gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén


monalisa1 # 2008.07.31. 15:07

(Azért javasolnám a fizetés "születeltetését", mert a jogosulatlanul felvett t.díj. /= elköltik/, visszafizetésére kötelezhetik, de ki tudja mikor látod viszont a pénzedet.)

tanner # 2008.08.01. 14:34

És akkor vajon mi történik, ha nem megyek bíróságra, hogy szüntessék meg? A csaldi pótlék is automatikusan szűnik meg. És ha az édesanyja fordul bíróságra, hogy nem fizettem X hónapja, de már nem járna, akkor visszamenőleg köteleznének a fizetésre, holott jogilag már nem jár? A bírósági határozat GYERMEK tartásáról szól, aki már 2.5 éve felnőtt.

monalisa1 # 2008.08.01. 14:45

Mindenképpen neked kell kérned a bíróságtól, hogy a t.díj kötelezést szüntessék meg.

nandy # 2008.08.01. 14:45

A családi pótlék sem automatikusan szűnik meg.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.08.01. 15:02

De bizony...
A CSP-t úgy megszüntetik, hogy pislogni se tudsz, ha a gyerek elmúlt 18 - külön kell kérvényezni iskolalátogatásival felfegyverezve a további folyósítást.

tanner # 2008.08.01. 15:26

T. monalisa!

Értem, amit írsz, de mivel nekem NEM vonja le a cég automatikusan a tartásdíjat, így nincs szükségem bírósági határozatra sem. A kérdés az, amit már lentebb írtam, ha az édesanya annak ellenére tartásdíjat követel, hogy az már nem jár, megkaphatja-e, pusztán azért, mert a volt férj nem kérte a bíróságon annak megszüntetését?
Egyébként ha ennyire hivatalosak akarunk lenni, akkor az édesanyától elvárható lenne, hogy hivatalos formában közölje, a gyermek nappali iskoláját befejezte, tovább nem tanul, így nem tart igényt a jogosulatlan tartásdíjra. Én eddig sem kértem iskolalátogatási papírt, de ha mindent törvényesen akaunk csinálni, akkor ezek a lépések is elvárhatóak lettek volna.

ObudaFan # 2008.08.01. 16:01

A kérdés az, amit már lentebb írtam, ha az édesanya annak ellenére tartásdíjat követel, hogy az már nem jár, megkaphatja-e, pusztán azért, mert a volt férj nem kérte a bíróságon annak megszüntetését?

Meg.

monalisa1 # 2008.08.01. 16:43

tanner

Te saját magadból indulsz ki - rendben, a volt feleséged meg az ő saját érdekeiből. Vagyis esze ágában sincs téged "hivatalosan" értesíteni, hiszen minden egyes havi t.díj neki(k) mostantól talált pénz...

nyusz66 # 2008.08.01. 16:53

Tanner!

Ha nem szünteti meg a bíróság a fizetési kötelezettséged, akkor az fennáll. Márpedig elég azzal a papírral a volt nejednek bemenni, és végrehajtást kérni - és úgy letiltják a fizetésedből a hátralékkal együtt, mint a huzat!
Ja, és azt is csak kérnie kell a bíróságtól, hogy mostantól kéri, hogy letiltással teljesíts, és onnantól a bíróság kiértesíti a céget, és következő hónapban majd lesheted a bérjegyzékedet...

tanner # 2008.08.01. 16:57

És mit kell mellékelni, ha beadom a kérelmet a megszűntetésre?

tanner # 2008.08.01. 17:07

Kedves nyusz66!
Tegyük fel, igazad van. De a bíróság azért csak megkérdezi a T. Édesanyát, hogy mégis, mire kéri a további tartásdíjat, ha a gyermek nagykorú és nem tanul?
Gondolom, csak mellékelnie kellene egy papirost, ami igazolja, hogy a gyermek felsőfokú nappali iskolába jár.
Mert ilyen alapon 60 éves koráig is fizethetek, ha lusta vagyok bemenni a bíróságra. S ha már itt tartunk: a volt feleségnek nyilván kötelessége kiadni nekem minden olyan okmányt, ami bizonyítja, hogy a gyermek már nem jogosult tartásdíjra?

