adósság öröklése

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 05:25

Nem létezik. És jó, hogy nem létezik.

kicsinyuszi # 2013.05.07. 21:02

Kedves fórumozók/tanácsadók!

Elnézést, ha már elhangzott a problémám valahol. Párom édesapja 2 évvel ezelőtt meghalt, örökölt utána egy házat, adósságok tömkelegével, OTP faktoringos követeléssel. Akkor sikerült ezeket rendezni, és azt hittük ezennel mindent letudtunk. A napokban újabb követeléssel, kiegyenlítetlen hiteltartozással állt elő, most a Cetelem. Összeget még nem tudunk. A kérdésem csak annyi lenne, hogy létezik e bármilyen honlap, lista, összegzés, bármi, ahol fel van tüntetve /össze van gyűjtve egy ember által felvett összes hitel/tartozás...jó lenne nem minden 2 évben szembesülni egy újabbal...

Válaszukat előre is köszönöm!

k.ny.

ObudaFan # 2013.05.07. 20:10

Van rá jogszabály, ha az örökség természetben megvan, akkor azt követelhetik és nem pénzt helyette.

sea1 # 2013.05.07. 19:26

Kedves tanácsadók! Korábbi kérdéseimre nagyon segítőkész válaszokat kaptam, viszont most újra kérdezni szeretnék. Többször elhangzott, hogy az örökösök az esetleges adósságokért csak az örökség erejéig illetve az örökség tárgyával (tárgyaival) felelnek. Ennek fényében tanácsként hangzott el az is, hogy a örökség tárgyát fel kell/lehet ajánlani a hitelezőknek. Kérdéseim a következők volnának: ezt a felajánlást ügyvéd által tehetjük meg, vagy már a hagyatékin van rá mód, a közjegyző előtt? Olyasmit is hallottam, hogy ez a felajánlás csak akkor működik HA a hitelező(k) elfogadják. (Pl. ingóság esetén ott vannak a bútorok, kisebb használati tárgyak, stb. is), ellenkező esetben fizetni kell az örökösöknek. Van arra valamiféle jogszabály, hogy ők a tárgyak helyett pénzt is követelhetnek az örökösöktől? (Vagy esetleg az ellenkezőjéről: hogy kötelesek megelégedni a felajánlott örökséggel?). (Emlékeztetőül, hátha ez is számít: édesapám után egy zálogkötelezettséggel terhelt ingatlan illetve némi ingóság a örökség tárgya.)Köszönöm szépen!

Magyar Ingatlanpanama # 2013.05.02. 08:55

Itt már lassan annyi ingatlanpanama van, hogy minden utcasarokra jut egy. A legrosszabb a helyzet Újbudán:
Kopaszi gát, Zöld pardon, Bartfai utca, Hadik presszó
http://somloi25hamis.blogspot.hu.

Ha semmis okirattal 150.000.000 Ft értékű tulajdonjogot lehet szerezni, és miután fekete-fehéren kiderült a semmisség, a közhatalom nem tesz semmit a közbizalom helyreállítására, akkor ebben az országban bármi történhet, senki - és senki vagyona - sincs biztonságban! Az ingatlan-nyilvántartás közhitelsége pedig egy kiüresedett prasztvakítás.

Devizahiteles # 2012.08.01. 01:52

Tisztelt Ügyvéd úr !

