Öröklés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.16. 12:07

anyama!

Ilyen név láttán az ember nem mer beszólni, de akkor a stílust is igazítani kellene hozzá.

KBS korábban ezt írta:
Egyébként a vagyonával mindenki úgy rendelkezik, ahogy akar. Élők között és halál esetére egyaránt.

Ha az örökhagyó halála és az ajándékozás között 15 év eltelt, akkor az ajándék tárgyait nem követelhetitek.

Lehet, az örökhagyó 26m Ft-ra értékelte a házat és így alakult ki az 8 m Ft megfizetése.

A kötelesrészbe az is beletartozik, amit eddig kaptatok a szülőktől.

Az efféle megállapodás szerintem egy okiratba nem foglalható.
Az ajándékozás egyféle megállapodás,de a két testvér rendelkezése (osztozkodása) csak kettejük között jöhet létre, abban érvényesen nem vehetnek részt a szülők.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.16. 11:51

2010. évi XXXVIII. törvény a hagyatéki eljárásról
olvasd el.

Azokban az esetekben, amikor a tartozások meghaladják a hagyaték értékét, akkor is leltározni kell, de akkor is, ha az öröklésben érdekelt fél ezt kéri.

Kérd a Jegyzőt, hogy állítson ki valamilyen hatósági bizonyítványt arról hogy a hagyaték értéket nem képviselt, ha már tudomása volt arról, hogy nem ért az még 300e-Ft-ot sem.
Lehet, hogy a szolgáltató is olyan felvilágosult lesz, mint az önkormányzati ügyintéző, és tudni fogja, hogy az örökhagyó után nem maradt semmi, de, hogy a bankok nem lesznek ilyen megértőek, az biztos.

:)1. Az nem lehetőség, ha valaki, valamit nem tesz meg.
2. Ha tudtad, hogy nem akarod a hagyatékot átvenni, (márpedig ekkora tartozás mellett nem szabad) akkor nem is rendelkezhettél volna felőle.
3. Ha visszautasítod az örökséget, senki nem követelhet tőled semmilyen jogcímen. Még a bérbeadó sem.

(Egy ügyvéd időben mindig olcsóbb.)

anyama # 2012.05.16. 10:53

magyarul szerinted ne írja alá? nem mondhatják a szülők, hogy oké, akkor odaadják öcsinek a 40 millás házat és még az 5 millióst is rá hagyják?

Nikócza # 2012.05.16. 10:34

Tisztelt Immaculata és egyéb Hozzáértők!
Az első lehetőség az volt, hogy az Önkormányzat szállíttat el mindent, erre nem voltak hajlandóak. Második lehetőségként a ház tulajdonosának ajánlottunk fel mindent, ő ezt nem fogadta el. A harmadik lehetőség az volt, hogy a tulajdonos az én költségemre mindent elszállíttat a szeméttelepre. Ekkor mondtuk azt édesanyámmal, hogy akkor inkább elhozzuk. Ez meg is történt, lomtalanítással egybekötve.
Az Önkormányzathoz bementem, hogy vegyenek fel hagyatéki leltárt, erre sem voltak hajlandóak, mivel 300 e Ft alatti a hagyaték.
Most mit tehetek, tényleg számít az összeghatár? Vagy most nekem kellene valahogyan bizonyítanom, hogy a hajléktalan apám által bérelt házban lévő lomok nem érteke 300 e Ft-t sem, de még 100 e Ft-t sem ért el.
Engem egyrészről a banki hitelek érdekelnének, azokkal mi lesz.
De ott van még kb.40e Ft-nyi televíziós díj; valamint
kb. 200 e Ft-nyi közüzemi díj, de ezt még nem tudom pontosan, mivel nincs hagyatéki, és az ingatlanhoz semmi közöm sincs, azt 3. féltől "bérelte".
Ezekkel mi lesz?
Kihez tudok most fordulni?
A tulajdonosnak van pénze és ideje a pereskedésre, és mindent velem akar kifizettetni. Nekem csak időm van.
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel: Nikócza

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.16. 10:03

Anyama, ennél még akkor is többet kap, ha köteles részre szorítják.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.16. 08:42

Nikócza!

