Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2009.12.01. 12:26

1. Nem kell. Ha nem sikerül megegyezni, pert indíthatsz a valós tulajdoni hányadod megállapítása iránt.

2. A bíróság akkor bontja fel a házasságot, ha az együttélés helyrehozhatatlanul megromlott. (Egyébként amit írsz, az nem kötelezettség.)

donferenc # 2009.12.02. 08:52

Tisztelt Forumozók!
Kérdezném, hogy a valós tulajdoni hányad megállapítását válás előtt is lehet (vagy érdemes) kérni?

• Az ingatlant szükséges felértékeltetni,vagy a vásárláskori vételár az irányadó.
  • Azért kérdezem mert lett azóta hozzáépítve egy előszba és garázs és az idén nyílászárókat cseréltünk stb.
  • Hogy számolják ezeket ki???

Bocs a buta kérdésekért, egyszer már váltam de akkor egy lakáson kívül (három volt)mindent otthagytam a két gyermeknek és az anyuknak. Most már idősebb vok és nem akarok "csupaszra" vetkőzni.

ObudaFan # 2009.12.02. 20:09

Lehet. Igazságügyi szakértő fogja az értéket meghatározni.

szultán69 # 2009.12.02. 21:22

Tisztelt Fórum!
Feleségemtől február óta élek külön. A közösen vásárolt autónkat azóta én használom, és a hitele részleteit én fizetem. Most szeretném kifizetni a rá eső részt, ennek megállapításában kérném a segítségüket. Az autó értékében megegyeztünk, ez 2000000Ft, az én általam fizetett hitelrész 450000Ft. Jogilag mennyi pénz jár a feleségemnek?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdv: szultán

Alexandra57 # 2009.12.02. 22:11

Tisztelt Fórum!
A következő kérdésemre szeretnék választ kapni. Lányomnak van egy kis lakása minek a tulajdonjoga az övé a haszonélvezet nekünk szülőknek van a nevén.A tulajdonjog megszerzése után pár nappal megismerkedett mostani párjával ( ez már 3 éve) és összeköltöztek, azóta is együtt vannak.Nagy az esélye , hogy záros határidőn belül összeházasodnak.Kedvelem ugyan a leendő vőmet, de az élet kiszámíthatatlan és természetes hogy a lányomat szeretném megvédeni.a lakásom hitel van amit jelenleg mi fizetünk és remélem még tudjuk is egy darabig.Ha mi már nem tudjuk nyilván a lányom fizeti , esetleg közösen fogják.Ha mégis úgy hozná az élet hogy kenyértörésre kerülne a sor a leendő vőm jogosult lenne-e a lakásra bármiből, vagy a lányomé lenne teljes egészében.Erre szeretnék választ kapni? Mi viszonylag kispénzű emberek vagyunk és nekünk fontos lenne a lányunk jövőjének a biztonsága.Válaszukat köszönöm. Tisztelettel egy olvasójuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.02. 22:32

A lakás különvagyon. Viszont az élettárs vagy házastárs követelheti annak az összegnek a rá eső részét , amelyet a közös vagyonból a lakás megszerzéséhez használt kölcsön törlesztésére fordítottak.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.02. 22:35

t. Az autó értékében megegyeztünk, ez 2000000Ft, az én általam fizetett hitelrész 450000Ft. Jogilag mennyi pénz jár a feleségemnek?

Amennyiben meg tudtok egyezni. Tudod, ez olyan, mint hogyha el akarod adni a lakásodat. Mennyi jár neked? Amennyit a vevő hajlandó megadni - feltéve persze, hogy az neked is megfelel.

(Egyébként mondhatnám, hogy 775000, de ez csak matematika, nem jog.)

vadvirág (törölt felhasználó) # 2009.12.03. 13:32

Mint már a Kft-s ügyeknél irtam a lányom válófélben van és most a magánvagyon megosztása érdekelne:
Mikor eladtuk a családiházunkat akkor mind a kétt lányunknak adtunk 4-4 mill.ft -ot lakásvásárlás céljára .Mikor a pénzt ódaadtuk a szomszéd mint tanú volt jelen és a kétt lányúnk. (férjek nem).Akkor 2000-ben ez az összeg épp a lakás 50%-a volt. A lakás jelenleg a férj szerint 14mill.ft,de nem az 50% ok azaz 7 mill.vesszi figyelemben osztozkodásnál hanem csak a 4 mill. Továbbá 2-éve adtunk 2,5mill.ft felújításra amit nem akkar figyelembe venni.és tavasszal majdnem 1 mill ft útaltunk át a számlájára hogy kifizese a hitelt mert a bank elárverezte volna a lakásúkat. Igazolni anyit tudunk hogy épp akkor adtunk el egy ingatlant amiből adtuk a pénz. Továbbá azt hogy neki semmi pénze nem volt ahoz hogy lakás felújítást végezzen, hissz minden vállalkózása csödbe ment. Kérdésem Van -e esély hogy a mi álltalunk adptt pénzt a lányom javára itéljék.
Várom a hozzászólásokat: József

