Köteles rész


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.10. 12:58

Ennek fuss neki mégegyszer.

drbjozsef # 2021.09.10. 13:03

Ella0201,

Kérni, követelni, bármit lehet. Akár hülyeséget is.

Köteles rész akkor jár, ha valaki a törvényes rend alapján nem örököl - pl. végintézkedés miatt -, vagy mert egy 10 évnél nem régebbi ingyenes juttatás nem kerül be a hagyatékba.

X és Y esetében egyik sem áll fenn, ha jól értelek.
A 30 éve (ajándékba) kapott lakásra a 30 év miatt, a mostani adásvétel pedig se a hagyatékot nem érinti, sem pedig nem ingyenes juttatás. Még csak nem is az örökhagyótól.

Barátod utasítsa el az igényt, slussz. Majd pereskednek, ha akarnak.

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.09.11. 13:42

Akkor még 15 év és nem 10 volt, amikor ez az ajándékozás történt (lásd: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban ) ,
de a lényegen nem változtat ebben az esetben.

Erika0927 # 2021.11.16. 10:14

Jó napot!

Édesanyám testvére a közelmúltban örökös nélkül hunyt el, de végrendelkezett.
Tudomásunk szerint egy budapesti ingatlan az örökség. A hagyatéki tárgyalás jövőhéten lesz, édesanyám(örökös) helyett én leszek jelen meghatalmazottként.

  • Édesanyám jogosult-e a köteles részre? Ha igen, akkor a kötelesrészt pénzben kell kifizetni?
  • Ha a köteles részt a gyermekének kívánja adni, milyen módon teheti ezt meg?
  • A Hagyatéki tárgyaláson van-e erre lehetőség?
  • Ha igen, milyen költségekkel jár? Pl.: ajándékozási adó, stb .
  • Kell-e pl. az ajándékozási szándékot e meghatalmazásban feltüntetni?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel

drbjozsef # 2021.11.16. 10:16

Erika0927,

A testvér nem jogosult köteles részre, ezért a többi kérdésed is innentől irreleváns.

Erika0927 # 2021.11.16. 10:26

A hagyatéki tárgyalási idézésen édesanyám törvényes örökösként van megjelölve.
Elnézést fogalmazásbeli hibáért.

drbjozsef # 2021.11.16. 12:07

Aki a testévre az elhunytnak.

Az örökhagyó testvére nem jogosult kötelesrészre. Ahogy általában az örökösök sem, a kötelesrészi jogosultak köre a leszármazó, házastárs, vagy a szülő (A szülő helyén öröklő testvér sem), bizonyos feltételekkel és sorrendiséggel.

Dorina # 2021.12.11. 09:33

Tisztelt Uram/Hölgyem!Segitséget-információt szeretnék kérni az alábbi ügyben.Édesapám végrendelkezésében tartás és gondoskodásom fejében minden vagyonát rám hagyta.Édesapámnak van egy házasságon kivül született gyermeke akit a végrendeletben kitagadott mivel nagy összegű pénzt csalt ki tőle kölcsön címén ám ezután "eltűnt".A gyermekkel csak felnőtt korában találkozott,vele kapcsolatunk ezt megelőzően nem volt,és ez a kapcsolat is kb.2 évig a kölcsön ki csalásáig tartott.Ez a gyermek a kitagadás tényét elfogadta mert a közjegyző ott elöttem ezt javasolta neki,hogy ezután gyermekei követelhessék tőlem a kötelesrészt.Édesanyám is meghalt apu halála után 2 évvel.Az örökölt ház apu öröksége volt.Úgy gondolom mivel anyuval a házasságukon belül komfortosították nem lehet teljes egészeben a köteles rész alapja.Anyunak is járna ill.anyu után anyu része nekem járna.A féltestvérem apuról soha nem gondoskodott ugyan igy az unokák sem tartottak vele kapcsolatot.A kölcsön kicsalása után pedig elérhetetlenek lettek.Rendőrséghez apu nem fordult akkor se később.Most a köteles rész alapjának megállapitásakor az egész ingatlant veszik figyelembe, viszont én úgy gondolom anyunak mint házastársnak joga lett volna bizonyos részre amit én öröklök .Erre szeretnék infot ill.választ kérni.A házastársi kapcsolat keletkeztethet kötelesrészt vagy anyunak csak holtig tartó haszonélvezet járt?Azaz hiába tette bele ő is a fizetését a házba abból neki semmi nem járt volna mert a ház apu öröksége volt?És így amit anyu "beletett" az is része a házasságon kivül született gyermek leszármazóinak kötelesrész alapjába?Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.11. 13:32

anyunak mint házastársnak joga lett volna bizonyos részre

Lett volna...
Meg az egész az övé lehetett volna, ha kötnek egy házastársi vagyonjogi szerződést.
Meg nem járt volna köteles rész az unokáknak se, ha az okirat szerkesztője nem olyan ügyetlen, és nem ír "végrendeletet" az "öröklési szerződés helyett...

Szóval annyi minden lehetett volna - de ez lett. És így most már ez van.