Szerintem hibáztál,amikor kiürítetted a házat.

Ptk. 679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Meg kellett volna várnod, hogy az önkormányzat leltárt készítsen és kiállítson egy értékbizonyítványt. Mivel átvetted az örökséget, így a hitelezők fordulhatnak feléd.

anyama # 2012.05.16. 07:40

igen, az benne van hogy az aláírásával elfogadja ezeket a "feltételeket" és a továbbiakban semmire nem fog igényt tartani...
a kérdés még mindig az ha nem írja alá "kiforgathatják" minden örökségéből úgy hogy tesókának ajándékozzák a házat?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.16. 07:29

Az ajándékozási szerződést az ajándékozó és a megajándékozott írja alá. Ez így nagyon örökségről lemondásnak tűnik.

anyama # 2012.05.16. 07:27

köszönöm a gyors választ, tehát a lényeg: nem a végrendeletet akarják vele aláíratni természetesen, hanem azt hogy a testvérnek ajándékozzák a 40 milliós házat, ő pedig meg fogja örökölni a végrendeletük alapján az 5 milliós házat ha ők meghalnak és majd 2022-ig a testvér ad még neki majd 8 millió forintot..
ha ebbe ő ezt nem írja alá, akkor is megcsinálhatják az egészet? hogy odaajándékozzák a testvérnek a házat? ő pedig fog örökölni egy 5 milliósat? (vagy ezek után még azt sem?)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.16. 07:08

A végrendeleti örökösnek nem kell aláírnia a végrendeletet. Egyébként a vagyonával mindenki úgy rendelkezik, ahogy akar. Élők között és halál esetére egyaránt. (Nem mellesleg, ha az örökhagyó a vázoltak szerint rendelkezne, akkor a férjed a megajándékozott testvértől még 5 milliót követelhetne majd. Feltéve, hogy az örökhagyó 15 éven belül meghal, és hogy nincs más jelentős érték a hagyatékban.)

Tulajdonképpen mi a kérdés?

anyama # 2012.05.16. 06:35

sziasztok
szeretném megtudni hogy:

  • ha adott egy család 2 gyerekkel, a szülőknek van egy 40 milliós és egy 5 milliós ingatlana, megteheti-e azt hogy a 40 milliós ingatlant az egyik gyereknek ajándékozza és végrendeletet ír hogy halála után az 5 milliós ingatlant a másik gyerek örökli..?

konkrétan a férjem családjáról van szó és alá akarnak íratni vele egy ilyen papírt (persze ő kapná az 5 millióst), ő nem akarja aláírni ezt, de attól fél hogy ha beint nekik akkor simán mindkettőt a tesó kapja..vagy hogy marad az eredeti felállás és örököl majd egy vidéki házat ami csak púp a hátán..
előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 07:13

Tényleg fölöslegesen hosszú lett. Elég lett volna egy mondat. A válasz is annyi: az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökség tárgyaival vagy az örökség erejéig felel.

