adósság öröklése

nemert # 2013.09.25. 13:28

Tisztelt szakértők,

Remélem tudnak tanácsot adni a lenti kérdésben.

• adott egy devizahitel, két adóstárssal , férj-feleség, egyetemleges adósok, közös tulajdon
  • A férj meghal, a gyerekek visszautasítják az örökséget, a negatív oldal több mint a pozitív
  • A közjegyző elmagyarázza a feleségnek, hogy jobban jobban jár ha ő felvállalja az örökséget, mert máskülönben a tartozás rászállna így is, úgy is (mivel adóstárs egyetemlegesen), viszont a tulajdonjog az államra szállna lemondás esetén, és ez csak bonyodalmakat okozna.

Eredetileg a "terv" az volt, hogy a tulajdonjog fele és így az adósság fele is az államra száll, mivel mindenki visszautasítja.

Megerősítenék, hogy a közjegyző által adott információ helyes és az özvegy valóban így járt a legjobban?

Köszönettel,
nemert

molnajozs # 2013.09.24. 08:14

Tisztelt Jogi fórum.

Szeretnék tanácsot kérni. Kisebbik nevelt fiam szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel néhány éve svájci frank alapon.A családi házunk volt a jelzálog(adóstárs).Azonban idén a fiú több éves eltűnése miatt halottá lett nyilvánítva.A hagyatéki tárgyaláson mint törvényes örökös az anya és a vér szerinti apa volt jelen.A vér szerinti apa lemondott minden jogáról így az anya lett a teljes örököse a mintegy 3.000.000 Ft adósságnak amellyel a fiú tartozott ennek a banknak.Ezt azonban nem tudjuk kifizetni részükre mert korábban már bedőlt a hitel a nemfizetés miatt, így árverésre is ki volt írva.
Ezek szerint akár utcára is kerülhetünk emiatt?Mert magunktól nem tudjuk kifizetni, a Nemzeti Eszközkezelő pedig elutasított minket a pályázatunkkal.

Tisztelettel

Molnár József és Réger Róbertné

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.21. 07:47

:) Ami a lényeg. Azt tudnod kell, hogy a romos ingatlannal tartoztok a banknak. Nehogy ti magatok fizessétek ki a bankot. Csak annyiban tartoztok, amennyit örököltetek.
Ha még megvan a romos ingatlan, akkor azt a bank viheti, egyéb fennmaradó tartozást nem kell kifizetnetek.

Ami viszont még fontos, hogy ha már eladtátok volna az ingatlant, akkor az nagy baj lenne, de erről majd akkor, ha tényleg nincs már meg az ingatlan.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.21. 07:44

A közjegyzőhöz kellett volna a hagyatékátadó tárgyalásig. Miután szabályos értesítésre nem jelentél meg, úgy vette a közjegyző hivatalosan, hogy az örökséget nem kívánod visszautasítani. Ezt törvény írja elő.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.21. 07:41

Ha az értesítés szabályos volt, akkor már nem tehetsz semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.21. 07:40

Mondtam, hogy sehogy.

OFF
Ez az érthetetlen: „Gondozó vagyok, így sajnos még csak részinformációim vannak” - de a lényegen semmit nem változtat.
ON

bj83 # 2013.08.21. 07:37

Bocsánat. Akkor próbálom egyszerűen...
Hogyan lehet lemondani az örökségről?
Van ennek jelzési határideje, -és ha igen mennyi idő?
Kihez, vagy melyik szervhez lehet fordulni örökségről való lemondás esetén segítségért?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.21. 06:58

Felejtős. (A bevezető pedig egyszerűen érthetetlen.)

bj83 # 2013.08.21. 06:47

Tisztelt Szakértők!

Gondozó vagyok, így sajnos még csak részinformációim vannak, de abban szeretnék tanácsot kérni, hogy visszautasítható-e az örökség 8-10 év eltelte után, ha egy levélben kirétesített hagyatéki tárgyalással az örökösök 5-en,5 egyenlő részben örököltek egy romos ingatlant (ami azóta összedőlt) + fejenként ~ 800.000 Ft.- banki adósságot. Akkor az örökös a kiértesítési címen nem tartózkodott, nem vett részt hagyatéki tárgyaláson, és semmiféle szándéknyilatkozata az ügyben még nem keletkezett. Hová lehet fordulni ennyi idő elteltével, ha egyikük lemondana a teljes örökségről?

