adósság öröklése

mileston3 # 2013.05.14. 05:14

Üdvözletem, ismét én vagyok és újabb kérdéseim támadtak a korábban említett üggyel kapcsolatban.

1. Fateromnak ugye két ingatlanja is volt, mindkettőt jelzálog alá vették. A halála után halmozódó tartozást is felszámolják vagy csak az eseményig bekövetkező kamatokat, késedelmi díjakat, eljárási díjat illetve mindent ami még hozzátartozik, csak azt számolják fel? Ha igen, kérelmezhetem-e a halála után keletkezőek elengedését vagy mi az általános gyakorlat és teendő ilyen esetben?
  2. A kisebb lakást többször is érte vízkár, melyre biztosítás volt kötve. Ezt többször is próbálták neki kiutalni, ám érthető módon csak a hagyatéki lerendezése után hajlandóak számomra kiutalni, amennyiben elfogadom az örökséget minden tartozással együtt. A biztosítási pénzt ki lehet-e venni az örökségből? (Úgy tudom, igen) Csak azért kérdezem, mert ha igen, akkor az a pénz jól jönne a kis lakás felújításához, ha viszont nem, akkor felszámolhatják-e úgy, hogy az az összeg csökkenti a tartozásokat?
  3. Ha elfogadom az örökséget, akkor gondolom egy megbízott értékbecslővel felmérik a lakások értékét, hogy mennyit fedeznek a tartozásokból. Ez az illető fogja nézni az én érdekeimet is, azaz hogy a tartozások rendezésével maradjon nekem is valami, vagy jobb, ha én kérek fel egy független értékbecslőt?(utóbbi esetben milyen költséggel számoljak?)
  4. Az örökség elfogadásával van-e olyan lehetőség, hogy ha a két lakás közül a nagyobbik értéke nagy részben fedezi a tartozást, akkor a hitelezők részéről lehet-e hajlandóság bármilyen megegyezésre? Ugyanis a kisebbik lakást szeretném megtartani akkor is, ha nekem kell törleszteni a maradék tartozást, miután adott esetben a bank elviszi a nagyobbik lakást, mert az fedezi a tartozások nagy részét.

A válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.05.13. 13:47

kovacszita

Ha öröksége nem lesz, a tartozásokért sem felel.
A gyámhatóságra menj be és ott mondd el, kit szeretnél gyámul a gyereknek.

ObudaFan # 2013.05.13. 13:42

Anyu67

Megtámadhatod, de a színleltséget bizonyítani neked kell.

kovacszita # 2013.05.13. 04:59

Semmilyen ingóságom sem ingatlanom nincs önkormányzati lakásban lakom a gyerekemnek képzelt apa van bejegyezve tehát apja sincs és nem is kereshető meg. Nekem rákos megbetegedést diagnosztizáltak és kb fél év túlélési esélyt. Bár listás vagyok a fizetésemből pedig levonnak. Kérdésem halálom után a gyerek aki jelenleg 14 éves örökli e az adósságom akkor is ha semmilyen vagyonom nincs. Másik hogy gyermekem születése óta segítségemre van egy távoli rokon halálom után nevelheti a gyerekem tovább és kap ez esetben árvaellátást ( nincs saját lakása szintén) vagy a közelebbi vérrokonokhoz kerülhet a gyerekem ami nem lenne szerencsés mert nagyon agresszívek. Hogyan rendezzem ezt az ügyet? Válaszukat köszönöm.

Anyu67 # 2013.05.11. 12:32

Segítséget szeretnék kérni!

Hiteltartozás miatt végrehajtási eljárás indul ellenem. Szüleim még élnek, féltik a vagyonukat, így úgy határoztak eltartási szerződést kötnek testvéremmel, hogy kizárjanak az örökségből, s haláluk esetén ne kerüljön banki teher az ingatlanra ill. a vállalkozásukban levő üzletre.
Természetesen egészségesek, el tudják látni magukat, ez a szerződés csak is azért jön létre, hogy engem még jobban eltapossanak.

Egy esetleges elhalálozás esetén megtámadhatom-e a szerződést arra hivatkozvs, hogy ez nem az eltartásra irányult, hanem arra, hogy én ne örököljek?

