Válás, vagyonmegosztás

kisokos # 2010.02.15. 08:04

heni79,

A lakás tulajdoni joga és a haszonélvezet is az én nevemen van.Mi az ami megilleti őt?
Nem sok. Bár pert éppen indíthat, ha szerinte a tulajdoni arányok nem tükrözik a szerzéshez való hozzájárulás arányát, de ezt borzasztóan nehéz lesz bizonyítania. A haszonélvezet miatt pedig így se, úgy se tud semmit tenni a lakással amíg a haszonlélvezeted fennáll, legfeljebb ezzel terhelten megpróbálhatja értékesíteni.

kisokos # 2010.02.15. 08:12

Bíró István,

Lehet a kettőt külön választani?
az ingatlant lehet külön perben intézni.

ő az agresszív és durva magatartásomra hivatkozva kéri a lakáshasználati jog ellenértékét.
Persze, a legtöbben erre hivatkozva kérik, mivel ezzel lehet célt érni. Ugyanakkor sok esetben csak egy bolha felnagyításáról van szó. Ha nincs látlelet, tanú stb. és van annyi eszed, hogy nem beszélsz "fenékbebillentésről" a bíró előtt, akkor nehéz lesz bizonyítani az erőszakot.

A bíró ezt hogyan fogja megítélni?
ezt nehéz előre tudni. Az biztos, hogy minden bizonyítás kérdése, nem elég "azt mondani". A lakáshasználatra egyébként, ahogy már más is mondta, szinte nulla az esélye, hiszen önként, a visszatérés szándéka nélkül ment el.

MajorDomus # 2010.02.15. 22:18

Heni !
Nem egészen van igaza Kisokosnak. Azzal hogy közösen fizettétek a hitel törlesztőrészleteit, a férjed telekkönyvön kivűli tulajdonos lett.
B
Vagyis ha 10 milliót vettetek fel,ebből ki vanfizetve 2 millió,az 20 %,ennek a fele az övé,vagyis megszerezte az ingatlan 10%-os tulajdonjogát.
Ezt kell kifizetned. Mivel önként ment el, lakáshasználati dij nem jár neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.15. 22:48

Azzal hogy közösen fizettétek a hitel törlesztőrészle teit, a férjed telekkönyvön kivűli tulajdonos lett.
Nem azzal lett tulajdonos, bár ez itt most mindegy.

heni79 # 2010.02.16. 06:48

És mi van abban az esetben hogy van egy autónk is ami ugyan ez a kategória vagyis hiteles ketten fizettük de az az ő nevén van igaz lassan fél éve azt is én fizetem.Magyarán abból meg én kérhetem a részem hisz azt is együtt fizettük egy ideig.

Biró István # 2010.02.16. 07:54

Üdvözlök mindenkit!
Mit jelent az hogy kötelmi jogi igényként a közös törlesztések fele megilleti kamatokkal együtt?
115.000 Ft-ot vettem fel a házra, 63.000 Ft-ot fűtéskorszerűsítésre( gázkazánt vettünk belőle+kifizettük a szerelőt).
Ezeknek az akkori összegeknek a fele jár vagy ezeket "mai áron" kell kiszámíani?
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.02.16. 11:23

Ezek az összegek, késedelmi kamattal.

mrslevus # 2010.02.17. 14:39

Jogismerő válaszát kérném, ha lehet.

Azt szeretném kérdezni, közös megegyezéses válás esetén a vagyonközösséget megszüntető írást/szerződést kötelező-e ügyvéddel készíttetni, vagy elég, ha a két tanú aláírja, és a bíróságon mindketten megerősítjük a benne foglaltakat.

Üdv. mrslevus

monalisa1 # 2010.02.17. 14:55

Nem fontos ügyvéd közreműködése, azonban az általa készített okirat után egyikőjük sem jöhet azzal: tartalmát nem úgy gondolta...

"Mona"
laikus hozzászóló

kisokos # 2010.02.18. 08:37

mrslevus,

járható út az is, ha bírósági egyezségbe foglaljátok a vagyonmegosztással kapcsolatos megállapodásotokat, ehhez elméletileg nem szükséges ügyvéd. Ugyanakkor a gyakorlatban nagyon sok problémát zúdíthatsz a nyakadba ezzel, amelyek később sokkal többe kerülhetnek, mint az ügyvéd óradíja. Pl. a bíróságot nem érdekli, hogy olyan szerződés szülessen, amely optimalizálja a megosztás után fizetendő adót.

Gibson # 2010.02.18. 11:09

Tisztelt forumozok! arról szeretnék érdeklődni, a szüleim pár éve elváltak, de nem volt vagyonmegosztás csak válás, és most kerül eladásra az ingatlanuk egy családi ház. Jelenleg anyukám, nővérem, én és anyukám barátja él a házban. Nem vagyunk jó viszonyba a barátjával, se nővérem se én. Édesapám az eladás után nekünk adná a fele értékét a háznak viszont édesanyám az egészet magának és a barátjának akarja. Anyukám rokonának a pénzéből van építve a ház nagy része de jogilag fele-fele a két szülő között. Ha eladásra kerül a sor hogy jöhetünk ki ebből, vajon valóban fele-fele lesz vagy sem?