ObudaFan # 2013.08.20. 22:05

Örökös az attól még van, hogy nincs örökség. HA nincs végrendelet és nincs leszármazó, akkor például te, ha nem utasítod vissza az öröklést.
De az örökös a hagyatéki tartozásért csak az örökrészével felel.

evimami # 2013.08.18. 07:37

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Férjem 06.08- án meghalt

De nincsenek örökösök mert nem volt a nevén semmi csak a közüzemi szerződés. ott volt tartozása! Azt akkor ki örök li? A bankok elengedték a tartozást mert van egy nyilatkozat, hogy nincs vagyona amit örökölhetne a család.

A közüzemi tartozást hogyan kell rendezni,? Vagy azt is elengedik ebben az esetben?

Üdv Éva

ObudaFan # 2013.08.15. 14:29

Ha édesanyád nem volt adóstárs, csak az ingatlanára került jelzálog, akkor te örökösként sem a teljes örökrészeddel felelsz, hanem továbbra is csak ez az ingatlanrész lesz megterhelve.
Ha adóstárs volt, akkor is az örökös legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért.

misice # 2013.08.15. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Testvérem jelzálog hitelt vett fel még korábban, a szüleim lakása is bevonásra került. Akkor a testvérem adóstársai édesapám és édesanyám voltak. Édesapám halálakor a bank nem jelentett be hagyatéki hitelezői igényt. Időközben édesanyám is elhunyt, és attól tartok, hogy mivel már nincs adóstárs a hitelben, ezért én leszek az. A testvérem alá is akart velem íratni egy banki nyilatkozatot, hogy én leszek az adóstárs. Kérdésem, ha nem utasítom el az örökséget, ami 1/4 rész a lakásban, akkor a hitelét mekkora részben öröklöm? Mert a hitel összege kb. négyszerese az örökség értékének. Ha elutasítom az örökséget, akkor a gyermekeim is öröklik az adósságot? Nekik is le kell mondani? ilyenkor az állam vagy a testvérem örökli meg a részt?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.09. 17:08

Minden irat támadható. Csakhát.

monalisa1 # 2013.08.09. 13:56

A közjegyző nem vizsgálja a készíttendő okirat tartalmának valódíságát, ez nem az ő tiszte.

posandor68 # 2013.08.09. 11:53

Arról olvastam, hogy van színlelt adásvételi szerződés. Ilyen közjegyző előtt elismert tartozás is támadható később?

posandor68 # 2013.08.08. 10:35

Tisztelt Fórumozók!

tudomásomra jutott, hogy édesapám egy hete bement egy közjegyzőhöz testvéremmel együtt, és ott papírt készítettek arról, hogy hivatalosan elismeri, hogy testvérem neki 3 éve 1,5 millió ft-os kölcsönt adott. (Illetve készített egy végrendeletet is közjegyző előtt.)

Én erről a kölcsönről eddig semmit nem tudtam. Ha édesapám kizár a végrendeletében, akkor ez a kölcsön-papír gyakorlatilag arra jó, hogy a rám eső köteles részt csökkentse?

ObudaFan # 2013.07.30. 17:49

Detail

Az adóstárs és az örökös egyetemlegesen felel a bank felé, az örökös legfeljebb örökrésze értékéig.
Ha megvannak az ingóságok és tudod bizonyítani, hogy azok az örökhagyó ingóságai voltak, akkor igényt tarthatsz rájuk. Azért egy házasságban a legvalószínűbb, hogy ezek nagy része közös vagyon, tehát csak felesben a hagyaték része.

darius1985 # 2013.07.30. 07:42

Köszönöm szépen a választ!:)

Detail # 2013.07.29. 18:16

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Édesapám februárban meghalt és egy lakást hagyott maga mögött úgy 7 millió forintos jelzáloghitellel és még egy millió körüli rezsiből fennmaradó tartozással, végrendelet nélkül. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, külföldön tartózkodtam, édesanyám alkoholista, több éve munkanélküli, amíg én kint voltam minden ingóságot elvitt és kiköltözött a lakásból.
Ő abban a tévhitben van, hogy ő örökli a lakást, neki jár minden. Sajnos ebben nem tudom meggyőzni, hiszen az évek óta tartó ivás elvette a józan ítélőképességét, viszont mindezek tetejében ő az adóstárs.
Én szeretnék igényt tartani a lakásra, és az ingóságok egy részére is, bár valahogy úgy érzem azokat már sosem kapom vissza vagy nem olyan állapotba, mint voltak.
Szeretném megkérdezni, hogyha a jelzáloghitelnél az adós elhalálozik és az örökös elfogadja az örökséget (hitelt), az adóstárs milyen szerepet tölt be ezek után?
Az ingóságokra van-e esély, hogy visszakapjam?

