Válás - Vagyonmegosztás - per

katóka48 # 2017.09.10. 07:54

Értem, de ha vissza vásárolja az ingatlant (márpedig vissza fogja)akkor viszont kirak. Na akkor mik a jogaim?? Kérhetem a birót hogy állapitson meg valami támogatást,asszonytartást vagy bármit? Mivel az ő viselkedése miatt romlott meg a házasságunk.Az én ingatlanomra nem vagyok jogosult meg igényelni az eszközkezelőt mivel az övét általam tudta elintézni. igy csak albérletbe tudnák menni, de azt nem tudnám fizetni.Vagy ha vissza vásárolja az ingatlanát akkor jogosult vagyok-e valamilyen arányban az ingatlanbol vagy a vissza fizetett pénzből, mig nem válunk el?

ObudaFan # 2017.09.10. 08:37

A házastársi tartás akkor követelhető, ha te önhibádon kívül tartásra szorulsz, ő pedig a tartásra képes is. Itt a felek magatartásának csak korlátozott jelentősége van.

katóka48 # 2017.09.10. 08:56

Tehát ha én albérletbe kényszerülök a lányommal (a fiam tegnap elköltözött) és az anyagi helyzetem miatt nem tudom fizetni akkor kérhetem hogy ő fizesse? Ne haragudj de most nagyon nehéz a felfogásom :(

ObudaFan # 2017.09.10. 09:03

Attól függ. Ha a jövedelmedből, illetve az elvárhatóan elérhető jövedelmedből nem tudsz így megélni, akkor előfordulhat. Mondjuk, a bontás kimondását követő 5 év után már csak kivételesen lehet tartásdíjat megállapítani.

katóka48 # 2017.09.10. 09:24

Köszönöm szépen. További szép hétvégét!!

Felhőtlen # 2017.12.23. 09:45

Kedves Fórumozók,

a következő a helyzetem: 12 évig éltünk együtt élettársammal, az ő 1/1 tulajdonában. Felvettem hitelt a felújításra, amit én fizettem nagy részben (bizonyított a számlák alapján). Mivel én tartottam el éveken át és nem volt jövedelme, a válság idején én sem tudtam fizetni, a szerződést felmondták, végrehajtás alatt van a ház.
Most olyan helyzetben vagyok, hogy a házat árusítják már, de kaptam a végrehajtótól egy felszólítást hogy fizessek vagy tiltanak. Amennyiben valóban tiltanának a fizetésemből, úgy azonnal pert indítanék tulajdonjog megszerzéséért, hiszen nem fogom az exem házát finanszírozni amiből semmi hasznom nincs,miközben dolgozni képtelen.
Kérdésem, hogy van e esélyem a tulajdonjog -természetesen arányos - megszerzésére?

Köszönöm

nonolet # 2017.12.23. 11:24

Ő meg felszámolja majd neked a lakbért 12 évre.
Plusz a többit amit ő tett a közösbe illtve adott neked.

- -

Eléggé tévúton jársz....

Tulajdonjogot első körben aligha követelhetsz.
És megszerezni se nagyon tudod.

Elszámolást kell csinálni a 12 évről és ha az a vége, hogy te többet tettél a közösbe vagy adtál neki,mint ő.
Akkor a többletet kérheted, hogy fizesse meg neked.

Megfizetheti pénzben
vagy
adhat önként tulajdonrészt a pénz helyett.

HA NEM TUD vagy nem akar KIFIZETNI, akkor majd ráküldöd a végrehajtót és a jobb híján a ház árából jutsz pénzhez.

Mindehhez azonban előbb a TÖBBLETED KELL elfogadtatnod vele!!!!!

• leltár+megegyezés alapján

vagy

• hosszú és drága perben

- -

Szóval,

Kezdésnek össze kell számolni a 12 év jövedelmeit mindkét félnél.
Ebből képezni kell egy %-os arányt!
Mert ez alapján lehet és kell elosztani a közös vagyon gyarapodását.

Aztán,
Egy vagyonleltár kell, arról hogy mitek VAN éppen.

Két kategóriában kell leltározni.

