Üdvözletem, ismét én vagyok és újabb kérdéseim támadtak a korábban említett üggyel kapcsolatban.
- Fateromnak ugye két ingatlanja is volt, mindkettőt jelzálog alá vették. A halála után halmozódó tartozást is felszámolják vagy csak az eseményig bekövetkező kamatokat, késedelmi díjakat, eljárási díjat illetve mindent ami még hozzátartozik, csak azt számolják fel? Ha igen, kérelmezhetem-e a halála után keletkezőek elengedését vagy mi az általános gyakorlat és teendő ilyen esetben?
- A kisebb lakást többször is érte vízkár, melyre biztosítás volt kötve. Ezt többször is próbálták neki kiutalni, ám érthető módon csak a hagyatéki lerendezése után hajlandóak számomra kiutalni, amennyiben elfogadom az örökséget minden tartozással együtt. A biztosítási pénzt ki lehet-e venni az örökségből? (Úgy tudom, igen) Csak azért kérdezem, mert ha igen, akkor az a pénz jól jönne a kis lakás felújításához, ha viszont nem, akkor felszámolhatják-e úgy, hogy az az összeg csökkenti a tartozásokat?
- Ha elfogadom az örökséget, akkor gondolom egy megbízott értékbecslővel felmérik a lakások értékét, hogy mennyit fedeznek a tartozásokból. Ez az illető fogja nézni az én érdekeimet is, azaz hogy a tartozások rendezésével maradjon nekem is valami, vagy jobb, ha én kérek fel egy független értékbecslőt?(utóbbi esetben milyen költséggel számoljak?)
- Az örökség elfogadásával van-e olyan lehetőség, hogy ha a két lakás közül a nagyobbik értéke nagy részben fedezi a tartozást, akkor a hitelezők részéről lehet-e hajlandóság bármilyen megegyezésre? Ugyanis a kisebbik lakást szeretném megtartani akkor is, ha nekem kell törleszteni a maradék tartozást, miután adott esetben a bank elviszi a nagyobbik lakást, mert az fedezi a tartozások nagy részét.
A válaszokat előre is köszönöm