Üdv: Erzsi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.10. 17:18

1. Az örökhagyó helyébe lépsz és adóstárs leszel.
2, Eladhatod a részedet, ha tudod?
3. Amíg nincs megegyezés, addig a közjegyző nem adja át a hagyatékot. Ha pedig pereskedésre kerülne a sor, akkor ideiglenesen többnyire a haszonélvező birtokába adja.

mileston3 # 2013.05.10. 17:14

Köszönöm a válaszokat, bár nem kaptam minden kérdésemre...egyébként nem feltételes visszautasításról volt szó, tisztában vagyok vele hogy egy döntési lehetőségem van, csupán feltételt szabtam magamnak, hogy nagyjából tudjak saccolni, megéri-e ez az egész vagy nem

Egyébként a tárgyalás előtt nekem kell találkoznom a közjegyzővel, vagy egyáltalán mit kell tenni addig?

hokuszpok79 # 2013.05.10. 09:47

Szüleim házasok voltak,ketten vagyunk testvérek.Egyik szülőm halála révén 25%-ra vagyok jogosult,túlélő szülőm haszonélvezetével.Az alábbi,leltár szerinti tételeket adósság terheli (mindkét szülőm adóstárs volt). Az tartozás egyik tételnél sem haladja meg a vagyon összeget, ezért az örökséget nem utasítanám vissza. Hogyan alakul majd az átvétel, közös megegyezés hiányában?

1) Termőföld,jelzáloghitellel terhelten. Melyik esetre számíthatok?

1. Földterület megosztása, melynek 25%-a nevemre kerül és új hitelszerződést köt velem a bank, amiben én fizetem tovább a hitelösszeg 25%-t?

VAGY:

1. Földterületre 25% osztatlan tulajdonjog bejegyzése, a hitelkötelezett marad a túlélő adóstárs,viszont az én földterületem erejéig is jelzálogkötelezett leszek. Azaz ha az adós nem fizet,a bank értékesíti a teljes földterületet és a tartozásokat levonva kapnám meg, ami marad.

(Szerintem "a)" variáció, mert miért is fizetné tovább a hitelt a túlélő szülőm az én tulajdonrészem után is?)

2) Épületingatlan, bankhitellel terhelten (nem jelzálog).
Mint a fenti "a)" variáció,azaz épületek 25%-ban én tulajdonomba kerül, bankkal új hitelszerződés, rám eső 25%-os tartozásrész? Hogyan tudom értékesíteni az én részem (tartva az épületek állagromlásától)? Mi történik,ha egyik fél nem fizeti a hitelt?

3) Nagyértékű ingóságok, tehermentesen.
Pl. egy jármű hogyan leszek 25%-os tulajdonosa? Megállapodás hiányában a közjegyző az ingóságok értékesítését rendelheti el? Szerintem nem,mert a túlélő szülőm haszonélvezete rajta van.De a szülőm sem adhatja el, mert 25%-ban én vagyok a tulajdonos? És ahogyan telik az idő, az ingóságok értéke csak csökken? Hogyan van ez a gyakorlatban?

ObudaFan # 2013.05.10. 08:25
  1. A szóbeli végrendeletet ugyanúgy vizsgálni kell a hagyatéki eljárásban, mint bármilyen végrendeletet, mert ha érvényes, akkor az alapján kell átadni a hagyatékot.
  2. Feltételesen nem utasíthatod vissza a hagyatékot, el kell döntened, hogy visszautasítod, vagy sem.
  3. Mit hallgatnál meg rajta?
  4. Kamatok azok lesznek, ha nem utasítod vissza az öröklést.
mileston3 # 2013.05.09. 17:11

Üdvözletem mindenkinek! Egy, számomra elég bonyolult problémával kerültem szembe, szeretnék tanácsokat kérni, hogy mit érdemes tenni.

