Válás - lakáshitel - közös lakáshasználat?


Biocska # 2012.05.14. 14:44

Helló! Én is kérdeznék vagy inkább előbb mesélnék.
A férjemmel váló félben vagyunk még csak a gyermekekről egyeztünk meg. A fiú az övé a kislány az enyém de ezt a gyerekek döntötték el. Egy házban élünk még és elakarjuk adni.Ő többet van a barátnőjénél mint otthon és felelősséget hárítja rám a fiam miatt de vele semmilyen kapcsolatom sincs még köszönni sem köszön mert úgy érzi hogy rossz vagyok amiért nem hagyom magam kisemmizni.
Fiam zömében egyedül van mert apa a barátnőjével van inkább és éjjel is nála alszik.
Nem kell mondanom ez igy nem élet sem a fiamnak sem a lányomnak sem nekem.
Igy hogyan lehet normálisan élni új életet kezdeni?
Fontos tény hogy szeretem a férjem m,ikor elhagyott hisz ez még 3 hónapja történt csak és a barátnője a szomszédunkban van, vagyis látom őket rendszeresen!
Borzasztóan jól érzem magam tőle és szerintem a srácokat is zavarja hogy apa nemigen foglalkozik vele.
Kérték a fiam pszichologus vizsgálja persze nem akarja hogy menjen és a kezét tűvel is szúrkálta már. Megszakad a szívem de ha a fiam nem akar most engem nem tudok mit tenni.De úgy érzem nem biztosít számára megfelelő életet. Szeretném azt hogy a lakást kizárólagosan én használhassam mert azt gondolom hogyha elmennének 3-an lakni egy lakásba akkor a fiam mindig velük lenne és ez számára jobb lenne és nem utolsó sorban nekem is a kislányommal. Mi csak ülünk az emeleti szobába mert ha lemegyek belém köt. Brátaim nem jönnek el a rokonok sem jönnek igy! Lehet igy élni évekig? Kérem segítsen mi a módja hogy ezt elérjem!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 07:18

Valójában mi a kérdésed?

lovandrea # 2012.05.18. 12:10

Kedves Ügyvéd Úr/Urak és Forumozók!

A férjemmel éppen válófélben vagyunk, most lesz az első tárgyalás,ha addig megegyezünk, akkor a bíróság a kérésére megítél neki 1 szobát a lakásunkból, amiben ő jelenleg csak jóhiszemű lakáshasználóként tartózkodik, ugyanis a felnőtt gyermekeink nevén van a közös lakásunk. Így közösen viselnénk a jelzáloghitel és rezsi terheit,egyedül nem tudnám fenntartani, az eladás nagyon hosszadalmas, addig a bank el is veheti a házat. Viszont alkoholfüggősége miatt már többször el kellett mennem a lakásból, mert fenyeget és bántalmaz. Most ígéretet tett, hogy a helyzet változni fog, de ennyi év után nyilván nem hiszek neki. Azt is megígérte, hogy albérletbe megy, ha megint részegen inzultálna.

Kérdésem: amennyiben beleegyezem a "közös megegyezésbe" és sikerül elválni az 1. tárgyalás során, megítélik neki a szobát, de kiderül, hogy nem működik a dolog, el tudom e távolítani valahogy a lakásból? A neki megítélt rész feljogosítja e többre, mint a jelenlegi felállás?
Hogyan van több esélyem ellene, házastársként, vagy a válás után, ha a helyzet elmérgesedne? Gondolok itt a kizárólagos lakáshasználatra(1 kiskorú gyermekünk is van), vagy a távol tartási végzésre

A Jelzálog is a gyerekeink nevén van, de én fizetem, ő is részesült a felvett összegből, de akkora a tartozás, hogy ha sikerülne eladni a házat, akkor a teljes vételár a banké lesz.
Nem szeretném kisemmizni, mindent megtettem, hogy békében éljünk, de sajnos a függősége miatt esélytelen. Válaszaikat előre is köszönöm:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 14:19

Ha a lakás nem a ti tulajdonotok, és haszonélvezete sincs egyikőtöknek sem, akkor a bíróság egyikőtöket sem jogosíthat fel a használatára. Még egyezséget jóváhagyva sem.

lovandrea # 2012.05.19. 09:26

Köszönöm a gyors választ!
A lakás úgy került a gyrekek nevére, hogy eladtuk egy harmadik személynek, és ők visszavásárolták, nem ajándékozás és lemondás útján.
Amennyiben válaszát jól értelmezem, a gyermekeim dönthetik el, hogy ott lakhatunk e, mint albérlő? Olyan jogaink vannak ott, mint az albérlőknek? De még bérleti szerződés sincs, vagyis illegálisan használjuk a lakást?
És ha úgy döntenek, hogy
valamelyikünknek el kell hagyni a lakást, akkor azt kötelesek vagyunk megtenni? Ennek a bíróság is érvényt szerez? Vagy nem is kell a bíróságig menni, csak kényszerkijelenteni?

