Válás - Vagyonmegosztás - per

Lajos84 # 2016.09.30. 11:17

Kicsit átgondoltam azóta, ez kicsit bonyolultabb helyzet valószinű.
Szóval tulajdonjoga szerintem nincsen, nem is volt, nem is tudom, ez milyen jog vajon, hogy a bíróság úgy ítélte, hogy a lakás felét Édesanyám használhatja. Szerintem ez annak idején valamiféle szolgálati lakás volt. Akkor egyikük sem volt a tulajdonosa, gondolom...

ObudaFan # 2016.09.30. 14:22

Hát azt, hogy mi történt és mit szeretnél kérdezni ezzel kapcsolatban, azt neked kell tudni.

Lajos84 # 2016.10.01. 09:56

Hát azt, hogy ez vajon milyen jog? TUlajdnojoguk szerintem egyiknek sem volt, mert szolgálati lakás volt. De mégis a Bíróság úgy ítélkezett, hogy fele Édesanyámé, fele pedig Édesapámé.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.01. 10:28

Az utolsó közös lakóhellyül szolgáló ingatlan osztott használatára jogosította őket a bíróság. Aki ezzel önként felhagy, az nyilván nem követelhet semmit.

kcs1 # 2016.10.14. 06:01

Üdv!
A következő lenne a kérdésem. Elváltunk 2012-ben, majd 2013-ban elkezdődött egy vagyonmegosztási per. Egy házról van szó. Jelen pillanatban másodfokon van az ügy, mert méltánytalanul kis összeget ítélt meg a bíróság, annak ellenére, hogy bizonyítottan hamisított ajándékozási levelekkel operál a volt feleségem és hogy 50-50% tulajdonrészünk van. A ház közösen épített, de a vita azon van, ki mennyit hozott bele az építkezés során. Én se nagyon értem a bírósági felfogást, nagyon nőpárti a bírónő, mindent lesöpör amivel bizonyítom hogy a volt feleségem hazudik. De nem is ez a lényeg. Ha bizonyítások ellenére, újra valami bagatell összeget ítélnének meg, a per végén elállhatok az eladási szándékomtól? Ugye a volt feleségem szeretné megváltani a nekem ítélt tulajdonrészt és használati jogot. Jelzem, a válás óta nem élek ott és én fizetem a ház törlesztőrészletét. (a bírónőt ez se nagyon foglalkoztatta).

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.14. 06:20

Hajaj. Ugye, nincs ügyvéded?

kcs1 # 2016.10.14. 06:25

Van, de olyan mint ha nem is lenne. Volt hogy a felére ért be és tőlem érdeklődött mi történt. el is küldtem, az újat már érdekelté tettem, 10%-ban egyeztünk meg. De ezt a kérdést még az előzőnek se tettem fel.

ObudaFan # 2016.10.14. 07:52

Ha te inditottad a pert, akkor is vitás, hogy a vagyonjogi pertől is el lehet-e állni alperesi hozzájárulás nélkül. De mindegy is, o is bármikor kérheti a kozos tulajdon megszüntetését.

kcs1 # 2016.10.14. 08:04

És mi módja van ha én tudom, full hazugság az egész ám vagy meg van kenve a bíró, avagy feminista netán nyugdíj előtt áll és még mindig a 80-as években érzi magát ezért gyerek van? minden a nőé hozzáálláshoz tartja magát? Bármilyen megoldás érdekel.

kcs1 # 2016.10.14. 08:11

Egyébként mint mondtam, tőlem akarja megvenni.

