Válás, vagyonmegosztás

sissy074 # 2014.06.19. 10:29

Hát most ezt nem is tudom,kedves Obudafan. :-( Mi a kettő között a különbség?Kérte ő is a gyermekek nála való elhelyezését,vagyonmegosztást,és tulajdonrészt.Nekem ezeket mondta,még bíróságtól semmit nem kaptunk mert nekem hiánypótlást kellett csinálnom azt most 10-én küldtem be.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.19. 10:04

Nekem nem tűnik jó ötletnek csak azért fenntartani egy véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott házasságot, mert a másik fél anyagiakkal zsarol. Ha meg nem romlott meg véglegesen és helyrehozhatatlanul, akkor miért kellene felbontani?

ObudaFan # 2014.06.19. 09:54

Mármint viszontkeresetet adott be? Vagy csak egy ellenkérelmet? És pontosan mire irányul?

sissy074 # 2014.06.19. 09:32

Kedves Fórumozók!

Áprilisban válókeresetet beadtam,amire férjem ellenkeresetet adott be.Ha én vissza mondom a válást akkor az ellenkereset is érvénytelen?Ezt azért kérdezem mert férjem szeretné ha nem válnánk,viszont azt mondja,hogy az én házamra (házasság előtti vagyonom) tulajdon részt kér 50-50%-ban mert azt közösen újítottuk fel.Koszorú,új tető,belső felújítás történt.Én sokkalom az ő általa kért fele részt hisz a felújítás is felesben történt.Azért érdeklődőm,mert nem szeretnék pórul járni,hogy vissza mondom a válást,ő pedig mégis tulajdonrészért perelne.Azt csak ő általa beadott új perben tehetné?

ObudaFan # 2014.06.16. 10:20

Teljesen mindegy, hogy ki adja be a keresetet, nem ettől függ, hogy kérhet-e házastársi tartást valamelyik házastárs.

bizonytalan123 # 2014.06.16. 09:11

Tisztelt Fórumozók!

Ha a feleség adja be a válókeresetet, kérhet házastársi tartást?

Köszönettel,

ObudaFan # 2014.06.13. 09:52

Természetesen, ha tudod bizonyítani, hogy azt ti vettétek, akkor lehet igényed.

menta77 # 2014.06.12. 20:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Válókeresetet adtunk be a férjemmel, de még nem volt meg az első tárgyalás. Két kiskorú gyermekünk van. Én 18 évig a havi fix keresetemet odaadtam a férjemnek, ő foglalkozott az anyagi dolgokkal. A valós keresetét nem tudtam pontosan, de a vásárolt dolgait igen. Lakások, autók, telek. Most a válásnál elég sokminden vagyonra fény derült, de szerinte nekem semmi sem jár, mert azért ő dolgozott. Az Anyósom nevére vett ingatlant, illetve autót, azt van-e módom bizonyítani, hogy valójában a miénk? Válaszát előre is köszönöm, menta77

ObudaFan # 2014.06.11. 18:50

Kisvaki

Ha a cég hamis bizonyítékot nyújt be a perben, azzal a cég vezetője bűncselekményt követ el.

ObudaFan # 2014.06.11. 18:49

georgh

A perekben döntésre csak az ügydöntő határozatban kerül sor.

georgh # 2014.06.11. 18:22

T. Ügyvéd Úr!
Elfogadott-e egy több, mint évtizede húzódó vagyonmegosztási perben a felperes semmivel alá nem támasztott és az alperes által hivatalos iratokkal, kétségbevonhatatlan tényekkel igazolt állítások a per végéig sorozatosan ismétlődjenek, és a döntésre csak az ügydöntő határozatban kerüljön sor.
Válaszát előre is köszönöm.

