Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


1978 # 2009.02.12. 16:52

Én és a párom közel 10 éve vagyunk házasok, 1 gyermeket nevelünk. Három éve végre megvettük saját lakásunkat, jelentős banki hitel segítségével. Sajnos házasságunk azonban megromlott. A közös lakást leszámítva gyakorlatilag nincs nagyobb vagyonunk, amin osztozkodnunk kéne válás esetén, és gyermekünk elhelyezését illetően is egy véleményen vagyunk.
A lakás a fő gond: ha eladjuk, a fele-fele értékből egyikünk sem tud új lakást vásárolni magának. Ha egyikünk átengedi is a lakáshasználatot, a lakásban maradó képtelen egyedül fenntartani a lakást, és fizetni a törlesztőrészletet is... Egyáltalán: hogyan lehet egy lakáshitellel terhelt közös lakáson válás esetén osztozni (és itt főleg a közösen vállalt hitelre gondolok)? Felmerült a közös lakáshasználat lehetősége is, de nem tudom, hogy ez lehetséges-e egy 43 négyzetméteres kis lakás esetében?

monalisa1 # 2009.02.12. 17:18

Ideig-óráig valószínűleg még elmegy a közös lakáshasználat, de hosszú távon bizonyára nem szeretnétek egymást kerülgetni...

Jobb híján el kell adni a lakást, a vételárból a hitelt lerendezni, ami marad azt elfelezni., onnantól mindenki folytatja az életet ahogy tudja.

Ha a válás során nem tudtok közös nevezőre jutni a lakás dolgában, végső soron a bíróság rendelkezhet akként is, hogy te maradsz a gyermekkel a lakásban 18 éves koráig, azonban "túlhasználat" miatt havi díjat követelhet a férjed.

Leírtad: az egyikőtök nem tudja kifizetni a másik tulajdoni hányadát, aztán a hitel, a rezsi, az élet...

Róka fogta csuka.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.12. 18:50

Pontosítva: ... többlethasználat miatt

ObudaFan # 2009.02.12. 19:36

Többlethasználati díjat nem köteles fizetni a bentlakó tulajdonostárs, ha a bent nem lakó tulajdonostárssal közös gyermeke is az ingatlanban lakik.

Grád András # 2009.02.12. 19:37

Kedves 1978!

A közös tulajdont a bíróságon elvben 3 féleképp lehet megosztani, itt az első, a természetbeni szóba sem jön, a valamelyik fél általi magához váltás, ha ez se megy, marad az árverés. Gondolom ez sem kívánatos. Úgyhogy csak peren kívül lehet vagy közösen értékesíteni, árán megosztozni, vagy valamelyik fél elmegy albérletbe, vagy marad minden így, de valóban nem a legszerencsésebb együtt élni egy válás után. Lehet, hogy hülye kérdés, de reménytelen együtt maradni? Családterápia? Olcsóbb, mint egy új lakás! :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

1978 # 2009.02.14. 09:09

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos minden jel arra mutat, hogy a válás a megoldás - azt hiszem, mindketten belefásultunk ebbe a kapcsolatba, teljes az elhidegülés, csak élünk egymás mellett, mint két udvarias idegen.
Talán igazatok van, hogy nem biztos, hogy jó, ha egy fedél alatt maradnánk... Csak hát egyikünk sem akar a másikkal "kitolni", és az utcára pakolni az exet... Mi valahogy csendesen és békésen szeretnénk lefolytatni a dolgot, nem pedig nyerészkedéssel a másik kárára! Mindkettőnk fizetése bőven a 100.000 nettó alatt mozog, ketten is alig bírjuk a háztartást fenntartani, de egyedül semmi esélyünk. Nagyon elkeserítő, hogy a jelek szerint amit 10 év alatt elértünk, az egy válás esetén teljesen elúszik... Kicsit úgy érzem, végleg bezártuk magunkat egy elhamarkodott házasságba, a kulcsot pedig jó messzire eldobta az élet...

Grád András # 2009.02.14. 09:17

Kedves 1978!

Ez innentől már nem jogi kérdés, változatlanul csak azt tudom javasolni, hogy ha már így alakult, hogy összezárta Önöket a sors, próbáljanak meg mennél többet kihozni a dologból. Még az sem kizárt, hogy újra egymásra találnak, hiszen valamiért nagyon szerették egymást kezdetben. A nevelési tanácsadóban lehet ingyen családterápiára jelentkezni, én a helyében nem hagynám ki! Üdv.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 10:21

[Bólogat]

Grád András # 2009.02.14. 11:24

:-) Díjazom a jó humort!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.14. 16:45

Kérem, aki tud segítsen nekem! Sajnos idegileg-anyagilag teljesen kikészülve nem látok már más kiutat csak a válást. Szeretném tudni mire számíthatok.

