Az a lényeg, hogy meg legyen a tanúzás, és a tanú aláírása a nevével összerendelhető legye, nem az opkiraton belüli elhelyezkedése a tanúk aláírásának és adatainak...
végrendelet
tmsnmeth80,
Ha az okiratból egyértelműen kitűnik, hogy melyek a tanúk adatai, és melyik a végrendelkező aláírása, valamint az okiratból a tanúk személyazonossága kétségtelenül megállapítható, akkor elfogadható az így is. Szerintem nincs konkrét törvényi előírás a tanúzás elhelyezésére, de nemcsak a szokásjog hanem az ésszerűség is azt diktálná, hogy az az okirat végén, az aláírás után legyen.
Egy írásbeli magánvégrendelelet a végrendelkező aláírt a lap alján 2 tanú előtt. Ezután a 2 tanú letanuzta a végrendelkező aláírása feletti részen. Ez így szabályos-e?
Szomorú örökös. Köszönöm , sajna én is erre gondolok, azért mégegyszer köszönöm, minden jót kívànok!
Kissné Krisztina
Ne dőlj be neki, ez egy szimpla átverés szerintem.
Segítséget szeretnék kérni,! Egy Francia àllampolgàr Közjegyző âlltal lemondott vagyonàról ,és megjelölt az örökösének.Amit ràm szeretne hagyni az Francia bankban van. Ezügyben érdeklődnék, hogy nem szeretném hogy àtvàgàs lenne. A Hölgy aki lemondott vagyonàról haldoklik, és megjött emailben Franciaorszàgból a Jegyző àlltal kiàllított dokumentum, amit alà kell írnom, és àtutalnom 255 eurót , ezutàn keresne meg a bank engem, az adatokért. Kérem aki tud segítsen, hogy ez így rendben van e, és ha tud , rànézne e erre az iratra, hogy minden rendben zajlik, mert eggyenlőre nem akarom elhinni , hogy ez igaz lenne . köszönöm
Kérni lehet. De december 21 még elég messze van ahhoz, hogy addig a viszontkereseti ellenkérelmet is elkészítsd. Már csak azért is, mert nem a semmiből jött az a viszontkereset, hanem egy már folyamatban lévő perben kaptad. Ergo a tényállást ismered, a saját jogi álláspontod már kialakult.
(Általában is indokolatlanul hosszúnak tartom az ellenkérelem beterjesztésére nyitva álló napso határidőt. Elég lenne harminc nap azzal, hogy ha az ügy bonyolultsága, a peranyag terjedelme indokolja, a bíróság kérelemre adhat még 30 napot.)
Erre a negyvenöt napos határidőre lehet kérni hosszabbítást?
Váo :)
Köszönöm szépen. Nem is tudtam, hogy van ilyen kalkulátor. Nagyon hasznos.
Elvileg igen:
2020. November 04.-én kaptam az alábbi végzést a Bíróságtól.
,, A Bíróság a viszontkeresetlevél kézbesítésével egyidejűleg felhívja az alperest, hogy a kézbesítéstől számított negyvenöt napon belül terjessze elő…,,
Ha jól számolok a negyvenötödik nap December 19.-én szombaton van, ami nem munkanap. Ez esetben még December 21.-én hétfőn is adhatok be dokumentumokat a Bíróságra?
„Vagy elég ha csak felvetődik?”
Nyilván nem elég. De minek hagyni, hogy felvetődjön?
Ha teljes terejdelmében maga írta és aláírta, akkor ezt az okiraton el kell ismerni (arra hivatkozni kell).
Minden más esetben a végrendeletet úgy kell aláírni, hogy azon két okirati tanú - neve és lakcíme feltüntetése mellett - azt igazolja, hogy az okiraton lévő aláírást a végrendelkező (örökhagyó) előttük sajátjának ismerte el vagy a végrendeletet előttük maga írta alá.
Utóbbi esetben a végrendelet írásának pontos módja (hozzátartozó írta "kézzel", nyomtatva lett stb.) lényegtelen.
Ezt bizonyítani kell az érvénytelenséghez, hogy a kedvezményezett maga írta vagy közeli hozzátartozója? Vagy elég ha csak felvetődik?
Nem kötelező. De célszerű mégis, hogy ne vetődhessen fel, hogy a kedvezményezett maga írta vagy közeli hozzátartozója. Mert az érvénytelenné tenné a végrendeletet.
Azt értem, hogy kell a 2 tanu. A kérdésem arra irányult, hogy ha egy személy helyettem kézzel leírja a Végrendeletem tartalmi részét, az Ő nevét is fel kell tüntetni mint szerkesztő?
@tmsnmeth80: Csak akkor nem kell, ha azt maga a végrendelkező írja saját kezűleg, tollal (tintával) teljes egészében és maga írja alá, s az okiraton e tényt maga elismeri. Minden más esetben kell a két okirati tanú ellenjegyzése. (Pp. 325. § (1) be. a-b) pontjai)
Ha más írja meg kézzel a Végrendeletemet, ahhoz kell 2 tanu meg az aláírásom a végén. Azt rá kell írni, hogy ki írta meg helyettem a Végrendeletemet?
Értelek, mégegyszer köszi a fejtágítást Béla, tényleg! :)
(Inkább azért, mert a negatív bizonyítás általában lehetetlen. És tulajdonképpen nem is tér el ez általánostól ez a bizonyítási teher. A törvény ugyanis nem azt mondja, hogy "a felperes bizonyít".)
Ha a kitagadás érvénytelennek kerül nyilvánításra, akkor olyan, mintha az meg sem történt volna. Én is úgy tudom, hogy a kitagadás a végrendelettel való eltérő öröklés meghatározásától annyival több, hogy a kitagadott, egyébként kötelesrészre jogosult nem jogosult köteles részre sem.
Nem véletlen kell aránylag szigorú feltételeknek megfelelnie a kitagadási oknak, amit az örökhagyó hivatkozik.
És van gondolom ezen alapon nyugvó okból az általánostól eltérő bizonyítási teher, ahogy arra KBS rámutatott.
tmsnmeth80,
De, szerintem megkapja, csak a kitagadással a köteles rész sem járna - ha a szigorú feltételeknek nem felel meg a bizonyítás, akkor a végrendeleti örökösnek köteles részt kell fizetnie.
Ha a kitagadás indoklásának valóságosságát, okszerűségét, törvénynek megfelelőségét nem tudja bizonyítani a végrendeleti örökös, akkor nem kapja meg a végrendeleti örökséget?
Na, ezt nem tudtam, hogy erre van egy speciális szabály. Köszönöm a felvilágosítást Béla, tényleg! :)
Főszabályként valóban a felperes bizonyít. De ez speciális eset, a kitagadás indoklásának valóságosságát, okszerűségét, törvénynek megfelelőségét, szóval a kitagadás érvényességét, hatályosságát annak kell bizonyítani, aki a kitagadás folytán örököl.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02