végrendelet


ezmostmi? # 2019.05.23. 16:14
KB
  • :-))))))
Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.23. 11:24

Semmit. A folyón átgázoláshoz elég akkor levenni a lábbelit, ha odaértél a partra.

ezmostmi? # 2019.05.23. 05:28

jószándékú :-)))))))))))))))))))))))))))))))

dr_Egyed_Zoltán # 2019.05.22. 16:26

Annyit azért hozzátennék a kollégám sommás válaszához, hogy ha végrendeleti örököséül kizárólag Viktóriát nevezi meg a végrendeletében, akkor ezzel fiát kötelesrészre szorítja (kizárja az öröklésből), amelynek mértéke a törvényes örökrész harmada. A köteles rész alapjához a Ptk. határozza meg mit lehet hozzászámítani. Ha Ön úgy véli, hogy fia a kötelesrészre sem méltó, akkor attól a végrendeletben tett, okszerű (!) kitagadással foszthatja meg. A kitagadás okszerűségét (megalapozottságát) fia utóbb majd vitathatja. Az unokát (fia leszármaziót) külön lehet kitagadni. Az okszerűségnek abban a relációban is fenn kell állnia.
Javaslom ,hogy kérje szakember segítségét az ügyben !

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.22. 11:39

Vagy.

IBIZA # 2019.05.22. 11:13

Tisztelt Jogi képviselő Urak és Hölgyek!

Szeretném a tanácsot kérni!
Időben szeretném rendezni a soraimat és végrendeletet szeretnék készíttetni.
A felállás a következő lenne:19 éve elváltam, tehát így semmi közöm a volt férjemhez se neki hozzám.
Van egy közös fiúnk, aki 26 éves,sajnos 4 éve annyira elvette az eszét az apja, hogy a gyerek már szóba sem áll velem, isten lássa lelkem, ok nélkül.A befolyásolás elég erős a volt férjem és a családja oldaláról és ez régen is így volt.
Szeretem a fiam és már az egy éves unokám is, akit sose láttam, de mivel van még egy fontos része az életemnek, egy kislány, ezért tartom fontosnak a vagyonom elosztását.
A kislány, most 14 éves és Édesanyámmal családon belül, másfél hónaposan örökbe fogadtuk, nyílt örökbe fogadással, és hivatalosan is az anyukája vagyok Viktóriának.
Rajtam kívül Édesanyám fontos, a bátyám van még, Ő nem, mert elhagyta a kislányát akit mi nevelünk,Ő semmikképpen sem érdemel semmit.
Anyukám még él, neki segítek,de nem tud pénzt kezelni én intézek mindent, számláit, bevásárlást stb.
A fiam egész életemben hol bent volt az életemben hol nem,az apja irányította a dolgokat.Mivel a fiammal évek óta megszűnt a kapcsolat és a fiam apai oldaláról lesz majd vagyon stb,én a Viktóriát szeretném meghagyni örökösömnek.Úgy tudom, van egy jogszabály, mely kimondja, ha ebben az esetben a vér szerinti fiú nem segítette elő az életemet semmilyen pozitív részében, akár anyagilag akár tettekben, megtámadhatatlanul kizárható az örökségből.A kisleány csak tőlem örökölhet, egyedül van az életben, csak én vagyok neki és az édesanyám.Az édesanyám nevén nincs semmi,ezt direkt csináltuk így.Szeretném, ha csak a Viktória kapna mindent az életben és más nem, fiamnak lesz anyagi biztonsága, családja van Vikinek csak Én vagyok és az Én anyagi dolgaim.Viktória a 14 évben már most többet tett értem mint a 26 éves fiam.
Megoldható-e így a kérésem?
Ügyvédhez menjek vagy közjegyzőhöz?
És milyen tanáccsal tudnak még ellátni az én esetemben amit nem ismerek és segítene?