ObudaFan # 2008.08.01. 17:21

Tulajdonképpen semmit. Írd le, hogy tudomásod szerint nem tanul tovább a gyermek.

tanner # 2008.08.01. 21:07

... és nyilván a mamától nem kérnének semmit, ami igazolná, hogy a gyermek (azaz a felnőtt) még jogosult a tartásra :-) Vicces!

nyusz66 # 2008.08.01. 21:18

Nézd, a bíróság nem felügyeleti szerv. Azaz nem dolga utánanézni semminek magától. Ha az állampolgár sérelmez valamit, akkor majd bejelenti.
Szóval NEKED kell bejelentened, hogy sérelmesnek tartanád a további tartásdíjfizetést.
Ezután természetesen a bíróság majd felszólítja a másik felet, hogy nyilatkozzon. Ha ő nem teszi, ezzel beleegyezik abba, amit te javasoltál, azaz a megszüntetésbe. Ha viszont nem tetszik neki a kérésed, akkor már neki kell bizonyítania, hogy igenis jogosult a gyermek a tartásra. EKKOR kell az exnek bizonyítékot mutatnia, addig senkit nem érdekel.

nyusz66 # 2008.08.01. 21:20

Ja, és őszig még beiratkozhat valami szakmai képzésre, és akkor bizony jogosult lesz, úgyhogy tényleg jól teszed, ha minimum félreteszed a tartásdíj összegét, hogy aztán majd a hátralékodat ki tudd fizetni, ha netán így alakulna...

tanner # 2008.08.01. 21:29

Nem veled vitázom, csak játszom a lehetőségekkel. A te szavaiddal élve ,,Ha az állampolgár sérelmez valamit, akkor majd bejelenti." Tehát ha ők sérelmezik, hogy én nem fizetek, akkor azt is bizonyítaniuk kell, hogy van alapja a sérelmüknek. És akkor engem behívnak, s elmondom, hogy már nem jár? Vicces. Tehát beadnának egy feljelentést, hogy nem kapnak pénzt, pedig a gyermek nagykorú és nem tanul. Remek.
Ha tanul, természetesen fizetek, ahogy eddig is.

nandy # 2008.08.01. 23:38

tanner:

Van bírósági végzés vagy más közokirat arról, hogy te köteles vagy a gyt-t fizetni?
Vagy csak önként fizetsz már a kezdetek óta?

tanner # 2008.08.02. 01:14

Van, úgynevezett ,,egyezség"! De nincs benne az, hogy meddig kell fizetni! Talán épp azért, mert egyértelmű a törvény, a nappali tanulmányok befejezéséig stb., és nem tudhatták előre, meddig fog tanulni. Gondolom, mivel a gyermek időközben nagykorú lett, rokontartásra kellett volna változtatni, de ezzel nem akartam foglalkozni, az eredetileg megbeszélt összeget fizettem. A bírósági határozat még az akkori állapotról szól, a gyermek 15 éves volt.
Most viszont - mint lentebb írtam - 20 elmúlt, elvégzett egy középiskolát + egy kétéves iskolát, szakmája van, nem vették fel se főiskolára, se egyetemre, tehát ugyanolyan felnőtt, mint én. Azt gondolom, hogy mivel elmúlt öt év és az akkori helyzet nem azonos a maival, így automatikusan életbe lép az ide vonatkozó törvény, nem kell ezt még egy bírósági határozattal megerősíteni. Nem tudom elképzelni, hogy többtízezer apuka rohamozná meg évente a bíróságot, hogy szüntessék meg a tartásdíjat, mert gyermekük befejezte tanulmányait, mert gondolom, nincsenek kevesen azok, akik elvált szülők gyermekei. A bíróság napi 24 órában csak ezeket az ügyeket tárgyalná.
Viszont ha tovább utalok, az édesanyát nem terheli a felelősség, hogy jogosulatlanul vette fel a pénzt? Ez így elég egyoldalú.
Valahol azt olvastam: az egész csak formaság.
És még ezt is: ,,A kialakult bírói gyakorlat szerint pl. a középiskolai tanulmányait befejező nagykorú gyermektől elvárható, hogy tanulmányai befejezését követően a lehető legrövidebb időn belül elhelyezkedjen a saját megélhetésének biztosítása érdekében (BH 1981/99.).

