményt, nézett nagyokat a terembe.
  9. Mivel a vélemény szerint neki 2.650 M járna ezért felajánlottam 3.5 M készpénzbe, nem fogadta el.
  10. Belementem a 4.5 M úgy, hogy a külön beruházásaimat vonjuk le belőle és így 3.650 M az ő része, nem kellett.
  11. Áruljuk a következő tárgyalásig mert ő tud hozni vevőt 10 M. Hát nem hozott.
  12. A bíró ideges lett és kirendelte a szakértőt.
  13. A 2008.szakvélemény szerint ( felhívtam az ellenőrt) ez a ház 4.7 M ér. Kíváncsian várjuk a bíróság által kirendelt szakvéleményt.

A családi ház vidéken van. 40 m2. Földes út vezet a házig és még sorolhatnám.

Már nem tudom, hogy mire gondoljak ezek után hogyan dönthet a bíróság.

Köszönettel,
Fokker

ObudaFan # 2010.02.22. 10:06

Ha már ki van rendelve a szakértő, akkor azért egy éven belül lesz legalább egy elsőfokú ítélet, és hamarosan rá egy másodfokú, ha valaki fellebbez. De hogy a jelenlegi piacon a jogerős ítélet után a végrehajtó el tudja-e adni az ingatlant, az már egy más kérdés.

fokker70 # 2010.02.22. 10:30

Tisztelt Obudafan!

Én az ingatlant nem szeretném eladni. Ki szeretném fizetni a felperest, most már azon az áron amit a szakértő megállapít.

Ki kötelezhet arra, hogy a végrehajtó kijöjjön és az ingatlant értékesítse, az én tulajdonomat?

ObudaFan # 2010.02.22. 10:33

Ha ezt vállalod, és a bíróság előtt igazolod, hogy fizetőképes vagy, akkor senki.

fokker70 # 2010.02.22. 10:53

Kedves ObudaFan.

Én azt, hogy kifizetem a felperest kp-val már 2003 óta mondom, bíróság előtt pedig 2009 június óta.

Ehhez még most is tartom magam és állom a szavam.
Természetesen nem a csillagos eget ha valami nem ér annyit.

Itt a felperes az akinek semmi nem jó, semmit nem fogad el de ő nem is akar kifizetni.
Ezt már csak bosszú és ezt a bíró is burkoltam megjegyezte.

Felperes kérte a költségmentességet de azt sem fogom hagyni hiszen mire? ő semmit nem tudott teljesíteni amit megígért még azt sem.

Azt irat a bíróságnak, hogy egyéni vállalkozó és van két gyermeke, az élettársa pedig munkanélküli.

Nekem mi közöm van az élettársához és a közös gyermekükhöz? Gondolom semmi.
A vállalkozását 2009 decemberében visszaadta és feketén dolgozik Ausztriába, itthon hagyva mind a két kiskorú gyermekét a nagymamára.

Mire fel neki permentesség?

Bocs csak ilyenkor a vérnyomásmérőm elromlik.

ObudaFan # 2010.02.22. 11:01

Azt te nem fogod tudni befolyásolni, hogy kap-e költségmentességet.

fokker70 # 2010.02.22. 12:02

ObudaFan, a költségmentesség mitől függ? Annak is jár aki megtéveszti a bíróságot? Vagy mi alapján döntik el?

ObudaFan # 2010.02.22. 14:46

Vagyoni helyzettől. Természetesen a bíróság felülvizsgálhatja, így annyit tudsz tenni, hogy a bíróság figyelmét felhívod erre a tényre, de ezügyben jogorvoslati lehetőséged nincs.

monalisa1 # 2010.02.22. 16:38

fokker70

A fizetőképességedet és a fizetni akarásodat bizonyítandó javaslom a következő tárgyalásra tegyél bírósági letétbe egy reális összeget - azt hogy ezt hogyan is azt a bírósági titkárságon megmondják. Szerintem ez egy "ütős" pont a jogvitában a te oldaladon.

Ne ügyvédi letétbe mert hátha az ügyvéd elcsárbul... (Volt már ilyesmi panasz itt a fórumon.)

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.02.22. 21:58

Elvileg a Biróság Gazdasági Hivatalába,de oda csak birói végzéssel lehet befizetni - elvileg -

Javasolnám a közjegyzői letétet. Az biztos.
Ne ess át a ló tulsó oldalára. Ha 4,7 millát ér,tegyél le 2,5 milliót.
Ezzel bizonyitod jó szándékodat. A többi a biróság dolga.

