Gyerektartás és láthatás

der Alte # 2009.03.11. 12:54

Javaslom, h legyél nyitott az egyezkedésre, de tedd tisztába, hogy ennek 2 alapvető feltétele van:

1. a jövedelemcsökkenés valós, a volt férjeden kívül álló ok következménye, nem pedig "ügyeskedés eredménye, amelynek célja kizárólag a tdíj lecsökkentése,
  2. Adjanak meg minden kért és szükséges információt ahhoz, hogy te is normálisan meg tudd ítélni a helyzetet. Ha visszatartanak lényegi információkat (v hazudnak vele kapcsolatban) akkor nincs alapja az egyezkedésnek.

Egyébként adott már be keresetet a tdíj csökkentésére, vagy csak veled alkudozik?

zimcsi # 2009.03.11. 12:57

Ő úgy mondta,hogy mivel megszűnt ezzel a magyarországi céggel a munkaviszonya-amelyik által kiküldetésben volt-,így a német munkája is megszűnt,mivel ők általuk volt kiküldetésben.
Ezért lennék arra kíváncsi,hogy kint is kellett-e hogy kössön munkaszerződést?Vagy tényleg úgy van,hogyha megszűnt ez a munkaviszonya,akkor a másik is vele együtt megszűnik?

zimcsi # 2009.03.11. 13:00

Nem adott be még semmit.Az ügyvédjéhez is egyesével viszi a papírjait.Ő szokott engem hívni.Viszont én már a kérése előtt elindítottam a behajtást.Muszáj voltam.
De kiderült,hogy nem is ott dolgozik már.Most várom a választ a cégtől,hogy már nem nekik dolgozik.

der Alte # 2009.03.11. 13:06

Ezt ennyi info alapján nem lehet megmondani. Látni kellene a munkaszerződést és hasznos lenne tudni, hogy pontosan milyen szerződéses viszonyban volt a német céggel. Nem lehet kizárni, hoyg valóban mindkét helyen megszűnt a munkaviszony. Azért az nagy előny számodra, hogy alapvetően rajta van a bizonyítási teher.

Talán érdemes lenne felhívni a volt munkáltatót és tőle infot kérni.

zimcsi # 2009.03.11. 13:15

Igen,az ügyvédem levelet ír nekik,viszont azt mondta,hogy nem kötelesek válaszolni,mivel ő nem hatóság,csak ügyvéd,aki a nevemben jár el.
Azt mondta,hogy ha nem válaszolnak,akkor a bíróságot kell megkérni,hogy ezeket az igazolásokat beszerezze.
Csak akkor az nem egyezség lesz szerintem.

zimcsi # 2009.03.11. 13:16

Csak magyar munkaszerződést vitt az ügyvédjének,a németről semmit nem tudunk.

der Alte # 2009.03.11. 13:25

Erről beszéltem korábban. Ha nektek nem válaszolnak, akkor majd a bíróságon kell indítványozni. Ha nem adnak érdemi infot, azzal legfeljebb a pert lehet elnyújtani. Addig is fizetni kellene a korábban megállapított tdíjat, mert arról jogerős határozat van. Nem is értem, hogy miért nem harcoltál azért, hogy legalább a megegyezett 35,000-et megkapd...

Na és ha nem lesz egyezség? Nem értem, hogy miért akarsz egyezkedni olyan emberrel, aki a korábban megállapíott, egyezség szerinti 35,000-et is csak 2 hónapig fizette. Vagy már akkor megszűnt a munkája???? Mit vársz egy újabb egyezségtől?

der Alte # 2009.03.11. 13:29

Azt ki tudod deríteni, hogy Németországban melyik cégnél dolgozott? Ha igen, akkor az ügyvéd nekik is küldhet egy levelet, illetve kérheto a bíróságot, hogy kérje be a szükséges szerződéseket. Nem lesz egyszerű és főleg gyors. De nem téged sürget az idő. Neked addig is kapnod kellene a jogerősen megállapított 35,000-et.

zimcsi # 2009.03.11. 13:45

Azért nem indítottam hamarabb behajtást,mert a gyerekünk magániskolába jár.Ő vállalta,hogy tovább fizeti.Úgy lett a tartásdíj 35000ft. és az iskola pénz havi 17500ft, összesen lett a tartásdíj 52500 ft.A bíró mondta,hogy az iskola pénz is legyen tartásdíjnak írva,mert így behajtható rajta.De csak a külföldi munkaviszonyára tekintettel ilyen magas a tartásdíj.
Aztán azt mondta nekem,hogy ő akarja fizetni az iskolát,mert a 30%-visszaigényelhető.Rábólintottam.(habár nem voltam benne biztos,hogy az itthoni minimálbérből vissza lehet-e igényelni)Én nem voltam bejelentve,így nem tudtam volna visszaigényelni,meg amúgy is ő fizeti.
Csak kiderült,hogy az iskolát sem fizeti.A 20000-ft-ot azért hagytam,mert nyáron volt,hogy 2 hónapot itthon volt,akkor nem is szóltam érte.Meg az ügyvédje is azt mondta,hogy hiába mennék perre,akkor még lehet,hogy az iskolát sem fizetné,mivel az csak az ő jó szándékán múlik,az nem követelhető tőle.Csak miután kiderült,hogy az iskolát sem fizeti rendesen,akkor mentem panasznapra.Egyébként az iskolát hívtam fel,hogy van-e fizetve,közölték hogy nincs.Ez után felhívtam az exet,kérdeztem tőle,hogy fizeti-e,erre mondta,hogy persze,fizeti.Az ügyvédjének is ezt mondta,aztán közöltem az ügyvédjével,hogy nem fizeti,erre az ügyvéd megkérdezte tőle,és azt mondta,hogy végül bevallotta,hogy nincs fizetve.
Hát ennyi röviden

zimcsi # 2009.03.11. 13:51

De szerintem a 35000-et sem fogom tudni kapni,mert ha munkanélkülin van,abból nem tudnak ennyit vonni.
Nem tudom kideríteni magamtól,hogy melyik cégnél volt kint,mert a kiküldetési utasításon sem a neve a cégnek,sem város,semmi nincs megadva,csak annyit írtak benne,hogy
"a munkakörébe tartozó feladatokat munkahelyén kívül Németországban lássa el."
Abban bízom,hogy a volt munkáltatója elárulja az infókat.

der Alte # 2009.03.11. 14:09

Valóban, ha az egyezségbe végül nem került bele a suli, akkor nincs mit tenni. Ettől még a 35,000-et azért fizetni kellene.

Az én alapvető kérdésem továbbra is az, hogy mit vársz egy újabb egyezségtől? Azt majd betartja?

zimcsi # 2009.03.11. 14:17

Hát ez jó kérdés..
Gondolkodom..
gondolkodom..
Szerintem nem fogja.Ő az az ember,aki csak ígérget,de nem tartja be.De már annyiszor mondtam neki,hogy akkor ne ígérjen,ha nem tudja betartani.Nincs abból semmi.Csak ne ígérjen.
Hát most már nem tudom,hogy mit csináljak..

der Alte # 2009.03.11. 14:24

Végrehajtást lehetne kérni...

zimcsi # 2009.03.11. 14:31

Végrehajtást? A munkanélküli segélyre?Csak arra.

Nem tudom mi lesz..
Most be van adva a behajtás,gondolom visszaír a cég,hogy már nem dolgozik ott,és akkor adom be a végrehajtást?
Ezzel meg az a baj,hogy a lakás,amiben lakik,az közös,ill. ő fizeti a törlesztő részleteket,mert ő lakja,de a mamám lakása is jelzálog alatt van amiatt a lakás miatt.Nem nagyon tudok mit csinálni.

der Alte # 2009.03.11. 14:54

Zimcsi,

1. rögtön kérni kellett volna a bíróságtól, hogy vonassa le az ex fizetéséből a tdíjat. Most már késő, de legközelebb ne bízz meg benne annyira, h majd ő utalja.
  2. Nehéz használható tanácsot adni, ha folyamatosan újabb körülmények jönnek elő, amelyekről korábban nem volt szó.
  3. Bocs, de hogyan váltatok el? Vagy folyamatban van a vagyonmegosztás? Ha te nem állsz a sarkadra és nem zárod le a házasságodat minden tekintetben, akkor senki más sem fogja ezt megtenni helyetted.
zimcsi # 2009.03.11. 15:48

Akartam vonatni a fizetéséből,csak a munkáltatója úgy igazolta a kinti pénzét,hogy költségtérítés,és abból nem vonható.Akkor volt annál a cégnél,amelyikhez most küldettem a letiltást.De ugye most derült ki,hogy már nem is annál van,sőt,már az utolsó tárgyalás idején sem ott dolgozott,csak ezt nem közölte.Akkor azt mondta,hogy a munkahelye ugyanaz.
De ebbe is van egy kanyar,mert 1 hónapig papír szerint 2 munkahelye is volt.
Mivel magas volt a tartásdíj (52500 ft.),itthon meg csak a minimálbér volt.Így a bírónő azt mondta,hogy nem lehet vonatni belőle.
A válásunk 2006-2008-ig tartott.Csak ezeket a dolgokat ő megígérte,csak nem tartotta be.De ezek nagy része benne vannak az ítéletben is,de nem nagyon érdekli.
Itt tartunk most.
Én azért nem firtattam a tartáselmaradást,mert attól tartottam,hogy akkor meg eláll a tandíjfizetéstől.Csak ő azt nem érti meg,hogy nem velem tol ki,mert nekem kell fizetnie a tartásdíjat,hanem a gyerekkel,mivel akkor ki kell venni abból az iskolából.

manó19 # 2009.03.11. 18:06

Köszönöm, a tanácsokat! Átolvasom az elejétől a fórumot. Gyűjtöm az infókat.

monalisa1 # 2009.03.11. 18:52

Bocs hogy közbeszólok pár mondattal a beszélgetéstekbe:

Szóval az, hogy "költségtérítés" kint a pénze az nemigen hihető, ergo a kiküldő cég ködösít...

Aztán ha netán meg is szünt odakint (is) a munkaviszonya, időközben egész biztosan talált magának másikat - közvetitő cég nélkül. Mert kevésbé hihető, hogy az Üdvhadsereg tartja el őt... - különben már rég hazajött volna.

Aztán a német munkanélküli segély bizonyára többszöröse az itthoninak - egy darabig csak meg lehet belőle élni...

Jut még eszembe: pár hete valaki írta: az ex-e odakint kap cs.pótlékot, hogyan hogy nem, nem tudja, de a gyermek nem az apánál van elhelyezve.

Szerintem amíg zimcsi férjét igazából meg nem szorongatják a valót nemigen lehet kiszedni belőle...

zimcsi # 2009.03.11. 19:58

Hát igen......valahogy meg kéne szorongatni.Az előző munkahelyén a nagyfőnökkel jóban volt,szerintem azért adták azt az igazolást.Szerzett neki pár dolgot.
Abban bízom,hogy ez az utolsó munkahely közlékenyebb lesz.
Szerintem félreérthető voltam:nem kint lett munkanélküli,hanem itthon lett regisztrálva.Az érdekelt volna,hogy kell-e kapnia valamilyen papírt kint Németországban,ha befejeződött a munkája.
Az én volt férjem meg adójóváírást kap a gyerek után Németországban,hiába itthon van,és nekem van ítélve.Persze abból a pénzből sem költ rá.

monalisa1 # 2009.03.11. 20:10

Az hogy mindmáig nem jött haza vélem annak oka van. Lehet hogy azóta talált magának ujabb munkát, legálisan vagy feketén...

Ha ki nem mész és a körmére nem nézel, a valót nem fogod megtudni.

És ezt a "játszám" az apák eljátszthatják kényükre-kedvükre, mert a jog nemigen éri utól őket, és ha mégis, egyből odébb állnak...

marcika # 2009.03.11. 21:50

Kedves Monalisa,
Kicsit OFF leszek
Nagyra értékelem, hogy tapasztalataidat megosztod a fórumozokkal, de már másodszor tettél elmarasztaló nyilatkozatot az apákról, röpke két nap alatt. A kollegám a 2 milliós végkielégítésből "leperkálta" a 25%-ot, majd az anyuka sírt-rít, hogy a munkanélküli apuka nem akar annyit fizetni, mind előtte.
Nem szép dolog általánosítani. Láttunk itt már mohó anyukákat és gyerekeket. Apákat, akik nem találkozhatnak a gyerekükkel, mert az anyukák úgy ítélik meg, hogy az apák rossz hatással vannak a gyerekükre.....stb.
Nem fogok általánosítani, de fenntartom, hogy az anyák hangossabbak és többen vannak a fórumon.

Egy kérdésem lenne Zimcsihez (hadd ne olvassak vissza), hogy miért kell magániskolába járjon a gyerek?

monalisa1 # 2009.03.12. 00:02

Kedves marcika!

Ezen topicban megelőző beírásod 2009.03.06. 06:18-i dátumú - és még csak nem is kettőnk közti beszélgetésű -, így nem értem miért a letolásom?!

Arról én nem tehetek (...) hogy a kollegád olyan szép nagy summát kapott végkielégítéskor, de ha már annyit, akkor a gyermekének abból is jár a 25% t.díj - bírói itélet rendelkezett róla s nem én!...

Részemről hol a hiba?

Egyébként nem a több milliós végkielégítés jellemző általánosságban, valamint a kollegádnak bőven maradt belőle.

Abban egyetértünk, hogy egynémely anyukák mohósága nem bír határt, valamint hogy a jelen esetben a félmillióból bőven jut majd az ex-nek kencére-fencére és butikrongyra - miközben a gyermeknek majd vesz valamit a kinaiban.

zimcsi # 2009.03.12. 02:56

Nincs különösebb oka annak,hogy magániskolába jár.Tehát egészséges gyerek.Csak azért jár abba az iskolába,mert azt tartottuk jónak.Waldorf iskola.
De az exemet senki nem kötelezte rá,hogy vállalja a tandíj fizetését.Ha azt mondja,hogy nem tudja fizetni,akkor kivettem volna abból az iskolából.A probléma az,hogy vállalta a fizetését,csak mégsem teljesítette.Sőt még az iskolába is írt egy papírt,hogy ő akarja fizetni.
De a mai napig azt állítja,hogy ő akarja fizetni.Csak azt nem tudom,hogy mi akadályozza meg benne,mert azt nem mondja.
Egyébként a gyerek 13 éves,és tovább akar majd tanulni,de nem ebben az iskolában.Ez az iskola 13 éves,adna érettségit.

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Mókusélet # 2009.03.12. 08:21

Sziasztok!
bocsánat,hogy ezer kérdésem van, de néha ellentétes dolgokat olvasok, segítsetek tisztába tenni.
sagit ezt írta:ha apa önhibájából nem tudja a láthatást megvalósítani te azt nem vagy köteles pótolni. Ez pontosan mit jelen? Mi az önhiba? Párom olyan cégnél dolgozik, hogy időnként hétvégén is dolgoznia kell, esteleg külföldre mennie hétköznap, ami bele nyúlik a hétvégébe is.Ez számára elrendelt túlóra.Erre nálunk anyuka azt mondta eddig, hogy így jártál.Nincs pótlás.Az ügyvéd szerint pedig, ha bejelenti előre, akkor anya köteles ezt figyelembe venni.Mi az igazság?
Ma van egyébként a per 1 tárgyalása, drukkoljatok:-) Köszi.

kisokos # 2009.03.12. 08:53

Mókusélet,

Önhiba az, ha a kapcsolattartásra jogosult nem jelenik meg a kapcsolattartási időben, vagy kapcsolattartásra alkalmatlan állapotban (pl. erősen ittasan) jelenik meg. Ha nem jelenik meg, akkor teljesen mindegy, hogy miért nem, pótlás a törvény szerint nem jár. Sajnos tényleg így járt.

Természetesen lehet cserét kérni, de ehhez 2 érdekelt fél kell. A gyakorlatban sokszor működik, hiszen előfordulhat, hogy vmilyen program miatt a gondozó félnek is cserére lesz szüksége. Ezt önkényesen ő sem tehetné meg. (persze ettől még sokan megteszik.)

Más a helyzet, ha a hétvégi munka nem alkalmi jellegű, egyszer-egyszer előforduló dolog, hanem bevett, rendszeres gyakorlat. Ha ez a helyzet, akkor ennek megfelelően kell kérni a kapcsolattartás szabályozását. Nem járható út, hogy a kapcsolattartó egyéb elfoglaltságai miatt folyamatosan boruljon és tervezhetetlenné váljon a gondozó szülő és főleg a gyerek programja. Olyan kapcsolattartást kell javasolni, amelyet a jogosult reálisan tartani is tud. (Persze nem árt, ha a gyereknek is érdekében áll. Hétközben ugyanis óvoda/iskola van, tehát ott nem lehet egésznapos láthatásokat eszközölni.)