Van: egy családi ház, amiben a házasságkötésünk óta 14 évig laktunk (míg el nem üldözött) és amit a házasságunk alatt a férjem megörökölt, de aminek a törlesztőrészleteit 12 éven keresztül közösen fizettünk. A berendezési tárgyakat még az esküvőnk előtt a szüleim és én vettük.

Van: egy 7 éves autó, amit 3 éve közösen vettünk és még 4 év hitel van rajta. Megjegyzem, azt az autót cseréltük le erre, amit én a házasságkötésünk előtt újonnan vettem még a lánynevemen. Nem tudom ez számít-e.

Van: egy üzlethelyiség, amit tavaly vettünk teljesen hitelre, még 14 évig kell törleszteni, jelen pillanatban több a hitel rajta mint amiért el tudnánk adni.

Van két kiskorú gyermekünk. A különélésünk óta az üzlet törlesztő részletét (amit a férjem fizetéséből vonnak) tekintem gyermektartásdíjnak. Igaz, ez nem éri el a fizetésének a 40 °-át, de lassan már ott körül lesz. Mással nem is támogat.

El nem tudom képzelni ilyen esetekben a törvény mit mond, mire számíthatok, a hiteleket hogyan osztják meg.

Grád András # 2009.02.14. 19:42

Kedves Borica!

Menjünk sorjában!

"Van: egy családi ház, amiben a házasságkötésünk óta 14 évig laktunk (míg el nem üldözött) és amit a házasságunk alatt a férjem megörökölt, de aminek a törlesztőrészleteit 12 éven keresztül közösen fizettünk. A berendezési tárgyakat még az esküvőnk előtt a szüleim és én vettük."

A ház a férje különvagyonának számít, de a 12 év alatt beleinvesztált törlesztőrészletek 1/2 résének kérheti a megtérítését.

"Van: egy 7 éves autó, amit 3 éve közösen vettünk és még 4 év hitel van rajta. Megjegyzem, azt az autót cseréltük le erre, amit én a házasságkötésünk előtt újonnan vettem még a lánynevemen. Nem tudom ez számít-e."

Az autó a házasságkötés előtti különvagyoni autója arányában különvagyona, vagyis itt nem 1/2 rész illeti meg, hanem több, ezt csak az adatok ismeretében lehet pontosan kiszámolni. Ha Önhöz kerül a vagyonmegosztáskor, Ön fogja viselni a fennmaradó törlesztőrészleteket, viszont ennyivel kevesebb lesz a megváltási ár is a férje javára.

"Van: egy üzlethelyiség, amit tavaly vettünk teljesen hitelre, még 14 évig kell törleszteni, jelen pillanatban több a hitel rajta mint amiért el tudnánk adni."

Ez nekem gyanús, hogy nem cégnévre lett-e vásárolva, lévén üzlethelység. A cég ha a házasságkötés alatt lett alapítva, akkor is 1/2-1/2 arányban közös, ha formailag csak valamelyikük nevén van, pl, egyéni vállakozás, egy személyes Kft. Így a cég vagyona is fele-fele illeti Önöket. Ha meg mégsem cégvagyon, akkor is fele-fele!

"Van két kiskorú gyermekünk. A különélésünk óta az üzlet törlesztő részletét (amit a férjem fizetéséből vonnak) tekintem gyermektartás­díjnak. Igaz, ez nem éri el a fizetésének a 40 °-át, de lassan már ott körül lesz. Mással nem is támogat."

A törlesztés elfogadható tartásdíj megváltásként (végülis ugyanott lenne, ha nem azt fizetné, hanem a tartásdíjat), viszont ha nem teszi ki a fizetése 40%-át, akkor azon felül kérheti a különbözetet.

Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 21:35

Így a cég vagyona is fele-fele illeti Önöket.
Pontosabban az ilyen arányú üzletrészek. A cég vagyona ugyanis a cégé.

Grád András # 2009.02.14. 21:44

Kedves KBS!

Teljesen jogos, csak nem mentem bele ilyen részletességgel! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.15. 11:56

Tisztelt ügyvéd úr köszönöm a válaszát.
Az üzlethelyiség egy bolt, amiben én mint magánvállalkozó egyszemélyben dolgozom, a tulajdoni lapon az én nevem szerepel. (de gondolom ez nem számít)nem vittem bele a vállalkozásba.
Azt értem hogy a tulajdoni rész a fele-fele, de a gyakorlatban hogyan lehet ezt megosztani, mikor- ha el kellene adnunk is -jelenleg több a hitel rajta mint az épület értéke.
Jelzem én meg szeretném tartani, mivel semmi más vagyont a gyerekeimnek nem tudok adni, eleve azzal a céllal is akartam megvenni hogy legyen valamijük induláskor. De sajnos a férjemnek a szemében vörös posztó a bolt, mivel én dolgozom benne.
Tehát röviden: a törvény szerint hogyan lehet egy ilyen leterhelt ingatlant megosztani?
(2 millióért vettük, de 3 millió kölcsönt vettünk fel, a különbözet elment az illetékekre, és más tartozásokra. Jelenleg max. 2,5 millióért tudnánk eladni, de a banknak az árfolyamváltozás miatt kb. 3,8 milliót kellene visszafizetni most.)