Még mielőtt válaszolnék kérdésére visszamennék az időben kb 3 évet.
Akkoriban csupán vállalkozóként, apám tulajdonában lévő ingatlanon folytattam tevékenységemet. Forgalmam indokolttá tette, egy saját és nagyobb telephely vásárlását. Mivel nem rendelkeztem elegendő tőkével, hitel felvétellel próbálkoztam. Hogy mennyi esélyem volt akkor vállalkozóként egy kedvező hitelkonstrukció kiváltására azt a kedves jogász hölgy szerintem alátámaszthatja: semmi. Szakértő tanácsára hallgatva céget alapítottam apámmal közösen egy kedvezőbb hitel reményében (higgyék el másképp ma sem lenne szükségem a cégre). A kedvező hitel mely csak ígéret maradt nos 5millió 5éves futamidőre. Nesze semmi fogd meg jól ! Fedezetként az apám háza. Majd újabb szakértő tanácsára aki mellesleg banki hitelügyintézéssel foglalkozott állt elő egy újabb ötlettel : "kedvező kamatozású lakásvásárlási kölcsön" . Már csak meg kell venni egy lakó ingatlant ami ugye nem telephely és megoldva. Hogy lett ebből mégis telephely? Megvásároltam apám ingatlanját amire természetesen nem tartok igényt és ennek fejében az ő segítségével megvásároltam egy elég tekintélyes méretű termőföldterületet a saját nevemre. Erre már sokan ráncolhatják a homlokukat, talán egyéb törvénysértő határvonalat súroló egyetlen tettem ez a kiskapu. Abban az időben más módon hitelhez jutni .... én nem tudtam. Mivel szántóföldként vettem, -annak reális értékéért és az ipari övezetbe sorolását 2 évig tartó, sok nehézség árán megvalósítottam -a telek értéke és kereslete jelentősen megnőtt. Megindult a beruházás és mivel a cég is meg volt egy újabb szakértő tanácsára (ne kérdezzék miért) a jelenleg már álló csarnokot a cég nevére kezdtem építeni. Az építés során előre nem látott kidások sorozatával kelett szembesülni. Jó persze már megint tudom a felelőtlenség, pedig minden jól ki volt számolva. Ekkorát nem tévedhettem hibáim miatt, sem az a másik 7 cég aki mellettem elhelyezkedve ütközött sorozatos akadályokba. Ekkor indult meg az én "ingatlanpanamám" : telekrészt értékesítettem a területemből, melyből be tudtam fejezni az első ütemet. Majd újabb és újabb, az építkezéssel nem közvetlenül de közvetve felmerűlő akadályok, kiadások. Újabb telekrész eladása, melyből elkészült a második ütem. Majd újabb akadályok és ekkor történt valami váratlan: szabad felhasználású hitel mindenkinek -ez ugye már ismerős. Hitel konstrukció váltás, hitel törlesztés hitelből, hitel bővítés. Így lett a 17.5 millióból 23millió és így kerűlt a jelzálogjog az apám házáról a sajátomra. Amit még kihagytam a cég nevére fölvett 5milliót időközben visszafizettem. A cég beruházásait a hitelemből és értékesítéseimből tagi hitel formályában finanszíroztam.
Ezután még egy telek eladás amelyet egy örökölt pesti lakás árából vásároltam még régen egy elhagyatott helyen. Mikor eladtam már elég frekventált helyen volt, (nem én építkeztem köré hogy az legyen)