AndYta # 2014.06.11. 15:25

Segítséget kérnek. Feleségemmel több kint 3 éve külön élünk, 3 éve februárban szerelmes lett egy úri emberbe, akitől rögtön terhes is lett, majd 4 hónapos terhesen a kedves apuka elhagyta. Volt akkoriban egy apasagi per, hogy az én nevemrol lekerül jön a megszületett gyerek. A házasságunk alatt 2 közös gyermekünk született, akik után havi 120 ezer Ft gyermek tartást fizettem a múlt hónapig. Ez az én döntések volt. Most , viszont hogy sokadjára kertem,adja be a való pert, sikertelen hónapok után magam adtam be, júliusban lesz a tárgyalás. Gondolom ezzel úgy érezte, elveszíti a havi "jussát" bocsánat hogy ezzel a kifejezéssel elek, de mivel képtelen elmenni dolgozni, a 4 gyereke , aki 3 apától van, azok fizetett gyerektartasaibol, családi pótlék öl el. Erre most felindulásból, régi munkáim után, ami meg házasságunk alatt elvégzett, de azóta sem kifizetett munkák, es igazából fusi munkák, követeli a felet. Házasságunk hajdanán feleségem es barátnője egy vállalkozás indítása hoz szabad felhasználású 3m hitelt vett fel, ahol kötelezően bevonja fő adós társ voltam. A hitelt a mai napig nem fizetik, es mivel házasság elott szerzett vagyonom egy Bp-i ingatlan,melyben édesapám a haszonélvező es lakó is, erre terheltek rá, a most mar több mint 10m Ft-os hitelt. Folyamatos végrehajtás alatt van az ingatlan. Ennek fejeben Ő követ előzik 4m Ft- al, es mivel nincs is miből, es nem is tartom jogosnak, a nem fizetésem végett most fenyegetőzik, a gyerekeket nem akarja oda adni, míg a való per le nem zajlik, es a mar befizetett gyerekekkel való külföldi utazásra sem akarja a gyerekeket oda adni. Kérnem mihamarabbi segítségüket, hogy ebben az esetben mit tehetek, mik a jogaim. Az ő általa felvett hitelt vigyem e a vagyoni perbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.11. 13:15

Ébresztő, a bíróság elvileg ellát benneteket minden tájékoztatással, ami a per viteléhez szükséges.

A bíróság nem bontja fel a felek egyező akarat ellenére sem a házasságot tényfeltárás nélkül, ha nem állapodnak meg a gyerek elhelyezése és tartása kérdésében. Olyan egyezséget, amely a gyermek érdekeit nem szolgálja, a bíróság nem hagy jóvá, az pedig, ha az együttélő szülő a tartásdíjat elengedi, aligha szolgálja a gyerek érdekeit.

A közös szülői felügyelet más, de akkor azt kell közölni, hogy abban megállapodtatok, és arra kérni jóváhagyást.

Kisvaki # 2014.06.11. 13:00

Tisztel Fórumozók!

Egy ismerősöm különment az élettársától. Most a volt társ, vagyonmegosztást szeretne kérni, mert a hölgy nevén maradt egy autó, amit a férfi használ, de ne akar fizetni érte. Amíg együtt éltek a férfinek bejelentett munkája csak 4-6 órás volt. Most azzal fenyegetőzik, hogy a volt cége leigazolja neki a fekete munkáját, amit ugye a bejelentetten kívül keresett, mivelhogy a polgári peres tárgyaláson, nem néznek utána, hogy ez bejelentett jövedelem volt-e vagy sem.Most ez tényleg így van? Ennyire egy munkáltató sem lehet hülye, hogy a fekete munkát leigazolja, mondván, úgysem ellenőrzik le, mivel a per nem erről szól...Vagy ezt lehet így? A válaszokat előre is köszönöm!

Ébresztő # 2014.06.11. 09:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A válás teljes mértékben közös megegyezésű, mind a felperes mind az alperes együtt visszük végig egymást segítve! Nincs semmilyen követelésünk egymás felé. Együtt írjuk a kérelmet de kérdések merültek fel.
1 kiskorú gyermekünk van.

1. Ha nem történik vagyon megosztás, mert nincs közös vagyon, sem ingó sem ingatlan, akkor is kellenek a következők? benyujtásra ?

1 évre visszamenőleg kereseti igazolás mind a 2 féltől. És az ingatlan, amiben élünk földhivatali papírja, ami nem régebbi 3 hónapnál?

1. Ha minden teljes megegyezésű és nem állapítunk meg gyerektartási díjat a felperes javára,

ez bele fektethető a felbontási kérelembe? Vagy mindenképpen bele kell írni valamilyen összeget?
Ismétlem, mi nem szeretnénk, Mert teljesen együtt gyakoroljuk a gyermek nevelését, még ha az a felperesnél vagy alperesnél is lesz. A szülői felügyeletet együttesen gyakoroljuk.

1. Egy lakásban vagyok 1/2 arányban Adós/zálogkötelezett egy bank felé úgy 17 évre. ez nekem most vagyont jelent vagy nem? 17év után lesz elviekben egy fél lakásom.

Várom megtisztelő válaszait.

ObudaFan # 2014.06.11. 07:58

Olyan nincs, hogy a bíróság nem tud határozni. A bíróság először megvizsgálja, hogy melyik kérdésre nézve kit terhel a bizonyítás, majd azt, hogy ezt sikerült-e bizonyítani, és ezt követően döntést hoz. Önmagában a szembesítések eredménytelensége nem is jelenti feltétlenül azt, hogy az adott kérdésre nézve a bizonyítás sikertelen volt, de ha sikertelen is volt, akkor is a bizonyítási teher meghatározásával dönteni lehet.
A házassági vagyonjogi perekben az az általános szabály, hogy a pernyertesség és pervesztesség arányától függetlenül mindkét fél viseli a saját költségét, de az eset egyedi sajátosságai alapján ettől azért a bíróság eltérhet.

