Hagyaték


drbjozsef # 2019.11.08. 14:07

szeszi50,

Ha minden igaz most édesanyádé volt a fele, a 1/4-1/4 része meg a tied a testvéreddel.

Igen, rá fognak kerülni a tulajdoni lapra a testvéred gyermekei. Hiszen örököltek.

Minden bizonnyal tied maradt 1/4 rész, a három gyereké pedig 1/12-1/12-1/12 rész.

A testvéred hagyatéki eljárása már lezárult?

Meg kellene nézned egy tulajdoni lapot, ügyfélkapuval évi 2 db ingyenes, betekintés a földhivatalba szintén.

Most anyukád után megkapod az 1/4 részt, az esetleges köteles részt, ha kérik, pénzben kell kifizetned. Ezt nyilván a mostani érték után fogják megállapítani.

Ha ki akarod őket vásárolni, azt is a mostani érték alapján kell.

Érdemes felújítás előtt megegyezni, mert utána nehezen fogod tudni behajtani rajtuk azt a költséget.

Ha nem tudok megegyezni, bírósághoz fordulhatsz közös tulajdon megszüntetése iránt. Ekkor szakértő által meghatározott érték alapján (ezért sem érdemes felújítani előtte) kell a rájuk eső részt kifizetned nekik.

drbjozsef # 2019.11.08. 14:12

Amit nem tudok, tulajdonilapon szerepelni fognak? Vagy nem?
Persze, sőt nyilván már szerepelnek, amit apjuktól örököltek.

A házat megtartom teljes felújítás szükséges. Ha nem egyeznek bele ,hogy kifizessem őket mikori házértéket kell majd figyelembe venni évek múlva Édesapám halála, anyukám halála, vagy a jövőbeni felújított érték majd?

Édesanyád halálakori érték alapján.

Ha elakarom adni, esetleg építeni hozzá kell e az engedélyük?
Építéshez nem ártana, eladáshoz nem kell, mármint a saját részedet tudod eladni, nekik lesz rá elővásárlási joguk, de a beleegyezésük nem kell. De ki venné meg így?

Ha most lemondok a nagykorú lányom javára a hagyatékin bejegyezhető-e haszonélvezet javamra?
Tulajdonképpen igen, el kell mondani a közjegyzőnek, de ez egy külön ügylet, nem mondhatsz le róla, nekiajándékozhatod a haszonélvezeted fenntartásával, lehet ezt egy okiratban rendezni.

Ha most nem lehet bejegyezni haszonélvezetet később kell e a többiek beleegyezése?
A saját részedre nem. Az ő részükre meg persze kellene.

Muszáj minden felújításról számla feléjük majd egyszer a jövőben?
A felújítás nehezen számolható el. Az értéknövelő beruházások esetleg, de sima felújítás költsége macerás, hiszen nem kérték ők azt, nem akarták, ha te kifizeted, a te bajod.

szeszi50 # 2019.11.08. 15:19

Nagyon köszönöm a gyors valaszokat. Testvérem hagyatéki tárgyalása már lezajlott.
A ház értékénél az nem világos, hogy:édesapám halálakor édesanyám nem fizetett ki bennünket nem is kértük.
Ott ugye örököltünk 1/4,1/4reszt. végrendelkezett a javamra a saját részéről miért nem az akkori érték után kell kifizetnem őket? Tehát edesapam halálakor felbecsült értéken. Hiszen most mindent rám hagyott a saját részét illetve jár az 1/4 is edesapam utan ha jól tudom.
Az öröklésről lemondásom lányom javara mit tartalmazon konkrétan. Interneten csak öröklés visszautasításról találtam forma nyomtatványt.
A hagyatékin nem tudok részt venni lányom képvisel már másodszor erről írtunk meghatalmazást amit közjegyző elfogadott. Külön kitérjünk e az utolsó havi nyugdíjra? Vagy ebben az esetben ha lemondok azt is ő örökli.
Egyébként mehet neki az is csak kell e erről külön nyilatkozni. Temetést én álltam viszont lányom rengeteget segített anyukának imádták egymast. Ezért szeretném neki adni az örökséget.
Köszönöm.

szeszi50 # 2019.11.08. 15:27

Lemaradt, a felújítási költségeket nem akarom tőlük kérni. Semmit nem akarok tőlük mint megszabadulni. Kifizetni ami jár nekik. Csak félő nem mennek bele az első levélben írtak miatt. Ebben az esetben pert kell ha jól értem indítani?

paja_a_papaja # 2019.11.10. 20:47

drbjozsef,

OK, köszönöm a kimerítő tájékoztatást!

Ott a 10 pont! :)

Üdvözlettel:
Paja

szeszi50 # 2019.11.11. 09:04

Kérem a segítségeteket.
Most volt a hagyatéki, rendkívül bunkó volt a közjegyző.
Nem fogadta el az örökségről való lemondásom azzal indokolta két ügyben nem képviselhet a lányom. Teljeskörűen eljárhat helyettem, és a lemondásról is vitte a papírt. Újabb tárgyalást tűzött ki ahol mindkettőnknek jelen kell lenni.
Kérdésekre semmire nem tudott felelni sőt azt mondta ha felújítom azon az értéken kell majd kifizetnem az örökösöket nem a mostanin ez semmit nem jelent, hogy most mennyit írtak ők be!
Mindenre azt mondta nem tudja ez nem az ő dolga menjünk ügyvédhez.
Ja, és a legszebb, hogy azt mondta ezt megtámadhatják az örökösök, hogy én lemondok az örökségről.
Úgy beszélt a lányommal, hogy felháborító mintha bármi köze lenne bármihez is. Többször rakerdezet akkor kéri a teljes örökséget biztos?
Kérem szíves válaszokat főleg a ház értékével kapcsolatban milyen értéken kell kifizetni a tobbieket.
Ügyvédhez elfogok menni a következő hagyatéki előtt sőt valószínű ügyvéddel megyünk majd.
Köszönöm.

szeszi50 # 2019.11.12. 09:31

Köszönöm a segítséget.
Mivel nem ügyvéd és nem jogász vagyok ezért kérdezek.
Az állag megőrzése ezek szerint ha semmilyen módon nem tudok a többi örökössel megegyezni hosszú évekig az én dolgom egyedül. 80km lejarni, a hatalmas kertet és mellette lévő szántót rendezni, es a házat fizetni a számlákat ők pedig már elnézést röhögnek a markukba. Ez egy kis falu a ház értéke ha van 2,5millio (hagyatékin 1,9m lett beirva). Érdekes ez a jog őket semmi felelősség nem terheli, pereskedjek majd. Eladni nem lehet ott áll a sok ennél jobb állapotú üres ház, rendezni muszáj szomszéd feljelent a gazos földekért, senkit nem találsz még pénzért sem, hogy rendezze. Telefont nem veszi fel a többi örökös, hagyatékin nem jelennek meg valószínű az ügyvédem levelére sem fognak reagálni. Temetésen kijelentették az sem érdekli őket ha összedől a ház és ott tesznek keresztbe ahol tudnak a végrendelet miatt.
Mindenesetre köszönöm a válaszodat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.12. 10:47

Nem érted.

szeszi50 # 2019.11.12. 12:30

Köszönöm a választ.

Lius07 # 2019.11.13. 08:40

Tiszteletm!

Segítséget szeretnék kérni! A történet röviden. Meghalt az apai nagyapám, akinek 2 gyermeke volt. (édesapám és a huga) Édesapám már nem él. A nagypapám 2019.okt.3-án felakasztotta magát. 2018. április hónapban, mint most kiderült eltartási szerződést kötött a lány gyermekével, akié lett az ingatlan része (1/2 tulajdoni hányad).

A kérdésem az lenne, hogy köteles részre igényt tarthatok e? Ptk szerint ha 2 éven belül volt a haláleset akkor igen, vagy rosszul értelmezem? Aki tud, van jogi ismerete az ügyben kérem segítsen nekem! A hagyatéki leltárba az ingatlan nem lett belevéve. Hagyatéki eljárás még nem volt!

Köszönöm a segítséget előre is :)

Tudáskutató # 2019.11.15. 17:56

Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben

Édesanyámmal több évtizede óta nem tartottuk a kapcsolatot. Idén nyáron hunyt el. Halála után derült ki, hogy sikkasztás miatti pénzbüntetést szabott ki neki a bíróság évekkel ezelőtt. Ilyen fajta adósságot "örökölhetek-e", illetve honnan tudhatom meg hogy ez rálett-e terhelve az ingatlanra amit várhatóan örökölni fogok.

Válaszukat előre is köszönöm

drbjozsef # 2019.11.15. 19:37

Tudáskutató,

Ha elfogadod az örökséget, öröklöd az elhunyt vagyonát, és a vele szemben álló követeléseket is.

Hogy "rá van-e terhelve" az ingatlanra, azt a földhivatalból lekért tulajdoni lapon megnézheted. Ha érdekel. De eléggé indifferens kérdés. Ha nincs rajta, akkor is helyt kell állnod érte. Ha nem kerül a hagyatékba, még akkor is.

Ha ez a pénzbírság (meg a többi követelés ha van) kevesebb, mint a vagyon értéke, fogadd el az örökséget. Ha több, utasítsd vissza. Akkor nem örökölsz semmit, vagyont se, de tartozást se.

oligaliga # 2019.11.16. 11:59

Tudáskutató
drbjozsef

Azért ezt ki kell egészíteni.

  1. A pénzbüntetés végrehajthatósága öt év alatt évül el.
  2. A pénzbüntetés nem örökölhető, mert azt az elkövetővel szemben alkalmazták. Ha volt megítélt polgári jogi igény, az viszont lehet örökölni.
Mikes73 # 2019.11.16. 13:26

Tájékoztatást szeretnék kérni!

Édesapám végrendeletet szeretne készíteni. Édesanyám és a feleségem lehet-e tanú? A fiam lenne az örökös. A fiamnak és a két tanúnak milyen személyes adatainak kell szerepelni a végrendeletben? Mindannyian egy lakcímen élünk ez jelent-e akadályt?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.16. 17:07

Erre mintha már válaszoltunk volna egyszer.

Lederer_Gy # 2019.11.17. 00:58

Holgyek es Urak segitsegre lenne szuksegem.

Megvettem arveresen egy lakas felet, mely ozvegyi joggal terhelt.
A jogosult egyben az ingatlan masik felenek tulajdonosa is.

A bacsi mar nem lakik az ingatlanban, idosek otthonaban helyezte el a csalad.
Meglatogattam (a szomszed lako tudta hol van), azt mondta a fiaval beszeljem meg a lakas eladasat, o nem akar ebben donteni, neki mar minden mindegy.

A fiaval beszeltem, aki valaszul annyit tett, hogy a bacsit elhelyezte mashol, de azt mar nem tudtam kinyomozni, hogy hol. Telefonra, emailre, hivatalos ugyvedi megkeresesre sem valaszol (a bacsit kerestuk hivatalosan termeszetesen).

Mikor marciusban lattam, mar akkor is eleg rossz borben volt szegeny oreg, talan mar nem is el, de a kerdes, hogy HONNAN FOGOM MEGTUDNI, HOGY ELHUNYT?
Tullapot kerek le havonta, de ott semmi valtozas.

Ha tegyuk fel az orokosok nem emlitik meg az ingatlant a hagyatekban, akkor a bacsi neven marad az 1/2-ed resz, illetve az ozvegyi jog az en reszemen, ok pedig hasznaljak majd a lakast amig akarjak?

  1. Elmentem egy kormanyablakba, azt mondtak arrol nem adhatnak tajekoztatast, hogy meghalt-e valaki, meg akkor sem, ha kozos ingatlanunk van. Nyujthatok be a nepesseg nyilvantartoba kerelmet, 100 nap mire jon valasz, de szerintuk el lesz utasitva elbol. Ezt az osztalyvezeto mondta.
  2. Azt mondtak azt megkerdezhetem, hogy a bacsi be van-e meg jelentve a lakasba, es ha igen, akkor az azt jelenti, hogy el, mert a halala eseten a bejelentett lakcimerol a hagyateki kozjegyzo automatikusan torlolteti az illetekes onkormanyzatnal.

Felhivtam 3 kozjegyzot, azt mondtak ez nem igaz, ok ilyet hivatalbol nem tesznek, maximum keresre.

3. A kozos tulajdon megszuntetese per otletere az ugyvedem azt mondta, hogy a kuria egy 2008as allasfoglalsa szerint: "VII. A közös tulajdon megszüntetése iránti kereset elutasítására kerülhet sor, ha a tulajdonostárs e jogát visszaélésszerűen gyakorolja, továbbá, ha a közös tulajdon megszüntetése az adott körülmények között a másik (többi) tulajdonostárs méltányos érdekeit súlyosan sérti."

Szerinte elutasitanak a pert, mert a bacsi idos es beteg.

A tervem egyebkent is az volt, hogy kivarom amig az orokosoke lesz az ingatlan, de a kerdes tovabbra is az, hogy honnan fogom ezt megtudni,ha az orokosok tegyuk fel nem vetetik fel a hagyatekba az ingatlant?

Elore is koszonom!!!

drbjozsef # 2019.11.17. 09:25

Lederer_Gy,

Emiatt biztosan nem kell aggódnod. A közjegyző hivatalból megnéz bizonyos nyilvántartásokat, és ezek közül az első az ingatlannyilvántartás. Ha esetleg az örökösök "elfelejtkeznének" a hagyatéki leltár felvételénél megemlíteni az ingatlant (ami azért igen valószínűtlen, mert azért ez mégiscsak könnyen kideríthető adat, és jóhiszeműen nem igazán lehet elfelejtkezni arról a lakásról, amiben azelőtt az elhunytlakott), akkor is benne lesz a hagyatékban, az egészen biztos.

Mondjuk, ha ilyesféle célja lenne az örökösöknek, akkor a halál után fél-egy évig elhúzhatják a hagyatékit, addig nem kerülnek be a nyilvántartásba, szóval a hetente ellenőrzés elég feleslegesnek tűnik.

Egyébként meg igen, jó eséllyel igaza van az ügyvédnek : ha lakottan vesz valaki ingatlanrészt árverésen, az annak tudatában veszi, hogy az lakott, úgyhogy a jóhiszeműség itt sem igen képzelhető el.

Az örökösök ellen majd indíthatsz közös tulajdon megszüntetését (nyilván legalább egy igazolható vételi ajánlat után).

Lederer_Gy # 2019.11.17. 22:54

drbjozsef, nagyon koszonom a korrekt es reszletes valaszt. Ez igy teljesen rendben van, nem is akartam a bacsit kirakni soha. Es ha az orokosok eltitkolni nem tudjak, akkor meg is nyugodtam.

Ha el is huzzak a hagyatekit, gondolom a lakas hasznalatert perelhetoek utolag attol a ponttol, hogy a bacsi elhunyt, tehat reszemrol ez is belefer.

Koszonom meg egyszer!

wers # 2019.11.18. 05:52

Nyujthatok be a nepesseg nyilvantartoba kerelmet, 100 nap mire jon valasz, de szerintuk el lesz utasitva elbol.

Nem tudom, ezt ki mondta, de már 2016-ban az adatszolgáltatás 15 napos határidős volt, hosszabb biztos nem lett. Nem személyre kell kérned, hanem hatósági igazolást kérjél az lakcímre, hogy mely személyek szerepelnek.

Az elutasítást sem értem, mert tulajdonos vagy. Igaz, hogy nem egyedül, és haszonélvezet is, de nem indok az elutasításra.

Felhivtam 3 kozjegyzot, azt mondtak ez nem igaz, ok ilyet hivatalbol nem tesznek, maximum keresre.

Itt is bibis a történet, valószínűleg valami félreértés van. A hagyatéki végzést megküldik az illetékes kormányhivatalnak, akik ez alapján több eljárást is indíthatnak a különböző osztályokon. A földhivatal, esetleg a gyámügynek is lehet feladata.
A lánykori nevén okmányiroda bejegyzi a törlést a lakcím nyilvántartásba. Ha volt gépjármű is a hagyatékba akkor 15 napon belül az örökösnek kell átíratnia, ha elmulasztja, akkor felszólítja.

patent # 2019.11.18. 10:01

Üdvözletem!Segítséget szeretnék kérni az alábbi hagyaték-kötelesrész ügyében.A lányom (felnőttkorú) kapott egy levelet egy közjegyzői irodából, hogy részére az elhunyt nagyanyja után hagyatéki tárgyalás lesz, ahova őt mint örököst idézték egy ingatlan kötelesrész ügyben. De a dolog egy kicsit bonyolult. A lányom apjától 25 éve váltunk el, az apa és az ő szülei nem igényelték a kapcsolattartást, a nagyszülőkkel nem is találkozott utána, az apával is kb. ötször. Az apjának született azóta még 3 gyermeke, két különböző anyától, akiket azóta szintén elhagyott. A jelenlegi ingatlan amiről szó van 90%-ban a két utolsó gyermek anyjáé és 10%-ban az elhunyt nagyszülőé. Az apa 2005-ben lemondott az örökségről a kettő ott élő gyermeke javára és így kerültek képbe az unokák. Egyéb örökös nincs. A közjegyző tájékoztatása szerint a nagyszülő 10% tulajdonrésze után jár a kötelesrész az unokák részére. A közjegyző tájékoztatása szerint a köteles rész az örökség fele, tehát a lányom esetében a 10% negyedének a fele. A tulajdoni lap szerint az ingatlan komoly jelzálogjoggal terhelték 2005-ben (27 500 svájci frank),törlő határozat nincs bejegyezve. Az ingatlan jelenlegi értéke ingatlanbecslő szerint 25-27 millió között van. Tehát a 10% negyedének a fele 300-375 ezer forint. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a kötelesrészre igényt tartani? A kötelesrész kifizetését kérhetjük-e az örökös társaktól a hagyatéki tárgyaláson? A lányom helyett meghatalmazottként milyen meghatalmazással vehetek részt, elég a kézzel írott két tanúval vagy ügyvédi meghatalmazás kell? Vagy hagyja a lányom az egészet és a puszta nem megjelenéssel mondjon le a köteles részről? Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.18. 10:27

Ez a tényállás téves. Több ponton is.

Lederer_Gy # 2019.11.18. 19:00

wers irtam, hogy ki mondta, az ugyintezo bement az osztayvezeto (lehet nem ez a titulusa) irodajaba, aki kijott, majd elmondta, hogy 30 napnak kene lennie, ok 60-at mondanak, de 100-ra szamitsak. Ez a XIII. keruleti kormanyablak, Teve utca.

Tenyleg felhivtam 3 kozjegyzot, es mindharom azt mondta, hogy ok hivatalbol nem jelentetnek ki senkit.

Pontosan tettem fel a kerdest, es pontos valaszt is kaptam ra, minden ugy volt, ahogy leirtam.

De azert ne akadjunk ezen fent, mert nekem meg nem nagyon volt olyan hivatalos ugyintezeshez szerencsem, ahol minden flottul ment volna.

Ma eppen a NAV nem vezettetett at egy jelzalogot egyik tullaprol a masikra, es erre ment ra a napom.

wers # 2019.11.19. 06:22

Pontosan tettem fel a kerdest, es pontos valaszt is kaptam ra

A válaszból az következik, hogy az volt a kérdés, hogy kijelentik-e. Akkor jó választ kaptál.

Tenyleg felhivtam 3 kozjegyzot, es mindharom azt mondta, hogy ok hivatalbol nem jelentetnek ki senkit.

Kérni nem is kérnek semmit, kijelenteni főleg nem tudják, de a hagyatéki végzésből küldenek a Kormányhivatalnak egy példányt, majd ők tudják, a törvény szerint hivatalból mit kell tenniük. (ezt írtam elsőre is)

patent # 2019.11.19. 09:48

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Ezt a hozzászólást az én bejegyzésemhez tette?
" Ez a tényállás téves. Több ponton is."
Ha igen kérem kérdezzen, hogy esetleg tudjak válasz kapni.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.19. 10:40

Én kérdezzek?! Nekem nagyjából mindegy, hogy kiderül-e a valós tényállás vagy nem.