Igen aláírtam egy pár adás-vételi szerződést nem tagadom itt kellet volna rájönnöm milyen jövedelmező befektetési forma.
Nekem mégis egy dolog lebegett a szemem előtt: befejezni a saját szervízemet és üzletemet.
Mindamellett a tőketartozásom akkor még eltörpült az objektum értéke mellett, sőtt több alkalommal is lehetőségem lett volna nyereséggel megválni tőle, tehát joggal lehettem optimista. Eddig! Majd beütütt a gazdasági válság . Utolsó, a telephelyről még leszakítható üres telekrész értékesítése elfogadható áron. Banknál kopogtatás, akkor még napi árfolyamon fixált árfolyam majd később. Pénz nem elég. Kilátás egy újabb adás-vételre apám tulajdona melyről lejött már a jelzálog és üresen áll. Majd jött a fix árfolyamú tőketörlesztés, még picit reménykedve várakozás.
Innen már ismerős :-kapaszkodva az utolsó lehetőségbe amit határidőn belül megvontak tőlem és sok más devizahitelestől.
Slussz poén :
Van két, pár éve még nagy értékű ingatlanom. Az egyiken jelzálog hitel a másik majdnem kész. Az utóbbi árából rendezhettem volna a tartozásom, de megszűnt a kereslet. A beruházásom készenlétéhez csak a telephely engedély hiányzott, mégis találtam egy vevőt akit komolyan érdekelt, de a vételt a használatbavételi engedélyhez kötötte. Mire költsem a megmaradt félpénzemet? Adjam a banknak, majd törlesszem a fennmaradó részt? - következmény: elveszítem a munkám, nem tudom fizetni a hitelt, jelzálog kerül a telephelyre is és elveszitek mindent. Szerintem bárki a másik utat választotta volna, hát elindítottam a használatbavétali engedélyt. Az amúgy gördülékenyen induló ügyintézés, szakhatóságok által egyre több akadályba és kiadásokba ütköztek. Hivatkozva a jogszabályokra -amíg én a hitellel elfoglltam magam -időközben módosultak (utólag is köszönöm néked unio) csak egy példa: tavaly még nem kérte a tűzoltóság az építményemre a villámhárítót mivel nem haladta meg a tetó által bezárt szög az előírt határértéket. Meg kellett terveztetni ami tavaly még nem uniós szabvány szerint volt és akkor ez még potom 80ezer forintba fájt volna tessék megkapaszkodni ez ma már kérem mivel az unióban a villám is máskép csapkod 2,5 millióba került. Tavaly még a vasszerkezetet nem éghető anyagba sorolták, az idén tűzgátló festék védelmére szorúl 1,8millióért. És ezek csak szeletkék a rám várt kiadásokból, amit ha nem a hitel törlesztés felesleges utánna járására fordítottam volna mind megtakarítottam volna. Mivel az így kialkudott vételár +a megcsappant pénzem nem fedezte volna a hitel törlesztését elálltam az eladástól. Mivel megvan a használatbavételi engedélyem így megnőtt az érdeklődők száma 0/fő/hó ról 1/fő/hó-ra. Legalábbis eltelt egy hónap és érdeklődik, majd telefonál és vár a napokban találkozót kért hogy végleges árajánlatot tegyen. Vajon ad érte annyit, hogy ki tudjam fizetni a hitelemet, lesz-e belőlem becsületes adós vagy csupán egy kiskapukat keresgélő túlélni akaró szánalmas egyén?