Nagyon szépen köszönöm
Andrea 45 éves

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.19. 05:25

Nem feltétlenül kell leltárszerűen felsorolni a hagyaték tárgyait. Lehet úgy is végrendelkezni, hogy csak az örököst, örökösöket nevezed meg, és - ha nem egyenlően akarod - az arányokat.

drbjozsef # 2018.10.19. 05:19

kbudacs,

az, hogy arról végrendelkezel, ami a Tied, abba beletartozik a házassági közös vagyon fele is. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert ha nem különvagyon (vagy annak árán vásárolt) valamilyen vagyonelem, DE csak az egyik fél nevén van (bankszámla, ingatlan 1/1-ben egyik fél nevén, stb), az elvileg közös vagyon, és a fele a Tied. De automatikusan nem öröklődik, elvileg az örökösöknek kell hivatkoznia rá. Szóval ezeket is jobb előre tisztába tenni.

oligaliga # 2018.10.18. 14:48

kbudacs

Arról végrendelkezel, ami a tiéd, ehhez nem kell a férjed közreműködése. Szerintem közjegyző előtt tedd, így kevesebb lesz a vita halálod után.

kbudacs # 2018.10.18. 14:38

Házasságban élek és végrendelkezni szeretnék,de a férjem nem akar végrendelkezni.
Egyedül készíthetek-e végrendeletet a két fiam javára?
Miről végrendelkezhetem?

  • nevemen lévő ingatlanokról-ingatlanrészekről?-
  • társaságban lévő üzletrészemről?
  • nevemen lévő bankszámlán lévő összegről?
  • nevemen lévő trezor tartalmáról?

Előre is köszönöm a jogi tanácsot!!!
J.L.

mirnus # 2018.10.17. 11:25

Köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.17. 10:20

A hagyatéki leltárt készítő jegyzőnek; a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek; a törvényes örökösnek, a bíróságnak...

mirnus # 2018.10.17. 09:51

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésre szeretnék választ kapni: szüleim egy rokona évekkel ezelőtt végrendelkezett, és a végrendeletet rájuk bízta, hogy őrizzék meg. Halála esetén mi alapján, kinek és mikor kell jelezniük, hogy náluk van a végrendelet?
Ügyvéd előtt történt egyébként a végrendelkezés, de csak 2006-ig tudtam visszakeresni, hogy létezik az országos nyilvántartás, nem tudom, korábban maradt-e példány az ügyvédnél.
Előre is köszönöm a választ!

alfateam # 2018.09.21. 14:57

Ez igaz, de a tulajdonosok változása igen, és az is infó.

ObudaFan # 2018.09.21. 14:32

Az, hogy született-e végrendelet, nem fog látszani.

alfateam # 2018.09.21. 13:54

Kérhetsz tulajdoni lapot a földhivatalba azon is látszik minden bejegyzés a tulajdonjoggal kapcsolatba.

Rexor # 2018.09.21. 13:03

Utóbbi esetben a nagymamát kell valószinűleg megkérdezni.

ObudaFan # 2018.09.21. 09:06

Ani0601

Bárhol lehet. Ha közjegyzői letétben lenne, vagy az Ügyvédi Kamara irattárában, arról már elvileg értesült volna a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző, de persze te is érdeklődhetsz. Ha volt az örökhagyónak ügyvédje, akkor tőle is megkérdezheted, hogy tud-e végrendeletről.
Ha az örökhagyó csak írt egy végrendeletet,aztán az otthonában tartotta, akkor meg vagy meglesz az a végrendelet, vagy sem.

Ani0601 # 2018.09.20. 17:42

A nagypapám még 2004-ben meghalt. Én 15 voltam akkor.
Apám egy semmirekellő, így a nagymama elmondása szerint kitagadták az örökségből és az ő részét én fogom majd örökölni. Meg a nagynénémék.
Tehát akkor lennie kell végrendeltnek.
A papa hagyatékijára nem kaptunk meghívót.
A nagymama még él, de már a nevén nincs semmi. Mindent a nagynénéméknek adott. Az eladott ház árát is építkezésre.
Felépítettek egy házat neki (a sajátjuk mellé), ami az unokahúgom és az unokaöcsém nevére lett írva, nem pedig a nagymamáéra. Ennek okát így fogalmazták meg: "Ne legyen gond az öröklésnél".
Én nem kaptam semmit.
Már nem is beszélek a család azon részével. Én a papa kedvence voltam.
Merre induljak, hogy kideríthessem az igazságot. Volt egyáltalán végrendelet? Ha volt, akkor hol őrzik? Valamelyik irattárban? Betekintést kaphatok?
Nem tudom elhinni, hogy a papa kisemmizett volna...

drbjozsef # 2018.03.16. 20:07

T.G.V.,

Amit öröklés jogcímén szerez valaki, az eleve különvagyonnak számít. Ha elválna, az teljes egészében a lányodé maradna, sőt, ha leadják az ingatlant, vagy vagyontárgyat vesznek a megtakarításból akkor az is az övé marad (különvagyon értékéből vett vagyontárgy is különvagyon marad.).

