gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

culi # 2009.07.09. 16:52

T. Fórumozók!
kérem, tudna valaki tiszta, érthető magyarázatot adni a két fogalomra - és annak különbségére:

1. gyerektartás
  2. rokontartás

eddig úgy értelmeztem, hogy a gyerektartás a gyermek 18.éve, ill. a középiskolai tanulmányainak befejezéséig használt kifejezés.
rokontartás pedig, a felnőttkoru gyermek tartásdíja.
esetemben, idén, 20 évesen érettségizett a fiam. rendszeresen fizettem a gyerektartást. kapcsolattartás 0. tudomásomra jutott, hogy továbbtanul. szeretném, ha eztán jogi viszonyban már nem a volt feleségemmel, hanem a fiammal lennék. milyen lehetőségem és jogi módom van erre? rosszul tudom, hogy adjak be keresetet a gyerektartás megszüntetésére, és kérjem a fiamat, hogy ő pedig adjon be keresetet rokontartásdíj-megállapításra? kicsi zűrösnek tűnhetek, de csak azért szeretném, mert a volt nejem mindent megtesz,-már 16 éve, hogy a gyerekemet ellenem nevelje, a láthatásokat nem biztosítja, biztosította. köszönöm a válaszokat

monalisa1 # 2009.07.09. 17:35

A bíróságnak a gyerektartási kötelezettséget meg kell szüntetnie, a rokontartási kötelezettséget és annak összegét meg kell állapítania. Tehát muszáj lesz a bírósághoz fordulnod, és lehetőleg mielőbb add be a keresetet mert egy bírósógon köztudomásúan nem egyik napról a másikra mennek a dolgok.

Egy 20 éves fiatal esetében már nincs előre leszabályozott láthatás/kapcsolattartás, vagyis akkor találkoztok amikor csak akartok - ebben az anya már nem szól bele. (Sőt meg sem kell kérdezni., jól is néznénk ki ha még mindig "vezényelné" a fiatalembert.)

A rokontartásról találsz olvasnivalót bőven ezen topicban, mások esetéből és a jogászok válaszából sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.07.09. 17:38

Kedves Culi!

Alap: 1 kérdés - 1 topik. Nem több helyen ugyanazzal teleszemetelni a fórumot! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.07.09. 17:42

Gyerektartás = nincs jövedelme, a szülei tartják el. Rokontartás = egy nagykorútól már bizonyos értelemben elvárható, hogy gondoskodjon magáról - még a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok mellett is lehet másodállást, mellékfoglalkozást vállalni -, vagy pl. levelezőn végzi a tanulmányokat miközben rendes állása és tisztes fizetése van már. Tehát a bíróság majd megvizsgálja, hogy jelen esetben indokolt-e a további fizetési kötelezésed.

A volt feleséged miatt már nem kell idegesíteni magad...

culi # 2009.07.09. 19:22

Kedves Monalisa!
köszönöm a tájékoztatást, pillanatnyilag, ráéreztél, sajnos ott tartunk, hogy 20 évesen TELJESEN az édesanyja befolyása, és dirigálása alatt áll. Második feleségemmel évek óta azt várjuk, mikor nyilik már fel a szeme, és veszi észre maga körül a szép, szabad világot... mindent szó szerint elhisz, mereven elzárkózik tőlünk, annyira telebeszélték otthon a fejét. tehetetlennek érezzük magunkat. az édesanya rokona is panaszkodik, hogy tőlük is- ott is egy haladóbb gondolkodású családról van szó- távol tartja a srácot, még a családi ünnepekre sem viszi el...
esetleg hivatkozhatnék valami §-ra, az említett tartás-díj módosítás miatt (gyt.ról rokontartás) , mert már most hallom, hogy a volt nejem a gyerek előtt ordibálni kezd, hogy bizony ez nem is így van...
köszönöm

culi # 2009.07.09. 20:09

az érettségi évében (2009) meddig van egy gyerek tanulói státuszban? a fiam aug.22-n lesz 20., idén érettségizett, ha nem veszik fel felsőszintű képzésre, mely hónapoktól nem jár a gyerektartás? nem a munkáltató vonja le, tehát bármikor "megállíthatom" az utalást. vagy már most se utaljak, különítsem el a pénzt, és ha megkapom az iskolalátogatásit, akkor utaljam az addig visszatartott összeget? félreértés ne essék, nem a fiamtól sajnálom, az exemtől...

