Tisztelt ObudaFan!
Természetesen eladni szeretnénk, de ugy hogy ők tudjanak venni megfelelő lakást Pesten. Épp ezért mondanék le a tulajdon részemről, mert a vételárbol ki kell fizetni még a bankkölcsönt.
Tisztelt ObudaFan!
Természetesen eladni szeretnénk, de ugy hogy ők tudjanak venni megfelelő lakást Pesten. Épp ezért mondanék le a tulajdon részemről, mert a vételárbol ki kell fizetni még a bankkölcsönt.
És miért gondolod azt, hogy neked valaki felé ezért fizetned kell, ha még a bankhitelt is kiegyenlítitek a vételárból? Szerintem próbáld meg összeszedetten újrafogalmazni a kérdésedet, mert ez így nem igazán érthető.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Majdnem 4 éve vettem egy lakást. Egyedül, a hitel is az én nevemre szól. Akkor még nem ismertem meg későbbi feleségemet, akivel tavaly decemberben házasodtunk össze, házassági szerződés nem született. Sajnos ez a házasság nem tartott sokáig, és úgy döntöttünk, hogy elválunk.
Kérdezném, hogy a (volt) feleségem tarthat-e igényt a lakásra, és ha igen milyen mértékben? Ha tarthat igényt akkor a hitelből is "nyer" egy darabot?
Köszönettel:
VR
Arra nem. De az együttélés alatt visszafizetett törlesztőrészletek felének a megtérítését követelheti, hacsaknem tudod igazolni, hogy azt a különvagyonodból fizetted.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném segítségét kérni a következő problémámban.
Házasságunk 5éve a férjemmel megromlott. Egy háztartásban éltünk, de külön. Van két közös lányunk. 8hónapja elköltöztem a gyermekeinkkel. Váláson gondolkodom és bizonyos vagyonmegosztási kérdésem lenne.
A lakás, amiben éltünk a férjem szülei nevén van, ami félkész állapotban volt mikor összeházasodtunk. Vettem fel a házasságunk elején hitelt és ebből lett befejezve, berendezve. Közben keletkeztek kiadásaink, amikre szintén vettem fel hitelt, melyeket néha közösen, vagy csak én fizettem a fizetésemből. Mikor elköltöztünk, voltak olyan jelek, hogy nem szeretnék, ha válásra kerülne a sor. Férjemmel tartom a kapcsolatot, gyerekeink miatt is. Többször beszéltünk a vállasról, amire ő mindig ugyan azt a választ adta, nem gondolkodott még ezen a dolgon. Szüleitől szintén ezt a válaszokat kapom, valamint hogy nem kellene válni. Az lenne a kérdésem, hogy vagyonmegosztás tekintetében, mi az, amire igényt tarthatok. Nem szeretném sokáig húzni jogi procedúrákkal a válást.
Köszönettel
Mónika
Az ingatlan értékéből arányosan a ráépítés értékének a felére. Nem ígérhetem, hogy nem lesz hosszú.
Tisztelt Fórumozók!
Vagyonmegosztás kapcsán nem találtam a következő problémára semmilyen választ.
Beszámítható-e a vagyoni "leltárba" a lakásban lévő bútorok, gépek, stb azon részei amelyek a gyerekeké voltak (gyerekszoba berendezés)? Ezeket akár 10 éve általuk használt dolgok. Tekinthetőek-e ezek a gyerekek különvagyonának mint ajándékok? Változtat-e a helyzeten, ha már nem lakik ott, és nagykorú?
Sajnos ez nem vicc, ezzel szembesültem.
Köszönöm: Koza
Ha a gyereké, akkor természetesen nem tárgya a közös vagyonnak. De azt mi honnan tudhatnánk, hogy a konkrét esetben a gyereké-e?
Ha nem lakik ott és nagykorú, akkor nyilván lényegesen nehezebb lesz igazolni, hogy az általa otthagyott ingóság mégis az övé.
Köszönöm a válaszokat. A kérdésem azért lényeges, mert a lakásban lévő bútorok és felszerelés nagyobb része gyerekszobákhoz tartoznak. Tehát ingó megosztásnál nagyon is lényeges ezeknek a helyzete.
Ezeket nem vitásan közös vagyonból vettük.
A kérdés az, hogy valaki megvetetheti-e a saját gyerekeivel/velem az ő általuk évek óta használt bútorokat, cuccokat a vagyonmegosztás során?
Hogy derül ki, hogy az adott bútor/cucc a gyereké? Mert az ő szobájában van, az ő dolgaival van tele, rokonok vallomásaiból... nem tudom.
A kérdésem lényege az lett volna, hogy a közös vagyonból vett, de a gyereknek vett ingóságokkal mi a helyzet?