szultán69 # 2009.12.03. 16:56

Köszönöm a válaszodat Kovács_Béla_Sándor.
Matematikailag én is ki tudtam számolni és szinte biztos is voltam, hogy ennyivel tartozom a feleségemnek. Meglepetésként ért, mikor Ő 1000000Ft-ot kért, mivel az ügyvédje szerint jogilag ennyi jár. Na ez volt az a pillanat, mikor elfogyott a tudomány.
Üdv: szultán

ObudaFan # 2009.12.03. 17:43

vadvirág

Ami akkor 50% volt, azt most is 50%-on kell figyelembe venni.

zsanka # 2009.12.04. 13:09

Kedves Jogtudók!

1974-ben a nagypapám lemondott egy önkormányzati lakás bérleti jogáról a javamra. Akkor az ex férjem aláhamisította a kiutaló határozatot (egy bankszámla szerződésről -abból az időszakból- látni, hogy azon az én aláírásom van, a határozaton viszont nem.
Közben költözés, lakás megvásárlása volt. 5 éve váltunk el és szeretném rendezni a lakás sorsát is.
Azt szeretném megtudni, hogy van-e értelme annak, hogy a régi kiutaló határozattal foglalkozzak?!?

Nagyon sokat köszönhetek már az itt kapott segítségnek, amit külön köszönök!!!!
Zsuzsa

ObudaFan # 2009.12.04. 17:11

Szerintem nincs.

fokker70 # 2009.12.07. 12:47

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Kérdésem a következő lenne.

Mennyire helyes és etikus az, hogy megbízok egy ügyvédet az ügyem teljes körű képviseletére és a tárgyaláson nem Ő jelenik meg hanem egy ügyvédjelölt?

Az első tárgyaláson egy ügyvédjelölt.
Második tárgyaláson egy másik ügyvédjelölt.
A harmadik tárgyaláson egy harmadik ügyvédjelölt, még véletlenül sem ugyan az.

Mindegyik ügyvédjelölt tud valamit, valami keveset előzményeket egyik sem, Én meg ott állok a nagy kakiba a bíróság előtt!

Ez helyes cselekedet???

Cit5 # 2009.12.07. 13:30

Üdvözletem Mindenkinek!
1995.-ben édesanyámmal közösen belekezdtünk egy építkezésbe. Mivel, én még akkor egyetemista voltam, nem rendelkeztem jövedelemmel, ő finanszírozott mindent, de én lettem a tulajdonos, ő a haszonélvező.
1999.élettársi kapcsolatot létesítettem a későbbi gyermekeim édesanyjával. 1999. nov.-ben megkaptuk a használatbavételi engedélyt.
Élettársamat kezdetben min.3 évig édeasanyám tartotta el, mert nem járult hozzá a sem a rezsihez, sem a mindennapi megélhetéshez. Az általa megkeresett pénzt rendre elköltötte. Később java részt az én fizetésemből éltünk, az ő jövedelme kizárólag őt illette meg.
Szeptemberben megszakadt a kapcsolatunk. Ma kaptam az ügyvédjétől egy levelet, hogy kéri a használatbavételi engedélyünk másolatát, mert bejelentette az anyagi igényét az én tulajdonomban lévő házra. Kölcsönünk nincs, és az építkezést teljes egészében az édesanyám, és én finanszíroztam.
Van jogalapja az erkölcsileg igen kifogásolható lépésének??
Köszönöm választ.

Csipikeeee # 2009.12.07. 15:13

Szép jó napot!
A következő történt!Apukám és anyukám jogerősen elváltak,az ítélet megszületett,illetve az összeg is.Ámde apám azt mondta nekünk,h nem fogja kifizetni.Ilyenkor mi a teendő?Be kéne szólnunk a bíróságra?Vagy eggyáltalán mit tehetünk?

végrehajtó1 # 2009.12.07. 15:17

Csipikeeee kérdezd meg még 3-szor!!

