Válás, vagyonmegosztás

monalisa1 # 2009.11.26. 21:26

Az apa a gyermekelhelyezés dolgában, a jogerős itéletig is, kérjen a bíróságtól ideiglenes intézkedést a gyermekek nyugalma és a biztonsága érdekében.

Azt hogy az "ilyen nő" a továbbaikban alkalmas-e gyermeknevelésre azt majd a bíróság által elrendelt igazságügyi pszichológus vizsgálat dönti el, valamint mindkét szülőnél végeznek környezettanulmányt - főleg az anya lakhatási problémája és a dologtalansága vet majd fel a kérdésben aggályokat.

monalisa1 # 2009.11.26. 21:27

Az alábbi hozzászólás Megara részére:

Grád András # 2009.11.26. 21:36

Kedves Szittyalány!

Amennyiben a férj különvagyonát képező ingatlan értékét növelő beruházásokat végeztek, ha akár ezekre, akár az ingatlan értékesebbre cserélése érdekében kölcsönöket vettek fel, amiket közösen törlesztettek, a közös beruházás és a közös törlesztés 1/2 része Önt illeti meg. Ez jelentkezhet un. dologi jogi igény formájában (pl. megszerezhette ingatlan-nyilvántartáson kívül az ingatlan tulajdonjogának egy részét (mondjuk az 1/4-ét), de ha kisebb a közös beruházás aránya az ingatlan értékéhez képest, un. kötelmi jogi igénye keletkezik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a közösen beruházott összegből önre eső 1/2 részt (mondjuk 300.000 forintot) követelheti annak kamataival együtt a beruházás időpontjától számítva. Az állagmegóvó és értéknövelő beruházások 1/2 részének értékét legrosszabb esetben is követelheti, akkor is, ha kiderülne, hogy a kölcsönöknek semmi közük nem volt az ingatlanhoz. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

szittyalány # 2009.11.26. 22:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon hálás vagyok a válaszáért!
Épp most látom az Önnel készült riportot a tv-ben!

Lenne még kérdésem:

AZT, HOGY DOLOGI, VAGY KÖTELMI-E AZ IGÉNY SZAKÉRTŐ DÖNTI EL?

MIVEL A KORÁBBI INGATLAN EL LETT ADVA, AZ AZON VÉGZETT BERUHÁZÁSOKAT MÁR NEM LEHET ÉRVÉNYESÍTENI?

szittyalány # 2009.11.26. 22:34

MÉG VALAMI:

ELMARADT ÉS FOLYAMATOS GYERMEKTARTÁSDÍJ CÍMÉN TERJESZTHETŐ-E ELŐ TULAJDONI IGÉNY A FÉRJ KÜLÖNVAGYONÁRA?

ObudaFan # 2009.11.27. 17:26

Hogy dologi, vagy kötelmi igény, azt a bíróság dönti el. Tartásdíjhátralék címén a hátralék követelhető (igényérvényesítéstől 6 hónapra vissza maximum), nem valami más, aminek semmi köze hozzá. Értéknövelő beruházások miatt az ingatlan eladásával keletkezhetett kötelmi igény.

tusatu # 2009.11.27. 17:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődöm, hogy egy 32 éves házasság után, (gyermekek 23 és 26, éppen munka nélkül, egyikük már nem a közös háztartásban él) milyen módon lehet a legegyszerűbben - akár bíróság kihagyásával - elválni, ha megvan a közös akarat?
Az is érdekelne, hogy a vagyonmegosztással kapcsolatban milyen egyezséget kell kötni a két félnek és mire kell vigyázni? Csak közös vagyon van, nincs házassági szerződés.
Köszönettel:
Tusatu

Vanda5 # 2009.11.27. 17:37

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésekben szeretnék segítséget kérni:
Lassan két éve elváltam, a gyerkeket nekem ítélte a bíróság a meghallgatásuk után. Nappalin tanulnak a gyerekek, gimnazisták. A nagyobbik utolsó éves, rengeteg kiadással, a kisebb még nincs 17 éves.
A bíróság a lakás osztott közös használatát ítélte.
A volt férjem eddig fizette a gyerekenként megítélt dupla minimál(130 ezer bruttó) után járó gyerektartást, illteve a ház kiadásainak felét. (A volt férjem vállalkozó, a házunkba van bejelentve a cége és itt is dolgozik, nem jár el.)
Nyár elején kitalálta, hogy nem hajlandó csak a negyede gáz, villany, díjbeszedő számlát kifizetni, hiszen mi hárman vagyunk, ő meg csak egyedül, és egyébként is azért fizeti a gyerektartást, hogy a költségeiket ebből álljam.
Az ingatlanban 50–50% vagyunk tulajdonosok.
A házért a volt férjem nagyon magas árat kér, nincs rá így vevő.
Kérdésem:

1.Jogos-e, hogy csak a negyedét fizeti?
2.Amennyiben nem, megtehetem, hogy a soronkövetkező számlákat nem fizetem ki? (Mindaddig nem fizetem, míg egálba nem jövünk.)
Tudom, hogy ez az áram vagy gáz esetleges kikapcsolásával jár. Az összes óra azonban az ő nevén van.
Segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.27. 17:52

tusatu

Bíróság kihagyásával nem lehet válni. Voltak olyan elképzelések, hogy közös megegyezéssel közjegyző előtt is lehessen, de ezek egyelőre nem valósultak meg, és mivel a jelenlegi ellenzék nem támogatja ezt, a várható kormányváltásra tekintettel ez nem is valószínű a közeljövőben.
A bontáshoz elegendő az ingó vagyont megosztani. A közös megegyezés pedig attól közös megegyezés, hogy minden más a feleken múlik.

