Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy végrendeletben kimondható-e, hogy kiskorú gyermekemet ki nevelje/kinél helyezzék el halálom után?
Férjem (akivel csak templomi esküvőnk volt de nem vér szerinti apa gyerekemnek) elsőbbséget élvez-e halálom utáni gyermekelhelyezésnél mint a vér szerinti apa aki ritkán látogatta gyermekét?
Férjemmel közös háztartásban neveljük lányomat születésem óta!
Köszönöm a választ!
L.
végrendelet
generator
De ha összeházasodtok, az megoldja a problémákat (kivéve ha van ági vagyon).
generator
Testvérnek nem jár, de a szülőnek igen.
Jár a kötelesrész.
Tisztel szerkesztőség!
Azt szeretném megkérdezni ha az örökhagyó az egyik gyermekét kizárta és kötelesrészként épülethasználati jogot tüntetett fel függetlenül ettől akkor is jár a köteles rész?És ez a gyermeke ápolta.
Befolyásoltság alapján készült a végrendelet.
Az élettársam kézzel írt végrendeletet szeretne írni.Gyereke nincs,idős szülei vannak,meg egy testvére.Halála esetén szeretné,ha én "örökölném"a lakását amibe együtt élünk jelenleg is.Viszont olvastam,hogy van a "köteles"rész,ami a szüleit érinti.A kérdésem,akkor,teljes mértékben nem is tudja rám hagyni,ha netán a közeljövőben halna meg?/amit nagyon nem szeretnék/esetleg még a testvérének is jár a "köteles rész"?
A "Papának" kell eldöntenie, hogy most akarja a garázs tulajdonjogát átruházni ajándékozási jogcímen vagy azt szeretné, hogy csak a halálát követően kerüljön az Ön tulajdonába. Illeték vonzat ugyanaz.
„Elég ha végrendeletet írunk róla”
Ha te is írod, az biztosan nem lesz jó. Azt meg nektek kell tudni, hogy mit is akartok, ez nem "melyik kedvezőbb" kérdése.
Segítséget kérnék!A nagypapám( nem vérszerinti, ő a nagymamám második férje. és nincs gyermeke) rám szeretné hagyni a garázsát.Ezt már évek óta emlegeti, de eljött az idő, hogy hivatalosan is megtegye.Elég ha végrendeletet írunk róla,vagy ajándékozási szerződést írjunk? Anyagilag melyik lenne a kedvezőbb szánomra? Köszönöm előre is a választ!
Bármikor készíthet új végrendeletet és arról téged nem köteles tájékoztatni. A saját vagyonáról tetszőleg rendelkezhet. Sajnos egy idős ember befolyásolható...
Az ügyvédet esetlegesen hiába is kérdeznéd köti a titoktartási kötelezettség.
Külön: ha bensőséges, jó a kapcsolatod a nagymamáddal csak nem tesz ellened, de ezt már neked kell tudni.
---T. Ügyvéd!
Nagymamám a javamra ügyvéd előtt kötött végrendeletet. Most viszont érvényteleniteni szeretné és más javára kötné meg. Hogyan tudom meg, hogy a javamra kötött végrendelet érvénytelenitve lett, ha esetleg a nagymama nem szól, hogy megváltoztatta? Esetleg tudok-e valamit tenni ellene? Vagy majd akkor derül ki az egész, amikor a hagyatéki eljárásra kerül sor?
Hiába gúnyolódtok, a "kézzel írt" egyáltalán nem jelenti azt, hogy "saját kézzel írt". Az írógép előtt minden irat kézzel írt volt, de nem szükségképpen saját kézzel írt.
A kézzel, de nem saját kézzel írt végrendeletekre pedig az allográf végrendelet előírásai vonatkoznak. Vagyis két tanú vagy közokirat.
Van arra BH, hogy ha valaki más levágott kezével ír, akkor az nem holográf? :P
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Végülis, más kezével is lehet írni extrém esetben, így természetesen jogos. :)
Úgy érted, saját kézzel írt. :)
Kézzel írt végrendelethez nem kell, de nem árt azért ügyvéddel konzultálni, mert nem ez az egyetlen érvényességi feltétel. A kötelesrész nem függ attól, hogy allográf, vagy holográf a végrendelet.
Kézzel írt végrendelethez kell-e tanú vagy közjegyző, vagy ügyvéd ? Ebben az esetben is jár köteles rész annak akit a végrendeletből kizárnak ?
Értjük mi ezt Ügyvédbank. A mi alatt az előttem szóló KBS és ObudaFan-t is értem. Kutyanyelven szólva a jogi fórum "körbe van hugyozva". Ha beakartok törni erre a jogi piacra , akkor nevesítsetek, mint ahogy hivatkozott kollégáim és én is teszem. Én láttam a honlapotokat. Nekem nem kell bemutatkozni.
Így van. A dédunokájára szeretné hagyni vagyonát.
:)))) így már értem, elsőre elég érdekes volt, ha tudod a választ, miért kérdezel.
A végrendelkezés viszont vélhetően a születendő dédunokára vonatkozik, és így válaszoltál.
Emailnen jott a kerdes es engedelyt kertem, hogy kirakjam, ui. tobb ilyen kerdes merult fel az utobbi idoben.
Egyebkent koszonom az eszteveteleket.
az első jó hír ma, péntek van
:) Ajaj. Jó hogy jön a hétvége, rámfér a pihenés.
ez az egyik, de ha a nagymama az unokára hagyja, akkor az a kérdező maga - szerintem.
Jéééé... Fel se tűnt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02