Gyerektartás és láthatás

kisokos # 2009.04.22. 13:10

katalin01,

köteles-e az apa a szünetek felében elvinni a gyereket
Igen, csak éppen nincs közvetlen szankciója, ha mégsem teszi. Mivel te vagy a gondozó szülő, ezért ilyenkor rajtad marad probléma. Kérheted a kapcsolattartás megváltoztatását a gyh-tól... mondjuk ezzel is legfeljebb annyit érsz el, hogy megvonják a jogát és onnantól biztosan a te problémád lesz, hogy mit kezdesz a szünetekben a gyermekkel.

anya 45 # 2009.04.22. 17:33

Tisztelt ObudaFan!

„Egyik esetben sem kell fizetni.”

Ez volt a régi szabály. Az új szabály szerint csak előlegezni nem kell a költségekt, de a per végén a pervesztesnek fizetni igen.

Azt tudom, hogy 2008. októberében még nem kellett fizetni. Most folyamatban van egy kapcsolattartási perem, a korábbi végzéshez képest 2 éven belül vagyunk. Ezek szerint itt már számítani kell az ügy végén a perköltségre? Ez évtől ez a szabály?

Válaszát előre is köszönöm!

anya 45 # 2009.04.22. 17:38

Katalin01
Én úgy tudom, hogy igen, köteles, ha nem teszi, a gyámhivatal figyelmeztetésben részesíti, majd pénzbírságot vethet ki rá, ill. korlátozhatja a kapcsolattartást. Ebben a sorrendben, az ismétlődések szerint.

kzsu79 # 2009.04.22. 17:56

Tisztelt Grád Úr!

A problémám a következő: volt férjemmel 2002-ben elváltunk, és van egy közös gyermekünk, aki idén lesz 10 éves. Mindketten új életet kezdtünk, az exem fizet gyerektartást, és kéthetente egy hétvégére elviszi a gyereket, ill. mikor hogy tudunk megegyezni.
Én a jelenlegi párommal 4 éve élek együtt, azóta együtt neveljük a kisfiamat, s most lesz egy közös gyermekünk is. Viszont mi külföldön, Ausztráliában szeretnénk letelepedni, várhatóan jövő ősz környékén kapjuk meg a vízumot. Meg is beszéltük az exemmel, aláírja a szükséges nyilatkozatot, bár a háttérben úgy gondolom - legalábbis úgy veszem észre - hogy próbálja a gyerek véleményét "kicsit" átformálni ezzel kapcsolatban. Rá is kérdezett a láthatásra, hogy azt hogyan fogjuk megoldani, de még nem beszéltünk meg részleteket.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben - amikor 16,000 km választ el tőle - mi az eljárás? Mennyi láthatás jár az apának, s kinek kell állnia az útiköltséget? Van-e erre magyar jogszabály?

Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel:
Egy anyuka

Grád András # 2009.04.22. 18:07

Kedves Kzsu79!

A gyermeket az apa hozzájárulása nélkül eleve nem vihetnék magukkal Ausztráliába (legalábbis letelepedés céljából, a turizmus más lenne). Ha ő ehhez hozzájárul, valószínűleg kérni fogja a kapcsolattartás valamilyen megoldását, pl. azt, hogy évente mondjuk kétszer az Önök költségén a gyerek hazajöjjön hozzá, ami végülis megoldható, ilyenkor rábízzák a gyermeket a stewardessre. Ezt nyilván Önöknek kell majd fizetniük. Persze az apa lehet olyan nagyvonalú, hogy mindezt nem igényli, de olyan is, hogy egyáltalán nem járul hozzá a dologhoz, akkor meg ha a hozzájárulása nélkül viszik el a gyermeket, a hatóságok visszahozzák, de erre gondolni sem szeretnék. Persze célszerű lenne biztosítani az apa részére a folyamatos telekommunikációs kapcsolattartást pl MSN, skype vagy hasonló rendszerek segítségével. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kzsu79 # 2009.04.22. 18:20

Kedves Grád Úr!

Köszönöm szépen a gyors válaszát!
Igen, az apa aláírja a nyilatkozatot, de nagyvonalúságról szó sincs. Elvárja, hogy minden költséget mi álljunk, mindamellett, hogy kihangsúlyoztam, hogy lemondok a gyermektartási díjról. Természetesen az állandó internetes kapcsolattartást biztosítjuk a számára, de már csak az a kérdés, hogy mennyi ebben az esetben a minimális idő évente, amit mindenképpen teljesítenünk kell?

