végrendelet


Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.03. 06:49

(Az anyós halt meg, és az egyik gyereke - itt sógornő - és a másik, már meghalt gyereke - itt férj - helyén annak a gyerekei örököltek. Tehát a kérdező valóban nem.
Illetve előfordulhat, hogy az anyós és a férj ebben a sorrendben, de közleli időppontban halt el, ezért a két hagyatéki eljárást egyben folytatták le. Na, akkor örökölhetett a sógornő is, a kérdező is és a gyerekei Sőt, az elhunyt férje is - csak azt nem mondta.)

drbjozsef # 2020.07.03. 04:25

Nesi34,

Ha a férjed meghalt, és van házastársa és gyerekei is, akkor tőle a sógornőd biztosan nem örökölt.
Legfeljebb az anyósodtól. Ha meg az "anyósodé" volt az ingatlan, akkor meg a férjedtől senki nem örököl.
Szóval kicsit zavaros ez így.

Egyébként : tulajdoni lapot senki sem kap.

Egy határozat érkezik a bejegyzésről általában. Ez egy-két hónap szokott lenni legfeljebb, de attól, hogy valaki nem kap, még nem jelenti azt, hogy nem jegyezték be a tulajdonát.

Ha te tényleg tulajdoni lapot kaptál (amit nem hiszek), akkor azon rajta van a sógornőd is, legalább a széljegyen.

Kérni bármit lehet. Kérheted, hogy vegye meg a részeteket, ha meg tudtok egyezni. Ha nem tudtok megegyezni, akkor indíthatsz pert közös tulajdon megszüntetése iránt. Ekkor egyikőtök vagy megváltja a másik részét pénzért, vagy ha senki sem tudja, akkor elárverezik az ingatlant.

Nesi34 # 2020.07.02. 17:42

Szép estèt!Én abban kèrnèm a segítséget,hogy èn ès a gyermekeim örököltünk házrèszt,ès a sógórnőm is,mivel meghalt a fèrjem,ès amiben lakott az anyósomè volt.Mi már kb.4 hónapja megkaptuk a tulajdoni lapot,a sógornőm azt állítja H nem kapott mèg semmit,holott Ő többet örökölt!Ez igaz lehet?A másik meg hogy ha nem akarja eladni,kèrhetem a rèszünkwt hogy fizessen ki? Köszönöm

Palme # 2020.06.26. 06:10

Köszönöm a segítségeket,eddig az eredeti végrendelet még nincs meg,azt még keressük....és sajnos nálunk is az a szitu hogy a család ki lett zárva,holott mikor baj volt és segítségre szorult az örökhagyó,akkor jó volt a családi kötél,segítséget is adtunk,viszont nálunk sem gondozásra sem ellátásra nem szorult az örökhagyó,mégis egy vad idegenre hagyott rá mindent....A mi esetünkben rávették a végrendelet megírására,amire bizonyítékunk is van....Köszönöm.

Szomorú örökös # 2020.06.24. 05:58

ChuckN

úgy látom én lettem más értékrend szerint nevelve...nálam ez nem fér bele a normál erkölcsi viselkedési normák közé.

Valóban más értékrend szerint lettél nevelve. Azon gondolkodj el, hogy az eltartásra szoruló nagypapának miért egy külső gondozóval kellett eltartási szerződést kötnie? A családban miért nem volt senki, aki ezt be tudta volna vállalni és akkor érdekes módon nem lett volna etikai kifogás. Utólag ezt kritizálni, hogy mégis ő így döntött, kinyitja egy-két embernek a zsebében a bicskát, bocsi.

drbjozsef # 2020.06.24. 04:33

ChuckN,

Pontosan. Jól idéztél, és igen, veled van a baj.

A közmegítélés szerint hidd el, ezzel semmi probléma nincs. A gondozónő tett ajánlatot. Nagyapád ezek szerint elfogadta. Elhajthatta volna - vagy, ha olyan demens, akkor a kijelölt gondozója -, és kereshetett volna mást, aki olcsóbban megcsinálja amit kell.

