Öröklés

drbjozsef # 2022.02.15. 05:18

CsakFeri,

Mivel nem otthon élek, ezért én ebből nem venném ki a részem, tehát kivásároltatnám magamat.
Ez nem kívánságműsor. Ha meg tudtok egyezni, kifizethetnek.

De van egy amin örökösök a kedvezményzettek.
Számít? A kedvezményezett örökli. (esetleg, haláleseti rendelkezésre gondolsz?)

De ha alapból nem kérek a cégből akkor ezt megteheti?
Alapból nem teheti meg.

Másik kérdés ha minden egyes ingatlan tulajdonrészemből kivásároltatnám magamat(16-17 millió forint) azt milyen módon kapnám meg?
Ahogy kéred, és megegyeztek. De ez sem kívánságműsor.

Milyen módon fizettettethetném ki velük?
Megalkudtok egy összegen, ő pedig leszámolja a bankjegyeket a kezedbe. Például. Ilyesmik szoktak lenni.

CsakFeri # 2022.02.15. 06:40

És ha nem tudják kilerkálni akkor adósságként jelenik meg náluk?

Szomorú örökös # 2022.02.15. 06:53

CsakFeri

ha nem tudják kilerkálni akkor adósságként jelenik meg náluk?

Mint az előttem szóló is írta, nem kívánságműsorról van szó. Te örökölsz, ők meg nem kötelesek kivásárolni téged az örökségből. Ezt csakis a kollektív akarat érheti el a legegyszerűbben, hogy az örökölt vagyont értékesítitek. A varázsrésze a mondatnak: „Ha meg tudtok egyezni...

CsakFeri # 2022.02.15. 07:43

És mi történik akkor ha nem tudunk megegyezni?
Ha ő nem akar kifizetni én meg minden áron ki akarom magam vásároltatni.
Mi van ilyenkor?

drbjozsef # 2022.02.15. 08:54

CsakFeri,

Semmi.
Akkor az van, hogy örökölsz egy negyed céget, meg ingatlanrészeket.

Bármelyiket, bármikor, bárkinek eladhatod, a tulajdonostársak elővásárlási joga mellett.

Az ingatlanok esetében pedig bármikor indíthatsz pert közös tulajdon megszüntetése iránt. Ilyenkor vagy megveszi valamelyik tulajdonostárs a másik (többiek) részét, vagy ha senki nem tudja/akarja, akkor árverésre kerül. Jó sok költsége lesz, szóval mindenki rosszul jár ezzel.

Senkinek nem jó a pereskedés, mindig a közös megegyezés a legjobb.

Ráadásul a testvéred "kivásárolni" csak egy csomó illeték kifizetésével együtt tud jogszerűen UTÓLAG. Viszont MOST, a hagyatéki eljárás keretei között osztályos egyezséget is köthettek az örökség tekintetében, tetszőlegesen megosztva, néhány feltétel mellett. Érdemes lehet utánajárni.

De mindenekelőtt leülni a családdal, és megbeszélni a dolgokat.

lippi # 2022.02.15. 14:49

SOS:

Feleségem elhunyt, a személygépkocsi az én nevemen van
a közös vagyonba beszámítandó vagy sem? fel kell tüntetnem a vagyon leltárban vagy sem?

ugyanez gk. nyereménybetétkönyvekkel:
amelyek az elhunyt nevén voltak azokat természetesen
amelyek külön-külön rendelkezési joggal voltak azokat is
.. és amelyek csak a férj nevére szólnak?

3 örökös, özvegy a 2 gyermekkel
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.15. 16:28

Hogy mit tüntetsz fel, azt te tudod. Hogy aztán a gyerekek mit perelnek, azt meg ők tudják.

Dorottya # 2022.02.15. 16:46

T.drbjozsef!
Független szakértői véleményem van. Mit szeretnèk, megkapni a nekem járo részt.
Az ellenfél nem ismeri el az okirat hamisságát.Vagy beadom rendőrségre, mert hamis okiratot használnak fel vagy inkább bíróságra menjek?

Szomorú örökös # 2022.02.15. 17:37

CsakFeri

És mi történik akkor ha nem tudunk megegyezni?
Ha ő nem akar kifizetni én meg minden áron ki akarom magam vásároltatni.

Hát akkor nagy valószínűséggel nem neki fogod eladni.
Egy biztos, tőle nem követelheted, hogy vásároljon ki.

drbjozsef # 2022.02.15. 17:45

Dorottya,

Ha a neked járó részt akarod megkapni, akkor bíróságon kell pert indítani.
(Lehetőleg a közjegyzőnek is jelezni, hogy lehetőség szerint legfeljebb ideiglenes jelleggel adja át a hagyatékot, ha igazolod a per indítását, akkor erre jó esély van).

Emellett, ha büntetőjogilag is szeretnéd, hogy felelősségre vonják, és ezt az okiratot az illető benyújtotta a közjegyzőnek, akkor minden bizonnyal elkövette a Btk.345.§ szerinti hamis magánokirat felhasználásának vétségét. Erre hivatkozva tehetsz ellene feljelentést a rendőrségen.

drbjozsef # 2022.02.15. 17:47

lippi,

Minden olyat jelents be, ami szerinted a házastársi közös vagyonba tartozik. Ilyen minden, amit az életközösség fennállása során szereztetek, és nem örökölte vagy ajándékba kapta egyikőtök a saját hozzátartozóitól - függetlenül attól, hogy kinek a nevén van, és hogy kinek a bankszámlájáról lett kifizetve.

osztap # 2022.02.15. 19:07

CsakFeri,

Nektek bt-tek van, nem kft-tek. Apád a bt tagja volt. Te vagy az egyik örökös. Ilyenkor főszabály szerint a bt-nek el kell számolnia a tag örököseivel és három hónap alatt pénzben ki kell őket fizetnie.
A gyakorlatban persze jó kérdés, hogy van-e a bt-nek annyi mozgósítható pénze, hogy ezt meg tudja tenni. Ha nincs, érdemes számba venni a lehetőségeket, pl. részletfizetés, a bt valamely eszközének átvétele (áfa vonzata lehet!), végelszámolás...

Ptk. 3:150. és 3:155. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

lippi # 2022.02.16. 07:48

Kovács_Béla_Sándor
ez az hogy én sem tudtam mit is kell feltüntetnem
a gyerekek nem fognak perelni semmit sem, nem olyanok, mi neveltük őket

drbjozsef
bizony a az életközösség fennállása során szereztük a gk-t és a betétkönyveket is (volt ami a Feleségem nevén volt, volt ami csak az enyémen, voltak olyanok is melyek a kettőnkén)
amelyek az én nevemen voltak nem tüntettem fel, a gk-t sem, gondoltam azok nem részei a hagyatéknak
rosszul gondoltam!?
...... eső után.........
hétfőn hagyatéki tárgyalás - talán előbb kellett volna +találnom ezt a fórumot!
teendőm? közjegyző előtt még bevallhatom? következmények rám nézve?
a hagyatéki leltár utolsó mondata:"....büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem....."

drbjozsef # 2022.02.16. 08:16

lippi,

Ha az érdekeltek - örökösök - között nincsen vita, akkor mit se számít.
Ha a gyerekek nem szólalnak fel, hogy na de ez meg az is a hagyaték része szerintük, akkor más nem fogja firtatni - nincs is joga másnak rá.

S.Zs # 2022.03.24. 10:19

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Édesapám 2013-ban hunyt el, végrendelet nem volt, hárman vagyunk testvérek.
A közjegyzőnél történt hagyatéki tárgyaláson meglepődve tapasztaltam, hogy én és a húgom nem örököltünk semmit.
Konkrétan a fiú testvérünk sem, valószínüleg rák beteg édesapám az évek alatt a fiú testvéremre íratott mindent az eltelt évek alatt.
Akkor nem tudtam ezzel az üggyel foglalkozni mert rá 1 hétre költöztem külföldre.
A kérdésem a következő: Amennyiben ajándékozás vagy adás-vétel útján testvérem nevére kerültek a földek, autók, traktorok, pótkocsik és a ház tudok-e ebben jogi lépést tenni ilyen idő távlatából?

Köszönettel: S,Zs

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.24. 11:09

Elévült.
Egy levelet megér - hátha teljesít önként - de többet nem.

Irodakukac20 # 2022.03.26. 10:35

Bejegyzett élettárs örökölhet-e a párja után?
Ha bejegyzett élettársként holtig tartó haszonélvezetet kap valaki, akkor is illetékköteles?

drbjozsef # 2022.03.26. 12:59

Irodakukac20,

Igen és nem - HA bejegyzett élettársak. BIZTOSAN bejegyzett élettársi közösségre gondolsz, és nem regisztrált élettársra?

edel-w # 2022.03.28. 11:24

Tisztelt Hozzáértők!

Örökölt ingatlan eladási szándékáról milyen formában szükséges értesíteni az örökös társat? Van-e ennek hivatalos formája, tehát kötelező tartalmi eleme? Kötelező-e ügyvéd, vagy közjegyző ennek az értesítésnek a lefolytatásához, vagy elegendő ajánlott levélben értesíteni az örököstársat a felmerült szándékról?
Van ehhez netán formanyomtatvány is?
Köszönettel

drbjozsef # 2022.03.28. 11:36

edel-w,

A saját tulajdonrészedet bármikor, bárkinek eladhatod. Ehhez nem kell a tulajdonostársad engedélye, sőt, tudnia sem kell róla - addig, hogy alá nem írtad a vevővel a szerződést, ekkor azt meg kell neki küldeni (legfeljebb a személyes adatok kitakarásával), hogy a benne szereplő feltételek elfogadásával élhet az elővételi jogával.

Az ő részét természetesen nélküle te nem tudod eladni.
Ha az a kérdésed, hogy szeretnéd ha közösen eladnátok az ingatlant egyben egy harmadik személynek, akkor annak nincs semmiféle hivatalos formája. Felhívod, emailt írsz, megegyeztek, és közösen eladjátok, ha mindkettőtöknek (és a vevőnek is) megfelel a vételár.

Ha nem tudtok megegyezni, bármikor kérheted bíróságon a közös tulajdon megszüntetését.

edel-w # 2022.03.28. 11:47

drbjozsef
Köszönöm gyors válaszát!

NinaB # 2022.03.31. 16:24

Tisztelt Fórum!

A vőlegényem és a testvérei egyforma részben örököltek a nemrég elhunyt szüleiktől pénzt. A minap kapták meg, elvileg négy részletben utalta a bank az összegeket. A vőlegényem viszont csak három részösszeget kapott a számlájára, a negyediket nem utalta a bank, holott a testvéreinek igen.
A bankban nem segítettek érdemben, mindenféle panaszbejelentést tanácsoltak - elég-e a panaszbejelentő az adott bank felé? Mit lehet még tenni ilyen esetben?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.31. 16:29

Ezt ebből senki meg nem mondja.

Majordomus # 2022.03.31. 18:13

Az összeg stimmelt az örökség összegével?

NinaB # 2022.03.31. 19:05

Nem, félmillió ft hiányzik - az át nem utalt összeg.