Csipikeeee # 2009.12.08. 08:53

Azt hittem ez egy ilyen fórum ahol segítenek!A válasz pedig amit kaptam 1x,kb 3 szavas volt,abból sajnos nemtudtam sokat leszűrni,h mi lenne a legjobb amit tehetnénk!Mindenesetre kössz! :S

Frixike # 2009.12.08. 08:56

Csipike: Szerintem azért kaptál ilyen választ, mert ha néhány oldalt visszaolvasol, akkor megkapod a kérdésedre a megfejtést. Hidd el, hogy a hozzáértők se szeretnék 55x megválaszolni ugyanazt a kérdést, más embernek...

végrehajtó1 # 2009.12.08. 09:03

Köszönöm Frixike a kisegítést:)

zsanka # 2009.12.08. 15:50

Köszönöm a segítséget!!! Nem akarok hülyeséggel foglalkozni mert annak semmi értelme.
Köszike mégegyszer: Zsuzsa

vivabox # 2009.12.08. 20:46

Kamat HVK megosztásnál
1998-ban feleségem beadta a válást. Közös cégünk volt,én azon keresztül kerestem. Ö nem hozott bevételt de ennek a vagyonközösség megosztásában nincs szerepe. Volt egy külön tulajdonú lakásom is amiben együtt laktunk. Több számlán is volt pénz részben leadózatlan cégjövedelem. Nem egyszerü eset ilyenkor megegyezni sajnos nekünk sem sikerült. Nagyon sok volt a bizonytalansági tényezö és a feleségem nagyon sokat követelt. Ezt a Bíróság is megállapította. Én igazoltam számlaállásokkal, hogy a házasságkötéskor 7 évvel a válás elött különvagyonom volt. Nem ítélték meg a javamra. A lakásomat megosztották, a volt feleségem még 6 évig lakott ott, a lányomat - az elözö házasságombólvelünk lakott - külön lakásba kellett helyezzem mert nekem csak 1 szoba maradt amíg ki nem fizettem a lelépési díjat a volt feleségemnek.
Rezsit a 6 éven át soha nem fizetett, én kértem számítsák le a fizetendö összegböl. Ezt sem ítélték meg a számomra.
A válást úgy indította, hogy lenullázta a közös cég számláját 1998 julius elején a tudtom nélkül kivette ami volt rajta 1,5 Millió Ft-ot. Próbálkoztam hogy ezt talán mégis úgy kéne tekinteni mint olyan összeget amit megkapott már. Egyetlen fillért nem számított be ebböl a javamra a Bíróság.
Fizettem elöleget is a volt feleségemnek, letagadta az egészet. Részben, az adott aláírását elismerte a Bíróság, de azt sem teljesen a javamra.
A per 11 évig tartott anélkül hogy egyetlen szakértöt bevontak volna, nekem mint alperesnek semmi ráhatásom nem lehetett meddig húzzák értelmetlen vizsgálatokkal, bizonyítási indítványokkal az ügyet.11 év alatt semmi új bizonyíték nem került elö. Most ítélet született és megtudtam miröl van szó. A kamatról. Megítéltek 12MFt-ot a Felperes által követelt 39 millió helyett mint neki járó közös vagyont. Aztán úgymond méltányosságból ezt megtoldották 18 millióval amit pluszban nekem kell kifizetni a számára kamatként merthogy a pénz nálam volt. Ez úgy adódik ki, hogy pl az elsö 3 évre 20% kamatot állapítottak meg. A kamatot már attól az idöponttól számítja fel nekem az ítélet, amikor még értesítve sem voltam arról, hogy a feleségem válópert adott be. Mindezt annak ellenére, hogy HVK ügyben kamatot nem lehet felszámítani az egységes ítélkezési gyakorlat szerint. Ugyanez olvasható a Parlament.hu portálon is. Kamat HVK-ban nincs.Nem tehetek a per elhúzódásáról, semmi olyan nem derült ki hogy eltitkoltam volna valamit. Én 1 évvel a per kezdete után a vitatott összeget - az én részemet is egy alacsony kamatozású de biztos betétben helyeztem el ami azóta is megvan. A kapott kamat a költségeket leszámítva kb 0 azóta ugyanis az eredeti követelés DEM/EURO-ban volt aminek igen alacsony volt a hozadéka.
A megítélt kamatra viszont nem számítottam. Ez az ami végképp tönkretesz. Fizetési határidö 15 nap 30MFt-ra.
Jogtalannak érzem a döntést. Tudnak tanácsot adni ?
Meddig terjedhet a bírói önkény ? Mennyire írhatja felül a törvényt ? Milyen verseny az, ahol az eredményhirdetéskor közlik mi volt a verseny tárgya, hogy mik voltak a játékszabályok ? 11 évig nem közölte a Bíróság, pl azt sem hogy melyik dátumra teszi a HVK végét. Hogy számoljak el egy céget idöpont nélkül ? Ha közlik velem idöben, hogy milyen idöpontra számoljak el biztosan megteszem. Ha tudom, hogy a törvényt megkerülve kamatot állapítanak meg többet ajánlok az egyezségnél. Tényleg mindent meg lehet csinálni váláskor egy férfival ? Hol van itt az egyenjogúság ?

