Nu, de a szóban forgó ítélet az egész - általános örökösnevezést tartalmazó végrendelkezést minősítette ez okból érvénytelennek.
Öröklés
Tisztelt Szakértő!
Édesapám tavaly nov.15.-én elhunyt.Van egy özvegy utána akivel 6 évig voltak házasok. A ház amiben éltek az fele-fele arányban az enyém és az özvegyé,édesapám volt a haszonélvező.Ebben a házban lévő ingóságokra ingó leltárt kértünk.Az illetékes önkormányzatnál azt mondták ,megcsinálják de szerintük felesleges,mert az ingóságra özvegyi jog van.Vagyis amíg ő használni tudja az ingóságokat addig használhatja(ezt mondták).Nem tudom,hogy ez mit takar.A közösen szerzett ingóságokból nekünk nem jár semmi? Ez ellen lehet tenni valamit?(Az ingó leltár felvételekor mi nem tudtunk ott lenni.)A hagyatéki tárgyalás ápr.7.-én lesz.
Válaszát előre is köszönöm.
Hát, kettőből kettő mellé...
Ma voltunk a közjegyzőnél. Az örökhagyó elhalt féltestvérének fia, és a még élő testvér fele-fele arányban örökölnek. És csak a földről lehet lemondani, az adósságról nem...
De azért köszi :-)
Vagy a közjegyző téved, vagy te adtál elő valamit rosszul. Ha az örökhagyónak egy féltestvére és egy testvére van, akkor ők nem egyenlő arányban örökölnek, hanem 3/4-1/4.
Azért, mert első soron az elhunyt szülei örökölnek, ha ők nem élnek, akkor a helyükön a gyerekeik. A szülők 1/2-et örökölnének. Az a testvér, amellyel az örökhagyónak mindkét szüleje közös, örökli a csak vele közös szülő 1/2-ét, és még a másik szülő 1/2-ének a felét. A féltestvér pedig csak a vele közös szülő 1/2-ének a felét örökli.
(Akkor örökölhetne a két testvér egyenlő arányban, ha az örökhagyó mindkettejüknek csak féltestvére lett volna; egyiknek apáról, másiknak anyáról.)
És az egész hagyatékot vissza lehet utasítani. Tartozásostul, földestül.
Hát, akkor holnap még futok egy kört...
A hagyaték felvételében én kihangsúlyoztam, hogy a másik örökös csak anyáról féltestvér, a jegyző ezt bele is vette a hagyatékba, de feles arányú öröklést vett fel.
Azt pedig kategorikusan kijelentette, hogy az állam csak a földet veszi át, de az adósságot nem.
Most őszintén: az egyszerű, földi halandó szerintetek nekiáll vitatkozni egy közjegyzővel a hagyatékin?
Amikor megkérdeztem, hogy még a régi öröklési törvény szerint jár-e el, azt mondta, mivel 2013-ban halt meg a nagybátyám, evidens, hogy a régi vonatkozik ránk...
A régi törvényt kell alkalmazni. Visszautasításnak egyébként a régi és az új alapján is helye van. De visszautasítás esetén nem az élettárs fog örökölni.
Vagy te nem tudod, mi történik körülötted, vagy a közjegyző hibázik elég nagyot. Bocs, de az elsőre tippelek.
Ebben az esetben azt kívánom, bár én volnék a hüle bölcsész, aki nem ért a szóból :-)
De a jegyzőkönyvben ez van:
" Jelen van az elhunyt testvére, X.Y, annak egyedüli leszármazottja, X.Y. Jelenlévők előadják, hogy az örökhagyónak anyai ágon testvére volt X.Y, aki 2013-ban meghalt, egyedüli leszármazottja X.Y"
Az ugyan csak szóban hangzott el, de elég egyértelműen, hogy a földet, rétet, erdőt ugyan visszautasíthatjuk az állam javára, azonban az állam az adósságot, vagy annak ránk eső részét nem veszi át.
Az idézet szöveggel semmi baj nincs.
Hacsak az nem, hogy aztán felezi az adósságot:-)
Az aktívumra vonatkozóan nem szerepel megosztási arány a jegyzőkönyvben, az adósságra azonban számszerűen fele-fele arányt ír le.
Az adósságot nem kellett volna átvenni.
Egy ügyvéd lényegesen olcsóbb lett volna, mint kifizetni feleslegesen az adósságot.
Ne haragudj, Gáborévije, egyre nagyobb butaságokat írsz.
Itt van előttem egy jegyzőkönyv, a határozat hozatala elhalasztva, mert nekem kétségeim voltak a leírtakkal és elhangzottakkal kapcsolatban.
Kétségem volt, hogy a meghalt édestestvérének és féltestvérének fele-fele arányban kell-e tényleg örökölnie, kétségem volt, hogy nem utasíthatom vissza az adósságot, hanem azt át kell vennem és ki kell fizetnem, bár a földet visszautasíthatom, és még jópár gumicsonton elakadtam.
Ezek nem értelmezések a részemről, hanem konkrét megfogalmazások a jegyzőkönyvből.
Szóval pillanatnyilag egy jegyzőkönyvön kívül semmit nem vettem át.