ObudaFan # 2016.10.14. 13:34

Szerintem ennyi adat alapján erre lehet értelmes választ adni? Annak, hogy indulatból, konkrétumok nélkül írsz le kérdéseket, semmi értelme.

kcs1 # 2016.10.15. 08:29

Üdv!
Akkor megpróbálok konkrét lenni: 2012 novemberében elváltunk. Januárban elköltöztem, annak ellenére, hogy jogerős közös helyiség használatot ítéltek meg, egy szobát és emellett 50% tulajdonrészem van a házban.
A volt feleségem beadta a keresetet hogy szeretné megvásárolni a részem, ennek a vagyonmegosztási tárgyalásnak vagyunk a másodfokán. A bíróság előtt hamis tanukkal, hamis ajándékozási szerződésekkel igyekszik igazolni, hogy mivel ez egy új építésű ház, ő és a családja biztosította hozzá az anyagiak nagy részét. Ezen állítások zöme bizonyítottan hazugság, ezt jegyzőkönyvezték is. Ennek ellenére első fokon töredék összeget állapított meg a részemre a bíró, miközben pl az építésre felvett kölcsönt a mai napig én törlesztem.
A kérdés a következő: mivel alperes vagyok és mondjuk a másodfokon megállapított összeget is keveslem, visszaléphetek-e az eladástól, azaz nyilatkozhatok-e úgy hogy ilyen összegért nem akarom átadni az 50%-os tulajdonrészem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.15. 09:18

Tudod, az, hogy te azt mondod, ez hazugság, nem jelenti, hogy bizonyítva lenne, hogy hazugság. Akkor se, ha jegyzőkönyvezték.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.15. 09:19

Választ meg már kaptál.

kcs1 # 2016.10.15. 10:03

Bizonyítva lett mert éppen az ajándékot adó tanu szólta el magát, hogy kölcsön volt és megvan a papír amikor vittem a pénzt......ezt jegyzőkönyvezték is. Na mindegy, majd kiderül mi a szitu.

kcs1 # 2016.10.15. 10:05

Mondjuk az is furcsa hogy bizonyítékként benyújtott ajándékozási levél/szerződésről derül ki, hogy egy rossz utólagosan megírt hamisítvány és emellett csak úgy elsikkadnak... Azt hittem hivatalból üldözik a bűnt. Hogy is van a híres ügyvédi mondás, ha győz az igazság, majd fellebbezünk...:)

ObudaFan # 2016.10.15. 10:28

A kérdés a következő: mivel alperes vagyok és mondjuk a másodfokon megállapított összeget is keveslem, visszaléphetek-e az eladástól, azaz nyilatkozhatok-e úgy hogy ilyen összegért nem akarom átadni az 50%-os tulajdonrészem?

Nem, ő is kérhet végrehajtást.

FulopKa79 # 2016.10.17. 12:22

kedves fórumozók, az alábbi kérdésem lenne:

bontóperben nem kerültek rendezésre a vagyonjogi elemek, így az utolsó közös lakás sorsa sem került rögzítésre.

Kérdés:
1/2 - 1/2 tulajdonosi bejegyzés kivitelezhető-e, mi szükséges ehhez az alábbi esetben:

A tul.-i lapon a volt férj az 1/1-es tulajdonos, jogcím: VÉTEL. A volt feleség így "telekkönyvön kívüli tulajdonos".

A telek a volt férj családja által került megvásárlásra majd a férj nevére, de már a házasságkötés és az első közös gyermek megszületése UTÁN.

Az építkezés során majd annak befejezésével sem került bejegyzésre a feleség tulajdoni hányada.

Az építési dokumentáción közösen szerepeltek mint építtetők, a felépítmény 1/2 - 1/2 tulajdonlása nem kérdés.

Mit lehet tenni, miután a bontóper maga jogerősen lezárult?

Nagyon köszönök bármilyen tippet, ötletet!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 13:05

Egyezséggel bármit lehet.

ObudaFan # 2016.10.17. 13:37

Megegyezés nélkül viszont nem sokat, mert ha a volt férj családja adta ajándékba a pénzt erre a házra, akkor ez a volt férj különvagyona.

RenRóz # 2016.10.22. 09:24

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy megszeretném tudni meddig köteles az elköltözött, válás alatt lévő házastárs a rezsit fizetni?