1.
ingó (cuccok+készpénzek+bankipénzek+stb.)
2.
ingatlanok (lakás, föld)

Aztán a leltárból ...

Mindkét fél kiveszi szépen sorban a CSAK saját részét.

Kezdve az ingókkal.

0.
Azt amit ő vitt be a kapcsoltba a sajátjából és még megvan.

1.
A saját SZEMÉLYES használati cuccait.

2.
Azt amit CSAK Ő kapott ajándékba valakitől a kapcsolat alatt.
(tehát kifejezetten nem közösen kapták)

3.
Azt amit CSAK Ő örökölt valakitől, ha volt ilyen.

4.
Azt amit CSAK Ő vett kizárólag a saját pénzéből és CSAK MAGÁNAK, és ezt a másik is így tudja/értékeli.

A kiszedések után a leltárban maradó ingóság a "közös szerzemény" avagy a közös vagyon gyarapodása.

Amit beáraztok egyenként egy-egy közösen elfogadott REÁLIS!!! árral és aztán a végösszeget alapesetben a jövedelmek arányában kell elosztani.

A kinek-kinek jutó végösszeg alapján lehet válogatni, hogy ki mit visz közösből... vagy fizeti meg a másiknak az árát, ha mindkettő vinni akarja éppen.
(ekkor ugye az egyik viszi a másik egyenlege pedig módosul ezzel).

Ami nem kell senkinek az NULLA-ra árazzátok át!
Külön listára kerül és szabad préda lesz.
(utólag újra beárazni már nem szabad, mert abból vita lesz)

Folytatva az ingatlanokkal.
Ez esetben a lakással...

Megállapítjátok (közösen)
a jelenlegi vélhetően REÁLIS piaci eladási árat.
Megsaccoljátok, hogy az árból a felújítás mennyit érne.

A felújítási részt is elosztjátok a jövedelmek arányában.

Az egyéb dolgokkal (adott-kapott szolgáltatások)
az ingó+ingatlan felosztása után lehet
foglalkozni, bár túl sok értelme nincs.

Befejezésként,
az ingóságok elosztása utáni egyenleg
és
az ingatlan felújítási rész elosztása utáni egyenleg
összeadásával, kész is a végső egyenleg.

Amit már csak pénzügyileg kell rendezni!
HA valakié tartozás lett a másik felé...

A egész elszámolásról ésszerű egy feljegyzést készíteni, amiben

leírjátok a végeredményt
és
mindketten elfogadjátok azt
kijelentve, hogy a jövőben ezt nem fogjátok semmilyen módon vitatni, a közös élet véglegesen lezárásra került.

Persze, ha valakinek fizetni valója lett a végére, akkor
a pénzügyi rendezés határidejét és módját is ÍRÁSBA kell foglalni.

• -

Hát így valahogy lehet elrendezni a dolgokat.
Nagyjából és az értelmes, a másiknak nem direkt betartó emberek között.

Plusz némi jóindulattal/engedékenységgel a másik felé...

Vagy jön a vita és hosszú-drága pereskedés.

lajcsó # 2017.12.23. 17:04

"Kérdésem, hogy van e esélyem a tulajdonjog -természetesen arányos - megszerzésére?"
Visszakérdeznék. Közreműködtél a szerzésben?
Megtérítési igényed lehet.

Felhőtlen # 2017.12.23. 17:36

Köszönöm a válaszokat!

A helyzet az, hogy a közös életünkhöz a mindennapi dolgokat teljes egészében én fizettem, az elején részben volt még bejelentett munkája, utána a hitelfelvétel után ez megszűnt és egyáltalán nem volt jövedelme, csak nekem. Ez elég egyértelmű is. Azt is tudom igazolni, hogy én mit vettem, és az egész pereskedésbe bele sem kezdenék, ha azt a néhány cuccot visszakapnám, amit igazoltan én vettem, de egyelőre még a személyes tárgyaimat se kapom vissza, ezért nem látok más lehetőséget. Nekem a teljes bankszámlakivonataim megvannak kezdetek óta, egyértelmű a jövedelemszerzés.
A megegyezés nem játszik részéről, mivel egy súlyos gyűjtögető emberről (is) beszélünk, akihez ha vmi bekerül, kizárt, hogy azt kiadja, mert azt a magáénak tekinti.

drbjozsef # 2017.12.23. 18:27

Nincs olyan sok gondolkozni való, sőt. Ha tényleg árulják a házat, és semmi esélyét nem látod a megegyezésnek, akkor pont hogy minél előbb el kellene indítanod a pert, hogy a perfeljegyzés az ingatlanra kerüljön, mielőtt eladják. Utána abból már nem nagyon látsz pénzt (feltéve, ha a vevő jóhiszeműen szerzi meg a tulajdonjogot).