Erkölcsi példának : ha édesanyámat kell eltartani, gondozni, neki nyilván nem fogom azt mondani, hogy "csak ha a nevemre íratod a házad" (még akkor se, ha csak a felét amúgy valszeg örökölném). De egy idegennek? Ingyen? Ha a középső neved Mahatma, akkor megértelek, ha nem, akkor inkább képmutatásnak tűnik...

gerbera317 # 2020.06.23. 13:44

A leírtak alapján a nagypapa nemcsak gondozásra, hanem eltartása is szorult. A te értékrended szerint az, aki ezt teljesítette, a végén simán elzavarható lett volna minden jutalom vagy köszönet nélkül. A gondozó nyilván tisztában volt ezzel, és szóban kötött szerződéssel bebiztosította magát, illetve a jutalmazását. És a "bértárgyalás" során nem átallott olyannal érvelni, hogy ha nem kapja meg a kért jutalmat, akkor nem vállalja sem a gondozást, sem az eltartást. Hát ez valóban hallatlan...

ObudaFan # 2020.06.23. 13:35

Miért kellett volna ingyen vállalnia a gondozást?
Illetve adott esetben annak sem lett volna akadálya, hogy te vállald azt.

ChuckN # 2020.06.23. 13:26

"Tisztességtelen befolyásolásnak minősülhet például az olyan ráhatás, amely a közmegítélés szerint nem felel meg az erkölcsi elvárásoknak"

Sorry úgy látom én lettem más értékrend szerint nevelve...nálam ez nem fér bele a normál erkölcsi viselkedési normák közé.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.22. 14:21

A szerződéses ajánlat miért lenne zsarolás?

drbjozsef # 2020.06.22. 13:33

azért ha valakit azzal zsarolnak hogy elhagylak ha nem fizetsz, nekem nem tűnik tisztességesnek...

Ugyan. Hol zsarolás ez? A gondozónőnek esetleg volt valamilyen kötelezettsége nagyapád eltartására? Ha nem, akkor itt jogtalan haszonszerzésről nemigen lehet beszélni.

gerbera317 # 2020.06.22. 13:08

Ez gyakorlatilag egy eltartási szerződés, amiről szóban megegyeztek, a nagypapa pedig tartotta a szavát.
ha valakit azzal zsarolnak hogy elhagylak ha nem fizetsz
Pedig nem fizetett, és az mégsem hagyta magára. Nem erősséged az érthető fogalmazás, úgy-e?

ChuckN # 2020.06.22. 13:01

Nem beszélve arról, hogy egy kevert típusú demenciában szenvedő embert vezetett meg ezzel akinek csökkent a belátási és döntési képessége.

ChuckN # 2020.06.22. 12:58

azért ha valakit azzal zsarolnak hogy elhagylak ha nem fizetsz, nekem nem tűnik tisztességesnek...

alfateam # 2020.06.22. 12:45

Ez csak neked tűnik tisztességtelennek, nagyapádnak megoldást jelentett.
És még ezzel csak az a baj, hogy most így utólag kifogásolod

ChuckN # 2020.06.22. 12:38

Üdv Fórumozók,

Véleményetek szerint kimeríti-e a tisztességtelen befolyás fogalmát egy végrendelet esetében ha nagyapámat azzal vette rá a végrendelet megírására az őt gondozó szerencse vadász, hogy havi fizetés hiányában el- és magára hagyja.

Nagyapámnak nem volt pénze havi szintű fizetésre, így végső elkeseredettségében végrendelkezett minden ingó és ingatlan vagyonával a gondozónő javára - aki így vele maradt haláláig.

thx,
CN

ObudaFan # 2020.06.21. 13:50

Illetve ellehet ajándékozni egy vad idegenre családi tulajdont?

Igen, nyilván kötelesrészi igény felmerülhet, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…szabalyairol

ObudaFan # 2020.06.21. 13:40

A teljes egészében az örökhagyó által írt és aláírt végrendelet - nyilván az egyéb érvényességi követelmények betartása mellett - érvényes.
Arra nézve nincs semmilyen szabály, hogy hol kellene hagynia a végrendeletet az örökhagyónak.
Ahol pedig van másolat, ott létezik eredeti is.
Tehát alapvetően itt valószínűleg érvényes végrendeletről beszélünk.
Más kérdés, hogy lehet bizonyítási nehézsége a reménybeli végrendeleti örökösnek abban a körben, hogy az eredeti végrendelet a másolattal mindenben azonos, illetve hogy az a másolat nem hamisítvány, hanem egy valós eredeti tényleges másolata.