monalisa1 # 2009.07.09. 20:58

Most hogy már nagykorú felel a cselekedeteiért, vagyis akár érdemtelenségre is hivatkozhatsz ha esetleg nem tartaná veled a kapcsolatot.

Tudtommal június 20-án befejeződött minden iskolában a tanítás. (Az őszi továbbtanulás reményében jelenleg légüres térben vannak a végzett hallgatók.)

A pénzt mostantól a fiatalember saját bankszámlájára és/vagy a nevére/címére a postai csekk, az ex kezébe a továbbaikban egy fillért se. (Ha a srác elszórja az az ő baja, az Életet tanulni kell - és külön is a pénz beosztását.)

Legjobb lenne ha albérletbe menne, vagyis végre el az anyai ráhatástól...

monalisa1 # 2009.07.09. 21:02

A rokontartás pontos jogi megfogalmazását itt balra találhatod a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár"-ban, csjt. (= Családjogi Törvény) 60 - 69 §-ok közt.

culi # 2009.07.10. 17:49

köszönöm, Monalisa

holnap, végre engedélyt kaptam, hogy felugorjak egy fél órára a fiamat látni... nagyon várom. és már görcsben a gyomrom, hogy az ex nem hagy négyszemközt a gyerekkel, és kiélezi a helyzetet, csak hogy vitázás legyen. minden önuralmamra szükségem van ilyenkor, hogy még csak fel se emeljem a hangom.
ha kötözködne, megemlíthetem neki, hogy már két éve be kellett volna adnia a keresetet a gyerektartás megszüntetésére? ezért esetleg elmarasztalhatja a Bíróság? eszembe sincs perlekedni, de azt gondolja, hogy annyira, de annyira nyeregben van, pedig jogilag sincs már közünk egymáshoz, szerintem.

monalisa1 # 2009.07.10. 18:10

Nem kisded a fiad hogy az anya otthonában kelljen találkoznod vele, a programot megváltoztatva kettesben menjetek el egyet sétálni stb. És nem fél óra hanem ameddig nektek tetszik. És akár vasárnap ismét. És a továbbaikban bármikor kettőtök egyeztetése szerint.

Tessék már a fiadnak a saját sarkára állni!

Abban tévedésben vagy, hogy az anyának kellett volna a t.díj megszüntetését kérni, nem, hanem ez a te érdeked hiszen a fizetésre kötelezett te vagy. Valamint a középiskolai tanulmányait csak most végezte el a fiatalember, tehát a t.díj eddig járt neki.

A balra található "adattár" íratminták közt biztosan találsz t.díj megszüntetésére tipusszöveget, illetve a http://www.birosag.hu honlap bal oldalán a nyomtatványok között.

Bár most nyári szünet van minden bíróságon, de a keresetleveleket beveszik, iktatják. (Ajánlott-tértivevényesen add fel, 3 pld.-ban.) Alperes a volt feleséged...

monalisa1 # 2009.07.10. 18:14

Muszáj jogilag is lezárni a gyermektartásdíj időszakot - amiben az anya is résztvevő volt -, mert a továbbiakban a felnőttartás már csak közted és a fiad közti kapcsolat.