Történetem 6 évvel ez elött kezdődött válás és vagyonjogi megosztással.
"Férjem" 2010. decemberében SAJÁT ÖNSZÁNTÁBÓL hagyta el nagy részében az én tulajdonomat képező házunkat.
Tetemes rezsi, és Banki tartozással.
Melyet én családom segítségével rendeztem, (melyről papírjaim is vannak.

Ő azóta sem jelentkezett ki, állandó lakcíme azóta is az ingatlanom.
Bírósági ítéletem van arról, hogy az ingatlan használati joga engem illet meg.

Én azóta már többször végeztem/végeztettem az ingatlanon felújítást illetve állagmegóvást.

A mostanában kézhez kapott értékbecslői szakvélemény szerint fizetnem kellene a "férjemnek" 1.500.000,- ft-ot, az ingatlanon történt felújítások végett.

Nem értem miért?
Minek utána az eltöltött évek alatt, az ingatlanon történt felújítások minimálisak voltak, és kontár munkák. A volt apósom csinálgatta ezeket, és 800.000,- ft-os munkadíjat és anyagköltséget számítottak fel a válásunk során. (A szakértő vélemény ezt most 250.000,- ft-ra hozta ki!)

A nagyobb felújítási munkák 2010 után keletkeztek, ilyenek voltak az ajtó és ablakok, illetve a bejárati ajtó cseréje, a tető javítása és cseréje, garázs építése, gáz konvektorok, cseréje, gázvezeték átnézése, illetve a víz és lefolyók átnézése és cseréje, valamint a szobai padlózat cseréje.

Az lenne a kérdésem, hogy miért is kell nekem 1.500.000,- Ft-ot fizetnem?
Vagy esetleg, hogyan tudnám ezt az összeget lecsökkenteni, vagy a saját javamra átfordítani?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy meddig (ha egyáltalán köteles) köteles a rezsik (alap díjakat) felét fizetni?
Egyáltalán a rezsi alapdíjat kell-e neki fizetni, vagy pedig az aktuális rezsiköltség felét kell-e neki fizetni (az állagmegóvás miatt)?

Válaszukat megköszönve Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.22. 09:41

Ez a "tényállás alkalmatlan arra, hogy bármit is mondani lehessen. Bár annyit talán mégis, hogy gyanús, hogy a rezsit egyedül neked kell fizetned.

RenRóz # 2016.10.22. 10:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sajnos ez a száraz tényállás amit leírtam!
Ez van a Bírósági iratokban is!

Szeretném a segítene nekem.
Ezért kérem, ha megtenné, hogy kérdez, vagy leírja, hogy mi az amit még leírja, hogy tudjon segíteni nagyon megköszönném!

A válási és vagyoni perem immár 6 éve húzódik, és ez nem az én Ügyvédem hibája, hanem az anyósomé, aki eltökélte, hogy minden áron pénzt akar!!
Még úgy is, hogy jelenlegi ingatlanba, amiről a vita folyik, én egy saját nevemen lévő lakást vittem be!!
"Férjem" egy alsógatyába érkezett. aA házasságunk 13 éve alatt, összesen 3 évet dolgozott folyamatosan!!
Ebből fejleszteni nem nagyon lehetett.

Anyósom mindíg egy újabb és újabb ügyvédet fogad, és mindíg egy újabb és újabb kifogást próbálnak kitalálni, vagy hivatkozni, hogy pénzt kapjanak tőlem.

A legutolsó Ügyvéd "ÚR" azt mondta a folyosón, hogy még a gatyámat is odafizetem nekik!!

Én ezt valahogy nem szeretném!
Ezért kérem a segítségét!!

Tisztelettel Németh Renáta

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.22. 10:53

Ha még ügyvéded is van a perben - ami egyébként nagyon helyes - akkor végképp nem adhatok tanácsot.

