Öröklés

Dr.Attika # 2013.01.20. 19:03

Tisztelt vaesz!
Nem kell lefolytatni hagyatéki eljárást. Nincs ingatlan, nincs ingó és pénz öröklés. Az ÉB nem az örökség része.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.20. 20:02

Kérem írja le, hogy mit talál képtelenségnek, mert ezek szerint egy eljárási hibát talált...

A földhivatal a hagyatéki leltár alapján nem jegyzi be az örökös tulajdonjogát, ahhoz hagyatékátadó végzés, méghozzá végleges hatályú hagyatékátadó végzés kell. Tehát ha bejegyezték a tulajdonjogodat (szervusz), akkor a közjegyző minden bizonnyal átadta a hagyatékot.

Egyébként is: ha te vagy a nyilvántartás szerinti tulajdonos, és senkinek nincs az ingatlanon haszonélvezete vagy használati joga, akkor senkinek szava nem lehet, ha birtokba is veszed azt, ami a tied. (Tulajdonképpen bejegyzés nélkül is birtokba veheted, az öröklés nyilvántartáson kívüli szerzésmód.)
Persze, ha a volt élettárs tartja bitrtokban az ingatlanokat, az más helyzet.

barath850701 # 2013.01.20. 20:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Igen a hagyaték átadó végzés megtört és ezt támadta meg az élettárs. Édesapám míg élt, ott is megtörtént a földhivatali bejegyzés, illetve halála után nálam is. Az élettárs ott lakik az ingatlanban...
Ilyen esetben akkor mi a teendő? Mert most áll az ügy 1éve, és semmi papírt sem kaptam a bíróságtól.

ObudaFan # 2013.01.21. 07:33

Ezek szerint alperes vagy. A Pp. 61. § (1) alapján ebben az esetben is perbe léphetsz. Átgondolva a dolgot: nem nagyon lesz más megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 07:47

Így sem értem. Volt egy állítás, hogy a "közjegyző nem hoz határozatot". De az ingatlant a kérdező javára bejegyezték, az pedig nem megy hagyatékátadó végzés nélkül. Milyen határozatot kellene még hoznia a közejegyzőnek?
És tulajdonképpen mi a kérdező problémája, ha egyszer az ingatlanok tulajdonjogát (és akkor valószínűleg az ingókét is) megkapta? Csak a félbeszakadt per? Azt ki lehet bírni.

barath850701 # 2013.01.21. 09:09

Az ingatlan a földhivatal szerint a nevemen van. Viszont az ingóságról nem határozott a közjegyző, mert póthagyatéki eljárást akar kezdeményezni, de erre csak akkor hajlandó ha a bírósági per lezárult.

l_bex # 2013.01.21. 09:51

Kedves Fórumozók!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy létezik-e valamilyen szankció az ellen az túlélő házastárs ellen, aki a közjegyző és nem utolsósorban a többi örökös előtt (igaz ez csak az én esetemben releváns) "eltitkolja", hogy az örökséget banki tartozás terheli?

Történt ugyanis, hogy 2009 január elején meghalt édesapám (évek óta nem tartottam vele a kapcsolatot), aki után egy ingatlan 1/6-od részét örököltem. 2012. júniusában az OTP Faktoringtól kaptam egy felszólító levelet, melyben tájékoztattak, hogy az elhunytnak személyi kölcsöne volt, amit túlélő házastárs nem fizetett tovább és az akkor fennálló tartozást legyek kedves, mint az elhunyt egyetemleges örököse, kiegyenlíteni.
A 2009-ben kelt hagyatékátadó végzés ezt - és semmilyen más banki tartozást, vagy hitelezői igényt - a hagyatékot terhelő tartozások között nem említi.
Segítségeteket előre is köszönöm.

pazs # 2013.01.21. 10:37

Nem, amúgy meg csak az örökrészed erejéig felelsz.
Egyébként ha több örökös volt, akkor miért hiszi a hitelező, hogy "egyetemleges örökös" vagy?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 11:23

Nem lehetséges, hogy a per csak az ingóságok tárgyában folyt?

l_bex # 2013.01.21. 14:00

Kedves pazs!
A „Nem ” úgy értelmezendő, hogy nem tehetek semmit, a túlélő házastárssal szemben függetlenül attól, hogy nem szólt a tartozás(ok)ról?
Értem én, hogy csak az örökrészem erejéig felek, nem is ezzel van problémám.
Egyébként meg az "egyetemlegesség" mindannyiunkra vonatkozna, mivel ugyi a hitelezői tartozásokért mi, örökösök egyetemlegesen felelünk.