Összesíts amit tudsz, számold ki melyikőtök mibe hogy fizetett, és a különbözet után indíts pert. Én a helyedben ezt nem tenném ügyvéd nélkül, mert a saját számolgatásod és "igazságérzeted" nem igazán számít sehol. Ahogy az sem érdekel senkit, hogy mire-kire költötted a felvett hitelt, a banknál csak az számít, hogy TE vetted fel.

Keress ügyvédet.

Angie21 # 2017.12.27. 20:57

Kedves fórumozók!

Nagyon nagy segítségre lenne szükségem. Van egy párom. Igyekszem kitartani mellette de baromira nehéz. A volt élettársával borzasztó életet éltek. Felhalmoztak vafy 20 milliós adósságot. A párom volt élettársa német állampolgár. Van egy itt született közös kislányuk. Na most a hölgynek megoldás volt hogy hazaköltözik németbe vagyis elmenekül a hitelek elől.Megállapodtak a párommal szóban hogy kiviheti új élet reményében de nem tud fizetni gyerektartást így hogy a hitelek nevén lévő részét fizeti. Kb havi 180000 ft. Plussz abban hogy az összes szünetben itt a kislány úgy hogy félutig elhozza. A lényeg hogy a gyerek kizárólag német állampolgár lett. Tehát a párom nem tudott róla hogy végül is a magyar állampolgárságát elveszti a gyerek. Sunyi alattomos módon csinálták ki. Mert a volt párja most mindent tagad. Nem akarja elhozni semeddig a kislányt és fenyegetőzik a németekkel hogy ők most már mellette állnak. Úgyhogy felejtsen el mindent. Lehet valamit tenni..

alfateam # 2017.12.27. 21:12

És, tulajdonképpen mi a kérdésed?

Angie21 # 2017.12.27. 22:35

Itthoni bíróságra is be lehet adni kérelmet a láthatási jogra? Vagy most már csak a német hatóságokhoz? Semmilyen bírósági papír nincs még a gyermek elhelyezésről. A lényeg hogy a párom így akart segíteni de eljutottak oda hogy még a telefon is korlátozva van lassan hogy mikor hívhatja a lányát..

nonolet # 2017.12.28. 00:05

"Úgyhogy felejtsen el mindent. Lehet valamit tenni"

Sarkosan fog hangzani, de!

Fogadja meg a tanácsot...

Kezdjen egy új életet veled
és
ne a háborúskodással kúrja el
az életének ezt a szakaszát is.

Minden bizonnyal jobban jár a gyermek,
ha
"elengedi" az életéből, mert jót akar neki.

Angie21 # 2017.12.28. 08:58

Köszönöm szépen a választ! Igaz így kellene tenni! Mondtam én is. Sajnos a nagykövetségen azt se tudta mit ír alá pontosan. Csak gondoltam megpróbálok mellé állni de igazából lehetetlen.

facsiga77 # 2017.12.28. 09:25

Tudom, hogy nem lenne szabad egy apának ilyet mondani, de talán mentség lehet hogy nekem is 2 gyerekem van anyucinál aki elérte hogy szóba se álljanak velem.

Tegye le ezt egy jó 10-15 évre amíg a gyerek kamasz nem lesz, akkor van esély új lapon kezdeni mert akkor az anya befolyása lecsökken.

Addig csak annyit tegyen, hogy ne felejtse el a gyerek.

Egyébként meg csináljon neked újat :D, és éljetek boldogan.

Egyébként mind a ketten bele fogtok nyomorodni és a kapcsolatotok is tönkre megy.