ObudaFan # 2009.02.15. 12:21

Elsősorban úgy, hogy megállapodtok egymással is és a bankkal is. Ha ez nem megy, akkor a bíróság vagy valamelyikőtöket feljogosít a másik tulajdonrészének a magához váltására, vagy árverést rendel el, ha egyik fél sem tudja, vagy akarja a másik részét megváltani. Ebben a körben a magához váltó fél biztosítékadásra is kötelezhető, hogy ő a fennmaradó részleteket fizetni fogja, ha a bankkal nem sikerül megállapodni abban, hogy a másik házastárs felé nem lesz követelése.

anolika # 2009.02.15. 14:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a tanácsát kérni egy komoly problémámmal kapcsolatban.
Remélem, hogy a megfelelő helyre írom kérdésemet.
8 évig éltem együtt az élettársammal, melyből az utolsó 4 év hivalalos élettársi viszonynak számít.
Tavaly októberben külön váltak útjaink, viszont van a nevemen 2 személyi kölcsön, melynek összegét a volt párom használta fel az ő vállalkozásának fejlesztésére.
Nekem a cégben sajnos nincs tulajdonrészem, és arról sincs semmilyen papírom, hogy a hitelek a cégbe lettek felhasználva.
A volt párom szertné átvállalni a hiteleket, de mivel ő is BAR listán van, ezt nem tudja megtenni.
Jogi úton van-e valamilyen lehetőségem az ügy rendezésére, vagy teljesen reménytelen a helyzetem.
Valamint az lenne a másik kérdésem, hogy az élettársi viszonyt hogyan tudom hivatalos úton is megszakítani.

Vátom mielőbbi válaszát.

Köszönettel.

Judit

borica # 2009.02.15. 18:06

Ügyvéd Urak, köszönöm az eddigi válaszokat. Próbálom átgondolni a lehetőségeim.
Annak van-e valamilyen módja, hogy a tulajdon(használati) jog kizárólag az enyém legyen, viszont a törlesztő részleteket ugyanugy a férjem fizetéséből vonják.
Tudom ez most leírva nagyon önzőnek és naivnak tünik, de nagyon is gyakorlatias oka van. Ugyanis jelenleg ezt az egyetlen biztosítékot látom arra, hogy a férjem a gyerektartást mindig megfizesse, mivel a jelzálogjog a lakásunkon van, ami 1/1-en az ő tulajdona. Ha tehát 'kibujik' (már pedig nagyon akar)és nem fizet, a lakása a tét.
Jelenleg is úgy működik, hogy vonják a fizetéséből a törlesztő részletet, és én ezt számítom gyerektartásnak, (nem éri el a 40 %-ot) semmi mást nem ad és nem is várok.
De állandóan azt hangoztatja, hogy ő törleszti a boltot emiatt állandó a vita közöttünk, minden bolttal kapcsolatos dolgokba keresztbe tesz ezért szeretném ezt valamilyen hivatalos formában rendezni.Van-e ilyen?

Grád András # 2009.02.15. 18:56

Kedves Anolika!

Mindjárt az elején nekem valami nem kerek: Mi az, hogy az utolsó 4 év számít "hivatalos élettársi viszonynak"? Ilyen akkor még nem is volt, 4 éve, most meg az AB döntése után csak egyneműek esetében maradt meg. Vagyis simán élettársak voltak, sehol nem kell hivatalosan "megszakítani", ha vége. (Az egyneműeknél egyébként elég lesz a jegyzőnél egyoldalúan bejelenteni, és ő hivatalból értesíti a másikat - ha addig nem vette volna észre, hogy vége) :-)

Az életközösségük alatt élettársi közös vagyon keletkezett a szerzéshez hozzájárulásuk arányában, ha ez nem állapítható meg, akkor fele-fele. Az adósságátvállalás két BAR-listás között érdekes kísérlet, nem jósolok nagy sikert. A bank aligha fog tapsikolni hozzá, hogy két esélytelen adósa helyett egy maradjon. Viszont a cég fejlesztésére fordított összegek megtérítését követelheti, de ne feledje, egy per esetén a bizonyítási teher Önre hárul. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.02.15. 19:04

Kedves Borica!

