Öröklés, végrendelet,köteles rész


zozo7703 # 2023.10.30. 18:11

Köszönöm. Úgy fogalmazok, hogy a leendő felperes ügyvédje ezt próbálta elhitetni velem. Én még nem fordultam ügyvédhez, megvárom hogy elindítsák a pert. Őszintén szólva kicsit csodálkoznék, mert nem látom hogy lennének bizonyítékaik, kicsit vagdalkozásnak érzem, persze ettől bármi lehet.

Majordomus # 2023.10.30. 20:25

Felperesé a bizonyítási teher. Nem lesz könnyű dolga. Téged nem sürget semmi. Viszont keresd meg azt az ügyvédet aki majd
képviselni fog...
Ne az utolsó pillanatban kapkodj jogi képviselő után.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.31. 06:45

A helyesen számolt köteles részre tehetnél egy ajánlatot. Egyrészt jobb a békesség, másrészt ilyen ajánlat nélkül legalábbis részben pervesztes leszel.

zozo7703 # 2023.10.31. 09:05

Ismételten köszönöm az ötletet. Ráér az ajánlat akkor , ha elindította a pert, ugye? Ez részéről nem a pénzről szól (több 100 milliós vagyonnal rendelkezik), nekünk pedig a lakhatásunk függ ettől. Ez az egész egy gyerekkori sérelem (anyám elvált az apjától, és az én apámmal nem annyira jött ki), amiről én nem tehetek lévén 10 év van köztünk. Maga a számítási kérdést is azért tettem fel, mert anyagilag (jelzáloghitel) készülni akarok minden eshetőségre. Természetesen köteles rész jár neki, és ha megindítja a pert ez valóban jó ötlet, mert polgári per összege se lehet kevés, ha részben pervesztes lennék, kötelesrészt meg amúgy is fizetnem kell. Mondjuk kicsit igazságtalannak érzem, hogy a ház árának 40%-át kifizettem, és jóindulatból (+ nem akartam a nevemen ingatlant, hogy esetleges támogatásoktól a jövőben ne essek el,igaz később se vettem igénybe semmilyen támogatást, mert 1 gyermeknél megálltunk) nem kértem csak 1/2 haszonélvezetet, de ezt nem veszik figyelembe, hogy jóval a fölötti összeget fizettem ki.

nandrea # 2023.10.31. 09:07

Tisztelt Szakértők!

A következőkben kérem a segítséget.
Van egy bátyám. Anyukánk 2020-ban elhunyt. Az ő részét örököltük 1/4, 1/4 részben. Apukánk még él és szeretné az ő részét teljes egészben rám hagyni. Tehát a ház 2/4 részét és minden ingóságot, ami benne van. Milyen papírt írjon? Végrendelet, ajándékozási szerződés, halálozási ajándékozási szerződés? Kell-e ügyvéd hozzá, hogy érvényes legyen, vagy elég otthon kézzel írnia egy végrendeletet?

drbjozsef # 2023.10.31. 10:50

nanadrea,

Végrendelet, ajándékozási szerződés, halálozási ajándékozási szerződés?
Bármelyik megfelel. Az eredménye jó esetben ugyanaz.

Kell-e ügyvéd hozzá, hogy érvényes legyen, vagy elég otthon kézzel írnia egy végrendeletet?"
Kelleni nem kell, ha elég jó alaposan olvasod el a Ptk. vonatkozó részét, akkor otthon is lehet barkácsolni - persze ez kockázattal jár, ha benéztek valamit, és érvénytelen lesz. Ajánlott.

Köteles rész járni fog neki, arra készülj fel anyagilag. Vagy akár az annak megfelelő értékű hagyatékot az örökhagyó is hagyhat rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.31. 11:17

Ráér az ajánlat akkor , ha elindította a pert, ugye?
A perköltség tekintetében az már általában késő.

Majordomus # 2023.10.31. 21:16

Keress egy ügyvédet. Legfeljebb fizetsz egy ügyvédi konzultációt de van jogi képviselőd ha jön a támadás.

merti74 # 2023.11.01. 17:58

Tisztelt Jogászok, Tisztelt Szakértők!

A kapott válaszokat, nagyon szépen köszönöm, sokat segit a Bírósági válasz megírásában.

Válaszlevelemben meg kell indokolni, hogy miért a kiskorú örököstől és nagykorú testvérétől kérem a kötelesrészt, azért, mert az Öröklési Bizonyítványban a megajándékozott testvér gyermekei voltak megjelölve. Időközben a tulajdoni lapon változás történt az özvegy szülő elcserélte a kiskorúval az ingatlan 1/3 részét a lakása tulajdonjogával, igy került Ő a tulajdoni lapra öröklés címen. Ezek után tőle kell követelnem a kötelesrészt és a nagykorú gyermekétől.

Köszönöm a választ, hogy kb. 900 ezer ft a kötelesrész igényem és az adóköteles lesz. Itt megkérdezném, hogy mennyi illetékbélyeget kell lerónom a keresetlevél beadása miatt?

