Üdvözlet mindenkinek,
2 kérdésem volna, az egyik: egy nagybácsitol örökölt a családunk egy rokonunkkal közösen egy balatoni szőlős telket. Viszonyunk ezzel a rokonnal nem jó, ő mindent megtesz, hogy kisemmizze családunkat, neki sok van, nekünk keves, és mivel tudja, hogy minden fillérre szükségünk van (két tesóm és én is egyetemisták vagyunk) megegyeztünk hogy eladjuk neki a telket, sajnos jóval áron alul. A pénz kell. Egy előszerződest íratott alá velünk, amelyben az összeg 800000 forint, azért ezt írta bele, merthogy "nem akart feltűnően alacsony árat beleirni" -de nem akar fizetni többet mint ötszázezer.
Ezt a pénzt már megkaptuk, de kérdem én, ha nem fizeti ki a maradék hármat, kötelesek vagyunk aláírni a végleges szerződést?
A másik kérdésem, ugyanezen nagybácsi rendelkezett egy svájci bankszámlával. A volt élettársának meghatalmazása volt erre a bankszámlára, sima standard meghatalmazás. Az élettárs halála után le akarta venni a pénzt, a bank azonban nem adta ki neki, mivel az örökös nem ő hanem mi vagyunk.
De sajnos az élettárs mindenáron a pénzt akarja, mondván, hogy ez nem a hagyaték része, hiszen ezzel a bankszámlával róla akart gondoskodni nagybátyánk.
Szerintem viszont egy egyszerű meghatalmazással, amit az örökösök visszavonhatnak - lévén hogy ők a számla tulajdonosai, hiszen nem kapott a meghatalmazással tulajdonjogot - nincs joga a pénzt megkapni.
Erről kinek mi a véleménye?
Nagyon várom a válaszokat és köszönöm!
Szilvi