73tünde # 2017.12.30. 00:01

Tisztelt Fórumozók.

Idei év nyarán kértem a férjemet váljunk el.
Nagy kínok között el is költözött. Szeptember közepén.
Nekem még nem volt lehetőségem a szűk költségvetésemből beadni a válópert, ezért még hivatalosan házasok vagyunk.
Kérdésem:Azóta nem ad semmit a 15 éves fiára, vett egy cipőt ennyi. Amíg nincs róla papír nem köteles támogatni a gyerekét?
Az állandó lakcímét itt hagyta meg és csak ideiglenesre jelentkezett be az albérletébe.Azt mondta ha nincs állandó lakcíme akkor ő hivatalosan hajléktalan. Ez tényleg így van?
Azt mondta nem is fog kijeletkezni. Akkor hivatalosan én nem minősülök egyedülállónak? A válaszokat előre is köszönöm:Tünde

Burn Out # 2017.12.30. 07:37

A keresetlevelet a házasság felbontása és járulékai iránt a szűk költségvetés ellenére is be lehet adni és lehet költségmentességet is kérni. A lakó- vagy tartózkodási helyed szerinti járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatától ügyvédi segítséget is kérhetsz.

Köteles lenne a gyermeket támogatni, de nincs róla döntés.

Településszintű lakos lenne, ha az ideiglenes címe is ugrana. Lényegében majdnem hajléktalan, ha úgy tetszik.

nonolet # 2017.12.30. 10:12

A bérletbe IS bejelentkezhet állandóra!

Sőt kéne is neki, mivel most ott lakik, igazából.
... és onnan nem szándékozik visszatérni a közös lakásba.

Azaz a bérelt lakása lett a valós "Lakcíme" (állandó címe).

nonolet # 2017.12.30. 10:14

Amíg házas vagy ... addig mitől is lennél hivatalosan egyedülálló?!
Intézd el az ügyet! ne halogasd.

73tünde # 2017.12.30. 17:43

Köszönöm a hozzászólásokat.
Nem közös a lakás ,ugyanis az én nagyanyámé volt.
A szűk költségvetésem pedig nem engedi meg ,ugyanis akkor nem veszek tüzelőt, majd tavasszal beadom amikor nem megy el havi 50 ezrem a fűtésre.
Költségmentességre nem vagyok jogosult, annál azért többet keresek.Az ingyenes jogi tanácsadás a bíróságon meg egy fabatkát sem ért, ezeket a kérdéseket tettem fel és a hölgy mindenre csak széttárta a karját és azt mondta menjek vissza majd januárba. Ezért kérdeztem itt.
Viszont a szem ig lejár áprilisba, azt viszont mindenképpen már a régi, születéskori nevemen akarom meghosszabbítani.Gondolom ezt azért megtehetem, függetlenül a válástól, ugye?

nonolet # 2017.12.30. 19:39

Ahhoz szerintem egy névváltozási ügyet kell előbb indítani.

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…0091202.html?…

nonolet # 2017.12.30. 19:40

"havi 50 ezrem a fűtésre."

Kéne hőszigetelni....
Mert ez rengeteg pénz kidobása az űrbe :-(

Burn Out # 2017.12.30. 19:45

Az ingyenes jogi tanácsadás a bíróságon meg egy fabatkát sem ért, ezeket a kérdéseket tettem fel és a hölgy mindenre csak széttárta a karját és azt mondta menjek vissza majd januárba.

A járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatát írtam és nem pedig a bíróságot. A költségmentességet meg nyugodtan kérelmezheted a bíróságtól, mert elég nagy a bíróság mérlegelési jogköre benne és méltányosságból sokszor olyanoknak is engedélyeznek, akiknek nem kellene.

73tünde # 2017.12.30. 21:51

Kedves Nonolet.
Mint írtam nagyanyám háza volt 1962 ben épült.
Fával fűtök de nem ezért kértem segítséget. Sajnos 1 mázsa fa 3700 forint. 15 mázsa kell egy hónapra, kb.
Fázni meg nem szeretek.
De inkább kidobom ahogy írtad, nem szalad el a válóperem a lényeg ,hogy ő már nincs ott.
:)
Köszi:Tünde