sea1
Tartoztok. A hagyaték rád jutó erejéig tartozol és nemcsak azzal, amennyit végül is megkaptál.
Ügyvéddel kell hagyatéki tárgyalásra menni.
Az egyeséggel esélyed van az öcsédtől behajtani az általad megfizetett tartozásokat.
sea1
Tartoztok. A hagyaték rád jutó erejéig tartozol és nemcsak azzal, amennyit végül is megkaptál.
Ügyvéddel kell hagyatéki tárgyalásra menni.
Az egyeséggel esélyed van az öcsédtől behajtani az általad megfizetett tartozásokat.
„Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor az elszámolásra milyen lehetőségek vannak, ha telken felül fizetni nem szeretnénk a tartozásokért?”
Nem adhatod el a telket, mert a teljes hitelezői igénnyel tartozni fogsz.
Ha azonban - a hitelezők kérésére - árverésre kerülne sor, akkor te is, mint hitelező sorba állhatsz.
difficult
Az már jóval véleményesebb. Szerintem nem.
Kedves Szakértők!
Édesapán halála után hárman örököltünk egy ingatlant illetve jelentős (a hagyatéki tárgyalás pillanatában bizonytalan összegű) adósságot. Öcsénk bevállalta ezt az adósság-kockázatot, és hogy kitisztázza az egészet, így osztályos egyezséggel övé lett az ingatlan, a nővéremmel kettőnké pedig az ingóságok fele-fele arányban, 28ezer párszáz forint értékben (a közjegyző felvetetett hagyatéki leltárt, ami bele is került a végzésbe).
Természetesen, mint örökösök mi is kapjuk a felszólító leveleket, első körben ajánlott levélben arról tájékoztatott egy adósságkezelő cég, hogy ők vettek át egy a tartozást, melyet mint örökösök kötelesek vagyok megfizetni. A közjegyző tanácsára (mely szerint minden hasonló levélre így válaszoljunk) tájékoztattuk őket a 677/1 illetve 678/1 paragrafusok alapján, hogy rajtunk nem követelhetnek semmit. Most újra kaptunk levelet, melyben a 683/1 paragrafusra hivatkozva azt állítják, hogy bár osztályos egyezséget kötöttünk, a tartozásokért egyetemlegesen felelünk, tehát továbbra is jogosan követelik tőlünk annak kiegyenlítését és kérik ennek a ténynek a tudomásul vételét. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit válaszoljunk nekik, hogy végre békén hagyjanak, nem akarok ez ügyben még évekig levelezni ilyen 'de igen' - 'de nem' stílusban. Köszönöm előre is a segítségüket.
Köszönöm a választ! A hagyatéki költségen felül a bontási költségre gondoltam még, hgoy ez esetben az is levonható lenne-e?
Pontosan milyen költségekre gondolsz? Ami hagyatéki költség, az mind levonható. Valóban a legélszerűbb a hitelezőknek felajánlani az ingatlant.
Tisztelt Szakértők!
Hagyatéki adósság örökléssel kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket.
Több mint két éve örököltem egy telket a rajta lévő rossz állapotú házzal, melynek értéke a hagyatéki eljárás során 1 M Ft-ban lett meghatározva. Az akkori tudomásunk szerint a telket egy 250.000Ft összegű teher (korábbi temetési támogatásból) terhelte. Ezen felül adósságról nem volt tudomásunk, így elfogadtuk az örökséget.