De ide van írva, hogy a 400 000 Ft adósságból 200 000 Ft minket terhel, a másik fele a féltestvér gyerekét.
Én matekból gyenge voltam, de szerintem ez a fele. S ha ez fele, akkor a többi is bizonyára fele, bár ez a jegyzőkönyvből nem derül ki. Se 3/4-1/4 arányra nincs még csak utalás sem.
Miért nem akarod átvenni az örökséget? A 400e Ft tartozás miatt?
Mekkora földről van szó?
Nézd, leírtuk, hogy abból, amit te írsz, jogilag mi következik. Én mást továbbra sem tudok mondani, mint hogy vagy te nem érted, mi történik körülötted, vagy a közjegyző alkalmatlan. De továbbra is az elsőre tippelek.
Hm... Bevittem a jegyzőkönyvet egy ügyvédi irodába, és megerősítettek abban, hogy több pontban sem jó az egész.
Többek között az öröklési hányad sem stimmel, innentől ők intézik.
Eladhatatlan ficak földek, rétek, 29nm-től 555nm-ig.
Tisztelt Fórumozók!
Segitséget szeretnék kérni. A történet a következő: Nagymamámat néhány napja felhivta egy 'fejvadász', hogy meghalt egy távoli rokonunk (még 2013-ban), és ő most az örökösök felkutatásán dolgozik (jutalékért és nem az önkormányzat megbizásában). Kérdésem pedig az lenne, hogy elképzelhető, hogy ilyen esetben mi személyesen is jelentkezhetnénk még az örökségre? Vagy csak ha felvesszük a kapcsolatot ezzel a 'fejvadásszal'?
Segitségüket előre is köszönöm.
Szeretnék érdeklődni ha van élettársi nyilatkozat,hogy együtt élek a párommal amit közjegyző előtt csináltattunk de a párom csinál végrendeletet melyben rám is hagy egy rész a vagyonából akkor az az erősebb vagy nézik azt is,hogy élettársak voltunk és ez idő alatt mit szereztünk közösen.Pl vettünk egy autót de a végrendeletben ennek több örököse lesz ilyenkor mi van?
Azt hallottam a végrendelet erősebb és az lesz ami abban van és nem fontos van e élettársi nyilatkozat.
„Azt hallottam a végrendelet erősebb és az lesz ami abban van és nem fontos van e élettársi nyilatkozat.”
részben igaz, mert a tulajdoni igények nem évülnek el. Miért nem most érvényesíted a tulajdoni igényedet?
A gépkocsi törzskönyvébe is bejelentkezhetsz, közös vagyon megosztása címén. Jól meg kell írni azt a megállapodást, mert az okmányirodában nincsenek ilyen iratokhoz hozzászokva.
Ismétlem, nem adásvétel, nem ajándékozás, hanem közös vagyon megosztása. Ne hagyd magad félrevezetni.
Köszönöm.Akkor mit kell tennem?Erről még nem is hallottam.Így ha ez meg lesz akkor az én nevemre kerül az autó vagy félig?Nem igazán értem bocsi.
Másik kérdésem,hogy attól hogy van végrendelet követelhetek-e még bármit az ingóság felén kivül?(bár a felét úgy sem kaphatom meg hisz több örökös van erre is)
Nincs ennek értelme, hogy melyik az "erősebb". Az élettársi jogviszonnyal az dől el, hogy egyáltalán mi tartozik a hagyatékba. Ami a tiéd, az nem tartozhat az élettársad hagyatékába. A végrendeletben arról rendelkezhet, hogy ami a hagyatékba tartozik, az kié lesz, de itt a kötelesrészre tekintettel kell lenni.
Egyébként az élettársi jogviszonyra tekintettel és a végrendelettel érvényesíthető igényed is tulajdoni igény lesz, ebben semmilyen különbség nincs a kettő között.
Kötelesrész jár nekem abból amit közösen vettünk?Vagy az nem tartozik a hagyatékba?Akkor ezt még a hagyatéki előtt kell elintézni?
Annak csak egy része tartozik a hagyatékba. De a leltár készítője ezt magától nem fogja tudni.
(Ennyi jogi ismerettel nem javasolnám, hogy otthon, magatok barkácsoljatok. Van ez olyan veszélyes, mint a villanyszerelés.)
TimiT, átverés szaga van ennek. Kíváncsi vagyok, mikor kér a "fejvadász" először pénzt tőletek.
Niki!
Mindegy, hogy szabályosan mi tartozik a hagyatékba és mi nem, lopni sem szabad és mégis megteszik.
A párod valószínűleg semmibe vesz és minden ingót a sajátjaként kezel.
Keress meg egy ügyvédet és még most intézd el, ha a végrendelet nem ismeri el a közös szerzeményeket:
- amire lehet bejegyezteted magad,
- közösen írtok egy papírt, hogy a párod elismeri, hogy mi a közös szerzemény és mi nem,
- kéred a bíróságot a közös tulajdon megszüntetése iránt.
Kötelesrész az után jár, ami a hagyatékba tartozik és nem te öröklöd. Ami eleve a tiéd, az után kötelesrész értelemszerűen nem jár.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02