Gibson # 2010.02.18. 11:12
monalisa1 # 2010.02.18. 11:42

Az hogy a tulajdoni lapon a fele-fele van feltüntetve az sok esetben nem a valós helyzetet mutatja.

Eladás esetén a mamád rokona biztosan előáll azzal hogy a pénzt (= egészét) a mamádnak adta ajándékozás formájában, és nem a házaspárnak. És mivel a válás- házeladás okán meghiusult az ő eredeti elképzelése, így a pénzt most visszakéri a mamádtól. (Az egész más kérdés hogy tényleg visszakéri-e egészében vagy részében, de ezt soha nem fogjuk megtudni.)

Tehát az az ő különvagyona volt melyet mint befektetés anno így látott megfelelően fialtatni. (Az akkori összeg az azóta eltel időszak kamatával együtt.)

Amikor ez megvan akkor ami az elszámolásból/vételárból visszamarad azon feleznek a szüleitek - aztán a maradékkal mindenik saját belátása szerint.

A házat eladják és a pénzt bírósági letétbe helyezik, aztán kezdetét veszi egy peres eljárás mely az anyai rokon követelés- kielégítéséről szól elsődlegesen majd.

"Mona"
laikus hozzászóló

fokker70 # 2010.02.18. 13:53

Tisztelt Fórumozók / Szakértők!

Kérdésem a következő lenne.

Milyen helyzet áll elő akkor ha a bíróság kirendeli az igazságügyi szakértők. ( vagyonmegosztás, ingatlan felértékelés.
A szakértő megállapít egy összeget de azt a felperes kevésnek tartja és nem fogadja el.

Ezután mi következik?

Köszönettel

monalisa1 # 2010.02.18. 17:25

Pár tízezer forintért a felperes elvégeztethet egy prívát értékbecslést - szíve dolga, azonban nagy a valószínűsége hogy a bíróság a független szakértői vélemény alapján hoz itéletet.

Egy ingatlant az eladhatási árán kell beárazni nem pedig túlértékelni.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.18. 17:26

Sőt, egy ingatlannak annyi az ára amennyit a vevő hajlandó fizetni érte...

ObudaFan # 2010.02.18. 19:49

Ezután a fél a szakértő meghallgatását kérheti. Ha a szakvélemény hiányos, vagy homályos, akkor pedig új szakértő kirendelését is ez után. De azért a "kevesli" ehhez kevés lesz, ki kell mutatni, hogy milyen hibában szenved a szakvélemény.

vera11 # 2010.02.21. 10:05

Sziasztok!
Most jutott a tudomásomra, hogy válásunk előtt pár hónappal az exférjem nagyértékű ingatlant vásárolt, ami természetesen (?) nem az ő nevén van. Ennek az ingatlannak az értékét nem osztottuk meg.
Jól tudom, hogy emiatt megtámadható a vagyonmegosztási szerződés?
És azt jól tudom, hogy erre egy évem van?
Köszi

ObudaFan # 2010.02.21. 10:12

Jól tudod.

vera11 # 2010.02.21. 10:21

Köszi :-)
Megkeresem jövő héten az ügyvédemet, csak most eléggé pörög az agyam...
Följelentéssel célszerű az ilyesmit indítani vagy maga a bíró utasítja majd büntetőeljárásra az ügyet?
A bizonyítékaim nem állnak kőkemény lábakon...

MajorDomus # 2010.02.21. 12:29

Miről beszélsz-?

Nem gyilkossági ügyről van szó,hogy büntetőeljárásról irj.
Ráadásul ha a különvagyonából vagy olyan pénzből vette amit kűlönvagyonként kapott az nem tartozik rád.

Ha nem, akkor elég hűlye volt hogy nem várt 2-3 hónapot a válás kimondásáig.

MajorDomus # 2010.02.21. 12:31

Ha nem az ő nevén van akkor kit akarsz feljelenteni ?

vera11 # 2010.02.21. 17:13

MajorDomus, azt gondoltam esetleg feljelenteni, akinek a nevén van az ingatlan és aki ehhez a simlisséghez segédkezet nyújtott.

Ráadásul nem különvagyonból vette, mert az természetesen nem tartozik rám.

"Ha nem, akkor elég hűlye volt hogy nem várt 2–3 hónapot a válás kimondásáig."

Ebben egyetértünk :-))))

Az ingatlan azóta se (bő két éve) került a nevére, viszont ő újította föl és ő szedi a hasznait. Hogy milyen egyéb bizonyítékaim vannak, az viszont rád nem tartozik.

monalisa1 # 2010.02.21. 17:48

Fordulj ügyvédhez, akár csak egy konzultációs meghallgatásig, mert "a" papírokat mindenképp látni kell.

Vélem a volt férjednek megvan a válasza az általad felvetett problémára, sőt, tuti hogy előre kellően körüljárva adott neked utóbb mattot...

"Mona"
laikus hozzászóló

vera11 # 2010.02.21. 17:56

Monalisa, van ügyvédem, és holnap hívom is őt. Az exemnek biztosan van válasza, mint ahogy sok egyébre is volt válasza.