Elnézést kérek hosszúra nyúlt levelemért, figyelmüket és válaszukat megköszönöm!

Devizahiteles

Devizahiteles # 2012.07.31. 23:11

Tisztelt szakértők!
Először is megköszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltak az írásomra. Különösen örülök, hogy a sötét oldal is képviselteti magát ezen a fórumon. Nem is vártam hátba veregetést mindazokért amit tettem vagy akár gondoltam. Ez így van rendben. Mindazok a tények amiket leírtam igazak, terveim csupán gondolatok amely egy alapötletből kiindulva mondhatjuk a fórum olvasása közben fogalmazódott meg bennem. Talán túl sokat foglalkoztam önéletrajzom tökéletesre fényezésével, csupán szerettem volna megértetni emberekkel, nem kell hogy felelőtlen vagy szélhámos szülők legyenek azok akik bajba sodorhatják önhibájuk miatt szeretteiket. Tehát hibáimra továbbiakban ne térjünk ki.
Hát akkor vegyük sorba, kedves jogász hölgyem (aki nem úr!)
Az első két megállapításod hibátlan.
A harmadik pont, nos kiegészítésre szorul valóban. Nem említettem a rögzített 180ft-os árfolyamon való kedvezőbb forint alapú hitelre átváltás tényét amelynek- mint te is tudod - az újabb hitelkonstrukció teljes lebonyolításának határideje volt február 29.
Ha leírnám, hogy február melyik napján ültem a bankban, mikor közölték a rossz hírt, te is tudnád melyik intézetről van szó, és akkor ez már felérne nevem közzétételével is. Ha nem haragszol maradnék anonim.
Szóval ott ültem azon az emlékezetes februári napon és már csak az a szerződés kötésre mentem az előre egyeztetett időpontban, mikor közölték: éjfélkor lezárták a forinthitel nyújtását rögzített árfolyamon. Alig 12 óra alatt buktam közel 16milliót.
Jöhetnek a kritikák: megérdemlem miért vártam ennyit... Erre is van kész válaszom egy jónak ígérkező ingatlanpanama létrejöttére vártam, hiszen lelepleztél ingatlanban utazom de erre még a későbbiekben kitérek.
Szerettem volna dióhéjban elmondani... ne haragudjon meg érte senki,de nem megy.
Magyarul áron alul értékesített volna apám egy saját tulajdonú ingatlant aminek az árát mellé tettem volna egy általam korábban eladott telekrész árához. Szerettem volna egy összegben hitel nélkül törleszteni. Nem jött össze, maradt a hitel +saját tőke kombináció amire még mindig volt elég időm - azt hittem. Hidd el messze volt még február vége és mégsem.
Igazad van nem állt le a forintosítás, de nem vagyok közalkalmazott és a tőketartozásom is több 30 milliónál - erre értettem a kereten kívül kerülést lásd újabb segélycsomag.
Tudom itt még nem ért véget, a forintosítás szekere tovább halad és népszerűbb mint valaha !?
A személyre szabott hitelajánlat amit oly jól kitaláltatok: futamidő eltolás, rögzített árfolyamon való törlesztés, gyűjtőszámla stb. bocs de téged idézleg: prompt hátrányom nem lenne belőle... és aztán várjak hogy izmosodjon a forint újabb 1Ft-ot vagy zuhanjanak a kamatlábak?! Köszönöm szépen de ez csak a sötét oldalról olyan derűs már megbocsáss.
Zálogtárgy értékesítés, amelyből jól jöhet ki az adós ? Az adott esetemre a lentiekben kitérek.
Átállok a sötét oldalra, hívhatsz Darth Vader-nek is ha az az oldal olyan sötét és mégis derűs!
Az ötödik pont magyarázata - elnézést de újabb önéletrajz kiegészítésével jár: egyebek mellett kereskedelmi végzettségemre támaszkodva 5 évig teherautó adás-vételével foglalkoztam, jelenleg autóalkatrész kereskedéssel és autó javítással foglalkozom (egy újabb karakter hiányos nevemből).
Én kérek elnézést hogy tudok összeadni és kivonni a kamatlábbal meg úgy vagyok mint te: "Értem azt hogy benzin de mitől megy ?"
A hatodik pont - csak egy ötlet mely magában foglal egy újabb kérdést: A sötét oldalon mindenkit bűnösnek tekintenek, aki tisztában akar lenni jogaival?
A hetedik pont - csak egy személyes kérés: Ha te volnál az a jogász aki felgöngyölít és lő, megtennéd még mielőtt elégedetten hátradőlsz, hogy utána jársz annak, azon kívül hogy bűnös vagyok, amit itt leírtam mind igaz volt?
Természetesen nem haragszom rád, sőt örülök neked, általad pont azt kaptam a fórumtól amire való, de tényleg!

Köszönöm, és várom további helyreigazításodat !

A következő bejegyzést az ügyvéd úrnak szánom, amiben az ingatlanpanamámra is kitérek, ha efelől is kétségeid volnának kérlek olvasd el azt is!

Devizahiteles

guba" # 2012.07.31. 07:54

A 23 milliót ki vette föl, Ön mint vállalkozó, vagy netán egy cég, amelyben üzletrésze van?

kfgabri # 2012.07.31. 06:26

Kedves Devizahiteles,
Bár én nem vagyok sem ügyvéd, sem úr, banki jogászként a sötét oldalról megpróbáltalak a második kávém után is értelmezni:

• beterhelted a saját lakásod
  • ráfordítottad más vásárlása (ingatlan)
  • a forintra váltós részt nem értem, idén indult el a bank trend, mire kitaláltuk milyen dokumentummal, milyen ÁSZF-fel, pénzügyileg hogy könyvelve, stb. stb., szóval ez nem kerek, nincs leállítva a forintosítás, itt vagy csúsztatsz (bocsi) vagy valamit félreértettél
  • semmi támadó nincs az értékesítéses részben, sőt, nagyon is korrekt, hogy rendelkezik zálogtárgyértékesítésről, adott esetben még az adós is jól kijöhet belőle
  • az "értékesítési módszer", amit olyan qrva jól ismersz, jogszabályon és szerződésen alapul, ha pedig ingatlanban utazol, nem kizárt, hogy Te is így vásárolsz, szóval neeee...
  • ha jól értem, eladnád vmidet, ami nem biztosíték, aztán utánad a vízözön?
  • ez kétesélyes, prompt hátrányod nem lehet belőle, de elég egy hozzám hasonló jogász, aki felgöngyölíti és lő (mert felgöngyölíthető)
Devizahiteles # 2012.07.30. 22:03

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kedves fórumozók!

Bár még élek de az örökségről előre szeretnék gondoskodni!
Hitelcsapdába kerültem.
2007-ben 23millió Ft (svájci frank alapú) hitelt vettem föl, a feleségemmel mint adóstárként. Jelzálogként a lakásunkat adtuk, melynek hitelbiztosítási értékét 32,6millió Ft-ban határozták meg.
Tartozásom és késedelmem egyszer sem volt.
Januárban forint alapú kérelmemet határidőn belül elindítottam és azt rendje módja szerint be is tudtam volna fejezni, ám még a kiszabott határidőn belül az összes bank lezárta a hitel átváltás folyamatát. A kormány által devizahiteleseknek nyújtott összes "segítség nyújtásából" kereten kívül kerültem, mivel jelenlegi tőketartozásom 46millió Ft. Jelen esetben rögzített árfolyamon törlesztek 150e Ft-ot ez év december 31-ig. Januártól ez az összeg előreláthatóan 550e FT lesz. Vállalkozóként súlyos betegen egyedül tartom el a családomat, feleségemet aki gerincbeteg és fiamat aki most megy egyetemre. Bevételeim már régóta nem fedezik a kiadásaimat amelyet ingatlan, gépek és vagyontárgyak eladásából fedezek. Hitelszerződésem "apró betűs" részében, szerződésbontás esetén kitérnek egyebek között az ingatlanom értékesítéséből származó és a tőketartozás közötti különbözet összegének megfizetésére. Ezek voltak a tények tömören.
Mivel a fórumon olvasott kérdésekben érintett vagyok és választ is kaptam közvetve úgy veszem, hogy bedőlt hitelem esetén a fiam, ha lemond az örökségről, mentesül a fizetési terhek alól. Munkaszüneti napokat nem ismerem, egész életemben azért dolgoztam minden év 365 napjából legalább 360-at, hogy a fiamnak egyszer jobb lehessen. A történet itt véget is érhet mindenki "boldog" megyünk a híd alá... de legalább nincs örökölt tartozás ...vagy mégsem? Én bolond hát nem csak kiflire vettem föl ezt a fránya hitelt, de nem is nyaralásra, vettem egy ipari ingatlant és építettem rá egy csarnokot ami majdnem kész is van de, pénz híján... Nos, ha a tulajdonomban marad, abban biztos vagyok, hogy legkésőbb januárban a bank erre is ráteszi a jelzálog jogot hivatkozva az "apró betűs részre". Mivel jól ismerjük az ingatlanok értékét és a bankok által értékesített ingatlanok módszerét, leszögezhetem: úszott a két ingatlan és valószínüleg egyéb ingó és ingatlan vagyonom: egész életünk munkája! Hát elhihetik nem ezért dolgoztam, nem ezért fizettem pontosan késedelem nélkül adókat járulékokat és törlesztést.