Dorina # 2021.12.11. 16:13

Értem.Nagyon köszönöm válaszát.

liera # 2022.03.10. 12:36

Szép napot kívánok,
Férjem édesapja után örökölt 1/4 házrészt, elhunyt testvére felnőtt gyermekei 1/8-1/8 részt, 1/2 rész az édesanyja tulajdona volt. Nemrég a gyerekektől megvásároltuk a részüket a férjem édesanyja pedig ajándékozási szerződéssel a férjemnek ajándékozta az 1/2 részét holtig tartó haszonélvezettel.
A kérdésem az lenne, hogy a gyerekek konkrétan mennyi kötelesrészre lesznek majd jogosultak? Az 1/2 házrész után, vagy 1/4 rész után amit ha nincs szerződés ketten örököltek volna?

drbjozsef # 2022.03.10. 12:49

liera,

A férjed elhunyt testvérének gyermekei az anyai 1/2 részből is 1/8-1/8 részt örököltek volna (1/4-et pedig a férjed).
Ennek a harmada jár nekik köteles részként, HA igénylik.
Főszabályként a juttatáskori érték után, tehát a mostani, haszonélvezettel terhelt érték után - kivéve, ha ez valamelyik félnek méltánytalan lenne (mondjuk 8 év múlva már 5x ennyit érnek a házrészek).

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.10. 14:04

Nem nagyon jó ez a kérdés.

A köteles részt úgy kell számítani, hogy a nettó hagyatékhoz hozzá kell adni a hagyaték megnyílta előtti tíz évben ingyenesen adott juttatásokat, és azt, amit ebből a jogosult törvényesen örökölt volna, elosztjuk hárommal.

drbjozsef # 2022.03.10. 15:24

Igaz, jogos.

liera # 2022.03.11. 10:38

Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor ha jól értelmezem a negyed házrész ajándékozási értékének az egyharmada.
Még pár kérdés:
A nettó hagyaték mit takar? A félrerakosgatott nyugdíjat plusz a bútorokat? Mert semmi más nincs. Ezeknek is a harmada?

drbjozsef # 2022.03.11. 10:51

liera,

A hagyaték tiszta értéke : a hagyatéki vagyonból le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozásokat.
Ha utóbbi nincs, akkor igen, a hagyaték az örökölt készpénz és ingóságok értékének összege, a köteles rész alapja pedig ez és az ajándék(ok) értékének összege. Ebből az adott örökösre eső (ha örökölte volna az ajándékot is) rész harmada a köteles rész. Ha ez a harmad kevesebb, mint amennyit ténylegesen örökölt, akkor nem jár köteles rész, ha több, akkor meg csak a különbözet.

liera # 2022.03.11. 12:06

drbjozsef köszönöm, így már értem

Nagy Izabella # 2022.03.13. 19:55

Sziasztok!

További kérdésem merült fel köteles részt csökkentő tényezők ügyében:

  • milyen szorzó/mérőszám alapján kerül megállapításra az elhunyt után ápolási díj?

A két örökös közül az egyik vitt neki időnként ételt, gyógyszert és bevásárolt rá- az elhunyt terhére- közel 3 hónapon át. Pontos időintervallumot nem tudok. Tudtommal ez a másik örökös köteles részét csökkenti- teljesen vagy fele-fele arányban?- és mi alapján állapítható meg, hogy hány alkalommal látta el ezt a tevékenységet? Vagy havi általány összege van?

Köszi: Iza

drbjozsef # 2022.03.13. 20:05

Nagy Izabella,

Ez ennél sokkal bonyolultabb.
Először is, főszabály szerint az ápolás, a szó olyan köznapi értelmében, ahogy le is írtad, egyáltalán nem számít.
Például : kije az örökösök az elhunytnak?

Majordomus # 2022.03.13. 21:05

az örökösei.....

drbjozsef # 2022.03.13. 22:19

MD,

Pffff.
Csak a te kedvedért átfogalmazom a kérdést, mert biztos félreérthető volt : az örökösök milyen rokoni kapcsolatban álltak az elhunyttal?

Nagy Izabella # 2022.03.14. 07:34

Tisztelt DRB!

Tökéletesen értettem a kérdést:

  • egyees ági örökösök ketten vagyunk, az elhunyt lánya, és én mint unokája másik gyermeke után, elszármazva, többszáz kilóméterre.

Az elhunytat a lánya lánya-tehát unokája gondozta, nekem sem anyagi helyzetünk miatt, sem a távolság miatt nem állt volna ezt módomban megtenni .
Magam tettem fel félreérthetően a kérdést, hogy ilyenkor a saját köteles részemből- mert vmi féle végrendelet van, kérdés az, hogy alakilag megfelelő-e, ill. hogy befolyásoltság alatt született-e, de a kitagadás jogi hátterei semmi képpen sem állnak fenn, tehát min a köteles 1/6-al tudok számolni- a temetés fele költsége mellé milyen ápolási díj levonásra számolhatok- amit a másik unokja nyújtott- , ill az ápolásként megállapított díjat is ha csak két örökös van megjelölve, felezzük-e, vagy ő természetben adta, én pedig " fizetem a munkaóráit" valamint hogy ezt a tényt darab-darabra igazolni szükséges-e, vagy általánnyal számolnak ápolási díjként- mondjuk az állam által adott ápolási segély összege* hónap-
MD-t meg hagyjuk, nem szívlel engem morálisan, mert a fejébe állt a tények teljeskörű ismerete nélkül véleményt alkotni, uh a "belekötés" inkább nekem szólt mint Önnek :)
Köszönöm válaszát!

Iza

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.14. 07:43

Erre a doktor már elsőre is válaszolt.

Nagy Izabella # 2022.03.14. 07:46

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Vettem, értettem, ez nem takarja az ápolás fogalmát hagyatéki ügyekben :)

Köszönöm, tiszteletem!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.14. 12:25

Akár takarhatja is. De az "ápolásnak" nincs befolyása az öröklésre, az - végrendelet híján vérségi kérdés, nem pedig érdemességi vagy viszonossági. De ezt már a doktor is mondta.