Válás, vagyonmegosztás

shenon # 2010.02.08. 19:59

Üdv mindenkinek!

Monalisa!

Légyszi segíts még egy kicsit!A múltkorira visszatérve,még annyit szeretnék kérdezni,hogy édesapám előállt azzal,hogy az 1984-es válási papíron édesanyám azt nyilatkozta,hogy nincs semmilyen követelése.A lakás,és a hitel ugye maradt a nevén ennek ellenére.Ezzel a végzéssel tudja édesapám édesanyám nélkül töröltetni a tulajdonjogát a földhivatalban?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 21:05

Nem tudja.

pépipacs # 2010.02.09. 20:55

Tisztelt Obudafan!

Tanácsot szeretnék kérni!

Épp válófélben vagyok, a férjemmel megszeretnék egyezni, de nem olyan könnyű ez.

A tények: A férjemnek volt egy lakótelepi kis lakása, még a házasságunk előtt vette, a lakáson volt kevés törlesztés is, azt együtt fizettük, másfél évig éltünk abban a lakásban.

Ezután elcseréltük már a házasságunk alatt a lakását egy kertes családi házra, ami nagyon rossz állapotba volt, az utcában nem volt szennyvíz, gáz, a telken építési tilalom volt, mert az önkormányzat ki akarta sajátítani. De később a tilalmat feloldották, és mi egy új házat építettünk a telekre, a kertet parkosítottuk, leburkoltuk, kapu, tárolók épültek rá....

Az ügyvédem azt mondta, vegyük a férjem kölünvagyonának a telek értékét, a rajta lévő ingatlan pedig feleződik. De a telek értéke az építési tilalom feloldása után a dupláját éri. A férjem egykori kis lakása most ér 7 millió forintot, a mai telek kb. 14 milliót, az egész telek a házzal együtt 36 milliót.

A férjem az egész ingatlan értékéből nekem 28 %-ot akar adni, amit én keveslek. Kérdésem, hogy a külön vagyonának a felértékelődése- a tilalom miatt- közös nyereség.-e? Igényt tarhatok-e ennek az értéknövekedésnek a felére, mivel az értéknövekedés a házasságunk alatt történt?

Vagy csak a telken végzett közös beruházások felére tarthatok igényt, mint szennyvíz-, gáz- bekötés, parkosítás stb...

Jahh, és volt 250 ezer forint örökségem még 1992-ben, annak a mai értékére igényt tarthatok-e, mivel a ház építésére költöttük .

Mire számíthatok ha mégis perre kerül a sor?

Előre is köszönöm a segítségüket!

bukki # 2010.02.10. 06:27

A kérdésem a következő:
Válás lezajlott, vagyonközösségi megállapodás született közös megegyezéssel melyben szerepelt egy ingatlan hitelének átvállalása és az egyik fél pénzbeni megváltása.A tulilapon bejegyezték a tulajdonjog fenntartással a eladást(a férj igy birtokon és lakáskulcson kivül maradt)A feleség nem fizeti illetve csak csepegteti a hitel részleteit a banknak(a bank nem nagyon mondja fel a szerződést addig míg valami pénzt lát,pedig a tartozás már 500e forint..)A "nem fizetés" miatt a férj már KHR-be került,ahonnan csak a teljes elmaradás kifizetése után kerülhet le(a bank nem veszi figyelembe a polgári szerződést,a feleség meg sose fogja kifizetni)A férj már elállna a vagyonközösségi szerződéstől,visszaállítaná az eredeti tulajdonviszonyt és szándékos nem fizetéssel rákényszerítené a bankot az árverezésre(mivel a feleség hallani sem akar az eladásról)de, állítólag csak közös megegyezéssel szüntetheti meg a vagyonközösségi megállapodást,amit ugye az ex nem akar!Tényleg élete végéig ki van szolgáltatva ?????

kisokos # 2010.02.10. 08:00

bukki,

Sajnos ilyen indokkal a közös vagyon megosztása nem "csinálható" vissza. A felek egymás közötti szerződése nem köti a bankot, felé továbbra is egyetemlegesen felelnek a volt házastársak. Amit lehet tenni:

1. kifizetni a bank felé a tartozást és egyben (vagy helyette) polgári peres úton követelni a másik félre eső rész megfizetését. Ez egy évekig húzódó per lesz.
  2. Beszélni a bankkal, tájékoztatni a helyzetről, a válásról és kérni, hogy engedje ki a lakást elhagyó felet a tartozásból. Ezt eredetileg valószínűleg megtette volna, de mivel már elmaradás van, így nehéz menet várható.
  3. Sajnos le kell ülni a feleknek megbeszélni a kialakult helyzetet. Ha nem fizetnek, akkor előbb utóbb végrehajtás lesz a vége. Hasonlóan, ha a lakást elhagyó fél polgári pert indít a kiadásai megtérítésére, akkor azt jó eséllyel, igaz évek múltán, de megnyeri. A probléma közös, akármennyire is nehéz ezt lelkileg feldolgozni, így mindkét oldal rászorul arra, hogy közösen találjanak megoldást. Ez mindenképpen olcsóbb és gyorsabb, mint a per.