A körkép sokakban kirajzolódott: na ismét egy furfangos vállalkozó! Bár elittam volna legalább az egyik ingatlan árát most nem terhelném ilyen kérdésekkel a fórumot ... habár sosem iszom alkoholt - vagy elkártyázhattam volna ... de az is bajos volna sosem járok szórakozni - vagy elutaztam volna ... de nem járok nyaralni. Ha nem dolgoztam volna ennyit tudnám, hogy munkából nem lehet megélni, de sok munkával nem reménytelen. Tudom hogy sokak szerint megérdemlem a bajomat talán igazuk is van, de a fiam is ezt érdemli?
Lehetnék most inkább én is "furfangos" ?
Tervem a következő:
Míg nem késő értékesíteném a még tehermentes ingatlanomat, természetesen jóval áron alul. Vennék a fiamnak belőle egy nevére szóló lakást. A berendezést megoldanám a jelenlegi lakásunkból nehogy már a képcsöves tv-nk is a banké legyen - már kezdek úgy beszélni mint az a bizonyos vállalkozó. Szóval fájó szívvel itt hagynám a banknak az üres lakást - életünk és két kezünk munkáját, ja mert hogy azzal építettük. A "fiam lakásában" azt a pár évet még talán méltósággal, mint szülő és semmi más jogcímen tartózkodnék. A lehetséges talán egyetlen íly módon megoldható probléma, vonja maga után a kérdések tömkelegét. Talán megúszhatnám a bankot de lehet jövőhéten pont ezért a NAV kopogtat az ajtómon? Kilépek az adósság csapdából, hogy belépjek az adózás csapdájába?
Ezidáig senkit nem károsítottam meg most az egyszer - vessenek meg - a bankkal még is megtenném. Már látom sokan előkapták a kalkulátort: 23 millió ellenében 41 milló -talán akad aki meg is sajnál... de látom van aki tovább számol 46m követelés fejében fizettem 9 m-t és lemondtam egy jelenlegi kb 20m-s értékű házról miközben fölvettem 23 m-t !? És már mondják is: még hogy nem furfangos! Valószinüleg nehány adat szolgáltatásával a szkeptikusokat is magam mellé tudnám állítani ha közölném mi minden anyagi javaktól váltam meg az utóbbi éveken át a gazdasági válságnak is köszönhetően tetemes ráfizetéssel. De nem teszem, ez a lényegen úgysem változtatna.
Minthogy az is biztos, hogy hibádzik valami és nem eszik olyan forrón a kását, nehogy már kezemben a villáskulccsal találjam ki a spanyol viaszt.
Higgyék el ezeket a kérdéseket a kétségbeesés és az utolsó remény fogalmazta meg bennem és nem afféle furfangosság.
Csupán azért teszem mind ezt hogy a közeljövőben ne a saját fiam tegye fel reményt vesztve kérdéseit ezen a fórumon!
Nem várok konkrét jogi segítséget, bárki közölné is most, hogy eget rengetően igazam van és nyugodtan ezt tegyem. Mindenképpen felveszem a kapcsolatot szakemberrel és most a rosszalló vélemények ellenére nem pszichológusra gondoltam.
Csupán egyetlen válasszal is megelégednék a kérdésemre: Belevágjak vagy úgy reménytelen már maga a kérdésem is akár a helyzetem?
Válaszukat előre is köszönöm!

Devizahiteles

ObudaFan # 2012.07.29. 19:19

Kamatozni nem csak az örökrész erejéig kamatozik, mert az már nem az örökhagyó tartozása, hanem a tiéd.
A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.
A végrehajtáshoz való jog az esedékesség naptári évének utolsó napjától számított 10 év elteltével évül el. A végrehajtáshoz való jog elévülését megszakítja, ha az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosít.

ericska # 2012.07.20. 12:47

Tiszteletem,
Anyu halála után húgommal megörököltük anyu ki nem fizetett egészségbiztosítási járulékát, amely késedelmi pótlékkal együtt fejenként 135000 Ft. Mi történik ha ezt nem fizetjük be. Elévül előbb utóbb a követelés vagy a végtelenségig kamatozik? Ha kamatozik, akkor maximum az örökrész erejéig?
Válaszát előre is köszönöm.

gabben # 2011.12.16. 20:50

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni,történetem a következő.