Zoli7474 # 2014.06.11. 05:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2 évvel a válás után keresetet adtak be ellenem. Volt párom teljes költségmentességet kapott. A szembesítések eredményre nem vezettek. Közben én is viszontkeresettel éltem és itt is a szembesítések eredménytelek voltak..

Kérdésem az lenne, ha így marad és a bíróság nem tud határozni az ügyben, akkor én fizetek mindent? Nekem nincs ügyvédem, volt páromnak van, így azt is nekem kell fizetni?

Válaszát köszönöm

ObudaFan # 2014.06.10. 08:30

A gyermektartás ügyében, ha nem fizet, a bíróságon végrehajtást lehet kérni, a rendőrségen feljelentést lehet tenni. A vagyoni kérdések ügyében meg kell indítani a pert. A perben meg kell állapítani, hogy mekkora az értéke annak a hányadnak, ami a házassági szerződés után született, ennek a felét követelheti. Hogy ezen túl mi jár, az is bizonyítás kérdése, mert ha sikerül a bérleti díjról ezt a megállapodást igazolni, vagy ha nem lesz ebben vita, akkor az az irányadó, ha nem, akkor viszont az eddig felmerült bérleti díjat az ingatlanon fennálló valós tulajdoni hányadok szerint kell felosztani, és ezen túl az életközösség megszakadása után önállóan teljesített törlesztő részletek felét követelheti a másiktól az, aki önállóan törlesztett (ideértve a munkáltató felé történt törlesztést is). Ebben a perben a jogi képviselet erősen ajánlott.

Jacint86 # 2014.06.09. 21:45

Tisztelt Ügyvédúr !

A problémám a következő:
4 év házasság után 2 évvel ezelőtt elköltöztem a férjemtől az akkor 2 éves kislányunkkal. A házasságunk megromlott, nem tudtuk helyrehozni. A volt férjem folyamatosan próbált lelkileg tönkre tenni. Idén kimondták a válást. A lányunk nálam maradt, apuka két hetente látja gyermekét, és van még két hetente egy plusz délután. A gyerektartás összege 30 ezer forint lett, ebbe kénytelen voltam beleegyezni, mivel apuka 2órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik. Apuka telefonon folyamatosan próbált provokálni, sértegetett, többször a lányunk füle hallatára, így a telefonos kommunikációt megszüntettem. Erre vett a lányunknak egy telefont. Amin akkor próbált telefonálni többször is, amikor a kislányunk már aludt. Úgy gondolom, hogy egy 4éves gyermeknek nem kötelessége a telefont figyelni. A láthatás több esetben meghiúsult apuka be nem jelentett külföldi munkái miatt.
A váláskor a vagyont nem vettük bele a válóperbe. A házasságkötéskor a szerkezet kész házra írtunk egy házassági szerződést, melyben az áll, hogy eddig az állapotig,60 százalékos készültségi szinten az ő vagyonát képezi a ház. A maradék fele, 20 százalék az enyém. Az ingatlan jelenlegi értéke kb. 18 millió Ft. A házasságkötés után vettünk fel 4.800.000 Ft forint hitelt, és két gyermek után a szocpolt. Egy gyermekünk született. Közben férjemnek Igen minimális bejelentett munkája volt. Én édesapámtól kaptam másfél millió forintot, plusz a munkáltatóm fizetett 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást, a cafeteria terhére, ezt idén egyenlítettem ki. A szétköltözésünk után még volt kb. 600.000 Ft adósság bank és szolgáltatók felé, mivel férjemnek nem volt bevétele, az én fizetésem pedig nem fedezte a kiadást.
Még 3 év hitel van a házon. Az én nevemre fel lett véve még az együttélésünk alatt 200+500 ezer forint hitel, melyeket én fizetek mióta eljöttem.
A kedves apuka ma közölte, hogy nekem max. 500 ezer forint jár. És addig nem küld gyerektartást, amíg a 4 éves lányunk telefonja nem lesz napi szinten elérhető. Hozzáteszem, hogy a láthatások során a lányunk minden addigaddigi szabályt felrúghat, koszos, nem fürdetik rendesen, nincs fogmosás, tv mellett alszik el este, a napirendje teljesen fel van borítva, napközben nem fektetik le aludni, pedig legalább 1órát szokott aludni.
Apuka a gyermekünk előtt ocsmány stílusban beszél velem.
Ön szerint mennyi pénz járna nekem? Illetve a fent leírt problémákra hogyan tudnék megoldást találni.