Ezért tehát felesleges végrendelkezni. Az pont arra van, ha a törvényes öröklési rendet akarod megváltoztatni.

De, ahogy KBS írta, azt semmilyen módon nem tudod befolyásolni, hogy mit kezd vele a lányod. Ha elajándékozza, elszórja, feléli, akkor annyi, nem tudsz tenni ellene.

Matteo # 2018.03.16. 18:29

Tisztelt szakemberek!

Olyan ügyvèdet keresek, aki rutinos vègrendelet megtàmadàsban, netàn nyert is màr pert “tisztessègtelen befolyàs” cimszoval.
Vagy: talalkozott mar ervenyesnek tuno vegrendelettel, amirol kiderult hogy a tanuk nem az orokhagyo es a vegrendeletet ellenjegyzo elott irtak ala a papirt.
Tovabbi kerdes hogy a fentiek mellett az ugy attekintese utan van e olyan ugyved aki kizarolag sikerdijjert dolgozna?
Koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.16. 11:24

Cseresznye. (Legalábbis végrendelettel.)

De ha másképp nézem, akkor ehhez felesleges végrendelkezni. Anélkül is így van. Csakhát. Saját magától senkit nem tudsz megvédeni.

T.G.V. # 2018.03.16. 10:57

http://members.chello.hu/tarczay
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék végrendeletet írni.Az öröklés rendjét nem akarom megváltoztatni, mindkét gyermekem nagyon rendes emberke, egymással és velem is nagyon jól megvannak. Ami aggaszt a lányom távoli jövője. A férje jól keres, ő otthon van - már 13 éve a 4 gyerekkel. A férj kissé önző és rideg természetű, sok elfoglaltságot elvállal, és egyre kevesebbet segít otthon. Attól félek, hogy a lányom majd nyugdíjasan rá lesz szorulva arra, hogy - ha férje természete bármilyen módon rosszabb is lesz (amire esély lehet, ismerve a szüleit) nem tud kilépni a kapcsolatból, mert nem tud megélni a nyugdíjából, a sok gyerekneveléssel eltöltött idő miatt. Holott 2 diplomája van és 3 nyelven beszél.
Ezért - majd a gyerekeimmel egyetértésben - oly módon szeretnék végrendelkezni, hogy a tőlem örökölt vagyon (ami nem hatalmas, de egy értékes és tehermentes ingatlan + némi megtakarítás), a lányom személyes vagyona legyen, az ingatlan eladása esetén az ő nevére kerüljön egy számlára és ő dönthessen bármikor is annak felhasználásáról.
Milyen módon tudom ezt megtenni?
Természetesen azt szeretném, hogy a lányomnak boldog házassága legyen ahogy mondják.. mindhalálig, csak azt is látom magam körül, hogy mennyi nő szenved olyan kapcsolatban, honnan nem tud kilépni, mert nem tud egyedül megélni.
válaszát megköszönve, üdvözlettel:
T.G.V.

drbjozsef # 2017.12.17. 21:25

Nem értem, Te ezek szerint jogász vagy?

korrekt54 # 2017.12.17. 09:17

Kovács Béla Sándor ! /ügyvéd/
Soha nem fogom megérteni azt, hogy egyes ügyvédnek tituláltak, hogyan merészelnek kritizálni, megbélyegezni olyan embereket, akik valós, empátiával rendelkezőkhöz fordulnak, nekik tesznek fel az oldalon kérdéseket !
Kérem Kedves Kovács Béla Sándor KBS az én kérdéseimre ne írjon kommentet. Választ úgysem tud adni, de legalább ne sértegessen ! Van épp elég gondom Ön nélkül is, ezért fordultam ehhez az oldalhoz.
Nem véletlen, hogy ingatlanvásárlási ügyemben, nem Önhöz fordultam, hanem itt az oldalon segítséget nyújtó emberi ügyvédhez !