Grád András # 2009.12.08. 21:37

Kedves Vivabox!

Félreértésben van. A házastársi közös vagyont a bíróság főszabályként természetben osztja meg, így értelemszerűen nem számít fel kamatot. De ha Önnél maradt a pénz az életközösség megszakadása után, az állandó bírói gyakorlat éppen hogy felszámítja a kamatot, az ítélet abszolút törvényes. A jog nem tudása, mint tudjuk, nem mentesít. Az életközösség megszakadásának időpontját pedig a bíróság értelemszerűen nem fogja előre közölni, ez az ítéletben lesz benne. Ha nem ezt tenné, akkor prejudikálna, ami a legszigorúbban tilos. Az pedig, hogy a fentiekből Ön mit érez jogosnak, vagy jogtalannak, ne sértődjön meg, de ebből a szempontból amatematikus: Nem oszt, nem szoroz! Üdvözlettel:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Lycan # 2010.01.03. 16:33

Szeretnék felvilágosítást kérni!
A bátyám elvált a feleségétől,a exfeleség elköltözött és a kissebbik gyerek nála maradt a nagyobbik meg a bátyámnál.
A ház szocpolból és hitelből lett vásárolva,és az ex követel 600 000 ft-ot vagy is a szocpol rá eső részét és 400 000 ft-ot mint a házban hagyott vagyon címszava alatt.
A bátyám amint már mondtam neveli a 15 éves fiát és fizeti a házra felvett hitelt.
Az exfeleség nem dolgozott és semmi féle anyagiakkal nem járult hozzá a ház vételéhez és fentartásához.
A válást és a vagyonmegosztást az ex ügyvédje intézte,a bátyám sajnos saját ügyvéd nélkül írt alá minden papírt.
Azt szeretném megtudni van e esetleg valami lehetőség arra hogy az említett összegeket ne keljen ki fizetni vagy az összeget csökkenteni lehetne e?
Vagy a kiszabott fizetési határ időt ki lehetne e tólni.
A segítséget előre is köszönöm.

Tisztelettel:Lycan

ObudaFan # 2010.01.03. 19:41

Egy megkötött egyezséget elég nehéz megtámadni, nem is írtál semmit, ami alapot adna erre. Ha megtévesztettés, vagy tévedésbe esett, amit a másik fél okozott, vagy felismerhetett, és ez vezetett a megállapodás megkötéséhez, akkor esetleg. De akkor is, milyen megállapodást szeretne kötni ehelyett? Mert az nem fog menni, hogy megkapja az egész ingatlant, és fizetni se kelljen.

fokker70 # 2010.01.04. 10:27

Tisztelt Ügyvédurak/ Fórumozók!

Boldog Új Évet kívánok mindnyájuknak.

A alábbiak lennének a kérdéseim vagyonmegosztással kapcsolatban melyben én vagyok az alperes.

1. Milyen EU törvényre vagy paragrafusra hivatkozhat a felperes ügyvédje a vagyonmegosztással kapcsolatban és a külön beruházásokkal kapcsolatban amit kiderült még a Biró sem tud róla, csak csóválta a fejét! Önök esetleg tudnak valamit? Tudom kevés az infó de mivel az ellenkeresetet nem kaptuk meg csak a bíró így mindnyájan csak néztünk mint a moziba a tárgyaláson.
  2. Mivel a felperes semmilyen megoldást nem fogad el és még kompromisszumra sem hajlandó ezért a bíró azt mondta, hogy Igazságügyi Ingatlanszakértőt fog kirendelni.

Kérdés: Minden esetben a földhivatal adatbázisából dolgoznak, és majd ez az értékelés végleges lesz-e? Felperesnek el kell fogadni?

3. 6 éve amióta egyedül élek voltak külön beruházásaim a házon és a telken. Igaz - e az, hogy azok a beruházásaim amelyeket nem effektíve a házon hanem a telken eszközöltem mint térkő, öntözőrendszer, füvesítés stb azt nem kell a felperesnek kifizetnie csak azt amit a házon eszközöltem?
Felperes ügyvédje azt állította a tárgyaláson, hogy csak azt fizetik ki amit a házra költöttem és azt nem amit a telekre.

Ha külön beruházásaim mindegyikéről nincs meg a számla de tanukkal akik ott dolgoztak bizonyítani tudom azt a bíróság elfogadja.
Őket sem fizettem ki mert szomszédok és barátok, de építkeznek és vissza kell mennem segíteni nekik is mindenbe, számítanak rám.

Ez lehet Bartel szerződés, ezt a bíróság elfogadja?

Köszönettel