Öröklés


drbjozsef # 2023.12.11. 09:46

Szerintem nem, de mindegy.

Bimbus # 2023.12.11. 08:06

Majordomus
Köszönöm, ez is egy nagyon jó gondolat.
Összefoglalva: A közösen lakott ingatlannal esetleg nincs teendő. Itt a törvényes öröklés az akaratunknak megfelően fog történni. A szomszédos ingatlant el kell ajándékoznl a gyerekeknek 1/3-ad 1/3-ad arányban.
Köszönöm mindegyikőjük hozzászólását, gondolatát.

Majordomus # 2023.12.10. 20:55

bocsi 1/3-ad -1/3-ad arányban.

Majordomus # 2023.12.10. 20:52

Ajéndékozzátok el az ingatlanokat 13-ad -1/3-ad arányban a gyerekeknek és tartsátok meg a haszonélvezeti jogot.
Akkor mlnden a ti akaratotoknak megfelelően történik!

Bimbus # 2023.12.10. 15:56

Köszönöm a válaszokat. Marad a végrendelet.
drbjozsef A gyerekek tudják és elfogadták az akaratunkat. Remélem ebben később sem lesz változás. A többi felvetett kérdésre nem reagálok, felesleges. A végrendelet mindent meg fog oldani.

osztap # 2023.12.10. 14:31

Bimbus,

Érdemes meggondolni a közös végrendeletet, Ptk. 7:23. §. Főleg azért, mert abban - ha így döntötök - az egyik házastárs halála utánra is ki lehet zárni a visszavonást. Ptk. 7:43. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Csak ne barkácsoljátok otthon. Menjetek el közjegyzőhöz. Sok gondot megelőz.

drbjozsef # 2023.12.10. 14:23

A tulajdoni hányad 1/3 és 2/3 arányban van bejegyezve, hogy az öröklés a gyerekek között egyenlő arányban történjen. Egyébként a vételi árhoz való hozzájárulás is ennek megfelelően történt.

Érdemes lesz az a végrendelet, pláne, ha nem bíztok abban, hogy a gyerekek nem bírálják felül a ti akaratotokat.

Ha a házasság alatt vettétek az ingatlanokat, akkor az házastársi közös vagyonnak számít, hacsak nem igazolható egyértelműen hogy az a hozzájárulás nemcsak ilyen arányban történt, hanem az is, hogy az mind házastársi különvagyonnak számító pénzösszegekből.
Utóbbi hiányában az örökösök hivatkozhatnak arra, hogy 2/3-1/3 bejegyzés ellenére az ingatlan(ok) házastársi közös vagyonnak számítanak, tehát 1/2-1/2 arányban kell örökölni utána.

Bimbus # 2023.12.10. 14:16

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm a választ, tehát nem.
A tulajdoni hányad 1/3 és 2/3 arányban van bejegyezve, hogy az öröklés a gyerekek között egyenlő arányban történjen. Egyébként a vételi árhoz való hozzájárulás is ennek megfelelően történt.
Maradt a végrendelet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.10. 13:10

Vagy arra gondolsz, hogy ha te halsz meg hamarabb, akkor az asszony gyereke végső soron a házastársi közös lakásnak nem minősülő ingatlanból 4/6-hoz jut, a tieid pedig 1/6-1/6-hoz? Ez igaz. De ha ő hal meg előbb, akkor az ő gyerekéé lesz 2/8, a tieidé pedig 3/8-3/8. Ez ilyen. Lehet végrendelkezni, ha nem tetszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.10. 13:04

mindkét telek(ház) közösen lakottnak tekintendő vagy nem?
Csak egy házastársi közös lakás van.

De ennek, ahhoz, hogy a három gyerek hogy örököl, nemigen van köze.
A három gyerek persze, hogy nem örököl egyenlően, amikor az egyik egyedül örökli az anyja hagyatékát, a másik kettő meg osztozik a tiéden. Tulajdonképpen az lenne az igazságtalan, ha egyenlően örökölnének - miért juttatna a feleséged örökrészt olyan gyerekeknek, akik nem az ő leszármazói,

Bimbus # 2023.12.10. 12:15

A családban történt egy eset, aminek kapcsán most tudtam meg, hogy a házastárs öröklése jelentősen átalakult a Polgári Törvénykönyv 2014-es hatályba lépésével. A korábbi szabályok szerint az örökhagyó vagyonát elsősorban a leszármazói (gyermekek, unokák stb.) örökölték. A házastárs mindannak a vagyonnak a haszonélvezetét örökölte, amelyet egyébként nem ő örökölt. A házastársi öröklés jelenlegi szabályai ettől jelentősen eltérnek.

"Leszármazók általi öröklés esetén a házastársat holtig tartó haszonélvezeti jog illeti az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon. A hagyaték többi részéből pedig a túlélő házastársat egy gyermekrész illeti meg."

A feleségemmel a második házasságunkban élünk. A feleségnek az előző házasságából egy, nekem két gyerekem van. A házasságunkban közös gyerek nem született. A feleségemmel közösen lakott lakást(ingatlant) és szomszéd telket, rajta kis házzal közösen vásároltuk. A két telket egy általunk nyitott kapu köti össze. A szomszédos telket mintegy gazdasági udvarként használjuk. Itt tároljuk a téli tüzelőt, itt tartjuk az állatainkat, szerszámokat, stb. Bár a két telek külön helyrajzi számmal rendelkezik, öröklés szempontjából mindkét telek(ház) közösen lakottnak tekintendő vagy nem? Ha nem, akkor az örökhagyó házastárs gyerekei rosszabbul járnak, a három gyerek nem egyenlő arányban fog örökölni. Pedig a szándékunk: a gyerekek egyenlő arányban örököljenek. Kérdésem, mi tekintendő közösen lakottnak és mi az ami csupán közösen használt?

kiskivancsi # 2023.11.30. 14:40

Köszönöm szépen!

Majordomus # 2023.11.26. 20:53

Jár

kiskivancsi # 2023.11.26. 20:09

Kedves Fórumozók!

Örökléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
85 éves rákos beteg eltartási szerződést köt és végrendeletet is készített egy távoli rokona javára.
A rokon 9 hónapig, haláláig "gondozta".
Az úriember korábban Amerikában élt 25 éven keresztül,ahol feleségül vett egy özvegyasszonyt, akinek a gyerekét örökbe fogadta. Miután a felesége meghalt, visszaköltözött Magyarországra.Itt is 25 évig egy magyar özvegyasszonnyal élt,aki váratlanul meghalt. Ekkor kereste meg a távoli rokon, hogy segítsen a vagyona fejében.
Az élettársal közösen felépített ház és az autó is az úriember nevén volt.
Az élettársnak haszonélvezeti joga volt csak a házon. Az úriembert is az élettárs családja segítette korábban,de mivel szerződés nem volt, nekik nem jár semmi. Ezt ügyvéd is megerősítette. (Nem is kívánok ezzel tovább foglalkozni.)
Kérdésem az,hogy az Amerikában élő örökbefogadott gyereknek jár -e köteles rész?
Előre is köszönöm a válaszokat !

Quercus # 2023.11.21. 14:48

Az Alkotmánybíróság másodszor tesz rendet a végrendeleti örökösök termőföldszerzésével kapcsolatos Földforgalmi törvényben rögzített alkotmánysértő rendelkezéssel kapcsolatban. Minden esetre, aki végrendelet alapján szerezne olyan földet, ami a Földforgalmi törvényí hatálya alá tartozik, az minél előbb regisztráljon a földműves nyilvántartásban.
Ha nincs meg a szükséges végzettsége, akkor végezzen el egy gagyi aranykalászos tanfolyamot.

Szomorú örökös # 2023.10.28. 10:46

Zsupi

A beköltöző testvér úgy képzelné, hogy részletben kifizeti a másik testvért (mert hitelt nem akar felvenni), ez kb. 10 évig tartana. Erről természetesen szó sem lehet. A másik testvér - azaz akit épp le akarnak húzni - nem szeretne oda költözni, csupán az anyagi részét kívánja korrekten rendezni.

Így csak abban az esetben lehet szerintem megoldani a másik fél kifizetését, ha azt egybehangzóan mindketten akarják és nem árt ilyenkor ezt írásban is lefektetni a fontosabb pontokban (futamidő, havi törlesztés, stb), mert azt nem lehet a későbbiekben letagadni.

a bankszámláról felvette az összes pénzt az örökhagyó halála előtt.....kp-ben lett kivéve a számláról a pénz
Még ha az örökhagyó halála napján veszi fel, azt is nagyon nehéz bebizonyítani, hogy jogtalan pénzfelvétel volt.
Akkor lenne leginkább egy icike-picike esélyed, ha utána vette volna fel.

utalni nem tudott a másik örökös, csak a bankkártya volt nála.
Tudta ő nagyon is, hogy mit csinál! Ha utal, annak nyoma van - leginkább az, hogy hová utalta.