culi # 2009.07.10. 19:08

Köszönöm, hogy felhívtad a tévedésemre a figyelmemet, valahol akkor félreértelmeztem. lenne még kérdésem: 1.akkor is be kell adnom a keresetet, ha a gyerektartást nem a jövedelmemből vonják, hanem én fizetem, gyakorlatilag akkor csak arra kapnék határozatot, hogy a gyerektartás időtartalma a nagykorúvá válással, illetve a nappali tagozatos középiskola befejeztével véget ért, nem?
2.ez amúgy egy laikusnak is egyértelmű, mégis kötelező eljárni ez ügyben, nem automatikusan szűnik ezzel a ténnyel az exem és köztem a jogi viszony?
3.A továbbiakban, a rokon-tartás és annak díjának ügyében van lehetőségem peren kívüli megállapodásra?
4. akkor mi a teendőm, elég tanúk előtt írásban rögzíteni, amiben a fiammal megegyezünk?
kedves, hogy ilyen segítőkész vagy :)

culi # 2009.07.10. 19:17

Monalisa, az előbbihez még: sajnos a fiam sem akarja az anyja hatására velem a kapcsolatot, úgyhogy pillanatnyilag azon munkálkodom, hogy egyáltalán akarjon valóban megismerni, és beláthassa, hogy fele sem igaz annak, amit az édesanyja 17 évig tömködött a fejébe. (és nem tudom, mikor akar végre a sarkára állni, de ha-remélem felveszik a fősulira- ott talán hatnak majd rá az "én nem a mama szoknyáján nőttem fel" típusú srácok...

monalisa1 # 2009.07.10. 19:37

Az évek hosszú során az "agymosás" jól működött, most idő kell hogy némileg tisztuljon a kép a fiatalember fejében.

Nem tudok mást mondani: amíg hármasban (...) beszélgettek addig eredményt ne várj...

És ha a későbbeikben úgy látod: ha beleszakadsz is de akkor sincs változás, nos a felnőttartás megszüntetését lehet kérni a bíróságtól érdemtelenség címén. Mert egy 20+ éves fiatal már felel a tetteiért, vagyis ok nincs okozat nélkül.

De egyenlőre arról van szó, hogy semmivel se hagyd magad provokálni "a" láthatás alkalmával.

culi # 2009.07.10. 20:00

köszi a támogatást!

monalisa1 # 2009.07.10. 20:12

Az első találkozásoktól túl sokat ne várj...

utsy # 2009.07.15. 12:11

Jó napot kívánok

23éves vagyok most végeztem a vendéglátó ipari technikumot tovább kívánok tanulni tandíjas felsőfokú oktatási intézményben.
Édesapámnak aki 49 éves saját jogon nyugdíjas és dolgozik köteles e részemre gyerektartást fizetni.
Édesanyám rokkant nyugdíjas /60Eft/.
Kinek kell kérni a gyerektartás megszüntetését?
Autómatikusan megszűnik vagy a bíróság szünteti meg?
A megszüntetésről még értesítést sem kaptunk de már ebben a hónapban gyerektartást sem.

_Wasp_ # 2009.07.15. 12:58

ha a rokontartás megszüntetésre került, akkor szüleid ellen bíróságon kell majd pert indítanod.

azonban egy ennyi idős embertől elvárható, hogy eltartsa magát, ezért gyanítható, hogy ha meg is ítélnek tartást, akkor is nagyon korlátozott lesz az összege.

ráadásul szüleidnek a saját tartásuk rovására nem kell téged eltartaniuk, tehát ez is korlátja lesz a követelésednek. (tartás rovására: értsd: csak azután kapsz pénzt, ha nekik is maradna.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.07.15. 13:32

Kedves Utsy!

Az a gyanúm, Wasp félreértette a kérdését. Ha jól értem, eddig kapott tartásdíjat, és most éppen a megszünetése lenne aktuális. Amennyiben elrendelte a bíróság a végrehajtását, akkor a jogosult kérelmére azt automatikusan megszünteti a bíróság, tehát nem lesz belóle per. Ha nem rendelt el végrehajtést (tehát nem vonják a fizetéséből, nyugdíjából), akkor igazából semmit se kell tenniük, egyszerűen a kötelezett nem fog fizetni és kész. De ha elrendelték a letiltást, és a jogosult nem kéri a végrehajtás megszüntetését a bíróságtól, akkor a kötelezett (tehát az édesapja) kénytelen lesz pert indítani az édesanyja ellen, aminek a költsége az édesanyját fogja terhelni. 23 évesen már keresőképes végzettség birtokában eleve nem jár Önnek a tartás. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sinus69 # 2009.07.29. 20:20