Nikócza # 2012.05.14. 14:53

Elnézést, egy kicsit ömlengős leszek. Öröklésjogról és bérleti szerződésről lesz szó:
Kérem hozzáértő segítségét…
Édesapám 2012.03.25-n önkezűleg vetett véget az életének. (4 éves korom óta édesanyám nevelt, gyakorlatilag segítség nélkül, egyedül. Ritkán tartottuk a kapcsolatot édesapámmal, volt idő, hogy évekig nem beszéltünk, de a vége felé elég sokat beszéltünk telefonon, mindhiába.) Egy Bp. X. kerületi hajléktalanszálló volt megjelölve tartózkodási helynek, más lakcíme nem volt bejegyezve!
Mivel édesapámnak nem volt ingatlantulajdona, a rendszám nélküli segédmotoros kerékpárját eladta vagy elajándékozta (vagy csak nem került a birtokomba, ilyenkor mi a teendő? Mi van ha balesetet csinálnak vele, vagy rabláshoz… használják), a dolgait eladta, elajándékozta (készült az öngyilkosságra). Ami az általa használt ingatlanban (lentebb) maradt, arra azt mondta az ingatlan tulajdonosa, hogy velünk fogja kifizettetni az elszállítását, így elhoztunk mindent, ami ott maradt (itt jegyzem meg, hogy az édesapám által bevállalt lomtalanítást – rossz TV, kétlábú asztal, szétesett konyhaszekrény – is mi végeztük el). Az egész holmi értéke a lomtalanított, nem édesapám által birtokolt dolgokkal együtt max 100.000.- Ft. Tehát ez az egész hagyatékom. Vagyis ez lenne, ha:
Az OT.. Banknál volt egy folyószámlához kapcsolódó hitele (555e), amit már a halála után, a halotti anyakönyvi kivonat kiállításával egy időben adtak el egy behajtó cégnek, amit így lehet, hogy kifizet a biztosító.
Volt még továbbá egy tartozásrendező hitele (1,146m), amit szintén eladtak egy behajtó cégnek.
Vajon megöröklöm a tartozást/tartozásokat???
Van a birtokomban egy közjegyzői okirat 2011.06.17-i dátummal, mely szerint Y hrsz. számú ingatlant édesapám bérbevette Y tulajdonosától („Bérlő pénzbeli bér fizetésére nem köteles.” Hál Istennek). Köteles a bérlemény gondozására. A bérleményt köteles volt karbantartani, javítani, kifesteni, kimázolni („saját igénye szerint”), (apám még életében elmondta, hogy teljesen le volt lakva az ingatlan, ő festette, mázolta ki az egészet), kerti munkát végezni……., lomtalanítani!!! (ezt mi csináltuk meg, mert a tulaj azzal fenyegetett, hogy velünk fizetteti meg a konténer díját, sőt édesanyám egy kicsit ki is takarította, mert azzal fenyegetett, hogy felbérelnek egy takarító céget, és a számlát nekünk nyújtják be)… stb………
(„A bérleti jogviszony megszűnése esetén köteles a Bérleményből kiköltözni, abból kijelentkezni, a Bérleményhez tartozó bútorokat… üzemképes állapotban átadni, a Bérleménybe bevitt … eltávolítani, ellenkező esetben azokat Bérbeadó a Bérlő költségén elszállíthatja, a közüzemi mérőórák állását jegyzőkönyvben rögzíteni, továbbá a közüzemi számlákat a Bérbeadó nevére átíratni…”). Az óraállásokat nem rögzítettük, ebből bajom lehet?
!!! „Bérlő köteles a Bérleménnyel kapcsolatos közüzemi díjak megfizetésére, ennek érdekében a bérleti jogviszony kezdőnapjától számított 30 napon belül köteles a közüzemi számlák saját nevére történő átírására.”!!! És itt a lényeg! A közüzemi számlák a nevére átírásra kerültek. A tulajdonos szeretné természetesen visszaíratni a saját nevére a közüzemi számlákat, és a felhalmozódott díjakat velem akarja kifizettetni. A halotti anyakönyvi kivonat másolatát már átadtam a részére. Hagyatéki végzés még nincs.
Egyébként egy „nemleges nyilatkozatot” tettem az önkormányzatnál. Megtehettem?
Tényleg nekem kell kifizetni az általa (ingyen) bérelt ingatlan közüzemi számláit (nem volt bejelentkezve, egyáltalán hogy írták át a nevére?)?
Télen alig volt fűtése, örült ha 16 fok volt. A tulaj is elmondta, hogy apu fele telet a kórházban töltötte, utána meg vitte neki a radiátort, és felszerelte, mert fele télen még radiátor sem volt felszerelve mindenhova… Egy külön Átadás-Átvételi Nyilatkozaton rögzítették az óraállásokat, melyet édesapám aláírt, így megtámadni nem tudom, de nem értek egyet vele. Lehetetlen, hogy egy tél alatt, amikor alig volt fűtés és villanybojler volt, több mint 200.000.- Ft gázszámla felhalmozódása (egy részét kifizette). A szolgáltatótól én lekérhetem az előző olvasáskori egyenleg közlését? Egyébként a gázt kikötötték, az óraállást rögzítették.
Tehát van felmondott személyi hitel (555e), követeléskezelőre engedményezett tartozásrendező hitel (1,146m),
gázszámla (65e), villanyszámla (45e), vízszámla (?); ezen kívül
egy UP. (140e v 40e egy részét úgy tűnik elengedik) számla, többről egyenlőre nem tudok.
Ezekkel mi lesz? Éntőlem fogják behajtani? És ki fogja kifizetni a ki és visszakapcsolási díjakat? Tényleg elvesztem az ingatlanomat édesapám miatt? /Már így is rezeg a léc. A hamvasztás költségeit édesapám testvére fizette, mert nekem nem volt rá. Egyébként a „Búcsúlevelében” azt írta, hogy kitagad. Ennek van jelentősége? Releváns egyáltalán így, hogy nem volt tanú? Lehet, hogy hibáztam amikor kiürítettem a házat?/
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!! Nikócza

ObudaFan # 2012.05.14. 10:36

Nincs mit.

klarianya # 2012.05.14. 08:22

Köszönöm szépen,ObudaFan!:)

ObudaFan # 2012.05.14. 08:16

Márton31

Mindhárom örökös elfogadja a hagyatékot és közösen értékesítik az autót. Annak semmi akadálya, hogy a szerződés megszülessen a hagyatékátadó végzés előtt.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:14

Ha nem volt beszámítható a mama, amikor a nyilatkozatot tette, meg lehet támadni, de neked kell bizonyítani, hogy nem volt az.

ObudaFan # 2012.05.14. 08:14

A földhivatalban be kell nézni az ingatlan tulajdoni lapjába, arról kiderül, hogy valóban átruházta-e az ingatlant, és ha igen, milyen jogcímen. Kötelesrész akkor jár, ha ingyenesen ruházta át. Kötelesrészt polgári perben lehet követelni, ha nem lehet a megajándékozottal megegyezni.
Ha még mindig az ő nevén van az ingatlan, akkor le fogják folytatni a hagyatéki eljárást.

klarianya # 2012.05.14. 08:10

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ!
Éppen most sikerült meg tudnom,hogy azért nem volt
hagyatéki tárgyalás,mert a másik fia nagymamámnak azt nyilatkozta,hogy sem ingó sem ingatlan vagyontárgya nem
volt a Mamának!
Ezt nem szokták felülvizsgálni?
Ugyanis saját háza volt a Mamának,és ingóságai is voltak!
A jegyző azt mondta,lehet hogy halála előtt ráíratta másra a házat,de erről mi nem tudunk!
Szóban mondott csak ilyet a Mama,de papírt nem írt erről!
Szóbeli nyilatkozatot nem vesznek komolyan tudomásom szerint!
Ha esetleg akkor kelteztek egy ilyen nyilatkozatot,amikor a Mama már ágyban fekvő és nem beszámítható volt,akkor ezt meg lehet bíróságon támadni?
És ilyenkor mi a helyzet a köteles résszel?
Előre is köszönöm a választ!

Márton31 # 2012.05.11. 16:31

Üdvözletem.Azt szeretném meg tudni hogy mi a teendő a hagyatéki tárgyaláson egy autóról lenne szó.3 örökös van,megegyeztek az autó eladásában már a vevő is meg van aki rögtön ki is fizetné.Mi ilyenkor az eljárás?Valamelyik örökösnek a nevére lemondani?De akkor az örökösödési illetéket neki ki kell fizetni.Vagy van lehetőség a hagyatéki tárgyaláson bejelenteni a szándékát?Hogy működik ez?Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.05.11. 11:41

sziszaszisz

Annak, hogy a leltárban és a korábbi hagyatékátadó végzésben nem szerepel, nincs jelentősége. Hogy fennáll-e a tartozás, azt innen megítélni nem lehet, ezt neki kell bizonyítania. Mindenesetre ha a kölcsön létezett és nem lett visszafizetve, az örökrészed erejéig felelsz a ráeső rész megfizetéséig. Azt még érdemes lesz megnézni, hogy nem évült-e el.

ObudaFan # 2012.05.11. 11:38

klarianya

Mivel édesapád minimum kötelesrészre jogosult, ha nem mondott le esetleg róla, így kellett volna, hogy tudjatok a hagyatéki tárgyalásról. Meg kell keresni a közjegyzőt, hogy mi történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.11. 09:51

Kuduri: nem feleződik a tartozás (ahogy tulajdonképpen az örökölt dolgok sem). Az egészet követelheti a hitelező bármelyikőtöktől.

klarianya # 2012.05.11. 09:28

Üdv.!
A következő lenne a kérdésem:
apai nagymamám 2 évvel ezelőtt hunyt el.
20 évvel ezelőtt,amikor nagyapám meghalt,édesapám lemondott az örökségéről a mama javára,akkor alá is írt valamit,de erről nincs semmilyen dokumentumunk.
Most,hogy meghalt a mama is,már csak 2 fia él.
Sajnos a halála óta semmilyen hivatalos papírt nem kaptunk az örökségről.
A házban azóta az egyik unokaöcsém él,aki papának nem volt vér szerinti unokája,mert ő mama első házasságából
született fiának a gyermeke,tehát én és édesapám vagyunk
nagyapám vér szerinti örökösei.Mégis mi vagyunk azok,akik még egy gombostűt sem kaptunk.
Bár az is igaz,hogy mama szóban mondott olyat,hogy a házat unokaöcsémre fogja hagyni,mert ő segített neki a ház körül,de erről nincs papír!De ha lenne is,akkor ez csak a házra vonatkozna,és a többi vagyonra nem!Ugye?
Az volna a kérdésem,hogy ha évekkel ezelőtt édesapám lemondott a mama javára,akkor most jogosan zártak-e ki bennünket az örökségből?Mit tehetünk ebben az ügyben?
Elképzelhető olyan eset,hogy amikor a közjegyző megkérdezi az elhunyt rokonait,hogy van-e más örökös is,
akkor "bemondás"alapján elfogadja a nem választ,és nem ellenőrzi le,hogy tényleg nincs több örökös?

Előre is köszönöm a választ!

sziszaszisz # 2012.05.10. 20:50

Tisztelt Tanácsadó(k)!

Édesapám elhalálozott. Halála előtt egy évvel halt meg az édesanyja, tehát a nagymamám. Édesapám hagyatéki tárgyalása előtt vagyunk 4 héttel. Édesapám vér szerinti testvére egyenlőre csak szóban jelezte felém, hogy rendelkezik egy dokumentummal(kézzel írt szerződéssel), melyben az áll, hogy az édesapám pár évvel ezelőtt kölcsönbe kapott egy jelentősebb mennyiségű készpénzt az édesanyjától és ő mint tövényes örököse a nagymamám hagyatékának igényt tart a rá eső összegre. Tudomásom szerint édesapám hagyatéki leltárában ez a tartozás nem szerepel. Legjobb tudomásom szerint a nagymamám halála utáni hagyatéki végzésben sem szerepel ez az édesapámnak kölcsönadott összeg, mint hagyaték. Ilyen esetben van e jogilag bármi alapja a követelésének, támadhat e engem ezzel a papírral jogosan? A hyagtékból köteles vagyok e ezt a tartozást neki visszafizetni? Ezen felül van tudomásom egy édesapám tulajdonát képező készpénz összegről, mely jelenleg a vele egy házban élő társa birtokában van, de ez szintén nem szerepel a hagyatéki leltárban. Hogyan tudom bizonyítani, hogy az a pénz az édesapámé volt, így a hagyaték részét képezi. A társa jogilag nem élettára és dokumentum van róla, hogy semmilyen élet és vagyonközösség nincs.
Előre is köszönöm.