Édesanyám utolsó havi nyugdíja, 172.415 ft. Személyesen kértem a Nyugdíj Intézettől az összeget, de elutassítottak, mivel nem egy lakcímen laktam elhunyt Édesanyámmal, így meg kell várnom az Öröklési Bizonyítványt. Én türelmesen vártam a hagyatéki eljárás folyamán, azonban az Özvegy írásbeli kérésére - a kiskorú gyermekére és az azonos lakcímre tekintettel felvette a nyugdíjat, pedig még le sem zárult a hagyatéki eljárás .

A temetés teljes összegét 185.221 ft-ot egyedül fizettem, a hagyatéki eljárás folyamán az örökösök nem ajánlották fel hozzájárulásukat. Nekem nincs vagyonom, autóm, feleségemmel kiskorú gyereket nevelünk, családi kölcsönből tudtam kifizetni a temetést.
Kérdésem: Lehet követelésem a nyugdíjjal, illetve a temetési költséggel kapcsolatban?

Tisztelettel!

drbjozsef # 2023.11.01. 18:06

merti74,

Mi kérdezünk, meg ötletelünk vakon a hiányos és zavaros előadásaid miatt, de válaszolni nem gondolod hasznosnak ezek szerint.
Így nem tudom, milyen válaszra számítasz.
Most sem értem a felét annak, amit írtál. Persze. lehet, hogy bennem van a hiba.

Majordomus # 2023.11.01. 20:47

Tömören és röviden....

Nemeth Istvan # 2023.11.05. 10:03

Tisztelt Jogi fórum!

Édesanyám halála után megtörtént a hagyatéki tárgyalás. A szüleim között egy szerződés volt kötve, hogy aki túléli a másikat, az örököl minden ingó - ingatlant. Négyen vagyunk testvérek, viszont az egyik testvérem jelezte, hogy az ő részét szeretné, hogy a gyermeke örökölje. A közjegyző azt javasolta, hogy apámmal írjanak egy olyan papírt ügyvéd előtt, amiben ezt rögzítik. Az lenne a kérdésem, hogy ha ez a papír létre jön és édesapánk majd valamikor elmegy az élők közül, akkor a három másik gyermek hogyan juthat az örökségéhez. A testvéremnek van ezen kívül még több gyermeke előző házasságából, és azért szeretné az ő örökségét átadni, hogy ezek a gyerekek ne tudjanak az ő örökségéhez hozzájutni, csak a jelenlegi házasságából származó gyermek, aki jelenleg kiskorú. Van egy olyan érzésünk, hogy ez azért is történik, hogy ne tudjunk mi hárman az örökségünkhöz jutni. Mik a szabályok, mit lehet megtenni, mit tudunk mi csinálni. Persze ez még akár változhat is, hiszen a törvények is változhatnak. Köszönöm megtisztelő válaszukat.

drbjozsef # 2023.11.05. 10:28

Nemeth Istvan,

Négyen vagyunk testvérek, viszont az egyik testvérem jelezte, hogy az ő részét szeretné, hogy a gyermeke örökölje.

Az örökhagyó még életében köthet az örökösével/örököseivel öröklési szerződést. Itt azt írod, hogy a testvéred csak a rá eső rész esetén szeretné ezt. Akkor mitől féltek? Miből gondolod, hogy a másik három testvérnek nem jut hagyaték?

Egyébként életében édesapád természetesen azt csinál a SAJÁT vagyonával amit csak akar (és édesanyád akaratából már az ő része is édesapádé). Akár végrendeletet is írhat bárkire, akár eladhatja, elajándékozhatja, vagy elégetheti mindenét ha úgy tetszik neki.
Úgyhogy amit tehettek az annyi, hogy öten leültök és megbeszélitek. Legfeljebb. Mert ha édesapád nem akarja, akkor még azt sem.

Ha nem örökölsz semmit, akkor köteles részre leszel legfeljebb jogosult.

bidferi2 # 2023.11.26. 09:39

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám elhúnyt. Kiderült, hogy végrendeletet írt, melyben az elhúnyt testvérem fiát jelölte meg egyedüli örököseként. Néhány évvel ezelőtt egy látogatásomkor felvetette, hogy a jelzett unokáját akarja örökösként és nekem átadott egy összeget azzal hogy az a hagyatékának a fele. Én az összeget átvettem, de írásbeli nyilatkozatot nem tettem. A végrendeletet most kaptam meg a közjegyzőtől. Ebben az szerepel, hogy az öröksége felének megfelelő összeget átadta a részemre és ezzel a részemre járó köteles részt kielégítettnek tekinti. A végrendeletből az is kiderült, hogy a hagyaték meghatározásánál nem a teljes hagyatékáról tájékoztatott. A termőföld tulajdonát elhallgatta előttem, de a végrendeletbe már az is szerepel. A hagyatéki leltár alapján a köteles rész a hagyaték felének 1/3 része duplája annak az összegnek amit kb 4 évvel ezelőtt kaptam. A kérdésem az, hogy jogosult vagyok e a teljes köteles részre?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.26. 10:03

"A hagyatéki leltár alapján a köteles rész a hagyaték felének 1/3 része duplája annak az összegnek amit kb 4 évvel ezelőtt kaptam."
Biztos? Konkrét számokkal?