ObudaFan # 2013.01.21. 15:33

Túl sok mindent nem tehetsz.

l_bex # 2013.01.22. 08:47

Köszönöm.

Tücsök5 # 2013.01.23. 07:20

Egy 84 éves, beteg unokájáért aggódó nagymama vagyok. Azt szeretném, hogy senki ne csaphassa be, én talán tudnék segíteni rajta, de nem tudok egyedül megbirkózni a kérdéssel. Mindenhol falakba ütközöm. egy bonyolult végrendelethez szeretném a segítségüket kérni. bár egyszerűnek látszik.
Van egy fiam és 3 unkám. Kettő a jelenlegi házasságból, egy az előzőből. Aki 6 éves kora óta , tehát lassan 25 éve teljesen félre van dobva. Ha édesapja hal meg előbb ,a, az örökségből is ki lesz játszva.
Szeretnék egy olyan végrendeletet csinálni, ami senkinek sem fáj, igazságos, csupán azért, hogy az elsőszülött unokám be legyen biztosítva és ne csaphassák be, játszhassák ki.
Azt akarom, hogy fiam legyen az egyetlen örökös, azzal a feltétellel, hogy nem adhatja el a lakásomat és halála után az első szülött lánya az én lakásomat kapja meg jogos részét, ezzel lemondva az ő házukban ráeső részéről. Egyúttal elkerülve minden személyes konfliktust.
Fiam külön vagyonként tőlem kapta házassága előtt a 3 helyrajzi számú 1200 négyszögöl telket, házat, kertet, szántót. (Én kezdtem aztán mindent előröl) Menyem (2.) az esküvő után a jó állapotú házat rögtön lebontatta, így tulajdoni részt szerezve. Bár sem anyagi, sem fizikai részt nem vállalt az új házból. A ház folytatásaként 2 nagy garázs, kamra , pince megmaradt. A nagy kert most füvesítve van, és gyümölcsös egy része. A szántó parlagon fekszik (értéktelen).Ha telek végén utca nyílik, akkor az értékes lesz. Tehát csak a ház jelenlegi értéke 30 millió forint. Ebből az első házasságból született unokámnak 1/5 rész jár. A többivel nem tudom mi a helyzet. A fiú unkámnak Budapesten vettek lakást 7,5 millióért, de a menyem már kijelentette, hogy az csakis ő vette a fiának. Tudom, hogy nem igaz. Házassága első percétől kezdve nem dolgozott 20 éven át!Most 3 éve dolgozik. tömblakásomból 1/3 ész illeti meg az első unokámat. Most 18-ről 12-13 millióra mentek le a lakás árak. van a lakás alatt egy hozzá tartozó garázs is. A testvéreket nem kizárva kapja meg a lakásomat az első unokám!
Tudom nem könnyű jó megoldást találni, ilyen távlatiból, de ezt nekem kell megoldani, most. Fiam és az első unokám elfogadja döntésem.
Mivel nem hozhatok rossz döntést, több ügyvédnél is érdeklődtem. Azt mondták semmi akadálya. a helyi közjegyző azt mondta kár költeni végrendeletre, mert bármikor megtámadhatják, megmásíthatják. Ezt nem tudom elfogadni .Miért nem rendelkezhetem a saját tulajdonom felett??Minden nagykapu mellett van egy kiskapu. Csak ismerni kell az oda vezető utat. egy sztárügyvéd biztos ismeri,de ő számomra megfizethetetlen a kisnyugdíjamból a sok gyógyszerem mellett. Tudom lenne egyszerűbb megoldás, ha most a nevére íratnám. De ezt nem tehetem. Minden szempontot figyelembe vetve döntöttem, ahogy döntöttem. Az apjának fájna. Úgy érzem biztonsági érzetet adna neki ez a lakás. Egy biztos hely számára (ne adj isten a 2 házassága is felbomlik). haszonélvezeti jog szóba sem jöhet, a legrosszabb tapasztalatom van róla. Unokámban most megbízok, de nem tudom mit hoz a holnap, ha megromlik a kapcsolata za apjával. Békességet, becsületességet, nyugalmat akarok biztosítani. Csupán azt akarom lefektetni, hogy ne játszhassák ki az első unokámat.
Ezt most el kell rendeznem, mert fiam akarata ellenére, felesége eladatja majd vele a lakásomat, és innen sem kap az első unkám semmit. (Csak ő jár hozzám, a másik két unokámat a menyem nem engedi hozzám, már 20 éve)
Köszönöm a segítséget!