Előre is köszönöm válaszát!

menta77 # 2014.06.09. 19:20

Tisztelt Szakértő,

Férjemmel másfél hónapja adtuk be a válókeresetet közös megegyezéssel, de konkrétumokat még nem írtunk a keresetlevélbe, mert azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezt később is becsatolhatjuk. Jelenleg én, az Édesanya a 2 kiskorú gyermekemmel az édesanyámnál lakunk, a férjem maradt az utolsó közös lakásban. Azóta átjáróházat csinált a házból, és a barátnőjét is odavitte éjszakára többször is, mialatt a holmiaim nagyrésze még a házban van. Megteheti ezt, illetve, hogy lecserélte a zárat is. A nevemen lévő autót a férjem barátnője vezette a tudomásom nélkül, csak utólag a gyermekeimtől tudtam ezt meg, mert őket is összeismertette vele, ha akarták, ha nem. Jogilag megteheti-e a férjem, hogy a dolgaimat kukászsákokban Édesanyámékhoz vigye, és azóta is odavigye a barátnőjét a még közös házunkba? Mit tehetek ez ellen az áldatlan állapot ellen? Válaszát előre is köszönöm.

Zoli7474 # 2014.06.06. 12:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2 évvel a válás után keresetet adtak be ellenem. Volt párom teljes költségmentességet kapott. A szembesítések eredményre nem vezettek. Közben én is viszontkeresettel éltem és itt is a szembesítések eredménytelek voltak..

Kérdésem az lenne, ha így marad és a bíróság nem tud határozni az ügyben, akkor én fizetek mindent? Nekem nincs ügyvédem, volt páromnak van, így azt is nekem kell fizetni?

Válaszát köszönöm

ObudaFan # 2014.06.05. 20:39

Amikor azt írtam, hogy pontosan, akkor azt úgy értettem, hogy a pontos szöveget kellene ismerni.

55teki55 # 2014.06.05. 20:06

Tisztelt ObudaFan!

A közös megegyezésünk nagyon egyszerű volt. Mindenbe beleegyeztem, amit volt férjem kért: a 2+2 szobás lakás meg lett osztva, az egyik tv-t és az autónkat kérte, a többi ingóság az enyém maradt. A rezsit közösen fogjuk fizetni, mondta akkor, és ez le is lett írva.Lányuk nálam maradt, aki akkor 17 éves volt. Aztán fél év után volt férjem elköltözött, mondván, hogy velem nem lehet együtt élni, pedig csak a barátnőjéhez ment. De így beperelt, hiába egyeztünk meg abban, hogy a lakás rezsijét közösen fizetjük.Jelenleg a négyszobás panel összes költségét én fizetem, csak a közösköltség felét fizeti volt férjem, pedig a vállalkozása is ide van bejelentve. 20%-os gyerektartást kaptam tegnapig, mert miután lányunk már másodéves egyetemista, erre hivatkozva leszállíttatta a gyerektartást is a mostani csjt szerint fix összegre. Abban is megegyeztünk, bár ez nem volt leírva sehová, hogy a tandíjat felesben fizetjük. Tegnap óta azt sem kell fizetnie, én meg 130000 ft-os nyugdíjból nem fogom tudni kigazdálkodni az egészet. Marad a diákhitel. Lakásügyünk még nincs megoldva, mert ingatlanunk fedezete nagylányunk lakásának. Tehát elvileg kérhetném 3 év után is annak a bizonyos számlán lévő összegnek a felét, amit akkor nem kértem ? köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2014.06.05. 09:55

Elvileg igen, de pontosan kellene ismerni azt, hogy milyen egyezséget kötöttetek.

55teki55 # 2014.06.04. 22:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
3 éve váltunk el, közös megegyezéssel. Volt férjemnek mindig volt a főállása mellett másodállása, külön folyószámlán, mondván: neki ez a zsebpénze.( ebből vette a cigit, meg ebből tankolta az autót, de minden más a közös számlánkról lett fizetve). Fogalmam nem volt róla, hogy mekkora összeg van ezen a számlán, csak most, miután a válás után kértem, hogy a másodállásából is vonják a gyerektartást. Ez kb. havi 150000,- ft. Azonban váláskor nem kértem , illetve meg is feledkeztem arról, hogy ezen számlán lévő összeg felét kérjem. Azt kérdezném: most 3 év után kérhetem-e az akkori számlán lévő összeg felét? Ő a válásunk óta már második alkalommal perelt be, megváltoztatva azt, amiben megegyeztünk. Köszönöm válaszát!