Nyusziko # 2010.02.27. 21:58

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, sajnos ügyvédre nincs pénzem, és nem tudom, kihez fordulhatnék a problémámmal. 1 éve váltam el a volt férjemtől, vagyonmegosztásunk nem volt, most szeretném beadni. Van 1 közös ingatlanunk, amiben én tanúkkal bizonyítottan 1 1/2 éve nem élek, állítólag volt férjem sem, csak néha jár fel (heti 1-2x). Én teljesen más városba is költöztem. Amióta elköltöztem a lakásra a közösen felvett hitelt egyedül én fizetem, a közüzemi számlákat viszont sajnos nem tudom fizetni (nem is lakom benne, én nem használok semmit), természetesen ő sem fizeti. Én nem tartok igényt az ingatlanra, nem is tudnám őt kifizetni, ő se tud engem. Szeretnék "megszabadulni" az ingatlantól, hogy ha hasznom nincs is belőle, de legalább a hitelt ne kelljen fizetnem, ill. ne nőjjön tovább a tartozás. Jelenleg GYED-en vagyok, félek, hogy mivel nekem van munkahelyem (exnek nincs) az én fizetésemből fogják letiltetni a dolgokat.
Kérdésem a következő lenne, mit kell tartalmaznia a vagyonmegosztási kérelemnek? Melyik városba adhatom be (ahol most élek, vagy ahol a válás történt)? Kérhetem a bíróságtól az ingatlan árverezését? Nekem a fennt említett dolgok miatt sürgős lenne az ingatlantól való megválás.
Kérlek titeket, ha van valami jó 5letetek, tanácsotok, segítsetek!
Előre is köszi mindenkinek!

MajorDomus # 2010.02.27. 22:38

Szerintem mindketten beszéltek magyarul !
Gyakoroljátok egymással.
Az exed hűlye lenne fizetni ha te megteszed helyette.

A vagyonmegosztást az alperes lakhelye szerinti-biróságon kell -benyujtani.-egyszerübb ha megegyeztek az ingatlan közös eladásában ! Ha nem akkor a biróságtól kérheted a közös tulajdon megszűntetését,de ez egyikőtöknek sem jó mert áron alul fogják elárverezni. Egyezzetek meg.

Nyusziko # 2010.02.28. 10:19

Kedves MajorDomus!
Igen, mindketten beszélünk magyarul, csak sajnos Ő nem igazán partner az ilyesmiben. Megvan hirdetve a lakás, reális áron, de sajnos a mai világban így nem sok sikerrel lehet értékesíteni, ő meg hallani sem akar arról, hogy valamivel ár alatt értékesítsük az ingatlant.
A fizetésre pedig kénytelen vagyok, mert nem szeretnék BAR listára kerülni, mivel van másik hitelem is, és sanszos, hogy ilyenkor felbontanák azt is. Ha nem lenne, akkor biztos, hogy nem fizeretnék egy forintot se egy ilyen alak helyett, akivel nem lehet "magyarul" beszélni.
Lehet kultúráltan is megoldani ilyen dolgokat, de ez rá sajna nem igaz.

monalisa1 # 2010.02.28. 10:32

Márpedig valószínűleg muszáj lesz ár alá menni., "reális" árat ma senki sem hajlandó fizetni - hülye is lenne.

Külön írom: ha valakinek sűrgős a lakás eladása kezdje 85-90%-os áron - a végső árat úgyis a vevő mondja meg.

Óriási túlkínálat van használt lakásokban, muszáj alkalmazkodni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Nyusziko # 2010.02.28. 10:40

Én ezt mind tudom, és ezért is mondtam neki, hogy adjuk el ára alatt. Hamarabb eladjuk, kevesebb lesz a végén a felhalmozódott közüzemi számla is. Nem hajlandó rá. Azt mondja, neki nincs mit vesztenie. Kénytelen leszek bíróságra vinni az ügyet. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a bíróságra beadandó papírnak mit kell tartalmaznia? Ill. milyen díja van a pernek, és azt kinek és mikor kell fizetnie?

monalisa1 # 2010.02.28. 11:10

A bíróságon van heti egy nap "panasznap", menj be és segítenek a keresetlevelet megírni. Ezért fizetni nem kell. Vidd magaddal az összes papírt - visszakapod csak ami kellhet lefénymásolják és csatolják a keresetlevélhez.

A pertárgyérték 6%, de kérj költségfeljegyzést., ha a bíróság megadja akkor csak a per végén kell fizetni, illetve beszámítják a megitélt összegbe. Általában megosztják a felek közt a fizetnivalót.

Egy ilyen per 1-2 évig is eltarthat., a lakáshitel és a lakásrezsi hónapról hónapra fizetendő ill. egyre csak növekszik, tehát a férjednek is csak van mit veszítenie...

Jobb lenne közösen mielőbb eladni a lakást.

"Lisa"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.02.28. 12:31

Nyuszika

Még annyit a férjednek igenis sok veszitenivalója van.
A per végéig fizesd a részleteket, s kérj igazolást a banktól hogy a válás -óta te egyedül mennyit fizettél be.
Nem is a válás,a kűlönköltözés óta amiota egyedül fizeted,
Ez azért fontos,mert a felét a lakás vételárából neki járó összegből a biróság itélete alapján levonják.

Vagyis ha 1 milliót egyedül csengettél be,akkor félmilliót az ő részéből neked fizetnek ki.

Nem értem egyébként miért nem adod ki a lakást albérletbe.
Én azt tenném hogy kifizetem a hitelt, s mivel egyedül fizettem ki kérem az ingatlan 100 % tulajdonjogát nekem megitélni.

Nyusziko # 2010.03.01. 08:27

Monalisa köszönöm a választ!

MajorDomus!
Megpróbáltam kiadni albérletbe, de mivel közös néven van, és ő nem egyezett bele, ezért nem sikerült. Nem adja ki, mert ő oda szokta felvinni a haverjait, új barátnőit. Amúgy, az apjánál lakik, csak a szomszédok elmondása szerint heti 2-3x járnak fel.