Napsüti # 2013.01.23. 11:55

Szeretnék tanácsot kérni a következő ügyben:
Férjemmel 6 éve vagyunk házasok és szeretnénk gondoskodni egymásról, ha valami történne velünk. Férjemnek van egy előző házasságból származó fia, aki 30 éves, nem nagyon tartjuk a kapcsolatot. Házasságkötésünk után 1 hónappal, a nagypapámtól kapott pénzen vettünk egy lakást, amiben élünk. Az én nevemen van a lakás. Nagypapám elhunyt azóta, és nem volt ajándékozási szerződés. 1 éve anyumtól kaptunk pánzt egy autóra, szintén az én nevemen van.
Azt szeretnénk elérni, hogy a lakás és az autó is férjemre szálljon ha velem történik valami (azt hiszem, ez így is lenne öröklése esetén), illetve, ha vele történik valami, akkor hogy a lakás és az autó tulajdonjoga az enyém maradjon, vagyis öregségemre be legyek biztosítva. Hogyan lehetne ezt elérni? Végrendelettel, házassági szerződéssel? Hogyan lehetne bizonyítani az lakás ajándékozásának tényét utólag, amennyiben szükséges? (Több tanú is van rá).
Hozzátartozik, hogy férjem válásakor a rá eső ingatlanrészt - tehát a fiú örökségét - kifizette a fiának.
Köszönöm a segítséget.

fruzsie.szabo # 2013.01.23. 13:11

Szeretnék a következő helyzetben tisztán látni.
A fiam apjával nem élünk már együtt (nem is voltunk összeházasodva, 10 évnyi együttélés után egyszerűen - mindenben megegyezve - szétköltöztünk). A gyermek születésekor apasági nyilatkozatot tett, a szétköltözéskor a gyermek elhelyezése nem volt kérdés (nálam maradt). Nem fordultunk sehová (például a szülői jogok gyakorlásával kapcsolatban), a volt párom még mindig a gyermek "apja".
Tehát nagyjából ez a helyzet. Azt szeretném tudni, hogy mi van ilyenkor az örökléssel kapcsolatban. Tehát az édesapja hagyatékából (ha mondjuk meghalna) mi illeti meg őt? (Tudomásunk szerint nem nősült meg, nincs másik gyermeke.)
A másik kérdés pedig az, ha a hagyaték mondjuk csak egy valag adósság (egy rosszul vitt vállalkozás miatti jelzáloghitel és járulékai, köztartások, stb.)?
És mondjuk nem hal még meg, csak "eltűnt". Tehát, nincs meg... És nem is akar meg lenni..
Nem szeretném, ha a nemsokára nagykorú fiamat (és ezzel engem) bármilyen hátrány érne ezzel kapcsolatban. Van valami (sürgős) tennivalóm?
köszönet

ObudaFan # 2013.01.23. 14:41

Napsüti

Házassági szerződést érdemes kötni. Ha nagyon biztosra akartok menni, akkor pedig esetleg ezek a tanúk közjegyző előtt nyilatkozhatnak.

ObudaFan # 2013.01.23. 14:48

fruzsie.szabo

Fiad az apja örököse. De az örökös legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, egyébként pedig az öröklést vissza lehet utasítani.

ObudaFan # 2013.01.23. 14:52

Tücsök5

Azt akarom, hogy fiam legyen az egyetlen örökös, azzal a feltétellel, hogy nem adhatja el a lakásomat és halála után az első szülött lánya az én lakásomat kapja meg jogos részét, ezzel lemondva az ő házukban ráeső részéről. Egyúttal elkerülve minden személyes konfliktust.

Ezt kikötni végrendeletben érvényesen nem lehet.