ObudaFan ezzel kapcsolatos válaszát megtoldva jelezném, hogy a passzívum is "közös", vagyis ha nem a közös tulajdon valamelyik általa jelzett Ptk-beli módját választják a bíróság előtt, hanem a hitelek visszafizetése mellett eladják a boltot, mindketten fele-fele fognak bukni rajta, ergo ez nem biztos, hogy zseniális gondolat (bár mondják, dögöljön meg a szomszéd tehene is!). Ezidő szerint úgy tűnik, még mindig a legkisebb rossz, ha megtartják.

Ami a másik kérdését illeti, "a tulajdon az enyém, de fizessem minden törlesztést a férjem" remek ötletnek látszik, csak sajnos a gyakorlatban lényegében kivihetetlen. Persze ha rá tudja venni, hogy önként dugja bele a fejét a hurokba, az más, de a bíróság ilyet soha nem fog elrendelni, arról nem is beszélve, hogy a tartásdíjjal szemben ilyen követelés be se számítható. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

borica # 2009.02.15. 20:02

Kedves Grád ügyvéd ur!
Elsősorban is, azt köszönöm meg, hogy az 'enyém a tulajdon, de fizessen ő' elgondolásomért nem 'dorongolt' le.
Higgye el, nem kisemmizni akarom a férjemet, csak sajnos azt látom magam körül, hogy amint távolabb kerülnek az apák a családtól hirtelen elfelejtik, hogy azok a gyerekek minden nap esznek, iskolába járnak, ruhát igényelnek stb..
Csak emiatt szerettem volna ilyen módon bebiztosítani a gyermektartásdíjat, hiszen egyébként neki nem kerül ez plusz pénzbe csak a hiteltörlesztésre megy és nem az én vagy a gyerekek kezébe adja ezt az összeget.
És legalább lenne valami ösztönző erő a fizetésre, hiszen ha nem fizeti a lakása a tét.
Tisztelettel köszönöm válaszát.

Grád András # 2009.02.15. 20:07

Kedves Borica!

Próbáljanak leülni a férjével, és talán sikerül rávennie erre a megoldásra, végülis van benne bizonyos ráció, de ismétlem, ezt kikényszeríteni nem fogja tudni. Sok sikert!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.16. 07:37

Ilyen akkor még nem is volt, 4 éve, most meg az AB döntése után csak egyneműek esetében maradt meg.

Most sincs. S mivel nem votl, nem is maradhatott meg. Az Alkotmánybíróság az egész törvénymódosítást még hatálybalépése előtt megsemmisítette. Az újabb próbálkozásról pedig egyelőre csak sajtóhírek vannak.

Axolotl # 2009.02.16. 11:19

Kérnék szépen segítséget.
Közös tulajdonú ingatlanban laktunk a válóper ideje alatt is. A viszonyunk annyira megromlott, hogy a gyerekek veszélyeztetése miatt eljárás indult többször - védelembe vételre még nem került sor.
Az ingatlan használatában végül a bíróság döntött, egy-egy szoba kizárólagos, a többi helyiség közös használatát állapította meg, valamint a rezsi(víz, gáz, villany, biztosítás, csatorna) fele-fele arányban történő viselését.
A gyermekek miatt - ők nem bírták a napi harcot, ők nem felnőttek - , kölcsönt vettem fel és családi segítséggel másik, immár saját ingatlanba költöztünk.
A volt férj továbbra is kéri a közös ház magas rezsijének felét, amit nem tudok fizetni a mostani lakás rezsije és a megemelkedett devizahitelem mellett. A közös tulajdonú ház biztosítását egyedül fizetem, bankszámláról. Nem fizeti a felét, mert szerinte én tartozom neki.
Valóban köteles vagyok fizetni azt a rezsit, amit nem használok el?
Elképzelhető, hogy az előreláthatólag évekig húzódó vagyonmegosztási per miatt a rezsitartozásom "felemészti" a közös vagyon rám eső részét - esetleg még fizetnem kell?

_Wasp_ # 2009.02.16. 11:27

Valóban köteles vagyok fizetni azt a rezsit, amit nem használok el?
Úgy tűnik, hogy igen. Látni kéne az ítéletet.

A közös tulajdonú ház biztosítását egyedül fizetem, bankszámláról. Nem fizeti a felét, mert szerinte én tartozom neki.
Ez a magatartása vélhetően jogszerűtlen. (látni kéne az ítéletet, meg tudni kéne sok egyéb körülményt.)

Elképzelhető, hogy az előreláthatólag évekig húzódó vagyonmegosztási per miatt a rezsitartozásom „felemészti“ a közös vagyon rám eső részét – esetleg még fizetnem kell?
igen, ez elvileg előfordulhat.

Egyezkedni kellene a volt férjjel, (pl a közös tulajdon megszüntetéséről), hogy olyan megoldást találjanak, ami mindenkinek megfelel.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.02.16. 11:29

off
Axolotl, jó a nick-neved. Könyvélmény?
On.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása