Öröklés

engmechanic # 2012.12.06. 04:03

Sejtettem,hogy nem lesz egyszerű. Köszönöm a válaszokat.

vaesz # 2012.12.06. 14:43

Tisztelt Jogi Fórum!

Örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem. Barátnőm édesanyjának van két gyermeke, egy fiú és egy lány. A fiút szeretné kitagadni a családból, hogy ne örökölhessen semmit. Mi a teendő ebben az esetben? Ha végrendeletet készít, és abban teljes mértékben mindent a lányra hagy, az elegendő? Vagy akkor is marad egy köteles rész, amit a fiú részére ki kell fizetni? (ha igen, mekkora ez a rész?) Mivel a hölgy vak, ezért milyen módon lehet elkészíteni a végrendeletet? Mert a saját kézzel írt nem jöhet szóba. (kb. mennyibe kerül egy végrendelet készítése közjegyzőnél?)
2008-ban vettek fel hitelt arra a lakásra, amiben laknak az élettársával együtt. Elhalálozás esetén az örökösök öröklik a hitelt is? Ha igen, akkor a családjogi törvény vagy pedig a banki ászf alapján?
Köszönöm

ObudaFan # 2012.12.06. 14:50

A vak közvégrendeletet tehet. Közvégrendeletet közjegyző vagy bíróság előtt lehet tenni.

Kötelesrész illeti meg - többek között - az örökhagyó leszármazóját, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.

Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

Kitagadásnak csak akkor van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne (ennek esetei: érdemtelen az öröklésre
  • aki az örökhagyó életére tört;
  • aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  • aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.)
  1. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.

Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.

Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.
Ha az adománynak juttatáskori értékkel való számbavétele bármelyik érdekeltre súlyosan méltánytalan, a bíróság az adomány értékét az összes körülmények figyelembevételével állapítja meg.
A hagyaték tiszta értékének kiszámításánál a hagyományokat és a meghagyásokat nem szabad teherként figyelembe venni.
Nem tartozik a kötelesrész alapjához

1. az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke;
  2. az olyan adomány értéke, amelyet az örökhagyó a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott;
  3. a szokásos mértéket meg nem haladó ajándék értéke;

d)a házastárs, a bejegyzett élettárs és a tartásra rászorult leszármazók részére nyújtott tartás értéke;

1. az arra rászoruló más személynek ellenérték nélkül nyújtott tartás értéke a létfenntartáshoz szükséges mértékben.

A kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat házasságból, bejegyzett élettársi kapcsolatból származó, illetőleg a házastársak által örökbefogadott gyermek esetében a házasságkötés, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, egyébként pedig a gyermek fogamzása. Ha az örökhagyó több házasságot kötött, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesített, a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat az első ilyen kapcsolat.

A kötelesrész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult a hagyatékból bármely címen kap, továbbá amit az örökhagyótól ingyenesen kapott, feltéve, hogy azt a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani (betudás).

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Denis28 # 2012.12.08. 05:22

Tisztelt Segítségnyújtók!
82 éves, gyermektelen,özvegy nagybátyám szinte teljes demenciában szenved. Gondnokság alá szeretnénk helyeztetni a vagyona védelme érdekében, ami tetemes/ 3 családi ház, készpénz/
Tájékozódásom során kiderült, hogy 2010-ben öröklési szerződést kötött az egyik házára, majd még az évben annak a banknak a vezetőjével, ahol a pénzét tartotta a másik két házára is. Ezt a házat a bankvezető vetette vele 2010-ben, amit azonnal megterheltetett az öröklési bejegyzéssel. Jó nyugdíjjal is rendelkezik.Kihasználva a beszűkült tudatát, az elmúlt két évben sok pénze "eltűnt" a bankszámlájáról. Mindamellett a két örökösjelölt még az alapvető szükségleteiről sem gondoskodott. Ő már 24 órás felügyeletet igényel, de senki sem volt mellette. Most, hogy még súlyosabb lett az állapota betették a pszihiátria zárt osztályára. Úgy néz ki mint egy hajléktalan. Több mint valószínű, hogy a szerződések megkötésekor sem volt már teljes mértékben beszámítható.
Van-e mód visszamenőleg megvizsgáltatni az anyagi helyzetének a változását az elmúlt két évben? Milyen szerv jogosult erre? Mi módon lehetne fellépni a nagybátyám érdekében, hogy a vagyonának, fizetőképességének megfelelő gondozást lehessen számára biztosítani?
Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel! B. Erzsébet

ObudaFan # 2012.12.08. 08:25

Ha lesz gondnoka, érdemes lesz elgondolkodni az érvénytelenség megállapítása iránti per elindításán.

KJoe # 2012.12.08. 17:27

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésem a következő. Édesapám 14 éve lebetegedett kórházba került és édesanyám lett a gyámja, aminek a jogát egy éve elvették tőle, mert nem tudott rendesen elszámolni apu nyugdíjával, rendszeresen el is költötte az egészet, ezért idén tavasszal én kaptam meg a gyámságot, de a pénzhez már nem férhettem hozzá, csak apura költött számláim után kaptam vissza a pénzem, így apu számláján azóta jelentős összeg gyűlt össze. Sajnos októberben elhunyt, így most, az örökösödés okán, szeretném ha felvilágosítanának, ki örökölhet és mennyit? Egyrészt a számlán található pénz és a apum házrésze (50%) érdekelne. Én mint lánya és gyámja öröklöm, vagy édesanyámnak is ugyanolyan rész jár, mint nekem? Valamint apunak van egy nevelt lánya, akit gyerek kora óta nevel, őt is megilleti valami az örökségből?

A választ előre is köszönöm!

vibcsi # 2012.12.09. 11:02

Ha egyedülálló szülő gyermeke nem él. az egyedüli unoka az örökös? Ha ő, de ő visszautasítja az örökséget akkor a dédunokák?

ObudaFan # 2012.12.09. 12:29

Igen.

Bika72 # 2012.12.09. 17:46

Üdvözlöm.
Édesanyám 9 éve elhunyt, édesapám él.Van egy ház, aminek a felének a fele az enyém, másik a testvéremé.
Édesapám a testvéremnek adott egy bizonyos összeget, később nekem is adott.(De kevesebbet).Most kéri vissza mindkettőktől. Mi azt mondjuk,hogy ez az anyai örökségünk, nem adjuk és nem tudjuk visszaadni.Ez így jogszerű?Semmi dokumentáció nincs a pénz átvételéről,nincs visszafizetési határidő.Remélem érthetően fogalmaztam.
Köszönöm

Ildi

ObudaFan # 2012.12.10. 15:58

Azt édesapátoknak kell tudnia bizonyítani, hogy a pénzt átadta. Ha viszont ezt bizonyítja, nektek kell tudni bizonyítani, hogy nem kell visszafizetni.

Baby2010 # 2012.12.11. 22:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
10 éve váltam el, és most kaptam értesítést, hogy volt férjem meghalt 2012. dec. 5-én. Előző házasságából 3 gyerek született, nekünk egy közös gyermekünk van (23 éves, egyetemista). Férjem elmebetegsége miatt intézetben volt, lánytestvére volt a gyámja.Ő küldött nekünk értesítést, hogy volt férjem meghalt, és, hogy a 4 gyermek fizeti a temetést, és nyilatkozatban kérjük a gyámhatóságtól az örökség terhére a temetési költség levonását, ha a lányom örökölni akar, és igazából nem tudja kivárni, amíg megkapja a Gyámhatóságtól, minél előbb fizessük ki készpénzben! 1. Kérdésem: Jogosan kéri a lányomtól a temetésre a pénzt?2. A férjem és testvére felesben örökölt egy házat,és most azt mondja a testvér, hogy a férjem része 4 fele megy a 4 gyerek között. Az ingatlan fele kb 3000 000Ft.
Eladni nem lát esélyt, sőt azt akarja, hogy a lányomra eső örökségből vegye ki a részét a ház karbantartási, gázdíj, biztosításból, azaz, a 4 gyerek közösen fizesse ezt.
A kapcsolatot válásunk óta nem tartottuk a családdal, és ezt nem akarom elhinni, hogy a lányom annak a háznak a költségrészét fizesse.
Én úgy gondolom, ahogy az örökségből le akarja vonatni, mindaddig amíg semmi nem marad, mondván, hogy nem tudja eladni.
Mivel a többi gyerek az ő környezetében él, úgy érzem velük nem fog kitolni, csak velünk.
Mit lehet tenni ilyenkor, ha mi sosem kértünk segítséget lányom számára Tőlük, akkor miért akarja velünk fizettetni a költségeket? Szerintem a lányom egyik féltestvére benne is lakik.
Hogyan lehet realizálni az örökséget, hiszen annak idején (ezt most nem részletezem) az én nevemen lévő lakásomból kifizettem a férjemet, a végzés szerint a gyerektartást is levonták, ráadásul 10 évig nem is dolgozott, én tartottam el, és mindezek miatt az én gyermekem károsult, nem beszélve a lelki terrorról.
A tizedét sem kapná vissza, amitől annak idején a férjem életmódja miatt elesett.
Összegezve:
Tényleg fizetni kell a temetésbe, és az örökölendő házrész költségeit?
Mit lehet tenni, hogy készpénzben realizálódjon az örökség?

Válaszát előre is köszönöm:

ObudaFan # 2012.12.12. 14:48

El kell dönteni: vagy visszautasítja a gyermeked az öröklést, és akkor nem kap semmit és nem lesz költsége sem, vagy elfogadja, akkor a költségeket az örökrésze értékéig viseli, és ha nem sikerül meggyezni a többi tulajdonossal, a közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani.

Denis28 # 2012.12.15. 14:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a megtisztelő válaszát!
Sajnos a gondnokság alá helyeztetés folyamata akár fél évet is igénybe vehet. A nagybátyámnak pedig most lenne szüksége a segítségre, hiszen az örökösjelöltjei egy szociális otthonba akarják vitetni egyenesen a kórházi pszichiátriáról, illetve amíg ott nem kap helyet, addig a krónikus belgyógyászaton helyezik el. /elfekvő/ Ezt jogilag megtehetik? Egyáltalán nem vállalják az otthoni ápolását,ápoltatását, pedig több 10 millió forintos vagyont örökölnek fejenként. A nagybátyám képtelen már ez ellen tiltakozni, csak a magatartásával sejteti, hogy haza kívánkozik.

Mit lehetne tenni, hogy a jó anyagi helyzetéhez mérten, az emberi méltóságának megfelelő gondozásba részesülhessen?
Tisztelettel! Balogh.E

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.15. 17:58

a gondnokság alá helyeztetés folyamata akár fél évet is igénybe vehet.
Minimum félévet. Az "akár" lehet két év is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.15. 18:00

Ezt jogilag megtehetik?
Amíg nincs gondonak, addig ezekben a kérdésekben ő maga dönt.

annakicsi # 2013.01.19. 23:07

Tisztelt Ügyved ur!

Bejegyzett elettarsi kapcsolatban elek a parommal, ezert ugy szolitom a csaladtagokat mintha ferjem lenne az egyszerüseg kedveert. Aposomek 2002-ben vegrendelkeztek, ezt veletlenül a hivatal 2007-ben felbontotta, igy ervenytelenne valt. Erröl ertesitest kaptak. Anyosom 2009 tavaszan agymüteten esett at, fajt a feje, a agyvizet levezettek neki. A mütet utan 80 evesen az Alzheimer felgyorsult nala. 80 eves aposom ugy döntött hogy elmennek es megerösitik a 2007-be felbontott vegrendeletet. 2009 öszen ezt meg is tettek. Anyosom következö ev aprilisaban elhunyt, teljes örököse aposom lett. Iden augusztusban aposom is elhunyt.

A köteles reszröl parom egyetlen fiutestverevel meg 2007 elött lemondo nyilatkozatot tett. A vegrendeletben parom lett az örököse 3 haznak, testvere nemi keszpenzt kapott, sogorom lanya szinten (azon hazat lehetne venni olyan sok).

Sogorom most arra keri a paromat hogy adjon neki egy hazat. Amennyiben parom ezt nem teszi meg, a teljes vegrendeletet ervenytelenittetni fogja, mivel szerinte anyosom nem volt beszamithato allapotaban 2009 öszen mar, a 2007.es vegrendelet pedig a felbontas miatt ervenyet veszitette, igy minden az allamra fog szallni es az örökösök semmit nem kapnak, es a sogorom, ebben nagy elvezetet fogja lelni, szo szerint igy mondta.

Ez bekövetkezhet? En tudom hogy itt nem fog a sogorom megallni mert mar elöre jelezte hogy vigyazzunk az eletünkre, esetleg hirtelen baleset erhet bennünket a parommal.

Sogorom nem volt jo viszonyban a szüleivel, halalosan megfenyegette öket szoban 2001-ben, ezert döntöttek ilyen vegrendelet megiransan a szülök. Börtönben is volt mar eröszakoskodasa miatt. Most a parom azon gondolkodik hogy hogyan allitsa meg öt. Neki akarja adni az egyik hazat. De a sogoromnak nem ez kell, tudom, hiszen sokkal többje van meg igy is mint a paromnak. Nekünk semmink ne legyen azt kivanja a sogorom, es ennek fog örülni ahogy mondja.
Önök szerint lehet hogy semmisse fogjak nyilvanitani a vegrendeletet?? Mire szamithatunk? Mit tegyünk hogy megallitsk a sogorom az ellenünk valo eröszakossagaban? Azt mondta fel fog berelni valakit hogy minel hamarabb megszerezze amit akar.

Remelem van gyors jogi modja ennek.
Tisztelettel varom a valaszt.
Anna

barath850701 # 2013.01.20. 09:28

Tisztelt ügyvédek, jogi emberek!
Édesapám meghalt, én lettem a törvényes egyedüli örökös. Apámnak egy örökösödési pere volt folyamatban, ami halálával félbeszakadt. A perbe nem hívtak be. Per az ingatlanok helyzetét tárgyalja. De a közjegyző nem hajlandó a perben nem szereplő, de az édesapámnak járó ingóságokat tárgyalni. A közjegyző csak az ingatlan bírósági határozata után hajlandó az ingóság tárgyalását lefolytatni.

• Bíróság felé leadtam a halotti anyakönyvi kivonatát, illetve később jeleztem közjegyzői határozattal, hogy én vagyok az egyedüli törvényes örökös.

Amikor a halotti anyakönyvi kivonatot bemutattam, akkor hozott egy félbeszakadási határozatot.

Engem nem hívtak a perbe és én nem is szeretnék a perbe belépni. A törvényesen engem illető örökséget szeretném átvenni. 1 éve áll a per és nem történik semmi. Holott az ingatlanokat a közjegyzői határozat alapján, a földhivatalba nevemre bejegyezték.

Van e mód, hogy a per félbeszakadását, per megszűnésre változtassam és így a törvényesen megjáró ingóság és ingatlan tulajdonomba vegyem???

Köszönöm szíves válaszukat!

Tisztelettel: Baráth Gábor

ObudaFan # 2013.01.20. 09:50

Ha édesapád felperes volt, akkor szerintem minél hamarabb perbe kellene lépned.
Ha alperes volt, akkor szerintem igazad van. Kérd a hagyatékátadó végzést.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.20. 09:59

Valami nem kerek. Nem nagyon hihető, hogy a per alatt álló ingatlanokat a közjegyző átadja - méghozzá végleges hatállyal -, a per tárgyát nem képező ingóságokat pedig még ideiglenesen sem adja át.

A kérdező szerintem alaposan félreértett, vagy rosszul fogalmazott meg valamit.

ObudaFan # 2013.01.20. 10:04

Egyáltalán nem kerek, mert pont fordítva kellett volna eljárnia a közjegyzőnek.

barath850701 # 2013.01.20. 15:49

Édesapám alperesként vett részt a perben.
Testvérem hagyatékát édesapám örökölte, amit az élettárs megtámadott. Per közben hunyt el édesapám. De közjegyzői hagyaték listán szerepeltek a kérdéses ingatlanok is, így a földhivatal, már a nevemre írta... Birtokba nem vettem az ingatlant, mivel fogalmam sincs, hogy jogom van e már hozzá... Sürgettem a bíróságot és a közjegyzőt is, hogy hozzanak ítéletet, de arra hivatkoztak, hogy nem léptem perbe és nem is vontak perbe. Tehát az ügy szünetel! A közjegyző nem hoz határozatot amíg a bíróság nem zárja le a pert.
Én a bíróságtól semmiféle papír nem kaptam eddig! Szóval ilyen esetben mindenféleképpen perbe kell lépnem, hogy megkapjam az örökségemet?

Válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.20. 17:42

Ugyanazt a képtelenséget írtad le mégegyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.20. 17:44

Mit kell az alatt értenünk, hogy "közjegyzői hagyaték lista"?

vaesz # 2013.01.20. 18:00

Tisztelt ügyvédek!

Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyám halála után kötelező-e lefolytatni a hagyatéki eljárást? se ingó, se ingatlanvagyon nem volt a nevén, egyedül haszonélvezeti joga volt azon az ingatlanon, ahol lakott.
Egy üres bankszámlája volt még, amelyen soha nem volt tranzakció, és ezen kívül egy életbiztosítással rendelkezett, melynek kedvezményezettjei a törvényes örökösök, jelen esetben a 3 gyermek. A két idősebb gyermek az életbiztosítás rájuk eső részéről le szeretnének mondani a legkisebb gyermek részére.
Ilyen esetben mi a teendő, szükséges-e hagyatéki eljárás lefolytatása, vagy meg lehet úszni öröklési bizonyítvány kiállításával? Az öröklési bizonyítvány kiállításához milyen papírok kellenek? (szükség van-e hozzá hagyatéki leltárra vagy egyéb papírokra?)
Előre is köszönöm a segítséget!

barath850701 # 2013.01.20. 18:53

Kedves Kovács Béla Sándor!
Tehát a közjegyző kérésére leltárba vette az örökségben található ingó és ingatlan vagyont.

Kérem írja le, hogy mit talál képtelenségnek, mert ezek szerint egy eljárási hibát talált... Kérem fejtse ki bővebben gondolatait...