Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Axolotl # 2009.02.16. 11:39

Köszönöm.
Egyezkedni és kommunikálni szó szerint nem lehet.
A közös tulajdon megszüntetése a volt férjnek azt jelenti, hogy nekem megszűnik, neki minden marad.
Ebbe nem egyezem bele, az álláspontokat közelíteni lehetetlen, itt megálltunk.
2006 óta válunk, a családi és vagyonjogi részét külön kértem, nem véletlenül.
Ezek nem jó kilátások nekem, szerintem ő ezt pontosan tudja, mindig okos ember volt.

off.
igen, olvastam
on

_Wasp_ # 2009.02.16. 12:08

egy ötlet: add ki a rád eső tulajdonrészt albérletbe. Annyiért, hogy a rezsit fedezze, vélhetően könnyedén ki tudod adni, és utána a volt férjed is könnyebben belemegy majd a közös tulajdon korrekt megosztásába.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.02.16. 13:37

A rezsi felét addig vagy köteles fizetni, amíg ott laksz.

_Wasp_ # 2009.02.16. 13:41

ez így nyilván nem igaz. Már csak a fix költségek miatt, meg (vélhetően) a határozatban foglaltak miatt se.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

macskacicó # 2009.03.15. 23:53

Tisztelt Grád Ügyvéd Úr!
Szeretném kérni a segítségét, ill. válaszát, mivel a férjem szeretne elválni közös megeggyezéssel:

  • A férjem nevén vagy egy gépkocsi, melyet szeretnénk átiratni az én nevemre. Ennek mi a módja, mit kell írni a papírokra - mivel nem adás-vételről van szó, hanem a megegyezésünk tárgya - és kb. mennyibe kerül?
  • A közös megegyezéshez elég-e, ha mi - írásban - megegyezünk vagyoni dolgok és ingóságok szempontjából?
  • Ha ezekben a dolgokban - amiket fent írtam - meg tudunk állapodni és közös gyerekünk sincs, akkor kb. mennyi idő alatt választanak el minket?

Válaszát előre is köszönöm!

kisokos # 2009.03.16. 09:08

macskacicó,

Addig is, amíg a T. Ügyvéd úr válaszol:

  1. A házassági közös vagyon megszüntetésének érvényességéhez, ha a felek maguk rendezik, akkor annak "közokiratba vagy jogi képviselõ által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges".
  2. Ebben rendelkeztek arról, hogy kinél marad az autó, kinél az egyéb vagyontárgyak. Ez a szerződés + törzskönyv és forgalmi kell ahhoz, hogy az okmányirodában a nevedre irathasd az autót. Ennek költségét sajnos nem tudom. Ugyanakkor rajtatok áll, hogy miben állapodtok meg az exeddel. Viselheted te, vagy ő, vagy mindketten felesben.
  3. Az első tárgyaláson. A bíróságtól függ, hogy ez mikor lesz, de jellemzően a keresetlevél beadását követő 3-4 hónapon belül.
Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.16. 09:48

1. Nem. Érvényes az akár szóban is. Legfeljebb vita esetén nehezen bizonyítható.

csillus86 # 2009.03.18. 07:57

Jó reggelt!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Párom válása zajlik. A közösen épített ház hitelből valósult meg. Most eladó. Páeommal arra gonoltunk, hogy mivel a hitel havi törlesztőjét így is úgy is fizetnie kell, míg el nem kel a ház, hogy mi lenne, ha a másik felét, az asszonyka részét én venném meg, így mi maradnánk a házban. Ennek milyen módja van? Mármint a hitelt adó banknál kellenne nekem átvállalni az asszonyka részét? A mai nahéz gazdasági helyzetben tudna valaki valamilyen "jó" hitelt ajánlani?? Ennek az egész házzal kapcsolatos ötletünknek mi a menete és költsége??

Üdv,
Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 08:01

Összekeversz két dolgot. Az egyik az adásvétel, a másik az alanycsere a kölcsönszerződésben. Mindenekelőtt az utóbbinak a feltételeiről kell érdeklődni a bankban.
Feltételezem, hogy a tulajdonossal való megállapodásra gondoltál, és nem a háta mögötti intézkedésre. Mert az nem megy.

csillus86 # 2009.03.18. 08:47

Igen-igen, az alanycserére a kölcsönszerződésben, arra gondoltam. És természetesen a tulajjal való megállapodás alapján.
Ennek az egész alanycserének és adásvételnek a menete és az átvállalt hitelen felüli költségeknek mértékéről szeretnék valami tájékoztatás, ha lehetséges.

Előre is köszönöm.

Üdv,
Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 08:48

Mint mondtam: erről első körben maga a bank tud felvilágosítást adni.

pircsi71 # 2009.04.06. 12:27

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
A következő ügyben kérném a tanácsát, mit tudnék tenni?
2007 dec. 10.-én váltam el.A kiskorú gyermekkel én maradtam a közös ingatlanban. A volt férjem még a válás előtt albérletben ment, de a lakásban fent kel tartanom számára egy szobát.A következő bírósági követeléssel állt elő.Kéri a közös ingatlan megszüntetését, és kötelez arra, hogy fizessek számára 2 150 000ft-ot vagy másodlagosan kéri az árverést az ingatlanra. A házat jelzálog kölcsön terheli, aminek a felét neki kéne fizetnie. Ennek már egy jó ideje nem tesz eleget, így már nem egyszer kértem végrehajtási eljárást,így a tartozása egy részét már a házra terhelték az én javamra.megemlíteném azt is, hogy már gyerektartást sem fizet, nem tudom számít e ez?
Indoklásként azt hozta fel,hogy a tulajdoni része a mostani állapotának a megsegítésére kell, mivel szociális segélyen van./Mikor elváltunk volt munkahelye azóta már nem is egy/Az ingatlant ugyan már megvették volna ,de én nem egyeztem bele.Köteles vagyok az első vevőnek oda adni a házat?Az ingatlan eladó.Mit tehetnék?

Grád András # 2009.04.06. 12:33

Kedves Pircsi71!

Az ingatlan közös tulajdonának megszüntetését bármelyik tulajdonostárs bármikor kérheti. A legjobban azzal jár, ha közösen értékesítik, mert ha bróságnak kell döntetni, és egyikük sem tudja magához váltani, csak az árverés marad. A végrehajtó meg kis túlzással két kiló érett túró áráért eladja bárkinek, neki nem fontos a jó vételár. A kapott pénz felosztásánál lehet elszámolni a volt férjével szemben azt, amit Ön egyedül költött az ingatlanra, pl, kölcsön a törlesztéseket, tartozásokat, vagyis Önt ennyivel több illeti meg. Ezzel együtt ha nem akar nagyon rosszul járni, akkor gyorsan adják el lakást közösen, mert az egy kiló helyett másfél kiló érett túró nem egy mámorító jövőkép! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

pircsi71 # 2009.04.06. 14:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Eddig közösen árultuk a házat, de úgy néz ki a volt férj már nem tud várni!
Köszönöm a gyors válaszát!

ObudaFan # 2009.04.06. 14:23

Pedig kénytelen lesz várni, mert egy közös tulajdon megszüntetési per 2-3 év alatt fejeződik be. Emellett elég költséges, mert tele van szakértői bizonyítással. Akármit is csinál a volt férj, célszerű kutatni tovább a vevőjelöltek után, mert elképzelhető, hogy mire érdemben elkezdődne a per, el lehet adni az ingatlant és megszüntetni a pert.

ememm # 2009.11.16. 06:18

Tisztelt Ügyvéd úr,

a váláskor egyik fél esetében meglévő cégvagyon megosztásáról érdeklődnék. Kft esetében ez hogy néz ki? Ott a vagyon az egyik fél nevén van, vagy a cég saját vagyona, és nem számít a vagyoni osztozkodáskor? Esetleg csak a bevitt törzstőke érkékében?

Köszönöm,

kisokos # 2009.11.16. 08:21

ememm,

Ha a céget a házasság alatt, közös vagyonból alapították, akkor a cégben lévő üzletrész is közös vagyon. A cég vagyona a cégé, azon a felek nem osztozkodnak, hanem csak az üzletrészen. Pl. ha van 10%-od egy Kft-ben, akkor 5-5% jut egyik és másik félnek. Hogy mit kezd az 5%-val az rajta múlik. Elképzelhető, hogy az egyik magához váltja a másik fél 5%-t, de ez nem kötelező, hanem alku kérdése. Ac ég is kivásárolhatja a tulajdonost, de az szintén alku kérdése.

ememm # 2009.11.16. 08:54

Kedves kisokos,

köszönöm a gyors választ, még egy kis pontosítás ha nem gond: egy kedves barátom - egyéb okokból - 2 év múlvára tervezi a válást. Most fog egy másik féllel kettesben kft-t alapítani, és megkezdeni a működést. Nehezíteni fogja ez a dolog a néhány év múlvai válást a vagyonmegosztás tekintetében e miatt? Ha a cég addigra beindul, gyarapodik, plusz egy "marakondi való" tényező lesz - mert ha jól értettem, a barátom cégrészét is felezniük kell. Jól gondolom?

kisokos # 2009.11.16. 09:27

Ememm,

jól gondolja.
alapvetően 2 dolgot lehet tenni. Az egyik, ha a felek házassági szerződésben rögzítik, hogy az indítandó vállalkozás és annak minden haszna az egyik fél különvagyona. A másik, ha strómant, off shore céget használ. Persze egyik sem atombiztos megoldás.