Legközelebb tessék erre a szarvashibára odafigyelni, és szerződés aláírása előtt tájékozódni, mivel a bankot nem köti a felek egymás közötti szerződése.

bukki # 2010.02.10. 09:18

Köszönöm :(
Ügyvéd által ellenjegyzett a vagyonközösségi megállapodás!A bankot valóban nem érdekli az ügy,a megállapodás,viszont a feleséget sem.Valamennyit ha van kedve fizet,ha nem akkor nem.A hitelben a férj az adós,a bank nem engedi ki csak adóscserével amit az ex nem siettet,sőt egyáltalán nem intéz.Sőt ahhoz az ingatlan 100%-os tulajdonosának kéne lennie,de mivel a megállapodott összeget nem fizeti ki,a férj erről nem mond le...
A hitel az ingatlanon nagyon sok,kifizetni lehetetlen de a törlesztést sem akarja férj,mivel nincs is tulajdonjoga vagy nem is tudom mi van ilyenkor??
Szóval nem lehet kiszállni, elállni vagy valami a szerződésből? Vagyis élete végéig tűrnie kell ha az ex úgy gondolja és persze a bank nem unja meg? (mint tudjuk a kamat,a büntetőkamat és kezelési költség jobban jön a bakoknak mint a végrehajtás)
Róka fogta magyar jog ?

akarmi5 # 2010.02.10. 16:05

Üdvözlök Mindenkit!

Kis segítségre van szükségem:

Feleségem válni akar. Úgy néz ki hogy meg tudunk egyezni mindenben. Mégis kis problémát okoz, hogy 2 éve vettünk fel lakáshitelt (közös néven) amihez nagyszüleim házát is be kellet vonni jelzálogba. Addig nincs gond amíg egy háztartásban élünk mert a rezsit felezzük. Lakást eladni nem tudjuk, még 3 év elidegenítési tilalom van rajta SZOCPOL miatt.

A kérdéseim:
1, Ha nejem elköltözik vállás előtt és én fizetem a teljes hitelt van e rá lehetőség hogy két gyermekemnek fizetett gyerektartásba (lehet nem kötelező vállás előtt fizetni, de illik) beszámoljuk a hitel törlesztődíjának felét?

2, Ha kimondják a vállást a bíróság felül bírálhatja-e a fenti megegyezést, amit természetesn papírra vetnénk.

3, Lehetséges-e hogy amenyiben én fizetem a hitel teljes összegét nejem lemondjon a tulajdonrészéről a gyerekek vagy az én javamra. Nyílván ha az én javamra mond le akkor a fenti megállapodás semmis.

Hírtelen ennyi jutott eszembe.

Válaszotokat előre is köszönöm.

akarmi5 # 2010.02.10. 16:05

Üdvözlök Mindenkit!

Feleségem válni akar. Úgy néz ki hogy meg tudunk egyezni mindenben. Mégis kis problémát okoz, hogy 2 éve vettünk fel lakáshitelt (közös néven) amihez nagyszüleim házát is be kellet vonni jelzálogba. Addig nincs gond amíg egy háztartásban élünk mert a rezsit felezzük. Lakást eladni nem tudjuk, még 3 év elidegenítési tilalom van rajta SZOCPOL miatt.

A kérdéseim:
1, Ha nejem elköltözik vállás előtt és én fizetem a teljes hitelt van e rá lehetőség hogy két gyermekemnek fizetett gyerektartásba (lehet nem kötelező vállás előtt fizetni, de illik) beszámoljuk a hitel törlesztődíjának felét?

2, Ha kimondják a vállást a bíróság felül bírálhatja-e a fenti megegyezést, amit természetesn papírra vetnénk.

3, Lehetséges-e hogy amenyiben én fizetem a hitel teljes összegét nejem lemondjon a tulajdonrészéről a gyerekek vagy az én javamra. Nyílván ha az én javamra mond le akkor a fenti megállapodás semmis.

akarmi5 # 2010.02.10. 16:06

Üdvözlök Mindenkit!

A kérdéseim:

akarmi5 # 2010.02.10. 16:15

kis segítséget kérnék:

Nejemmel válunk.

Mindenben meg tudunk egyezni, de a 1/2-1/2 arányú lakásunk és annak jelzáloghitele(közös hitel) gondot okoz.
A hitelhez be kellet vonni nagyszüleim házát is. :(

Lakás nem eladható még 3 évig, szocpol miatti elidegenítési tilalom miatt.

amig egy háztartásban élünk nincs gond fele fele.

Ha elköltözik vállás nélkül, két kiskorú gyermekünkkel, és a hitelt teljes egészében én fizetem, az betudható-e a gyerektartás egy részébe, vagy nem.
Vállás után a bíróság felülbírálhatja-e a fenti megálapodást amit írásban rögzitenénk.
Kérhetem-e tőle hogy tulajdonhányadát írassa gyermekeinkre.

Nagyjából ennyi.

Előre is köszönöm a válaszokat.

akarmi5 # 2010.02.10. 16:16

bocs a dupla szövegért, egy kis net hiba :)

shenon # 2010.02.10. 16:25

Üdv mindenkinek!

Ha Monalisa nincs,kérem valaki hozzáértő válaszoljon a kérdésemre!

Köszönöm szépen előre is!

monalisa1 # 2010.02.10. 17:04

Ha a 2010.02.08. 20:59 egyből megválaszolt - ő pedig jogász.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.10. 17:06

szövegkimaradás: vagyis kbs egyből megválaszolt

monalisa1 # 2010.02.10. 17:07

Mármint ha ezen időpontban írt kérdésedre gondolsz, mert későbbit nem találtam.

shenon # 2010.02.10. 17:49

Nem értem.Azt a hozzászólást hogy tudom elolvasni?Vagy már nem lehetséges?

monalisa1 # 2010.02.10. 17:54

Az egér görgőjével tekerj vissza., kbs válaszának időpontja: 2010.02.08. 22:05. (A válasz egyébként "Nem lehet" volt.)

monalisa1 # 2010.02.10. 17:57

Javítva: "Nem tudja" volt a válasz a töröltetési kérdésre.

shenon # 2010.02.10. 17:59

Azt hiszem félreértettem amit írtál,de most már tiszta.Köszi!

georg2 # 2010.02.10. 18:10

Üdvözlök Mindenkit!
Speciális kérdésben kérnék segítséget. Szüleim elváltak, a jelenleg folyó vagyonmegosztási perben a közös vagyonú bélyeggyűjtemény értékének meghatározására a bíróság szakértőt rendelt ki. Édesapám kérésére a szakértő tevékenységére a közös tulajdonú lakásban fog sor kerülni. Kérdésem, kell-e értesíteni Édesanyámat az eseményről, s ha igen, kinek a feladata? Jelen lehet-e mindkét peres fél, Édesanyám készíthet-e hangfelvételt? Honnan tudhatjuk meg, mely kérdésre vár választ a szakértőtől a bíróság? Jkv. nem rögzíti.
Édesapám a különélés kezdete óta /12 éve/ a gyűjteményt elzárta, tárgyalási jkv. rögzíti nyilatkozatát, különvagyonaként kezelte, cserélgette, a jelen állapot nem tükrözi az életközösség megszakadása idején fennállót.
Minden hozzászólást előre is köszönök.

pépipacs # 2010.02.10. 19:04

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni!

Épp válófélben vagyok, a férjemmel megszeretnék egyezni, de nem olyan könnyű ez.

A tények: A férjemnek volt egy lakótelepi kis lakása, még a házasságunk előtt vette, a lakáson volt kevés törlesztés is, azt együtt fizettük, másfél évig éltünk abban a lakásban.

Ezután elcseréltük már a házasságunk alatt a lakását egy kertes családi házra, ami nagyon rossz állapotba volt, az utcában nem volt szennyvíz, gáz, a telken építési tilalom volt, mert az önkormányzat ki akarta sajátítani. De később a tilalmat feloldották, és mi egy új házat építettünk a telekre, a kertet parkosítottuk, leburkoltuk, kapu, tárolók épültek rá…

Az ügyvédem azt mondta, vegyük a férjem kölünvagyonának a telek értékét, a rajta lévő ingatlan pedig feleződik. De a telek értéke az építési tilalom feloldása után a dupláját éri. A férjem egykori kis lakása most ér 7 millió forintot, a mai telek kb. 14 milliót, az egész telek a házzal együtt 36 milliót.