Tömören a tényállás: édesapám tavaly júliusban meghalt, két lakásnak is tulajdonosa volt, a kisebbikben ő lakott, a nagyobbikban nagyanyám él még, ő haszonélvező abban a lakásban.
A halálhírt csak 2 hónappal később tudtuk meg, majd amit tudtunk, intézkedtünk az ügyben (ismert bankszámlákat, tartozásokkal kapcsolatos számlaszámok, stb.) lejelentettük a hagyatéki osztálynak, aki továbbította a közjegyző felé a lakások helyrajzi számát, a számlaszámokat, mindent amit össze tudtunk szedni iratokból.
Namost édesapám is sok tartozást szedett össze, részben saját "erejéből" részben nagyanyám terhére, akit valamilyen módon rávett, hogy adóstársként vegyen fel jelzálogot a nagyobbik lakásra, miközben a kisebbiken is ugyanilyen jellegű hitel volt. A kisebbik lakás egy újbudai pincelakás, kb 40 nm-es, míg a nagyobbik egy erzsébetvárosi kétszobás lakás, nagyjából saccolok, 60nm-es lehet.
A megtalált papírok alapján a nagyobbik lakásra kb 8, a kisebbiken minden tartozással együtt durván 2.5 millió teher van, míg arra utalást nem találtunk, hogy bárhol lenne lekötött pénz, vagy bármi érték, ami levonható lenne a tartozásokból.
A hagyatéki tárgyalás kb két hét múlva lenne esedékes, erről kaptam értesítést a napokban a közjegyzőtől, azonban amíg intézkedett az ügyekben, semmiféle módon nem vette fel velem a kapcsolatot, viszont a levélben tájékoztatott, hogy történt szóbeli végrendelkezés édesapám részéről, aminek tudok a jogi bonyolultságáról, hogy milyen esetben érvényes, feltehetőleg ezek érvényesek is, mivel édesapám feltehetőleg súlyos beteg volt (a mája volt rossz, ennek ellenére alkoholista volt, a boncolási jegyzőkönyv és azon állapotok alapján ahogy a rendőrök megtalálták a lakásában, biztosan az vitte el)...

A kérdéseim a következők:

1. a szóbeli végrendeletben foglaltak különválaszthatók-e a hagyatéki tárgyalástól vagy automatikusan beleveszik az ott szerepelt dolgokat, ha esetleg hagyna rám valamit?
  2. az örökség elfogadását attól teszem függővé, hogy a nagy lakás fedez-e minden tartozást avagy nem, mert a kisebb, felújításra szoruló lakást szeretném megtartani, mivel saját erőmből mindeddig nem tudtam magam mögé egzisztenciát építeni...a két lakást külön tárgyalják vagy mindent összefognak lakás, hiteltartozások, közüzemi tartozások, közös költség tartozás, stb.? (Megjegyzem egyetlen egyenes ági leszármazottként én lennék az örökös, ha elfogadom, utánam nagyanyám -édesapám anyja-, majd édesapám testvére jönne a sorban.
  3. meghallgathatom-e a szóbeli rendelkezést a hagyatéki tárgyalás előtt?
  4. azt tudom, hogy ha elfogadom a tartozásokat, akkor az örökölt vagyonok fedezetként szolgálhatnak a tartozásokkal szemben, azaz a bank elviheti.
  5. életszerű-e az a feltételezésem, hogy ha a hitelezők teszem azt a nagy lakást vinnék mert az nagy részben fedezné a tartozásokat, azonban szükség lenne még a kis lakás értékéből is egy rész hogy teljesen kifizetett legyen a tartozás, akkor hajlanának-e a bankok arra hogy megegyezzek velük annyiban, hogy viszik a nagy lakást, míg a fennmaradó kisebb összeget én részletekben fizetem.
  6. a tartozásokat csak édesapám elhunytáig számolják vagy ketyegnek a kamatok egészen a hagyatéki eljárás befejeztéig?
  7. Önök mit javasolnak, inkább mondjak le a teljes örökségről, vagy vállaljam be az eljárást és a vele felmerülő valószínűleg 100-200 ezer Ft-os költségeket?

Válaszukat előre is köszönöm, remélem érthetően fogalmaztam.

Üdv

tika76 # 2013.05.09. 09:06

Köszi a válaszokat. Mindenképpen utána fogunk járni, hogy mik a lehetőségeink.

ObudaFan # 2013.05.09. 08:58

Ezzel csak az a gond, hogy mi semmit nem élvezünk ebből a hitelfelvételből. Nekik kellett, hogy felújítsák a lakásukat.