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbiakban szeretném segítségeteket, tanácsotokat kérni:
Lányom idén áprilisban töltötte be a 18. életévét, jelenleg még tanul. Szakiskolában utolsó éves lesz szeptembertől. Gyermektartást kell(ene) fizetnie az apukának, 2008.01-től folyamatos vh-n van az ügy, csak éppen pénz nincs tavaly október óta. Első kérdésem: Jelenleg gyt-t, vagy rokontartást kell(ene) fizetnie az apukának így, hogy a leányzó elmúlt 18, de még tanul? Ha rokontartásra lenne jogosult, akkor ezügyben kinek kell intézkednie a bíróság felé? Hogyan működik ez a gyakorlatban? Az édesapját nem lehet utolérni, a jelenlegi lakcíme ismeretlen, feltételezem a vh előtt is.
A második kérdésem:
Az illetékes bíróság által elrendelt folyamatos gyt. vh nem vezetett eredményre, a végrehajtó nem tesz semmit ezügyben. Már 2 db jogerős végzésem van arról, hogy alapos a vh kifogásom. A végrehajtó (kiderült) távoli rokona az apukának, és nem reagál egyik megkeresésemre sem (levélben, személyesen, telefonon), fogalmam sincs arról, hol tart az ügy. Mit tehetnék ezügyben? Ilyenkor be lehet perelni a vh-t? Ha igen, milyen jogcímen? Több vh kifogás benyújtásának nem látom értelmét. Az ügy jelenleg is folyamatban van, így az állam általi megelőlegzést sem tudjuk igényelni. Vagy a lányom korára tekintettel ez már nem is jöhet szóba?
Elnézést a terjedelmes fogalmazásért, remélem a lényegi infókat leírtam. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv: Sin

Grád András # 2009.07.29. 21:27

Kedves Sinus69!

18 éves kortól eleve rokontartás van, akkor is, ha még óvodába jár a gyerek (jó, ez vicc volt!). A kicsit enyhébb szabályait már csak én vagy 5-ször leírtam, pár héten belül, keresse vissza!

A végrehajtás már macerásabb, elvben panasszal élhet a bíróságon, és nekik van joguk eljárni a végrehajtóval szemben, végeredményben kirendelhetnek másikat is. Üdv:

jbtoth # 2009.07.31. 07:10

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni nagykorú gyermek tartása ügyében.

A férjemnek van egy 29 éves és egy 25 és fél éves gyermeke. A 25 és fél éves most éppen nappali tagozatos főiskolára jár, járogat. Egy előző főiskoláról már kirúgták, valamint van egy OKJ-s rendszergazdai végzettsége.
Most is az első évet két év alatt végezte el, interneten pókerezik, léha életet folytat, valamint van ingatlan a nevén. Édesanyja bruttó fizetése több, mint egy millió forint.

A válási határozatban (2000.) gyerektartás megállapítása szerepel, mivel akkor még csak 16 éves volt a kisebbik gyermek, valamint a nagyobbik nappali főiskolára járt.
A férjem 41 hónapig munkanélküli volt - én tartottam el - így 30 hónapja nem fizetünk gyerektartást.

A férjem február 1-je óta újra dolgozik.
Tegnap érkezett hozzánk egy bírósági határozat, miszerint a gyerektartást a volt feleség letiltatta a munkabérből.

Jogos-e? Kérhetem-e a megszüntetését? Van-e lehetőségem arra, hogy ne fizessük ki?

Segítséget előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
jbtoth

Grád András # 2009.07.31. 07:17

Kedves Jbtoth!

Az Ön által leírt körülmények valóssága esetén a bíróság igen nagy valószínűséggel meg fogja szüntetni a gyermektartásdíj fizetési kötelezettségét, de ezt a bíróságon kell kérni, mégpedig nagyon gyorsan, mert a felélt tartásdíj nem követelhető vissza, vagyis minden kifizetett forint addig elúszik. A keresetlevélben kérni kell éppen ezért, hogy a bíróság rendelje el a végrehajtás felfüggesztését, bár ezt nem biztos, hogy a bíróság az első tárgyalás előtt megteszi. Üdv:

Bencee # 2009.08.17. 23:31

Üdv!