Mylene # 2016.10.24. 09:38

Tisztelt Fórumozók!
Élettársam most készül válni feleségétől.
3 gyermekük született a házasságukból ebből a 2 kisebb gyermek bírósági úton kizárólagos felügyeleti jogot ítélt páromnak (édesapa).
A házasságuk ideje alatt vásárolt ház 1/1-ben a páromé (volt) viszont mivel a gyerekek eleinte az anyuknál nevelkedtek így a házban maradtak és a párom költözött ki.
A gyerekeket a gyermekjóléti szakszolgálat kiemelte Feri (17 éves) Bűncselekmény elkövetése miatt, Zoltán (15 éves) iskolai tanulmányai 100 meghaladott igazolatlan hiányzás miatt, Zsolt (11 éves) a közmű kikapcsolása következményében kiskorú veszélyeztetése miatt.
Mária (édesanya) a családfő elköltözését követően folyamatosan nem fizetett rezsi számlát a gyermekek kiemelését következően többször el költözött majd vissza.
A lakásban felhalmozott tartozást pedig az édesapától vonták számláról.
A családsegítő tanácsára a ház értékesítésre került és a tartozás fejében elkelt (ez szóban Máriával is közölte)
Miután a ház elkelt az új tulajdonos felszólította a feleket a lakás kiürítésére.
Mária természetesen a megadott időponton nem jelent meg, majd hetekkel később feljelentést tett az új tulaj ellen, miszerint az nem adja ki neki az ingóságokat. Ekkor bevonták az önkormányzatot. A polgár örök rendőri közreműködéssel leltározták Mária holmiát és levélben ismét felszólították. Erre a felszólításra ismét nem reagált, nem jelent meg. Így az új tulaj hozzánk szállította Mária ingóságait. Mivel az önkormányzati levélre sem reagált meg próbáltam telefonon szöveges üzenettel felkérni hogy 3 napon belül szállítsa el vagy hulladékként fogom kezelni erre az önkormányzat is rá bólintott ezen felül Mária 2 napot kért közösségi oldalon. Természetesen 3 nap (csütörtökig) múlva is az udvaromon állt ezért engem a közterület felügyelő fel szólított, mivel a szomszédokat is zavarta a bűz ami a ruhakupacokból áradt. Ezért elkezdtük a takarítást, majd 4. napon (pénteken) délelőtt megjelent a házunk előtt kíséretével és követelni kezdte hogy adjam ki neki a cuccait. Mivel nem egyedül jött és fenyegetőzött rendőrt hívtam, közben megjelent a közterület felügyelő és azt ígérte, hogy ha hagyom Máriának az elpakolást az ingóságai miatt nem zaklat minket többet ezért ajtót nyitottam elpakolt amire szüksége volt a szemetet otthagyta de ez már akkor annyira nem is zavart a közterület felügyelő fényképeket készített az elhordott tárgyakról. Jeleztem hogy hamarosan ide érhet a rendőr is de ő azt már nem várta meg mivel Mária ki jelentette hogy mindene meg van. Mária is elment a rendőr érkezése előtt. Én elmondtam a kiérkező rendőröknek dió héjban hogy mi történt.
Most viszont a Mária a tárgyalásra újra el kezdett követelőzni tárgyak kiadására.
Ezen kívül a ház értékét 900.000ft-ban jelölte meg ennek a felét kéri (300.000ft volt a tényleges eladási ár melyből Mária felhalmozott tartozására tehermentesítésre fordítottunk).
Ezen kívül mind két félnek van 1-1 hitel kártyája Mária azt is szeretné ha az ő hitelkártyáját is párom fizetné meg.
Még ezen kívül a Magyar Telekom Zrt. közel 1 millió forintos (kamattal felszólítással mindennel együtt) telefon számlát is párommal fizettetné meg.

A felsorolt ingóságok kiadatásáról még annyit hogy a legtöbb tárgy ingyen került hozzájuk mivel a párom édesanyja adta a fiának használatra.

Kérdés: Mennyi esély van arra, hogy a bíróság ezeket Máriának megítélje?

Másik kérdés: A vagyon megosztás nem történt meg azzal, hogy hivatalos személy jelenlétében elpakolt?

Ui: Párommal jelenleg 4 kiskorú gyermeket nevelünk.

Válaszukat előre is köszönöm!