ObudaFan # 2009.11.27. 17:55

Vanda5

Ha nem fizeted ki, kikapcsolják a gázt, áramot, stb. Azt teheted meg, hogy kifizeted, és a többletet tőle bírói úton behajtod.

Vanda5 # 2009.11.27. 18:00

Köszönöm a választ, de az mennyi idő?
Meg újabb per, újabb költség.
Már van egy folyamatban könnyű testi sértés miatt ellene.
Úúgy érzem, hogy olyan a volt férjem, mint egy parazita. Hihetetlen, hogy embereknek így jó! :-(

monalisa1 # 2009.11.27. 18:16

Vanda5

Az apa fizet t.díjként x összeget, ugyanannyit a sajátodból is hozzá kell tenned a gyermekek neveléséhez, ha ezen felül adódik többletkiadás mely a jövedelemmel nem rendelkező gyermekek lakhatását/étkeztetését stb. érinti, akkor azt a két szülőnek fele-fele alapon be kell vállalnia - mindent csak az egyiknek fizetni, aránytalan többletterhelés lenne.

A büntetőügyi eljárást ne keverd egy esetleges polgári eljárással (általánosságban 1-2 év).

Ügyeskedők- élősködők sajnos mindenütt vannak...

"Mona"
laikus hozzászóló

Vanda5 # 2009.11.27. 18:26

Köszönöm.
Nem keverem a kettőt, de újabb per, újabb ügyvédi költséget jelentene. Eltart ráadásul két évig. Bérből, fizetésből élek, nem tudom megelőlegezni a közüzemi díjak rá eső részét további két évig. nekem is élnem kell valamiből. Patthelyzet.

monalisa1 # 2009.11.27. 18:34

Ahhoz hogy nem fizeti- ill. x időponttól csak részben fizeti a lakásrezsi költségek egy részét, nem okvetlenül szükséges ügyvédet fogadni - tények vannak melyeket számlákkal lehet igazolni, ezen felül saját beszélőkéje mindenkinek csak van...

Legfeljebb egy per a saját drága idődet... - úgy félévente egy tárgyalás 1 órányi erejéig.

De mindezt neked kell tudni.

Leginkább attól a valós félsz, hogy a közös lakáshasználat okán nem fogja a dolgot szó nélkül hagyni...

Vanda5 # 2009.11.27. 18:36

Hogy kell intézni az ilyet ügyvéd nélkül?

monalisa1 # 2009.11.27. 19:22

Rövid keresetlevél melyben leírni, hogy az utóbbi időben önkényesen nem fizeti a rezsiköltség őrá jutó arányos részét - vázlatos számtáblázat mellékelése. A számlák fénymásolata majd a tárgyaláson átadható a bíróságnak - igazolásként mint bizonyíték. A keresetlevelet 3pl.d-ban kell beadni, valamint ajánlott-tértivevényes levélben postára adni.

Meg kell jelölni mikortól mekkora összeggel van elmaradásban, egyben kérni, hogy a továbbaikra nézve kötelezzék a közös lakástulajdon rezsijének arányos viselésére.

Hivatkozni hogy a gyerekek tanulnak, saját önáló jövedelemmel nem rendelkeznek.

Külön írom: minden bíróságnak van heti egy nap un. "panasznap" - általában csütörtök, de azért tanácsos megérdeklődni -, amikor térítésmentesen segítenek a keresetlevél megfogalmazásában, elkészítésében.
Élj a lehetőséggel egész nyugodtan.

"Mona"
laikus hozzászóló

Vanda5 # 2009.11.27. 22:04

Köszönöm szépen a segítséget.

szittyalány # 2009.11.27. 22:17

OBUDAFAN! KÖSZÖNÖM!

ObudaFan # 2009.11.28. 09:07

Nincs mit.