Tisztelettel:
Egy Anyuka

Cini1970 # 2009.04.22. 19:01

T. Ügyvéd úr!
A mai napon másodfokon a Markó u.-ban a bírónő nem
ítélt meg számomra gyerektartást mondván az
alperes beteg volt.Az orvosi papírokból nem derült ki
,hogy négy hónapig nem tudott dolgozni.Az igen ,hogy
előtte volt munkahelye.A táppénzből miét mentesült a
tartásdíj alól négy hónapra.
Miért fizetheti megint havi részletekbe a fél milliós
tartozását?
Amikor szóvá tettem feketén dolgozik elfogadták
hogy bejelentette dolgozik
csak az igazolást nem találták róla.Ez jogos?

Grád András # 2009.04.22. 19:34

Kedves Kzsu79!

Erre nincs jogszabály, de az évenként kétszeri alkalom nekem ex-családjogi bíróként a minimumnak tűnik, amit az apa elvárhat Önöktől cserébe. Ne feledje, hogy igen nagy szívességet tesz Önöknek, amire ráadásul egyáltalán nem köteles, úgyhogy javaslom nem ujjat húzni vele a saját érdekükben! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.04.22. 19:36

Kedves Cini1970!

Az Ön által leírtak valószínűleg az Ön olvasatáról szólnak, a valóság nyilván nem teljesen ez. A táppénzből egyébként jár a tartásdíj, viszont a hátralékot szinte mindig részletfizetéssel kötelezik megfizetni, ebben nincs semmi szokatlan. Üdv:

Cini1970 # 2009.04.22. 20:07

T. Ügyvéd úr!
Ha első fokon megítélt összegre már elvesztette az
elmaradt részlet miatt a részletfizetést és erre
az idéző végzésben felhívták a figyelmét hogy
lehet,hogy most mégis megadták neki másodfokon?
És minden szentnek maga .....!De ha mégis így történt
ahogy írtam előző üzenetemben tehetek valamit?
Itt már nem lehet fellebbezni?
Köszönöm válaszát

Grád András # 2009.04.22. 20:24

Kedves Cini1970!

A másodfokú ítélet jogerős. 1 millió alatti ügyekben felülvizsgálat sincs. Úgyhogy ezen nem fog tudni változtatni. Sajnálom. Üdv:

kzsu79 # 2009.04.23. 06:01

Kedves Grád Úr,

Köszönöm szépen a választ! Boldogabb nem lettem tőle, de legalább már teljesen tisztában vagyok a lehetőségekkel.
Ami viszont még érdekelne, az az, hogy a gyámhatóság meddig húzhatja el az ügyintézést? S mikor érdemes feléjük beadni a szükséges iratokat? Merthogy pl. a kért jövedelemigazolást az indulás előtt biztos, hogy nem fogjuk tudni csatolni, lévén, hogy munkahely majd csak a kiérkezés után lesz. Mert sajnos Ausztráliában is kevés az olyan munkáltató, aki látatlanban, telefonos beszélgetés alapján alkalmazna bárkit is.

Üdvözlettel:
Egy Anyuka

Cini1970 # 2009.04.23. 06:21

T. Ügyvéd úr!
Sajnos engem sem sikerült megvigasztalni,mindenesetre
nagyon köszönöm a válaszait.Ha megkapom az ítéletet jelentkezni fogok.
Üdv:András

zimcsi # 2009.04.24. 10:08

ObudaFan!

Szia!

Azt szeretném mondani,hogy kb. egy hete arra a kérdésemre,hogy feljelenthetem-e az exet,ha csak részben teljesíti a tartásdíj fizetését,azt válaszoltad, hogy igen,és kérjek végrehajtást is.
Na Én bementem a rendőrségre, és azt mondták,hogy fölöslegesen tennék feljelentést,mert ők is a bírósághoz fordulnak az ügyben.És mivel be van adva a fizetésletiltás kérelmem, így majd csak akkor menjek,ha nem tudják levonni tőle, nem tudják behajtani rajta.
Majd csak akkor fog a rendőrség eljárni.

Valóban így van?

monalisa1 # 2009.04.24. 15:18

zimcsi

Nem kereslek vissza de egész biztosan a NEM teljes tényállást írtad le akkor, mert ObudaFan téves tanácsot még nem adott senkinek.