Az azóta eltelt időszakban két további adósságra derült fény (két fedezetlen fogyasztási hitel, az egyikre a napokban, a másikra egy háromnegyed éve), melyek összege 650.000Ft. Ráadásul tavaly a helyi építésügyi hatóság felszólított a ház lebontására - mivel életveszélyesnek minősítette -, aminek eleget téve 400e Ft elköltésre került a bontásra. A telket próbáljuk eladni, de jelenlegi ismereteink szerint 500.000Ft-nál többet nem valószínű, hogy kapunk érte, vagyis a bontási és temetési költséget (összesen 600.000Ft) sem fedezi teljes mértékben.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor az elszámolásra milyen lehetőségek vannak, ha telken felül fizetni nem szeretnénk a tartozásokért? Minden hitelezőnek egyesével fel kell ajánlanom a telket? Ők visszautasíthatják a telek elfogadását?A telek értékesítése esetén a felmerült költségeket levonhatom és csak a maradék összeggel (jelen esetben valószínűleg 0 Ft) felelek a tartozásokért vagy levonás nélkül át kell adnom a vételárat vagy a hitelezőkkel a hagyatéki eljárásban meghatározott érték lesz az elszámolás alapja akkor is ha kevesebbér lehet csak eladni (ha független félnek is csak kevesebbért tudom eladni)? Több mint két év után lehet-e új hagyatéki eljárást kérni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Nem feltétlenül, már ha még élni fog az édesapja és így nem ő lenne a törvényes örökös.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszokat! Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a fiamat hivatalból értesíti-e valaki a nagyszülei esetleges haláláról - mármint akkor is, ha nem hagynak rá örökséget?
Köszönöm a válaszát!
„ A volt férjemnek másokkal szemben is nagy tartozásai vannak. A halála esetén a fiam örökölné ezeket az adósságokat? (ő nem is ismeri a vér szerinti apját, de tartásdíjat kapok a gyermek után), illetve”
Az örököse fogja örökölni, bárki is lesz, de legfeljebb az örökrésze erejéig felel érte.
„ ha az örökség így "negatív", több az adósság, mint a vagyon, akkor a fiam hogy tud lemondani róla? A volt férjem családja nem hiszem, hogy minket bármiről értesítene, vagy a bíróságnak segítene bármiben velünk kapcsolatban (pl. kiadná a címünket). Nem szeretném, ha értesítés hiányában "kényszerűen" örökölne.”
A hagyatéki eljárásban az öröklést vissza lehet utasítani. A kiskorú nevében tett visszautasításhoz gyámhatósági hozzájárulás szükséges.
„ Ilyen esetben az unoka (fiam) örökölhet-e kötelezően valamit a nagyszülők esetleges halála után? Ha igen, akkor honnan szerzünk tudomást a halálesetről (a fiammal és velem senki nem tartja a kapcsolatot közülük)?”
Kényszerűen senki nem örököl, az öröklést vissza lehet utasítani (lásd fent).
„ Mivel a "kitagadás" csak papíron történt meg, kizárólag azért, hogy később senki se hajtathassa végre a tartozását az örökségen, meg lehet-e támadni ezt a nyilatkozatot(elég cáfolat-e, hogy ma is együtt laknak az "érdemtelen" fiukkal)?”
A hitelezők esetleg hivatkozhatnak fedezetelvonó ügyletre.
„ A volt férj esetleges halála után örökli-e valaki a felénk fennálló tartozását?”
A férj örököse, bárki is legyen, de legfeljebb az örökrésze erejéig felel érte.
Kedves ObudaFan!
Lenne még egy kérdésem adósság öröklésével kapcsolatban:
Köszönöm!
Kedves Szakértők!
Az alábbi helyzetben szeretném a tanácsotokat kérni.
Rég elváltam, gyermekem apja sokmillió forinttal tartozik nekem, amit bírósági végzés is rögzít, de mivel hivatalosa nincs se vagyona, se állása, az összeg behajthatatlan. Volt férjem szülei tehetősek, de mivel fiuk sokfelé tartozik, és bűncselekményt követett el, hivatalosan kitagadták a leendő örökségből, érdemtelenségre hivatkozva. Ez azonban csak a papírforma, valójában támogatják, és azóta is náluk lakik, és hivatalosan is hozzájuk van bejelentkezve.
A kérdésem az lenne, hogy
Köszönettel várom a válaszokat!
Nem lesz börtön, de előbb-utóbb behajtják.
Kedves ObudaFan!
A bank eladta a lakásomat januárban. Szerencsére kaptunk önkormányzatit, de azt igen fel kellett újítani.
A lényeg. Áprilisban költöztünk, a vevő megengedte, hogy addig még maradhassunk a lakásban. De nyilvánvalóan nem állta a rezsit, nekünk viszont minden pénzünk az új lakás felújítására ment el. Az átíratás természetesen nullával ment a részükről. Viszont nekem maradt az addigi (nem kevés) rezsi. Most kezdenek keresni, hogy fizessek. Sajnos nem tudok, még mindig az új lakásra megy a pénz. Gondolom, bíróság lesz belőle. Mit tehetnek? Önkormányzati a lakás, nem az én bérlésemben, plusz munkanélküli lettem.