„A kérdés az, hogy valaki megvetetheti-e”
Ez a kérdés azt mutatja, hogy nemigen vagy tisztában a vagyonmegosztás szabályaival.
„a saját gyerekeivel”
Ez a rész pedig azt mutatja, hogy egyáltalán nem vagy tisztában az alapelveivel sem.
„A kérdésem lényege az lett volna, ”
Értettük, arra válaszoltunk.
Nekem is sok minden kiderült ebből a válaszból...
„A kérdésem lényege az lett volna, hogy a közös vagyonból vett, de a gyereknek vett ingóságokkal mi a helyzet?”
Ha egyáltalán bármi értéke lenne azoknak az ingóságoknak, ki kell adni annak a félnek, akinél még ez értéket képvisel.
A gyerekeknek vett ingóságokat lehet úgy venni a gyerekeknek, hogy a tulajdonukba is adod, meg lehet úgy is venni, hogy csak a használatukba adod. A bíróságon azért az bővebb bizonyítást tesz szükségessé, hogy egy olyan ingóság, amit szeretnél birtokban tartani, a birtokodban is van, a gyerekek már nem használják és nem is szeretnék elvinni, valójában a gyerekeké. Nem minden helzetben lehetetlen bizonyítás, de neked kell bizonyítani.
Kedves Fórumozók!
Szeretnék érdeklődni,hogy ha van egy házasság előtti házam amit már a férjemmel újítottunk fel,azt ha átíratom nagykorú gyermekemre (én haszonélvező maradok) és esetleg a későbbiekben válásra kerülne a sor gond lehetne-e belőle?Azt gondolom,hogy jár neki az értéknövekedés fele,de a lakásban maradhatna úgy a férjem ha nem én hanem a fiam a tulajdonos?Vagy ilyen esetben is kérnem kéne az ideiglenes lakáshasználatot?Vagy válás estén így mi változna,azzal,hogy nem én vagyok a tulajdonos?Köszönöm a segítséget.
Én azt szeretném, ha ezek a dolgok a gyerekeknek maradhatnának valójában és ne számítsanak be a közös vagyonba. Nekik szükségük van ezekre. Én nem tartok rájuk igényt természetesen.
Most nem értem, hogy melyik igényel külön bizonyítást? Hogy a közöshöz tartoznak, vagy hogy a gyerekhez? Ezt nem értettem.
Koza
Ha egyszer ott vannak nálad, akkor a bíróság vélhetően kérni fogja annak a bizonyítását, hogy a gyerekek tulajdonába tartoznak.
sissy074
Egyedül akkor rendelkezhetsz jogszerűen az ingatlanról, ha abban nincs semmilyen tulajdoni hányada. Ez akkor lehetséges, ha az a felújítás az ingatlan értékéhez képest viszonylag kis többletet jelent, mert ebben az esetben csak kötelmi igénye lehet a férjednek a felújítás bekerülési értékének a felére.
Tisztelt Fórumozók! Első válóperes tárgyalás túl vagyunk. Megegyezés nem született a 2 kiskorú gyerekünk elhelyezését illetően, feleségem nem hajlandó egyezkedni. Az ügyvédje erre ösztönözte mindenképpen, a bíróságtól kapott az ügyvédem egy értesítést, hogy feleségem felmondta ügyvédjével a szerződését. Valamint március 5-re kaptuk az új tárgyalásra időpontot, melyre magammal kell már vinnem a jövedelemigazolást is. Szeretném megkérdezni, hogy ez azt jelenti hogy a következő, márciusi tárgyaláson még nem fog a bontás megtörténni? Nem szeretnék tovább házas lenni, nem szeretném ha évekig el kellene húzni azt hogy kimondják nem vagyunk többé házasok. A felperes a feleségem, amit én nem bánok, de az új kapcsolatom sem nézné ezt sokáig türelmesen. Még mindig egy lakásban élünk, a gyerekeken megy a vita és a harc. Mediációt elkezdtük, azonban a feleségem egyik pillanatról a másikra úgy döntött hogy nem jön többet. Ellenben feljelentett, mert kiabáltam otthon... Mit tehetnék azért hogy legalább a házasságot mielőbb felbontsák? Sajnos az ügyvédemet 1 hete nem érem utol, azonban pár nap múlva lesz egy esetkonferencia a feleségem feljelentése miatt, családsegítő, nagyobbik gyerek osztályfőnöke, gyerek pszichológus, rendőr, családsegítő szolgálat munkatársa és mi ketten leszünk jelen. Ezt sem értem miért szükséges, még a legjobb kapcsolatban is előfordul hogy kiabálás van. Itt kérdezném még meg, hogy befolyásolhatja-e kedvezőtlenül a gyerekelhelyezés kimenetelét az hogy ha én elköltözöm? Egy óráig sem szeretnék már a feleségemmel egy fedél alatt élni, viszont nem szeretném ha azt mondaná a gyerekeimnek, hogy az apjuk elhagyta őket. Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Ügyvédek!