Az örökrészed erejéig felelsz. Ha nincs, akkor nem felelsz.
Azt azért lehet vizsgálni, hogy ha a bank felé törlesztesz, nem lesz-e megtérítési igényed a nagybácsiék felé, tudni kellene, miért vállalt édesapád ilyen terhet, ha nem az ő célját szolgálta.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.09. 08:27

Hogyne lenne lehetséges! Ha az adóstársak és a hitelező is beleegyeznek. (Nem fognak.)

tika76 # 2013.05.09. 06:53

Köszi a választ. Ezzel csak az a gond, hogy mi semmit nem élvezünk ebből a hitelfelvételből. Nekik kellett, hogy felújítsák a lakásukat. Szerződésmódosítás nem lehetséges?

Gabicsek # 2013.05.08. 21:38

Ha pedig nem utasítottátok vissza, akkor helyt kell állnotok az adósságért is, mivel az nem úgy működik, hogy a vagyont elfogadjuk, az adósságot pedig nem fizetjük.
Az örökösa hagyaték mértékéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Gabicsek # 2013.05.08. 21:35

Visszautasítod az örökséget. Akkor se vagyont, se adósságot nem örökölsz.

tika76 # 2013.05.08. 21:24

Tisztelt fórumozók.
Az alábbi dolog miatt szeretnék segítséget érni. Édesapám sajnos múlt év decemberében elhunyt, és pár évvel ezelőtt adóstársságot vállalt a testvérének és házastársának. Ez a mai nap folyamán, a hagyatéki tárgyaláson derült ki eddig ugyanis azt hittük, kezesük volt. A lényeg az, hogy én és a testvérem ezt is megörököltük. Azt szeretném tudni, hogy van-e valamilyen módja annak, hogy ebből kikeveredjünk. Előre is köszönöm a válaszokat, H.Márta

sea1 # 2013.05.08. 19:48

monalisa1, köszönöm, ez a mi esetünkben nem játszik szerintem: édesapám öngyilkos lett.

monalisa1 # 2013.05.08. 15:08

... hitelfedezeti életbiztosítási elem,

monalisa1 # 2013.05.08. 14:09

sea1

Én csak annyiban, hogy egy személyi kölcsönhöz legtöbb esetben tartozik hitelfedezeti biztosítási elem, a bankpartner biztosító társaságnál.

sea1 # 2013.05.08. 13:30

Köszönöm! Így volt a logikus, viszont bankos ismerős nem ezt állította.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 13:23

Eléggé el vagy tévedve. Semmiféle szerződést nem kell aláírnod.

sea1 # 2013.05.08. 12:40

Elnézést, ha értetlenkedem: pl ha személyi kölcsöntartozás is az örökség tárgya, akkor elvileg a bank rögtön az örökösökkel fog ezügyben szerződést kötni és rajtuk behajtani a tartozást. (Tehát adóssá válok, amint öröklök.) Mint adós, írjak levelet xy banknak, hogy itt van ez a 25éves TV, fogadd szeretettel, meg van szekrénysor, kisbútorok és pl. étkészlet is, választhatsz? (Persze megvan a hagyatéki értékbecslés, tehát van ezeknek a tárgyaknak becsült értéke is). Őszintén szólva nem akarok olyasmibe belemenni, hogy alátíratnak velem indeféle hitelszerződést, mint örökös, és a végén nekem kell kifizetnem őket. Meddig kell tárolnom ezeket az ingóságokat, van-e annak határideje, hogy a bank pl meddig kell, hogy elfogadja őket a tartozás fejében? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 09:20

Felajánlani lehet a közjegyző előtt is, vagy utána ügyvédhez kell fordulni?

Se. Közvetlenül a hagyatéki hitelezőknek kell felajánlani.

sea1 # 2013.05.08. 09:16

Nagyon köszönöm! Felajánlani lehet a közjegyző előtt is, vagy utána ügyvédhez kell fordulni? Minél előbb szeretnénk ezt megtenni.
Ha esetleg az ingatlant elviszi a bank, az örökösök meddig kötelesek pl tárolni az ingóságokat, hogy az adósok kezdjenek vele valamit? Van ennek valamiféle határideje/elévülése?