ObudaFan # 2012.05.21. 09:12

A gyerekek döntik el, hogy bent lakhattok-e, meddig, és milyen feltételekkel: bérlőként, vagy szívességi használóként. Nyilván jelenleg szívességi használók vagytok, ha a gyerekek eltűrik, hogy ott legyetek. Ha el akarnak küldeni, és nem mentek, akkor peres úton tudnak a lakás elhagyására kényszeríteni titeket.

mikuka # 2012.05.28. 20:29

Jó estét! Házasság előtt hitelből vettem egy lakást (1/1 enyém) amiben most a feleségemmel és három gyerekkel lakunk. Egyszer csináltattunk egy kis fürdőszoba felújítást és fűtés korszerűsítést (én fizettem). Válás esetén, ha kifizetem a házasságkötés óta a - kizárólag általam - fizetett törlesztőrészletek felét, akkor kell-e még fizetnem neki valamit az ingatlanhoz kapcsolódóan? Előfordulhat, hogy nem megy el? Esetleg nekem kell távoznom? Ha nem megy el hogy alakul a gyerektartás, rezsi, lakbér, hitel kérdése?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 10:01

Ha nála helyezik el őket, akkor a közös gyerekekre tekintettel könnyen megkaphatja az ingatlan kizárólagos használatát.

ferenc-józsef # 2012.05.29. 11:33

Tisztelt Ügyvéd Urak / Fórumozó Társaim!

Kérdésem a következő: közös megegyezéssel váltam el 6 éve, nem történt vagyonmegosztás. Most viszont folyamatban van, a volt asszony nem akar csak minimális pénzt ajánlani a családi házért. Ő lakja a 20 éves fiammal. Házasságunk alatt kaptunk ajándékba a szüleitől egy portát erre építkeztünk az én megtakarított pénzemből. Na most, az én megtakarított pénzemet ő kezelte, sajnos otthon nem a bankba. Ő követeli most a szülein keresztül a porta felét, mostani értékében. Nem értem: az én pénzem közös, nekem nem szabad a felét visszakérnem, az ő portája amit ajándékba kaptunk azt vissza kéri illetve levonja a ház értékéből és ennyivel kevesebbet akar fizetni. Noha a házasságunk azért ment tönkre mert én konkrétan többször találtam a házi barátot otthon mint magamat (egy ügyvéde erre azt mondta: maga címeres marha). Mindegy, kérdésem az, mennyire jogos a visszakérése a portának? Ilyenkor mit tudok tenni?, gondolom nem sokat...A másik dolog, ha lemondtam a teljes használati jogról, perelhetem-e utólagos használati díjért, jogom van-e a ház fele részemet elajándékozni és egyáltalán, kapok e valamit még ebből a házból. Megváltahatom-e azért a pénzért amit Ő felajánl. Őszintén zavar az a tény, hogy én munkásszállón lakom, az újabbik barát pedig a tulajdonomban él mint Marci hevesen. Az én szemem meg kiszúrja a semmivel? Mi tegyek? Ez az igazi méreg nem a cián kedves pórul járt férfi társaim..

Köszönettel és Üdvözlettel:

ObudaFan # 2012.05.29. 14:23

Teljesen jogosan követeli, az az ő különvagyona. Hogy az a megtakarított pénz a különvagyonod volt-e, az attól függ, honnan származott. És persze igazolni is kell tudni ennek a létét és a származását, mert annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik, hogy különvagyona van.
Többlethasználati díj az járhat, ha a bíróság rendelkezése alapján nem használhatod a tulajdonodat.

ferenc-józsef # 2012.05.30. 09:46

Köszönöm szépen a válaszát Ügyvéd Úr!

A használati díjat mikortól kérhetem, visszamenőlegesen esetleg?

Köszönettel
Ferenc-józsef

ObudaFan # 2012.05.30. 11:34

Az elévülési ideje 5 év.

mikuka # 2012.05.30. 18:52

Köszönöm a választ! Ha jól értem, akkor kifizetem a "közös" törlesztő részletek felét, majd tovább fizetem a fennmaradó hitelt és a gyerektartást, de el kell költöznöm albérletbe és az én lakásom nála marad. Nem jó dolog, hogy "könnyen" elvehet mindent ami sosem volt az övé.
mikuka

ObudaFan # 2012.05.31. 10:30

Kizárólagos használatot a te ellenkezésed ellenére csak akkor kaphat, ha a lakás használata az alapterülete, vagy a beosztása miatt nem használható, vagy ha a te magatartásod gátolja az együtt élést.

mikuka # 2012.06.01. 06:57

Köszönöm!
Ha továbbra is együtt kell élnünk vagy nekem el kell mennem, akkor hogy alakulnak a fizetési kötelezettségeim? Úgy mint ha ő ment volna el vagy van könnyítés?
mikuka

ObudaFan # 2012.06.01. 08:27

Ha a hiteltörlesztésre gondolsz, azt a lakáshasználat nem érinti.