Egyébként persze: ha a betudandó ingyenes juttatás nem éri el a köteles rész értékét, akkor a különbözet még jár.

drbjozsef # 2023.11.26. 10:18

bidferi2,

A hagyatéki leltár alapján számoltad a neked járó köteles részt, vagy hozzászámoltad a hagyatékhoz az általad kapott összeget is?

Napsugar05 # 2023.11.26. 11:08

Üdvözlök mindenkit! Újabb kérdésem van. Adva van egy öröklakás a testvér a tulajdonos, akinek van 1 testvére más elsőfokú rokon nincs. A tulajdonosnak van egy unokája es az első férjétől aki 40 eve elhunyt 2 "mostoha" gyereke akik az apjuk után örökölnek ők nem éltek itt de nyilván orokolnek az apjuk után. A kérdés hogy milyen aranyban örökölnek a testvér és az oldalági rokonok? Ha zavaros bocsánat de ez van.

drbjozsef # 2023.11.26. 11:18

Napsugar05,

Ha zavaros bocsánat de ez van.
Tényleg? Nem magyar az anyanyelved?
Erre akkor azt mondanám : "A tulajdonos unokája örököl a testvér mostoha nagyapja mellett vagy nem, ha zavaros bocs, de ez van"

Értelmesebb válaszhoz gyúrni kellene még ezen a "tényálláson".

Van a (leendő) örökhagyó. Ő a szóban forgó öröklakásnak 1/1 tulajdonosa? Házastársa van most?
A (leendő) örökhagyónak él egy testvére, és egy unokája, aki vér szerinti rokona.

Főszabályként a leszármazó (és a házastárs) örököl, ha van élő vérszerinti unokája, akkor ő. Ekkor a testvér nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.26. 11:19

Akkor ez van.
Azt gondolná az ember, azért kérdezel, mert választ szeretnél.

Napsugar05 # 2023.11.26. 12:02

T.válaszadók! Azért írtam hogy BOCSÁNAT ez van,mert ennél jobban nem tudtam leírni a helyzetet.És igen magyarul beszélek, és nem tudtam hogy itt efféle "válaszokat" lehet kapni. Szerencsére egy másik oldalon megértette a jogász hölgy és nem okozott gondot számára válaszolni sőt! És mielőtt az lenne a következő,hogy akkor ezentúl kérdezzek ott,azt fogom tenni!

bidferi2 # 2023.11.26. 13:24

Tisztelt drbjozsef!
A kötelesrész =(hagyatéki leltár + kapott ajándék - temetkezési költség) x1/2x1/3 . Így számoltam. Ennek kb fele a kapott ajándék.
A hagyatéki leltárba beletartozik-e a halál bekövetkezte után felvett nyugdij illetve termőföld bérleti díj, amit a végrendeleti örökös átvett készpénzben? Ezeket a befolyt összegeket nekem kell bizonyítanom,? Mivel úgy tudom, hogy aki felvette a pénzt nem akar róla beszélni?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.26. 15:33

Ami nincs a hagyatéki leltárban, azt inkább ne számold.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.26. 15:34

egy másik oldalon megértette a jogász hölgy

A jogász hölgy gondolatolvasó. Vagy válaszolt valamire, ami nem biztos, hogy a kérdésed.

drbjozsef # 2023.11.26. 16:09

Bármi is a kérdés, én ennél rosszabbul nem tudnám leírni, csak jobban. De hát nem vagyunk egyformák.

osztap # 2023.11.26. 17:25

Ami nincs a hagyatéki leltárban, azt inkább ne számold.
Ez kétségkívül megelőzi a vitát. :)

A készpénzben felvett nyugdíj szerintem a hagyaték része, mert az elhalálozás hónapjának első napján az akkor még élő örökhagyónak követelése keletkezett az állammal szemben, amit aztán az állam megfizetett a hónap folyamán, de az elhunyt halála után. Ezért azt be kellene venni a leltárba. Konkrétan, a kérdező jelezheti a közjegyzőnek, hogy a készpénz hiányzik a leltárból. Bizonyítani szerintem könnyű, hiszen a testvéred aláírta, hogy felvette a pénzt, tehát ha máshol nem, a postán/Nyufigban ismert az átvevő, a közjegyző keresse meg. Ha a testvér elköltötte hagyatéki tartozásokra (pl. temetés), akkor nyilván el tud vele számolni.

A bérleti díj szerintem nem a hagyaték része, mert bérbe csak az adhat, aki él. A halál beálltakor az örökösök az elhunyt jogutódai lesznek mint bérbeadó, tehát a pénz egyből az övék. Ha a testvér a pénzt átvette, el kell vele számolnia, amint az örökösök ismertek, azaz van jogerős hagyatékátadó végzés. Ha tagadja hogy megkapta, akkor a bérlőnek meg kell tudnia mondani, hogy kinek fizetett és mennyit - ha másként nem megy, egy, a testvér ellen indított perben tanúként idézhetik.