ObudaFan # 2008.08.02. 10:51

Ha a jogosult végrehajtási eljárást indít, ebben a nemperes eljárásban a bíróságnak nem lesz módja vizsgálni, hogy jogosult-e még a tartásra, vagy sem, hanem ki fogja bocsátani a vh. lapot. Valóban nem minden ügyben kerül bíróságra a tartás megszüntetése, mert ha a jogosult is elismeri, hogy nem jár neki a továbbiakban a tartás, akkor a kötelezett és a jogosult megállapodása a kötelezett számára kellő biztosíték arra nézve, hogy a jogosult ne kérhessen végrehajtást. Ilyen megállapodás hiányában azonban a tartásdíj fizetési kötelezettséget jogerős ítélet szünteti meg. A perben azonban a jogosultnak kell bizonyítania, hogy a nagykorú gyermek továbbra is tartásra jogosult.

Az általa idézett BH nem erre az eljárási problémára vonatkozik, hanem az alapul fekvő anyagi jogi kérdésre, ami csak perben vizsgálható.

Mivel a jogi probléma egyszerű és teljesen egyértelmű, részemről ennyi. Hogy ezt követően te mit teszel meg, és mit nem a saját érdekedben, az a te dolgod.

tanner # 2008.08.02. 11:09

Köszi! Kezdek világosan látni. Már csak egy kérdés: a pert az anya ellen vagy a gyermek ellen kell megindítani? Egy háztartásban élnek, de a gyermek jelenleg külföldön tartózkodik, az időt pedig nem szívesen húznám...

tanner # 2008.08.02. 11:12

Még valami: ha az anyával megegyezek szóban, hogy per helyett inkább mondjon le, mert az az egyszerűbb, de ő ígérete ellenére mégse teszi, akkor mi a teendő? Így is, úgy is legalább egyszer be kell fáradnia a bíróságra.

ObudaFan # 2008.08.02. 11:29

Azzal szemben, aki az egyezség szerint a tartásra jogosult. Ez vélhetően az anya. Ha nem sikerül megegyezni belátható időn belül, akkor sürgősen meg kell indítani a pert.

tanner # 2008.08.02. 11:31

ObudaFan! A végén még jogász leszek :-)
Idézlek: ,,Ha a jogosult végrehajtási eljárást indít, ebben a nemperes eljárásban a bíróságnak nem lesz módja vizsgálni, hogy jogosult-e még a tartásra, vagy sem, hanem ki fogja bocsátani a vh. lapot."
Tegyük fel végre is hajtják, de vajon ez esetben lehetne-e visszaperelni, miszerint jogosulatlan anyagi előnyhöz akartak jutni? Utólag vizsgálnák-e, hogy a vh. kérelemnek milyen valós alapja volt?

ObudaFan # 2008.08.02. 11:43

Nem lehet visszakövetelni. Ezért kell sürgősen beadni a keresetet, és ideiglenes intézkedésként kérni a vh. felfüggesztését.

tanner # 2008.08.02. 13:21

Nem kötekszem, de ezt találtam egy ,,Jogász válaszol" rovatban.

,,A tartási kötelezettség megszüntetése

A gyermekem tavaly nyáron kapott diplomát. Az év végéig sajnos munkanélküli volt, január elseje óta azonban folyamatosan dolgozik. A bíróság által megítélt gyermektartási díjat a mai napig havonta megkapom. Kinek kell kezdeményezni a gyermektartásdíj folyósításának a befejezését? Visszaperelheti-e az apa a tanulmányok befejezése óta kapott tartásdíjat?

A jogosultnak, tehát Önnek kell kérnie a tartásdíj megszüntetését annál a bíróságnál, amely megállapította azt. A tartásdíj megszüntetése iránti per gyakorlatilag formális eljárás lesz, de elengedhetetlenül szükséges, mivel az ítélet meghozataláig a munkáltató köteles a munkabérből a tartásdíj összegét levonni. Az apa kérheti a tanulmányok befejezése után folyósított tartásdíj visszafizetését, akkor is, ha a gyermek munkanélküli volt.

Forrás:
http://www.mindentudas.hu/…ennapos.html?…