Kriszta0712 # 2012.06.01. 19:59

Tisztelt Ügyvéd Urak,

Lányom és férje egy éve elváltak. A lányom maradt a közös lakásban a 6 éves közös fiúgyerekkel. Megegyezésük szerint az anya egyedül fizeti tovább a lakásra közösen felvett hitelt, de a lakás egyelőre 50-50 %-ban az apa és az anya nevén van. A volt férj most külföldre megy dolgozni, és szeretné a részét a 6 éves fia nevére átiratni, amiben egyébként is megegyeztek a váláskor. Kérdésünk, hogy megoldható-e ez úgy, ha a lakáson még hitel van és azt az anyuka fizeti tovább.
Válaszukat előre is köszönöm.
Kriszta

ObudaFan # 2012.06.01. 20:52

Ha nincs elidegenítési és terhelési tilalom kikötve, vagy annak a jogosultja ehhez hozzájárul, akkor oldható meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.01. 20:53

Nem valószínű. mert azt a kölcsöntartozást alighanem jelzálog, elidegenítési és terhelési tilalom biztosítja. Tehát a bank hozzájárulása kell az átruházáshoz. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez az átruházás majd olyan célszerűtlen lenne, mint az volt, hogy a feleség magára vállalta a kölcsön törlesztését.)

ObudaFan # 2012.06.02. 07:43

Szerintem sem valószínű, sőt, azt sem tartom nagyon valószínűnek, hogy a bank minden további nélkül megadja a hozzájárulást.

monalisa1 # 2012.06.02. 10:12

A gyámhatóság előzetes hozzájárulása is szükséges az ügylethez mert kiskorú gyermek vagyoni értékhez való jutásáról van szó. Valamint ha az anya a lakást a későbbiekben netán eladja csak ujabb gyámhatósági engedélyezéssel: az 1/2 tulajdonrészt a másik lakásba is biztosítania kell a gyermek részére. Vagyis a vagyoni értéket a gyermek nagykorúságáig az anya köteles megőrizni.

monaluis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2012.06.02. 11:01

A bank vizsgálni fogja az anya jövedelmi/vagyoni helyezetét mert garancia kell a hiteltartozás másik része (!), a tulajdonostársá váló kiskorú gyermeknek nincs saját keresete.

Mielőtt a házaspár közt bármi papír is készül(ne) érdeklődjenek a bankban mi a járható út, ha egyáltalán...

Külön: mi a garancia arra, hogy az apa x éven keresztül külföldön tud dolgozni, és mint ilyen "dől" tőle a nagyobb összegű t.díj...

mikuka # 2012.06.02. 13:06

Köszönöm a válaszokat!
mikuka

Kriszta0712 # 2012.06.04. 10:58

Én is köszönöm a válaszokat, és ha mégis személyes konzultációt szeretnénk, akkor jelentkezünk a megadott e-mail cimen.

matyagom # 2012.06.05. 04:42

Tisztelt ügyvéd úr!

A következő ügyben kérném véleményét:
Feleségemmel 2008-ban közösen felépítettünk egy családi házat(tulajdonrész 50-50%).
2009-ben megromlott viszonyunk következménye képpen, közös megegyezés alapján válásra került sor. A bíróság előtt szóban nyilatkoztam, "egyezségként" rögzítésre került, hogy az ingatlanba beköltözési szándékom nincs, azt a (volt)feleségem használhatja. A ház építésekor felvett hitel törlesztőrészletét annak felvétele óta 50-50% arányban fizetjük, részemről elmaradás nem történt.
Sajnos előre nem látható okok miatt a jelenlegi lakóhelyemet elhagyni kényszerültem. Lakhatásomat egyéb módon megoldani nem tudom, minthogy beköltözzek a (50%-ban)tulajdonomban lévő ingatlanba.
Feleségem ezt a megoldást elutasítja, hivatkozva a váláskor tett nyilatkozatomra(egyezségre).
A kérdésem, hogy van-e bármilyen eszköze arra, hogy a beköltözésemet jogi úton megakadályozza?
Köszönettel: Dobai László