Édesanyám 2008 áprilisában meghalt,vállalkozó volt és örököltünk 232ezer áfa,plusz 170ezer bér után befizetendő tb. tartozást.-/ez nem revizori megállapítás/
Mi leadtuk az okmányirodában a vállalkozói igazolványát, a vállalkozás jogutód nélkül megszűnt.
Az ügyintéző mondta ők,hivatalból értesítik az APEH-ot a leadásról.
2011,12,09-én kaptunk az APEH-tól egy levelet, hogy Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság megkereséséből értesült 2011,11,18-án édesanyám haláláról:3 ÉV MÚLVA???
Most követelnek minden fajta dokumentumot,többségüket sikerült összeszednem.
Kérdésem:

• kiszabnak e kamatot,bírságot a tartozásunkra ?
  • ha igen van-e mód a kamat,bírság elengedésére?

A majd 350ezret ketten a testvéremmel befizetnénk,tehát nem akarunk kibújni alóla,de kamatok nélkül.
Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2011.12.08. 21:10

A leírtak alapján gondolom azéért, hogy a tartozás ne nőjön a kamatokkal, perköltséggel. Azokra ugyanis a pro viribus felelősség már nem igaz.

Dr.Attika # 2011.12.08. 20:27

Tisztelt "rizsfelfújt"!
Miért is adták vissza az autót a banknak? Semmi nem kötelezte Önöket arra. Nem tudom, hol melyik települéen él. Nincs ott egy olyan ügyvéd, akit felkereshettek volna ez ügyben? Az bizonyosan nem javasolta volna ezt.

rizsfelfújt # 2011.12.08. 20:16

Tisztelt Ügyvéd úr!
Valahová eltűnt az Önhöz írt előző levelem, hiába keresem a válasszal együtt.
Nos, idáig megtörtént: a banknak felajánlottuk az örökrészünket külön-külön a három testvérből ketten. Visszautasította, mondván, hogy az örökölt ingatlan jóval magasabb érték, mint a hagyatéki tartozás. Felajánlotta, hogy mentesítést ad az egyetemleges fizetési kötelezettség alól,részletfizetési kérelem esetén, azaz engedélyezi, hogy a tulajdoni arányunknak megfelelően a tartozás összege felosztásra kerüljön. Azt nem tudjuk, ez jó nekünk, illetve rossz?! Ha elkezdjük fizetni a részleteket, (saját lakástörlesztésünk is van) nem fog az égig nőni a tartozás járulékai, lesz értelme a törlesztésnek? A közös, örökölt ingatlan el lesz árverezve ez tiszta sor. A miénk veszélyben van, amennyiben fizetjük a részleteket?! Lesz-e értelme a részletfizetési megállapodásnak?
Válaszát előre is köszönöm, remélem nem tűnnek el újfent a soraim.

nagyvicuska # 2011.11.24. 16:57

Tisztelt Szakértők!
Az én problémám az, hogy édesanyám, és az az élettársa, nem bejegyzett, vásároltak egy ingatlant, 50-50% tulajdonnal.Édesanyáém meghalt, mi a gyerekei 3-an vagyun ugye az 50% örököse, igen ám, csak felhalmozták a gáztartozást, ami már behajtási fázisban van.Nem tudom hogy ki örökli a tartozást, ha az élettárs még ott él, ki van kötve már a gáz, viszont sajnos édesanyám nevén volt kötve. Az élettárs abszolut kihúzhatja magát ebből, és nem köteles fizetni, mert édesanyám nevén van?Vagy mivel az élettárs is tulajdonos, igy megoszlik a tartozás?Ha jegyzőt ha ügyintézőt kérdezek, mindenki mást mond.
Ha valaki tudna érdemben segíteni.Megksözönném.