A férjem az egész ingatlan értékéből nekem 28 %-ot akar adni, amit én keveslek. Kérdésem, hogy a külön vagyonának a felértékelődése- a tilalom miatt- közös nyereség.-e? Igényt tarhatok-e ennek az értéknövekedésnek a felére, mivel az értéknövekedés a házasságunk alatt történt?

Vagy csak a telken végzett közös beruházások felére tarthatok igényt, mint szennyvíz-, gáz- bekötés, parkosítás stb…

Jahh, és volt 250 ezer forint örökségem még 1992-ben, annak a mai értékére igényt tarthatok-e, mivel a ház építésére költöttük .

Mire számíthatok ha mégis perre kerül a sor?

Előre is köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2010.02.10. 20:37

Célszerű az embernek a kiválasztott ügyvédjében megbíznia, aki sokkal jobban kell, hogy ismerje az ügyet, mint innen bárki fogja. Egyébként pedig mivel a telek és a felépítmény egyetlen ingatlan, így ez a gondolkodásmód nem tűnik célravezetőnek. Fel kell mérni azt, hogy a szerzéskori/építéskori értéken a különvagyoni/közös vagyoni hozzájárulások hogyan alakultak az akkori teljes értékhez, és a mostani értéket így kell arányosítani.

ObudaFan # 2010.02.10. 20:39

A bíróság kirendelő végzéséből lehet megtudni, hogy mire van kirendelve a szakértő, ez a periratok közt megtalálható. Hacsak a bíróság másként nem rendelkezett, a szakértő értesíti a feleket, akik jelen lehetnek.

MajorDomus # 2010.02.10. 22:20

Én ugy gondolom, hogy az ingatlan mai értékéből le kell vonni 7,250,000 ft-ot, ez 28,750,000 ft. Ennek a fele a tied, + a 250,000 ft amit örököltél. A másik fele + a 7 millió a férjedé. Vagyis ő kap 21,375,000 ft-ot te pedig 14,625,000 ft-ot. Ez 40,6 % .igy megfelel ?

doggi # 2010.02.10. 22:57

SEGÍTSÉG!!!

34 éves győri férfi vagyok. A párom hétfőn este kitett az utcára, hozta a pasiját és ennyi, mennem kellett. Nem vagyunk összeházasodva, de van 2 sajnát gyermekünk, 2, és egy 6 éves, és a páromnak az első házasságából egy 13 éves lány. A lényeg, hogy 3 éve költöztünk győrbe, hogy itt csak mi lehetünk, semmi ex, és senki ismerős, ki beleszólhatna az életünkbe, na meg persze a munkahelyem sem rossz, de nem ez volt a lényeg, csak magunk.
Minden szép is volt, de úgy tudtunk ide költözni, hogy Ő s én is eladtuk az előző lakóhelyünkön a lakásunk, mindkettőnknek volt, de így is kellett felvenni hitelt 3,8 milliót, hisz berendezni is kellett a lakást, hogy a gyerekek is otthon érezzék maguk.
A párom csak úgy egyezett bele a dolgokba, hogy kizárólag ő nevén lesz a lakás, miután nekem is volt egy előző házasságom s így ne követelhessen majd az exem, az én első lányomnak a lakásból semmit. Bizonyítva én naiv bele is mentem, és kizárólag az én nevemre lett felvéve a lakáshitel is. Hétfőn este viszont feljött az új barátjával s kitettek a lakásból, egy forint nélkül.
Másnap nem tudtam elérni őket, de már megtette a kényszerkijelentést a lakásbó, mondván az Ő tulajdona, s a nevemet meg mindent eltüntetett az ajtóról, postaládáról.Azzal fenyegetőznek, hogy nincs jogom oda bemenni és kihívják a rendőrséget ha balhézom stb. De én csak az életem akarom!!!
Én mindenem rájuk tettem fel, hogy bebizonyítsam mennyire fontosak, 2 éves egyetemi hallgató is vagyok, heti 6 napot dolgozom, és sajnos talán az lehetett az ok, hogy kevés időm van velük lenni, de úgy érzem ezt akkor sem teheti meg. miután sok mondanivalóm és kérdésem volna,így e-mailbam vagy személyesen tenném azt fel.

AMENNYIBEN VALAKI TUDNA TANÁCSOT ADNI, VAGY KÉPVISELNI AZ ÜGYBEN ITT GYŐRBEN, KÉREM KERESSEN MEG, MERT ÉN NEM TUDOM MIT TEGYEK, NINCS HOVÁ MENNEM, ÉS NEM TUDOM MIT TEHETNÉK, HOGY VISSZAKAPHASSAM AZ ÉLETEM!!!!

köszönet a segítségért, bármi is legyen az!!!
tozserlasz@gmail.com