Börtön?
Kedves ObudaFan!
Nagyon köszönöm a választ!
Természetesen az adósság megöröklését idézőjelben gondoltam.
Melyek azok a közüzemi díjak, amiknél kezesként felelnék? Én víz, villany és kommunális számlák utáni elmaradásról tudok.
Még egy kérdésem lenne: ezen az ingatlanon kívül vagy egy kis földdarab is. Úgy esetleg le lehet mondani az öröklési jogomról, hogy az ingatlanból örökölendő részemre nem tartok igényt, viszont a földből rám eső részre igen? Vagy ha lemondok, akkor mindentől elesek?
Köszönöm!
Örökölni ezt te nem öröklöd meg, de vannak olyan közüzemi díjak, ahol a tulajdonos kezesként felel a tartozásért.
Üdvözlök Mindenkit!
Az alábbival kapcsolatban szeretném a segítségeteket
kérni:
Édesapám a közelmúltban sajnos elhalálozott. A saját
ingatlanán kívül, résztulajdonában volt egy a szüleitől testvérével közösen örökölt ingatlant is. Abban az ingatlanban a testvére lakik lassan 30 éve. Az elmúlt években nem egyenlítette ki a közüzemi számláit (víz,villany, stb). Nagy tartozást halmozott fel. A számlák az Ő nevére szólnak.
A következő kérdéseim lennének:
tartozásokat (vagy azok egy részét) is megöröklöm-e?
már nem örvend jó egészségnek), örököse pedig
nincs, akkor majd a teljes adósságát én fogom
megörökölni?
elkerülni? Milyen lehetőségeim vannak?
Előre is köszönöm!
A házastársnak fizetnie kell. Igazából eddig is kellett volna. De ha igazolható, hogy a bank felé megkísérelt fizetni, de a bank az átvételt megtagadta, akkor a közben felhalmozódott kamatot nem.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nem szokványos problémával fordulok Önhöz.
Mostoha apám 4 évvel ezelőtt elhunyt, édesanyámmal eltartási szerződést írtak 12 éve és minden át lett íratva anyu nevére még akkor. Halálának évében vettünk egy mosogatógépet az apu nevére, mert már akkor nyugdíjas volt és a betegsége miatt géppel kellett fertőtleníteni az edényeket. Pár hónap múlva halt meg, így egy pár havi részletet befizettünk. A halála után mi szerettük volna tovább fizetni, de a bank nem engedte, arra hivatkozva, hogy majd a hagyatéki tárgyalás után eldől minden. Nem volt örökség, nem volt hagyatéki tárgyalás.A közjegyzőnek mi lejelentettük a hitelt, de azt mondta nem nekünk kell intézkedni. Két fia volt a mostoha apámnak, az egyiket azóta sem találják(már vagy 25 éve elment), a másik itt él egy utcában velünk. Neki két év után "jutott eszébe" hogy elmenjen a közjegyzőhöz, ahol mindenről lemondott, vagyis így tudott lemondani az adósságról, jelzem nincs hagyaték. Most jutott eszébe két év után, hogy "szóljon", menjünk mi intézni, mert azóta a kamattal több százezer lehet. Hiába próbáltuk az elmúlt években a bank nem állt velünk szóba. Anyukámmal egyedül élünk havi hetvenezer forintból, így ezt kifizetni óriási problémát okozna. Kérem segítsen, hogy ez valóban így van-e hogy ezt nekünk kell kifizetni és hogy tényleg nekünk kellett volna a közjegyzőnél intézni?