csilla1975 # 2009.11.29. 14:27

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném a véleményeteket,segítségeteket kérni.
Volt már egy tárgyalásunk,ahol a férjem nem egyezett bele semmibe,sem magába a válásba,sem a gyermekelhelyezésbe.,tartásdíj mértékébe.Viszont én nagyon szerettem volna,ha megeyezünk, a gyerekek miatt.Ők is kérték az apjukat,egyezzen bele.
A nyáron készítettünk egy házassági szerződést,amiben rögzítettük,hogy volt felújításunk,annak a fele engem illet,és kérem a " lelépési "pénz,amit költözés után 60 napon belül megfizet a férjem,ha elválunk.
Nos,azzal a feltétellel hajlandó válni,ha én ezekről szerződés módosítással önként lemondok.( A felújításból származó összeg nem is szerepel a keresetben)
Én erre azt mondtam,oké,nem érdekelnek az anyagiak,csak a gyerekeket ne cincáljuk,de akkor cserébe annyit kérek,hogy gyermekenként 25-25 000ft havonta,és a mellékesből(amit feketén csinál) 40%.És neki sok a 25000ft gyerekenként.Hozzáteszem jelentős bankbetétje,2 háza .,melléljövedelme van,nekem januártól,több mint 30000-rel lesz kevesebb a bevételem,mert a beteg gyerekre már nem jár a gyes,és elveszik az étkezési jegyünket cégnél.Az ingóságokat ott hagytam,nem kértem belőle semmit,és az ellenértékét sem kérem.
MOst már ott tarok,nem érdekel,menjen a per,nem hagyom ,ami jár az jár.A lányom már 17 elmúlt, a kisfiú 10 éves.Mindíg a pénzével zsarolt minket,most is így próbál megfogni.
Szerintetetk mi lenne a helyes?
Van ügyvédem,de vele csak kedden találkozok,addig agyalok.

ObudaFan # 2009.11.29. 14:50

Hogy mi a helyes, az nem jogi kérdés. Hogy mi a célszerű? Ha nem te agyalsz, hanem a jogi képviselődre hallgatsz, aki az ügyet sokkal jobban ismeri, mint amennyire le fogod tudni nekünk írni.

Csipikeeee # 2009.12.01. 09:03

Szép jó napot !
Én egy 19 nő vagyok,akinek a szülei éppen válnak.Pontosítok,elváltak.
A problémám a következő lenne,a válóperen apukám amit mondott,és amit most be akar tartani az 2 külön dolog.Tudni kell,hogy vagyoni rendezéssel történt a válás.Mi anyukámmal kiköltöztünk a lakásból másfél éve,és kaptunk 3 millió forintot tőle.A bíróság megítélte,hogy apukámnak ki kell fizetnie 750.000 Ft-ot, májusig!Ámde most a fejébe vette,hogy az nem úgy működik,és ő ugyan nem fogja kifizetni.Mondta,hogy eladja a lakást,amelyben él ( amit mi anyukámmal elhagytunk) És ő úgy gondolja hogy majd ő amennyiért eladja a lakást,annak a fele anyué lehet,és persze mínusz a 3 millió!Ő úgy gondolja,hogy amit a bíró kijelentett,hogy ki kell fizetnie,az neki nem kötelessége,és nem akarja,és állítólag nem is tudja.Az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor mi a teendő? Amikor nem akarja kifizetni,márpedig a tárgyalás már megtörtént? Sajnos nem tudtam neki megmagyarázni,hogy különben akkor minek mondta volna a bíró,hogy 750.000 Ft-ot kikell fizetnie májusig,ha amúgy nem is! Számomra ez emberi butaság,de tanácstalanok vagyunk anyukámmal,hogy ilyenkor mi fog történni? mi a legjobb lépés,és mik a lehetőségeink?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Klaudia

ObudaFan # 2009.12.01. 10:29

Édesanyjának a bíróságon kell végrehajtást kérnie, majd ha már lejárt lesz a követelés.

donferenc # 2009.12.01. 10:33

Tisztelt Fórum!

Válás előtt állva, kérdésem lenne:
1.-2004 ben saját lakásomat és anyai őkségemet (ingatlan) eladva vettem a jelenlegi nejemmel egy kertes ázat, 11,5 mill.Ft-ért.Mivel a felújításra 3 mill.Ft-ot vett fel a nejem (engem adóstársnak bevíve), kérte s én engedtem, hogy fele-fele tulajdon részt jegyezzenek be.
Most válnánk (mert elhidegült??? 2004-től külföldön dolgoztam 2008-ig és most nincs munkám munkanélküli vagyok ). van e esélyem a bevitt tulajdonomhoz hozzájutni vagy mindenképpen feleznem kell. Hozzáteszem neki nem volt ingatlana sem és megtakarított pénze sem, hiszen közalkalmazott már 24 éve.

2.2004 óta nem teljesíti házastársi kötelezettségét (nincs testi kapcsolat) ez lehet váló ok?

donferenc # 2009.12.01. 10:33

Tisztelt Fórum!

Válás előtt állva, kérdésem lenne:
1.-2004 ben saját lakásomat és anyai őkségemet (ingatlan) eladva vettem a jelenlegi nejemmel egy kertes ázat, 11,5 mill.Ft-ért.Mivel a felújításra 3 mill.Ft-ot vett fel a nejem (engem adóstársnak bevíve), kérte s én engedtem, hogy fele-fele tulajdon részt jegyezzenek be.
Most válnánk (mert elhidegült??? 2004-től külföldön dolgoztam 2008-ig és most nincs munkám munkanélküli vagyok ). van e esélyem a bevitt tulajdonomhoz hozzájutni vagy mindenképpen feleznem kell. Hozzáteszem neki nem volt ingatlana sem és megtakarított pénze sem, hiszen közalkalmazott már 24 éve.

2.2004 óta nem teljesíti házastársi kötelezettségét (nincs testi kapcsolat) ez lehet váló ok?