2 év múlvára tervezi a válást
elég gyakori, hogy a másik ebből megneszel vmit és ő lép elsőként. Privátban azért kiváncsi lennék, hogy mi az az ok, amiért 2 év múlva jobb válni, mint most?

Szamba13 # 2010.03.09. 12:39

Tiszelt Ügyvéd Úr!
Egy hölgy ismerősöm 15 éve élt élettársi kapcsolatban, volt párjával közösen alapítottak (1,5-1,5millió Ft-tal) egy Kft. Most mindketten szeretnék, ha a hölgy kiszállna a cégből, s a ffi mindezért 800ezer forintot adna, szerinte ennyi jár.(Felkeresett a hölgy egy ügyvédet, aki szerint legalább 5millió járna neki.) A KFt nevén van 3 autó, (1Ft-tal), melyből a ffi szerint nem jár egy sem a nőnek (nem tudom, milyen vagyona van a cégnek).
Kérdésem: Mi jár a hölgynek? Az alapításkori vagyon fele, vagy a jelen vagyoné. Ha az autók 1 Ft-tal szerepelnek a nyilvántartásukban, akkor az autó vagy a nyilvántartási érték fele jár? Vagy összességében mi jár a kiszálló félnek?
A hölgy az egyik autó kulcsát és forgalmiját magánál tartotta, a férfi feljelentéssel fenyegetőzik. Magánál tarthatja a nő az autót a megállapodás megszületéséig?

Tanácsát előre is köszönöm!
Pirula

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.09. 12:51

Kft.-ből kilépni nem lehet. A többi tagot - vagy bárki mást - arra kényszeríteni, hogy valakinek az üzletrészét megvegye, nem lehet.
Tehát ha nem nem tudnak megegyezni a vételárban, akkor maradnak mindketten tagok. Ha csak nem talál a hölgy más vevőt az üzletrészére.

Az autó a kft.-é, a hölgy magatartása jogszerűtlen. Sikkasztás vagy jármű jogtalan elvétele. Bizony, a feljelentésnek helye lehet.

Egyébként nem feltétlenül 50%-nyi üzletrésze van a feleknek a társaságban. Ugyanis az élettársi vagyonközösség alatt alapított cég (hacsak nem különvagyonból alapították), közös vagyon. A szerzéshez való hozzájárulás arányban közös azzal, hogy a a háztartásban végzett munka is hozzájárulás. (Be lehet árazni.)
Ha a hölgy ezek alapján bizonyítani tudja, hogy őt 50%-osnál nagyobb üzletrész illeti meg, a rendezést kikényszerítheti akár bírói úton is.

tibor1 # 2010.03.15. 06:50

Tisztelt Ügyvéd úr !
9 és fél évi együtt élés után az élettársam kilépet egy új kapcsolatba,azt szeretném kérdezni hogy vettünk egy lakást 3 éve de a volt párom nevén mind a lakás és a kölcsön is.Azt szeretném kérdezni hogy nekem így mi jár a házból mert ugye én is ide kerestem évekig és nagyon sokat dolgoztam a házért és természetesen a ház körül.A használati tárgyakért meg amit én vittem be a kapcsolatba az természetesen az enyém ebben sikerült megegyezni de én azon felül kérek egy bizonyos összeget mert ide kerestem és ugye dolgoztam a házkörül.A párom azt szeretné hogy menjek ki a házból de ha én ki megyek akkor neki nyert ügye van mert el mentem és így bele egyeztem abba ami van.Természetesen elmentem volna szépen de mivel még együtt voltunk már volt neki kapcsolata és ezért tartok valami kártérítésre !
Várom tanácsát !
tibor1

ObudaFan # 2010.03.15. 09:52

Minden vagyontárgyon olyan arányban keletkezett közös tulajdon, amilyen arányban az összes szerzéshez hozzájárultatok. A másik fél által még visszafizetendő kölcsönt viszont figyelembe kell venni.

izerak # 2010.03.16. 08:44

Tisztelt ügyvédúr, a férjemmel hat éve vagyunk együtt, idén lennénk öt éve házasok. Van egy közös lakásunk, amin hitel van. Én 60%-ban, ő 40%-ban tulajdonos. Én belevittem 4 millió forintot kezdőrészlet formájában, ami az előző lakásom eladásából jött be. Utána én még a szüleimtől kaptam 3 millió forintot, az egyik a felét készpénzben, a másik felét utalással. Ő nem hozott be vagyont a házasságba. A kérdésem az lenne, hogy válás esetén nekem van bármi jogi alapom, hogy azt kérjem, hogy a lakás eladása után én megkapjam a 7 milliót és csak a maradékon osztozzunk? Vagy teljesen a férjem jóindulatára vagyok bízva? Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.16. 12:35

Nem a 7M-t lehet kérni, hanem a tulajdoni hányadok módosítását, és utána a közös tulajdon megszüntetésénél a módosított hányad szerinti mai értéket.