Hát ez veszett fejsze nyele...
Igen, az!

Zsupi # 2023.10.28. 10:09

Szia Osztap, nagyon köszönöm a választ. A beköltöző testvér úgy képzelné, hogy részletben kifizeti a másik testvért (mert hitelt nem akar felvenni), ez kb. 10 évig tartana. Erről természetesen szó sem lehet. A másik testvér - azaz akit épp le akarnak húzni - nem szeretne oda költözni, csupán az anyagi részét kívánja korrekten rendezni. Hát...lehet, hogy ebből hosszú ügy lesz...
A számla témában köszönöm, hogy rámerősítettél. Jelenleg annyit tud a testvér, hogy kp-ben lett kivéve a számláról a pénz, mert utalni nem tudott a másik örökös, csak a bankkártya volt nála. Hát ez veszett fejsze nyele...
Köszönöm szépen még egyszer!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.28. 07:48

Zsupi, ez sem nem öröklési jog, sem nem család-.

osztap # 2023.10.28. 06:55

Zsupi,

Ilyenkor mit lehet tenni?
Mit akar a nem bentlakó testvér?
Pénzt? Vegyen fel a bentlakó testvére hitelt, és vásárolja ki. Vagy adják el közösen. Vagy indíthat a bentlakó testvér ellen pert közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor, ha másképp nem megy, árverezik a házat, és a vételárat elosztják. Lassú, drága, nem tesz jót a testvéri kapcsolatnak, de pénzhez jut.
Lakni akar? Költözzön be a testvére mellé. Mint társtulajdonosnak joga van hozzá.

Jól gondolom, hogy a másik örökös ezzel elveszítette a megtakarítás megöröklését?
A gyakorlatban igen. Hacsak hirtelen meg nem jelent a bevásároló örökös bankszámláján, és olyan nagy összeg volt, ami a maradék hagyaték értékének többszöröse. Akkor végig lehet számolni, hogy ajándékozás miatt kötelesrész iránt igénynek lenne-e értelme.

Zsupi # 2023.10.27. 22:25

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnélek megkérdezni titeket, hogy abban a helyzetben mi történik, ha egy ingatlant a 2 felnőtt gyermeke megörökli az elhunytnak, az egyik beköltözik a házba, viszont kifizetni nem tudja a testvérét, azaz a másik örököst. Ilyenkor mit lehet tenni?
Illetve lenne még egy kérdésem, bár erre sejtem a választ... Az elhunytnak az életvitelét tudva és nagyjából látva a kiadásait, több milliós megtakarítással kellett volna rendelkeznie. Az egyik örökösnél volt a bankkártyája évek óta, mert ő szokott bevásárolni neki. Elmondása szerint a bankszámláról felvette az összes pénzt az örökhagyó halála előtt, ami egy csekély összeg. A pénzfelvétel akkor történt, amikor az örökhagyó már kórházban volt, onnan ki nem jött. Jól gondolom, hogy a másik örökös ezzel elveszítette a megtakarítás megöröklését? Mert hát, hogy lehetne bizonyítani, hogy nem az örökhagyó kérte a felvételét az összegnek és pl. elajándékozta, vagy akármit is csinált vele?
Köszönöm szépen előre is!

Majordomus # 2023.10.20. 20:08

Igen. Esélyes hogy az új feleség "gondoskodott " erről.

osztap # 2023.10.20. 08:37

Életében elidegenítette mindenét az örökhagyó.
Nincs kizárva. Kérje le a kérdező a nagyapa ingatlanának tulajdoni lapját (teljes, nem szemle, másolat), mindjárt kiderül, hogy a halálakor kié volt az ingatlan. (Gondolom, ez volt a fő vagyontárgy.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.20. 05:41

Nem volt ott se végrendelet, se hagyatéki tárgyalás - még hagyaték se. Életében elidegenítette mindenét az örökhagyó.

osztap # 2023.10.19. 22:58

Majordomus,

HA jár neki, ÉS még nem évült el, AKKOR megpróbálhatja. Hogy sikerül-e behajtani, az attól is függ, hogy lesz-e miből.

Majordomus # 2023.10.19. 20:06

De utólag be tudja hajtani a kötelesrészét gondolom?