Köszönöm a mielőbbi válaszát:
Tisztelettel: Petrovics Györgyi
Sziasztok, Mi a véleményetek az Én esetemről? Kicsit összetettebb a dolog, mint a szokványos adósság öröklési kérdések. Apai ági nagymamám egy borsodi parasztházban élt, melynek tulajdoni hányadai 2009-ig az alábbiak voltak: Édesapám: 25% (örökléssel nagyapámtól), Édesapám testvére: 25% (örökléssel nagyapámtól), Nagymamám: 50%. 2009-ben elhunyt Édesapám, így megkaptam a ház 25%-os tulajdonjogát örökléssel, ezáltal résztulajdonossá váltam. Ezután a maradék 25% és 50% maradt továbbra is a nagybátyám és a nagymama birtokában, akik ketten életvitel szerűen együtt éltek ott, bár nagybátyám nem volt a lakcímre bejelentkezve. 2013-ban, 1 hónapja elhunyt nagymamám, hagyatéki tárgyalás még nem volt. A halála után én a háznak már 50%-os tulajdonosa leszek, nagybátyámmal egyenlően. Tudomásomra jutott, hogy a 2009 óta eltelt időszakban a ház értékét meghaladó, jelentős közmű-tartozást halmoztak fel, illetve nagybátyám nincstelenül magára maradva nagymamám halálát követően is folytatta az adósság-halmozást, még nagyobb mértékben, egészen a közművek kikapcsolásáig. Amiatt aggódom, hogy 2009 óta én is tulajdonos vagyok, de nem kezeltem jelentős momentumként életemben ezt a kb. 1 milliós értéket képviselő parasztházat. Tulajdonképpen csak a nevemre írta a közjegyző a részt Édesapám után. Mire számíthatok? Azt tudom, hogy a 2013-as nagymamai örökléssel nem örökölhetek adósságot az Ő részéből a ház rá eső értékén túl, de mi lesz a 2009 óta felhalmozott adósággal, mialatt Én 25%-os tulajdonos voltam? Rám terhelhetik egy részét, mint tulajdonosra? Életvitelszerűen nem élek ott, nem vagyok bejelentve oda, közmű a nevemen nincsen. Másik kérdésem: Jól sejtem ugye, hogy a fentiek fényében ne fogadjam el a közjegyzőtől a következő 25 százalékot? A hagyatéki eljárás során lemondhatok a már 2009 óta meglévő 25 százalékomról a nagybátyám részére? Üdvözlettel: Attila
Viszont a közjegyzői díjat akkor ki kell fizetni.
Szerintem teljesen felesleges a gyámügyi hercehurca.
Fogadjátok el az örökséget, és kész.
A végeredmény ugyanaz lesz. Se 2247 Ft.- , se milliós tartozás.
„Tényleg a gyámügy engedélye kell???”
Tényleg.
„Ha nem mondok le, hanem odaajándékozom, akkor is csak a 2247 ft miatt kereshetnek meg a bankok, ugye?”
Igen.
„Tehát nem kerülök olyan helyzetbe, hogy nem mondtam le, akkor ki kell fizetni a milliókat?”
Nem. De egyszerűbb lenne visszautasítani az öröklést és gyámhatósági hozzájárulást kérni.
Kedves Nálamnál Okosabb emberek!
Édesanyám meghalt, a hagyatéki tárgyalás jövőhónapban lesz.
Az örökségünk a bátyámmal pontosan 2247 forint, viszont a bankoknál, és behajtó cégeknél van 5-8 milliós tartozás személyi kölcsönökből. Ingatlan/autó nincs!
A közjegyzőt felhívtam és mondtam, hogy le szeretnék mondani az örökségemről.
A közjegyző közölte velem, hogy mivel van egy kiskorú gyermekem a gyámügyet is be kell vonni az ügyben ebben az esetben, és az engedélyüket kell kérni, hogy lemondhassak!
Illetve külföldön élek, nem igazán tudok a bankokba hazajárni és intézni az ügyet.
A közjegyző azt mondta, hogy ha ha odaajándékozom a testvéremnek az én részemet, a hitel tartozást attól még megkapom (viszont mindent intézhet Ő).
Segítségeteket szeretném kérni, mert nem szeretnék örökölni milliós tartozást!
Tényleg a gyámügy engedélye kell???
Ha nem mondok le, hanem odaajándékozom, akkor is csak a 2247 ft miatt kereshetnek meg a bankok, ugye?
Tehát nem kerülök olyan helyzetbe, hogy nem mondtam le, akkor ki kell fizetni a milliókat?
Köszönöm a segítséget!
Lili
Ha jelzálog van a házatokon, és nem fizetitek a hitelt vissza, akkor igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02