Összességében persze látni kellene az okiratot.

Palme # 2020.06.21. 13:05

Üdv!
Érdeklődnék hogy otthon kézzel íródott végrendelet,tanuk nélküli,csak az örökhagyó kézírásával aláírásával, beszkennelve átküldve egy idegen személynek rá hagyva az örökséget,mely 50 éve családi tulajdonban van.
Vagyis egy beszkennelt másik részről kinyomtatott végrendelet érvényes-e illetve elfogadható? Igazán egy másolatról beszélünk...
Illetve ellehet ajándékozni egy vad idegenre családi tulajdont?Köszönöm.

ObudaFan # 2020.04.12. 14:31

tmsnmeth80

Bárki lehet tanú, aki nem hozzátartozója a nevezett örökösnek.
A végrendelet tartalmi és formai követelményeiről a Ptk. Öröklési jogi könyve rendelkezik, de azért inkább célszerű ügyvédhez fordulni a végrendelet szabályszerűségének ellenérzése érdekében, mint otthon barkácsolni. Ugyanis nem lesz javítható a hiba, ha esetleg valami nem lesz megfelelő a végrendeletben.

tmsnmeth80 # 2020.04.12. 13:33

Tisztelt Szakértők!

Itthon íródott írásbeli magánvégrendeletem esetén lehetnek-e tanuk a szomszéd házaspár vagy ez kifogásolható?

Melyik törvény írja le és hol található, hogy minek kell kötelezően benne lenni egy itthon íródott írásbeli magánvégrendetben?

Útvesztő # 2020.01.16. 09:28

Köszönöm,de most éppen a sajtó,a tv,stb.mind azzal foglalkozik,hogy megállt a piac,az árak lejtmenetbe kezdtek már az elmúlt év végén,emelkedés majd 2022 ben lassan indulhat be.,Ez találgatás,tudom.De nem véletlenül mutatott ki a becsüs már a tavalyi évben több millióval kisebb értéket,mint az Adóbizonyitvány.Azt meg mindenki tudja,hogy a lakást meg is tekintette,az akkori állapotát csak ö látta,ezt tartom hitelesnek.Nem azt,amit íróasztal mellől kikalkulálnak.Az arra jó,hogy magas érték mellett magas járulékokat fizessenek az ügyfelek bizonyos eljárásokban.Józan ésszel ugy gondolom,hogy egy adásvételnél mindig a lakás megtekintett állapota alapján alkudozik és fizet az ember.Senkit nem érdekel a papír!

ObudaFan # 2020.01.13. 15:19

Végrendelettel juttatott vagyon esetén nem nagyon szokott ez kérdés lenni, mert nem telik el általában olyan sok idő.
Ha ajándék a kötelesrész alapja, arra van törvényi szabály:

A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke. Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.

drbjozsef # 2020.01.13. 11:56

Útvesztő,

  1. Megegyezéssel a köteles részi jogosulttal. Megállapodással általában (szinte) mindent lehet.
  2. Egyezség híján annyit fizetsz amennyit akarsz, a jogosult pedig beperelhet, ha akar. Ez esetben a bíróság ki fog rendelni igazságügyi szakértőt, és az fogja meghatározni az ingatlan értékét. A te becsüsöd nem számít.

A perköltség borsos lesz, szóval - mint általában is - a megállapodás a jobb megoldás.

Fizess annyit, amennyit szerinted kell, aztán vagy beperel a jogosult, vagy nem.

Útvesztő # 2020.01.13. 08:18

Üdv!A köteles rész megfizetésénél hogyan tudom érvényesíteni a jelenlegi csökkenő illetve stagnáló lakásárakat?
Becsüssel nemrég felértékeltettem a lakás árát.Az Adó- és értékbizonyitványhoz képest több millióval kevesebbre értékelte az ingatlant.
Nem vette figyelembe ezt sem a Polgármesteri Hivatal illetékes osztálya,sem a Közjegyző.
Mit tehetek?A hagyatéki eljárásban,illetve az örökössel szemben hogyan tudom érvényesíteni ezt? Nekem ez közel 1 milliónyi plusz fizetni való lenne.
Köszönöm válaszotokat.