Én egy olyan szituációban vagyok, hogy a szüleim elváltak kb 12-13 éve.Én 20. életévemet töltöm be szeptember 3.-án.Húgommal ide-oda kerültünk, most édesanyámmal élünk/éltünk, mert testvérem elköltözik édesapámhoz és ott folytatja a tanulmányait.Eddig édesapám fizetett kettőnk után gyerektartást rendszerese.Mivel a húgom nyilatkozatot írt alá, hogy édesapámmal egy háztartásban fog élni ettől és ettől a dátumtól fogva, ezért édesapám ugyebár elvileg nem köteles tovább fizetni.De nem is ez a lényeg, hanem a családi viszony, most én és édesanyám között lévőre gondolok olyannyira elmérgesedett, hogy úgy néz ki, én is költözni fogok, csak az a baj, hogy én megszereztem az érettségimet, jelenleg egy két éves szakát tanulok és most kezdeném a második évemet, emellett felvettek egyetemre is, ahol 1 évet halasztani fogok a szakmai tanulmányaim befejezése végett.És itt nem tudok egyszerűen maradni édesanyámnál, édesapám 400km-re lakik, és ezt az 1 évemet már be kell fejeznem. hogy meglegyen a szakmám.Szóval egy lehetőségem maradt az iskola diákszállójára költözök, ahol megpróbálom kihátrálni ezt az egy évet. Csak ugyebár ehhez anyagiak is járulnak, és mivel középiskolai oktatásban veszek részt , így nem tudok dolgozni.Viszont a szállást (30eFt/hó) az étkezést, a ruháztatást és az iskolába való egyéb eszközöket és befizetni valókat is fizetnem kell.Valahol hallottam/olvastam, hogy mivel tanulmányaimat végzem, nem vagyok jövedelem képes(nem jut eszembe a helyes szó) és külön élek(majd) ezért mindkét szülőtől igényelhető a gyerektartás számomra.Véleményem szerint édesapám támogatna önszántából is, édesanyám nem tudom h megtenné-e, bár nem is biztos, hogy kérném rá, mert nem áll úgy anyagilag az én szememmel nézve.Ahogy olvastam a családi pótlékról szóló írásokat, én mint nagykorú , középfokú tanulmányaimat végző, és ha elköltözök egyedül, akkor tartós nevelésből kikerült gyermek jogosult vagyok a családi pótlékra.Tanácsokat kérnék, hogy hogyan tudnám megoldani az anyagi helyzetemet, és ennek milyen hivatalos jogi útja(i) vannak.

Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.08.18. 13:14

Elég jól leírtad, hogy háromféle forrásból tudnál pénzre szert tenni - a negyediket hagyom az írásom végére.

Tehát apukád tudna is és akar is támogatni, akkor ez rendben. A mamád is kell hogy támogasson - bármennyire is problémás ez neki., javaslom próbálj megállapodni vele egy szerényebb havi fix összegben - a t.díj miatti esetleges pereskedés vélhetően meghaladná az egy évet...

A családi pótlék iránti kérelmet haladéktalanul terjeszd be a Magyar Államkincstár regionális Igazgatóságához - megyei képviseletéhez. A szükséges nyomtatvány letölthető: http://www.mak.hu

A negyedik pénzforrás lesz a te vélhető legnagyobb összegű bevételed: tessék munkát vállalni pl. a diákmeló keretében stb. (Délután és/vagy hétvégeken, netán éjszakai munkavégzés még "belefér" a nappali tanulmányokba, és nagyon sokan kényszerülnek erre a megoldásra szerte az országban.) Napi 3-4 órás alvás egy huszonévesnek akár elég is lehet, a többi idejét töltse hasznosan, aktívan.

"Lisa"
laikus hozzászóló