Ptk. 645. § (1) Az örökhagyó olyan végrendeleti intézkedése, amely szerint az örökségben vagy annak egy részében valamely eseménytől vagy időponttól kezdve az eddigi örököst más váltja fel, érvénytelen.

Ebből adódóan azt sem kötheted ki, hogy az örökös majd kire hagyja az örökségét.

Azt teheted még meg, hogy eleve az unokára hagyod, de kikötöd a fiad holtig tartó haszonélvezetét. A kötelesrészre viszont figyelemmel kell lenni.

pr78 # 2013.01.23. 18:53

Kedves Hozzáértők!
Jó néhány oldalt visszaolvastam, de csak összezavarodtam,úgyhogy inkább leírom a problémámat, amire választ szeretnék kapni.
A szüleim házastársak, 1/2-1/2 arányban tulajdonosaik a lakásuknak, édesanyám nyugdíjas, édesapám munkanélküli évek óta, bevétele nincs, max néha időszakosan kap szoc.segélyt, még nem nyugdíjas korú. Van az édesanyám nevén kb 500 e Ft folyószámla- és hitelkártya hiteltartozás és kb ugyanennyi közüzemi számla tartozása.
Édesanyám nagyon beteg, várhatóan néhány hete van már csak hátra. Halála után a nem nyugdíjaskorú apám teljes eltartása rám és az öcsémre fog hárulni, amit a saját lakáshiteleink miatt nem tudunk vállalni.
Kérdésem lényege: ha a lakást mindketten elajándékozzák az öcsémnek és nekem, akkor az édesanyám halála után nincs örökölhető vagyon. Ha az apám, az öcsém és én visszautasítjuk az öröklést (mi a helyes szó?), akkor a felhalmozott tartozást behajthatja-e a valamilyen módon rajtunk a bank illetve a közüzemi szolgáltató, ha még jelzálog- és végrehajtási jog nincs bejegyezve a tul.lapra? Jól olvastam, hogy ezt a hitelező úgy tekintheti, hogy a vagyon elfedése és igényt nyújthat be ellenünk a követelésére?
Előre is köszönöm a segítő választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 12:21

Az az ajándékozás fedezetelvonó jellegű lenne.

pr78 # 2013.01.24. 14:10

Akkor ezek szerint el se kezdjük az ajándékozási ügyet? :(
Mikor vagy hogyan derül, hogy ez fedezet elvonás? Nem ajándékozhatja nekem az anyám a lakását, ha tartozása van? A közüzemi számlatartozást megfizetném a lakás eladása után, de a folyószámla- és egyéb hiteleket már nem tudnák behajtani rajta, ha meghal és ha én lemondok az öröklésről, akkor rajtam sem, ugye?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 15:18

A fedezetelvonó ügylet nem tilos, nem érvénytelen, de adott esetben a kedvezményezettnek tűrnie kell, hogy a hitelezőt a vagyontárgyból kielégítsék. (Az adósság rendezése erkölcsi kötelezettség is - a tartozás alóli kibújás erkölcsileg is kifogásolható.)

pr78 # 2013.01.25. 08:19

Köszönöm a választ. Sajnos muszáj mindenképpen meglépni az ajándékozást, mert még mindig jobb így megfizetni, ha muszáj, mintha önként magamra veszem az örökséggel együtt járó terheket. Arról nemis beszélve, hogy ha a végrehajtó időközben megjelenik és jóval ár alatt megy el a lakás. Valamiből el kell tartanunk az apánkat, ha már ő nem gondoskodott az elmúlt években magáról (mellesleg rólunk sem)...
Mi a pontos menete a szerződés megkötésének? Szükség van a közüzemi szolgáltatóktól nullás igazolásokra vagy csak időpontot kérek az ügyvédtől, aki a tul.lapot kikéri és a jelenlévő ajándékozó és ajándékozott aláírja az ajándékozási szerződést?

ObudaFan # 2013.01.25. 17:58

Időt azt nyertek, de perköltséget kell majd fizetnetek. Nem hiszem, hogy megéri.
Az ügyvédnek nem kell bemutatni közüzemi igazolásokat.

pr78 # 2013.01.27. 19:12

Köszönöm. Na most aztán tényleg nem tudom, h mitévő legyek :(