Köszönöm előre is válaszaikat!

ObudaFan # 2013.07.29. 09:25

Már miért ne tudtad volna visszautasítani? A teljes örökrészedet egészen biztosan vissza lehetett volna, csak arra nincs lehetőség, hogy csak ezt az ingatlant külön nem kéred. Annak meg, hogy elfogadod és neki ajándékozod, semmi értelme nem lett volna, mert attól még a hagyatéki tartozásoktól nem szabadulsz. Az is marhaság, hogy az ajándékot kötelező lett volna elfogadnia, de egyébként miért ne fogadta volna el ilyen feltételekkel?

Te örökösként a teljes tartozásért felelsz, de legfeljebb az örökrészed mértékéig. Ha így is a felénél többet hajtanak be rajtad, a többletet követelheted a testvéreden.

A kérdésből egyébként az látszik, hogy vagy a közjegyző adott alapvetően téves tájékoztatást (ami nem valószínű, ekkorát nem tévedhet), vagy te értetted félre a dolgokat alaposan, így nem ártana ügyvédhez fordulnod, mielőtt valami bajt csinálsz.

darius1985 # 2013.07.26. 15:49

Tisztelt Forumozók!

2011 decemberében halt meg édesapám.megvolt a hagyatéki tárgyalás, és mivel van egy öcsém, végrendelet nem volt
így automatikusan fele-fele arányban lett elosztva az örökség. Az öcsém sajnos börtönben van, így engem terhelt minden kiadás (temetés,közjegyzői díj, stb.)Örököltünk egy ingatlant ami sajnos meg lett terhelve egy hitelell.
Megpróbáltam az ingatlanról lemondani az öcsém javára, de a közjegyző azt mondta hogy lemondani nem tudok,csak oda tudom ajándékozni neki,viszont az el kell fogadnia.Mivel hogy nem volt jelen a tárgyaláson,ezért nem tudta elfogadni sem, automatikusan ment minden.Így megörököltem az adóság felét is, mivel az öcsém börtönben van, teljesen fizetésképtelen, sajnos rám hárult minden költség.Az lenne a kérdésem, hogy jogilag köteles vagyok

• e az öcsém öröksége után fennáló tartozást,hitelt is fizetni??Elviheti-e a bank az ingatlant, ha fizetésképtelenné válok??A bankban azt mondták, hogy az ingatlanra nem teszik rá a kezuket, mivel nem ér annyit amennyivel meg lett terhelve, viszont én mégnagyobb adósságba kerülök?Milyen lehetőségeim vannak?

Előre is köszönöm a válaszukat!!!

ObudaFan # 2013.05.14. 15:09

Igen, ügyvédhez kellene fordulni.

Anyu67 # 2013.05.14. 12:00

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszát!

Kérdésem még az lenne, hogyan bizonyítható, hogy színlelt szerződésről lesz szó, ügyvédi segítséget kérjek?
A testvérem szólta el magát ,hogy a szüleim tudnak arról, hogy adósságom van és már utána is jártak, csak eltartási szerződéskötéssel tudnak teljesen mértékben kizárni az örökségből. Így a kötelesrészt sem tudom majd követelni a testvéremtől.

kovacszita # 2013.05.14. 06:50

ObudaFan

"kovacszita
Ha öröksége nem lesz, a tartozásokért sem felel.
A gyámhatóságra menj be és ott mondd el, kit szeretnél gyámul a gyereknek."

Nagyon szépen köszönöm a választ egy kicsit meg nyugodtam
Akkor a gyámsági részt pedig hamar lerendezem amig megvan az önrendelkezési képességem. Nem szeretném hogy megtámadják azzal az indokkal hogy nem voltam már beszámítható. Nagyon köszönöm az Isten áldja meg jó egészségben .