ObudaFan # 2011.11.09. 12:22

Most csak közös megegyezéssel. Az öröklés megnyílta után, a hagyatéki eljárásban egyedül is. Ha kiskorú gyermekeid vannak, az ő nevükben a visszautasításhoz már kell a gyámhatóság hozzájárulása is.

Niara # 2011.11.09. 10:09

Kedves Sünvadász!

Köszönöm a választ.
Nem vagyok jogász, csak hallottam már olyat, hogy az adós lakcímén ingóságot próbáltak foglalni még akkor is, ha az ingatlan nem az övé volt. Hogy ez jogszerű volt vagy sem, azt nem tudom, ezért kérdeztem, hogy ilyesmire lehet-e számítani.

A lemondást mikor/hogyan kell megtenni, és kell-e hozzá más is a családból (pl. a többi testvér, vagy az édesanya)? Megtehető-e már most, vagy csak eltávozás után?

Tisztelettel

Sünvadász # 2011.11.09. 09:59

Az örökség visszautasítása esetén nemcsak a vagyont, de a hitelt is el lehet felejteni. Az, hogy édesanyátok hová van bejelentve, ebben az esetben irreleváns. S ha egy szállodában lakna? Csak arra vonatkozik, ami az ő nevén volt.

Niara # 2011.11.09. 09:48

Tisztelet Jogi Szakértők!

Megoldást vagy tanácsot keresnék az alábbi problémában.
Az édesanya egyedül él, és három gyermeke van. Kettő rendezett életet él, a harmadik erősen lecsúszott, alkoholista. Az édesanya ez utóbbi megsegítésére sorozatos kölcsönöket vesz fel, miközben a kölcsönök visszafizetése egyre kevésbé garantált. Előre látható, hogy az édesanya halála után a tartozás a normális gyermekekre is rászállna. Az édesanya nevén csak egy nem túl nagy földterület van, ugyanakkor bejelentett lakcíme megegyezik az egyik vétlen gyermekével, de a lakás tulajdonjoga nem az édesanyáé. Kérdésem, hogy az anyuka halála esetén miként védekezhetnek a rendezett életet élő gyermekek a testvérük okán nyakukba szakadt tartozással szemben? Ha lemondanak az örökjogról (ami jelen esetben egyébként is minimális), akkor kiszállhatnak-e a dologból, vagy mindenképpen rántják őket is magukkal? Illetve kérdezném még, hogy esetleges végrehajtás esetén a bejelentett lakcím milyen veszélyeket hordoz rájuk nézve?

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2011.11.05. 09:04

Lehet külön is. Ha felajánlod az örökrészedet a hagyatéki hitelezőnek teljes egészében és idejében, hogy kamat és költség ne legyen, akkor más igénye nem lehet.

rizsfelfújt # 2011.11.04. 17:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát, bár nem teljesen értem.
Teljes örökrészt felajánlani, csak mindhárman tudunk, vagy külön-külön is megtehetjük? Magyarul, külön-külön kiszálhatunk-e ebből a hajóból vagy sem, s ha igen, akkor miképpen?!
Tisztelettel: Rizsfelfújt

évaaaa # 2011.11.04. 09:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm gyors válaszát! Sajnos az örökséget, tartozásokat már elfogadtuk, van olyan bank amelyik elfogadta a hagyatéki végzést és nem kéri a tartozást, de van amelyik bírósággal és a termőföld terület elvételével, behajtásával fenyeget! Ezért voltam arra kiváncsi, hogyha behajtásra kerül az ügy ezt a pézösszeget a 130000-ft-ot kimenthetem e a hagyatékból, a 153000-ft-os temetési és eljárási költségek ellenében. Köszönöm válaszát!
Tisztelettel

ObudaFan # 2011.11.04. 08:43

Igen. De egyszerűbb lenne visszautasítani az öröklést. A temetési költséget akkor is lehet érvényesíteni a hagyatékkal szemben, a többi költség meg fel sem merül.