Tegnap a bíróság részítéletben felbontotta a házasságot, gyerekelhelyezésről és tartásdíjról döntést hozott. A felperes már 2 éve kérte a közös vagyon megszüntetését, ez egy következő per tárgya lesz.Alperes maradt a lakásban, melyen közös hitel van, így az új perbe a bankot is bevonják.
Kérdésem: az újabb per lezártáig megteheti-e a felperes,hogy nem fizeti a hitel felét, hanem a vagyonmegosztás során kéri az annak megfelelő értéket a tulajdonrészéből levonni?
A felperes a közös lakás eladásához ragaszkodik, tulajdonrészt fenntartani nem szeretne.Az alperes csak irreális áron lenne hajlandó eladni a lakást, így a felperes még valszleg évekig nem jut pénzhez, mert a vagyoni perek legendásan elhúzódóak...A tartásdíj+hitel együttes fizetése a felperes jövedelmének 80-85%-át tenné ki, ez vállalhatatlan.Eddig ítélet nélkül a fizetése 65%-át utalta át az alperesnek tartásdíjra+hitelre, de a tartásdíj a részítéletben sokkal magasabb lett(55e/gyerek az eddigi 35e/gyerek helyett), így hátralékot is képzett az elmúlt 2,5 év alatt...
Válaszukat köszönöm!
Garfield79
ha megegyeztek a gyermekelhelyezés, gyermektartás, kapcsolattartás, lakáshasználat kérdésében, akkor lesz bontás a következő tárgyaláson. Ha nem, akkor nem valószínű. Az ügyvédedet kérdezd, hogy hogyan befolyásolja a költözésed az ügyet, mert azért ehhez az ügy részletes ismerete szükséges.
Detti27
Természetesen mind a két fél kellene, hogy fizesse tovább a felét. Csak hát ezt a per végéig olyan nagyon egyik fél sem tudja számon kérni a másikon, a bank meg maga dönti el, hogy kivel szemben és milyen formában érvényesít igényt.
ObudaFan, köszönöm a választ! Tehát amíg nem egyezünk meg, addig a férje maradok? Ez borzasztó! Ha évekig húzódik a nem megegyezés miatt, akkor évekig így kell élnem, a férjeként, egy fedél alatt vele? Nem lehet külön kezelni ezt? Mikor szokott a bíróság úgy dönteni, hogy ha a szülők nem egyeznek meg, akkor majd ő dönt? Egy dolog a házasság felbontása, miért kényszerítenek arra hogy vele éljek?
Kedves fórumozók,
én abban kérnék segítséget, hogy a bírósággal szemben fel lehet-e lépni valahogy vagy pert el lehet - e hozni az adott bíróságról.
A problémánk a következő:
Válóper nyár elején került beadásra, természetesen nyári szünet....első tárgyalás szep 22. El is utaztunk, több száz kilóméter, szabadság - idő, pénz..Majd a bíróságon közölték, hogy jah a bíró beteg nincs meg elérhetőség ezért nem szóltunk, amikor mondtuk de ott a papíron az orra előtt - jah igen, de úgy is útközben hívtuk volna amikor már mindegy...ráadásul a másik fél nem jelent meg, haladhatott volna minden tovább a megfelelő mederben de most ott tartunk hogy azóta sem történt semmi. Az első tárgyalás semmis, azóta új időpontot sem kaptunk - gondolom most meg karácsony lesz azért nem lesz időpont stb stb.
Szóval ha valaki tudna segíteni ilyenkor mit lehet tenni :(
Mert mindamellett hogy az ember idejével és pénzével játszanak szeretnénk ha végre megindulna a per.
Mivel több száz kilóméterre lakunk az állandó címtől ahol beadásra került - át lehet vinni másik bíróságra? Mert mi lesz ha legközelebb sem ér oda a bíró akkor megint feleslegesen utaztunk annyit...
Tényleg nem lehett volna ott tenni ilyen extrém esetben semmit? Felvenni egy jegyzőkönyvet hogy csak az egyik fél jelent meg vagy bármit?
Csak mert elég elkeserítő hogy ennyi idő alatt még egy tárgyalásig sem jutottunk el :(
ELőre is köszönöm!
Üdv
„szeretnénk ha végre megindulna a per.”
Megindult.
Okoz neked valamiféle anyagi kárt, hogy még nem bontották fel a házasságodat?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |