Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.04.12. 08:15

Kedves Reményhal!

Higgye el megértem a problémáit, elég sok ilyet láttam már! De jogi értelemben akkor is az áll, amit leírtam, nem szabhatja meg, hová vigye apuka a gyerekeket a kapcsolattartás ideje alatt. Sok erőt és kitartást az új életében, biztosan nem lesz könnyű! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Princess373 # 2009.04.12. 18:52

Tisztelt Ügyvéd úr!

A gyermeknek hány éves kora után nem kötelező már az apjához mennie? Hány éves kor után lehet már a gyermeknek eldöntenie, hogy akar- e menni vagy sem?
Nyári munka esetén mi a teendő?
Tudom, hogy a Magyar Bíróság apa párti, de jó lenne egyszer azt is megvizsgálni, hogy ha egy apa, hónapokig nem látja a gyermekeit, nem megy értük, és egyszer csak feltűnik akkor miért köteles az anya átadni neki a gyermekeket? - mi van az elhidegüléssel, azzal, hogy fogalma nincs, hogy mi ujság van a gyermekével, és nem az anya miatt, hanem éppen azért, amiért az apa nem kereste a gyereket? Akkor a Bíróság meghallgatja a gyermekeket? Mi van akkor, ha más városban lakik az apa és az anya, az apa nem is ismeri a gyermekeit, mivel évente 2x-3x látja őket? - köteles az anya kiadni a gyereket ha az apának egyszer csak eszébe jutnak a gyerekei? S mi van akkor ha a gyerekek éppen betegek a láthatáskor?- ilyenkor mi a teendő?Köszönöm a válaszokat!
Ezt nem saját magamnak kérdeztem, hanem egy ismerősömnek vannak ilyen jellegű gondjai.

ObudaFan # 2009.04.12. 19:00

A gyermeknek hány éves kora után nem kötelező már az apjához mennie? Hány éves kor után lehet már a gyermeknek eldöntenie, hogy akar- e menni vagy sem?

Elvileg 18. Gyakorlatilag 16 fölött alig lehet végrehajtani kapcsolattartást, ha a gyermek nem akar.

Nyári munka esetén mi a teendő?

A nyári munka nem befolyásolja a kapcsolattartást.

Tudom, hogy a Magyar Bíróság apa párti,

Anyák szerint apapárti, apák szerint anyapárti. Leginkább gyerekpárti kellene, hogy legyen. Csakhát ilyen ügyekben az apák és az anyák sem gyerekpártiak, és így nehéz.

de jó lenne egyszer azt is megvizsgálni, hogy ha egy apa, hónapokig nem látja a gyermekeit, nem megy értük, és egyszer csak feltűnik akkor miért köteles az anya átadni neki a gyermekeket? – mi van az elhidegüléssel, azzal, hogy fogalma nincs, hogy mi ujság van a gyermekével, és nem az anya miatt, hanem éppen azért, amiért az apa nem kereste a gyereket? Akkor a Bíróság meghallgatja a gyermekeket?

A kapcsolattartáshoz ettől még az apának is és a gyermeknek is joga van.

Mi van akkor, ha más városban lakik az apa és az anya, az apa nem is ismeri a gyermekeit, mivel évente 2×-3× látja őket? – köteles az anya kiadni a gyereket ha az apának egyszer csak eszébe jutnak a gyerekei?

A kapcsolattartást szabályozó határozat szerint köteles.

S mi van akkor ha a gyerekek éppen betegek a láthatáskor?- ilyenkor mi a teendő?

Pótoni kell, amikor már nem betegek.

gcica # 2009.04.15. 07:11

Tisztelt Tanácsadó
Párom gyermeke júniusban fogja betölteni 20-adik életévét. Jelenleg szakközépiskolába jár, idén fog érettségizni, továbbtanulni nem kíván. Kérdésem, hogy meddig (hónap) kell fizetni utánna gyermektartást? Úgy tudom, hogy április 30-ával minden idén érettségiző "tanulmányait befejezte", érettségi vizsgára jogosult. Tehát elvileg májusra már nem jár a gyermektartás. Mi történik abban az esetben, ha esetleg megbukik és ismét évet kell ismételjen? Sajnos a gyermektartás megfizetése komoly anyagi nehézséget okoz nekünk (mindketten munkanélküliek vagyunk, párom volt felesége viszont jó anyagi körülmények között él, nyugdíjas és még mellette dolgozik, a lányánál lakik így nem kell albérletet fizessen, mint nekünk és a rezsikiadásai is elenyészőek)
Válaszát előre is köszönöm

monalisa1 # 2009.04.15. 07:37

Szerintem az iskolaév végéig jár a t.díj azaz június hónapban is még. (Ameddig nem történt meg az érettségi vizsga az adott tanintézetbe beiratkozott tanulónak tekintendő.)

Az apa haladéktalanul adjon be a bíróságra egy keresetet melyben kéri a t.díj folyósításának megszüntetését a nappali tagozatos tanulmányok beszüntetése okán. (Valószínűleg egy nemperes eljárásban hoznak majd egy végzést.)

Azt, hogy a "gyermek" esetleg megbukik és évismétlésre kényszerűl - ma még nem tudni., az esetleges további folyósitás dolga legyen az anyáé...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.04.15. 07:48

Ha a t.díj Ft/hó százalékosan van meghatározva akkor a munkanélküli összeg alapján a százalékos kifizetés. Lehet hogy Ft/hó fix összegről szól a bírói kötelezés, ebben az esetben - figyelemmel az időközbeni sajnálatos munkavesztésre mint lényeges körülményre - javasolnám a mindenkor fizetendő minimum összeget fizetni., az itéletben rendelkező részében benne kell hogy legyen. Arról az apa nem tehet, hogy rajta kívülálló okból kevesebb lett a havi jövedelme.

kisokos # 2009.04.15. 07:53

gcica,

jogi értelemben addig jár a tdíj, amíg a bíróság határozattal meg nem szünteti. Ez nektek kell kérni. Tekintve, hogy a gyermek nem szorul további tartásra a tanulmányai folytatása miatt, így jó eséllyel a bíróság meg fogja szüntetni a tdíjat. Sajnos ennek az átfutási ideje alatt (kb. 6 hónap) a régi határozat marad érvényben. Elvileg tehát továbbra is kell fizetni a tdíjat, különben a jogosult végrehajtást kérhet. Persze a gyakorlat sokszor különbözik ettől...

gcica # 2009.04.15. 08:05

Kedves kisokos és monalisa1!
Köszi a válaszokat. Hát megáll az eszem. Fix öszeg van megállapítva, de azért nem kértük a bíróságon a csökkentést, mivel mire azt megállapítanák, (minimum fél év, mire bírósági határozat születik + a volt nej tuti fellebezne + most jön a bírósági nyári szünet mondjuk ez is nonszensz) addigra már tárgytalan mivel úgysem járna tovább a tartásdíj. Végrehajtást hogy kérhetne a jogosult, hiszen az ehhez szükséges bírósági végzéshez be kellene mutatnia az iskola igazolását, hogy a gyermek nappali tagozatos tanuló... Én úgy gondoltam, fizetünk amíg a gyerek tanul, aztán szevasz tavasz. De hogy megint bíróságra kell járkálni a tartásdíj megszüntetéséhez?
jaj istenem...
üdv
gcica

kisokos # 2009.04.15. 08:18

addigra már tárgytalan mivel úgysem járna tovább a tartásdíj
Rosszul értelmezed. Jogilag a tartásdíj addig jár, amíg a bíróság határozattal meg nem szünteti. Nem szűnik meg automatikusan, ha a gyermek nagykorúvá válik és/vagy befejezte a tanulmányait.

Végrehajtást hogy kérhetne a jogosult, hiszen az ehhez szükséges bírósági végzéshez be kellene mutatnia az iskola igazolását
Nem kell. Bőven elég, ha bemutatja a jogerős határozatot a tdíj fizetésről.

Én úgy gondoltam, fizetünk amíg a gyerek tanul, aztán szevasz tavasz.
Sajnos nem. Persze a gyakorlatban ettől még meg lehet tenni, de nem árt egyúttal kérni a bíróságtól a tdíj megszüntetését is.

gcica # 2009.04.15. 08:23

Még az jutott eszembe, hogy a ballagás napján van bizonyítványosztás, amiben ez áll: "középiskolai tanulmányait befejezte, érettségi vizsgát tehet". Úgy tudom, ettől a naptól kezdve családi pótlék sem jár! Sőt, ha a gyermek nagykorú, és még nappali középiskolai tanulmányokat folytat, az állam a nyári szünetekre sem fizet családi pótlékot! (pl. 3 - 4 év közötti júni-júli-auguszt.)
erről mi a véleményetek?
Az állam automatikusan beszüneteheti a támogatást, tartásdíjnál bíróságra kell menni? Ezért tart egy-egy bírósági ügy évekig :(
üdv
gcica

kisokos # 2009.04.15. 09:12

gcica,

az a családi pótlék, ez meg a tartásdíj. Más törvény szabályozza. Lehet, hogy számodra, a te konkrét helyzetedre nem tűnik igazságosnak (sokan éreznek így a válás során), de ettől még ezt kell betartani. Minden esélyetek megvan arra, hogy megszüntesség a tdíjat, csak ez nem automatikus, hanem kérni kell a bíróságtól. Ennyi. Ideálisan 6 hónap alatt megvan. Sajnos a rendszer nem tökéletes, de per pillanat nincs jobb.

1apa # 2009.04.15. 17:03

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem:2 gyermekem után vonják a gyt-t tőlem. Mindkettő nagykorú.Nagyobb egy bukás után évet ismételt(nem jelent meg a pótvizsgán, mert nem vették fel sehova, inkább évet akart ismételni.Azóta leérettségizett, végzős egy 2 éves nappali OKJ-s iskolában, de azt mondja lehet nem végez, mert a második, végzős évét újra akarja járni egy "jobb", ugyanilyen szakmát adó másik iskolában.
A kisebb most érettségizik, de 5.évre, a szakmai végzettség megszerzésére esélytelen, manapság munkát találni is, ezért szintén egy laza OKJ-s iskolában szeretne még eltölteni éveket.
Hivatalosan tehát mindkettő most végez az iskolájában.
Én 2 éve élek élettársammal, amit tanukkal tudok igazolni, mert az állandó lakcímem anyukámnál van a válás óta. Ebben a kapcsolatban közösen neveljük párom 15 éves lányát, aki jelenleg 1. osztályos középiskolás.
Szeretném, ha fiaim inkább már saját kereset után néznének és nem szeretnék a végtelenig 40% letiltással élni, és anyagilag normális életet biztosítani jelenlegi családomnak.
Van e erre reális esély, ha igen, mi a teendőm, és mikor?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat:
1apa

ObudaFan # 2009.04.15. 17:16

Ha a nagyobbik tényleg elkezdi ugyanazt az évet még egyszer, akkor az ő vonatkozásában van. Keresetet kell indítani a jogosult lakóhelye szerinti helyi bíróságon.

gcica # 2009.04.15. 18:36

Kedves 1apa, tanácsot adni nem tudok, csak az együttérzésemről szeretnélek biztosítani, hasonló cipőben járunk. Gyakorlatilag felnőtt, keresőképes emberek után fizetünk tartásdíjat, mert nekik kényelmesebb az iskolapadban (ha legalább jól tanulnának és építgetnék a jövőjüket, lenne értelme - de így ???) Csak nehogy a mostani párkapcsolatunk rovására menjen a dolog, nálunk sok vita származik ebből.
Szebb jövőt kívánok Neked is, meg nekem is
üdv
gcica

kisokos # 2009.04.16. 07:02

1apa,

Érdemes lenne kérned a bíróságtól, hogy szüntesse meg a tartásdíjat és helyette kötelezzen rokontartásra (mondjuk ez utóbbit kérjék ők, ha akarják). Mivel a srácok nagykorúak, így elvárható, hogy a nappalis képzés ellenére is részben hozzájáruljanak saját tartásukhoz. Ennek révén, ha nem is szűnik meg teljesen a fizetési kötelezettséged, de jó eséllyel kevesebbet kell majd fizetned.

1apa # 2009.04.16. 16:09

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Akkor ez megint egy "sok résztvevős" tárgyalás lesz?

zimcsi # 2009.04.17. 04:56

Jó reggelt!

Kérdésem:

Ha volt apa fizet gyerektartást,csak nem a jogerős ítéletben jóváhagyott összeget,akkor feljelenthetem a rendőrségen?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2009.04.17. 08:55

Igen. De végrehajtást is kérj az elsőfokon eljárt bíróságon.

andika87 # 2009.04.17. 11:25

Sziasztok!
Kérlek segítsetek,együtt éltem egy férfival kb. két évig született tőle egy gyermek aki 1,5 éves,akit 7hónapja egyedül nevelek.Én jó szívű voltam hozzá engedtem hogy láthassa a gyermeket minden hétvégén,gyermektartást fizet 15eft-ot,bíróságon nem jártam.De igazából neki annyi az apaság hogy hétvégén elviszi és kész,hétköznap nem érdeklődik iránta semmi.Sajnos elég sokszor beteg és nem rég kórházban is voltunk apuka hibája miatt,egyhét intenzív osztály.Akkor is én voltam a hülye az apuka szemszögéből mert nem őt értesítettem először.Nekem azóta van egy nagyon jó párkapcsolatom amiből őszre érkezik a második gyermekem,igazából én szeretném ha nyogodtan és boldogan élhetnénk négyesben.Szeretném ha a bíróság csökkentené a láthatást és a rendes gyermektartásdíját szabnák ki rá.Az a pénz amit utal sajnos nem elég arra hogy a minden napi szükséges dolgait megvegyem,értem itt a gyógyszereit,tápszert,pelenkát és ami még kell neki.Előre is köszönöm.

bertus # 2009.04.17. 11:49

Andika87!

Már ne haragudj, de szerintem sok anyuka örülne, ha az elvált társa -az apuka- rendszeresen fizetné a tdíjat és rendszeresen tartaná a kapcsolatot a gyermekkel, továbbá sok elvált apuka is örülne, ha rendszeresen láthatná gyerekét.
Szerintem örülj neki, hogy a volt párod "normálisan" áll a dolgokhoz.
Neked egyébként, hogyan esne fordított helyzetben?
Egyébként ahhoz hogy nyugodtan és boldogan élhess a jelenlegi párkapcsolatban elsősorban a te + hozzáállásodra van szükség.

zimcsi # 2009.04.17. 12:44

ObudaFan köszönöm válaszod.
A végrehajtást már megtettem.Akkor a következő a rendőrség lesz.

monalisa1 # 2009.04.17. 12:44

Andika87

A sajátodból is hozzá kell tenned az előző párkapcsolatból származó közös gyermek neveléséhez, gondozásához, vagyis a t.díj nem "mindent" fedező összeg.

A láthatás/kapcsolattartás dolgát szabályozzátok le a létező legrészletesebben - és írásban, ha erre nem vagytok képesek akkor bírósághoz kell fordulni.

Vélem az előző párkapcsolatod is nagyon jó volt (...) legalább is annyira, hogy ott is "egyből" lett a gyerek...

Ideje lenne felnőni, megkomolyodni.
Magánvéleményem.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zimcsi # 2009.04.17. 12:56

Tudna valaki abban segíteni, hogy egy ilyen rendőrségi feljelentés hogy zajlik?
Értem ez alatt,hogy valami kérdőívet kell kitölteni,vagy nekem kell megfogalmazni egy beadványt?
Ha beadványt kell írni,akkor miket kellene belevenni?
Mag kell írni pontosan,hogy mennyi a tartozása,mikortól?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2009.04.17. 16:55

Vagy írsz egy beadványt, vagy a rendőrségen szóban elmondod, és jegyzőkönyvbe veszik.

zimcsi # 2009.04.17. 17:29

Köszönöm ObudaFan