Szerintem vagy félreértetted az akkori válaszát, vagy idejekorán mentél a rendőrségre...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.04.24. 16:46

Ez egy téves felvilágosítás volt. Nem kell 2 sikertelen végrehajtás. (Ez így nem is igazán értelmezhető.) Sőt, egyszeri sem kell az eljárás megindításához.

zimcsi # 2009.04.25. 06:37

Lehet,hogy félre értettem akkor valamit.
Nem is kételkedek ObudaFan tudásában,hozzáértésében,inkább a rendőrségre gyanakodtam,hogy nem akarnak foglalkozni az üggyel.
Nem a végrehajtást kértem a bíróságon,hanem a jövedelemből a behajtást.Ez befolyásolja a rendőrségi feljelentést?Hogy nem végrehajtást kértem?
Erre még nem kaptam választ a bíróságtól,még csak két hete voltam bent.
Azért akartam a rendőrségi feljelentést,hogy kicsit ráijesszek az exre.
Tényleg nem lehet rendőrségi feljelentést tenni addig,amíg a bíróságtól nem kapok választ?

aggódó anyuka # 2009.04.25. 07:05

Tisztelt Obuda Fun!
A segítségére van szükségem egy családjogi ügyben.
A kislányom 3 éves, fejlődési rendellenességgel született, kis ember (achondropláziás). Ennek szövődményei is vannak, jelenleg az alvási apnoéja (légzés kimaradás) súlyosbodott és ez sugár hányással is párosul. Valószínűleg központi idegrendszeri eredetű, most agysebész vizsgálja.
A probléma az , hogy az édesapjával külön élünk a kislányom 2 hónapos kora óta. Neki új kapcsolata van, ami meglehetősen komoly, ezért már nem szeretne idejönni, konkrétan úgy fogalmazott, hogy nem akar egy légtérben tartózkodni velünk. Ezért benyújtott egy keresetet, hogy elvihesse a kislányt a láthatási időben. 150 km-re lakik, így a gyermekünk nagyon meg lenne terhelve az utazással. Másrészt nem tudja ellátni, illetve nem ébred fel hozzá amikor sír, és nem veszi észre, ha éjszaka fullad a kislány. Az élettársa szüleinek nem mondta el nyolc hónapig, hogy apuka, így a felelősség vállalása is vitatható. A hölgy egyébként rendkívül féltékeny (megírta nekem levélben, hogy nem akarja, hogy a gyerek apja idejárjon, ezért adjam oda a kislányt, majd ő gondoskodik róla a láthatásokkor, mert mentős tanuló). Az érzelmeiket nagyon sekélyesnek találom, bár ő azzal érvel, hogy szereti a kislányt (ami igaz is, a maga módján), de nagyon negatív befolyásoltság alatt van. A hölgynek elmondtuk, hogy a kislány súlyosan apnoés, mégis benyújtották a keresetet. Egyébként az élettárs miatt az apuka február eleje óta nem volt itt, illetve előtte is csak havonta járt, bár sosem akadályoztam a láthatást.
Egy neurológus docens írt igazolást a bíróságnak, hogy a kislány állapota olyan súlyos, hogy nem lehet anyai felügyelet nélkül.
A jogi oldalt szeretném Öntől megkérdezni, ugyanis hallottam (a gyámügyön mondták), hogy fejlődési rendellenességgel született gyermeket nem is lehet elvinni 6 éves kor alatt. Tud arról, hogy van ilyen, vagy ezzel kapcsolatos jogszabály?
Válaszát előre is köszönöm!

gambler # 2009.04.25. 16:00

Tisztelt Szakértő !
Kérdésem az volna, hogy az a szülő, aki a gyermek felügyeletével meg van bízva, megváltoztathatja-e a másik szülő beleegyezése nélkül a gyermek lakhelyét ? Magyarul : elköltözhet-e vele más városba, esetleg országba ?

ObudaFan # 2009.04.26. 10:01

Másik városba a gyámhatóság, másik országba a bíróság hozzájárulása kell.

Grád András # 2009.04.26. 10:32

Kedves Aggódó Anyuka!

Olyan jogszabály (de még csak egyértelmű joggyakorlat) sincs, hogy a tartósan beteg vagy fejlődési rendellenességgel született gyermek ne lenne a másik fél által kapcsolattartásra elvihető. Ez függ a gyermek életkorától, a betegség jellegétől, súlyosságától stb. Olyan pláne nincs (hiába ír le egy orvos
ilyen badarságot), hogy "a gyermeket nem lehet anyai felügyelet nélkül hagyni". Például mi történik, ha Ön történetesen megbetegszik, vagy csak el kell mennie a boltba vagy éppen dolgozni? Mindenüvé hurcolja magával a gyermeket, aki állítólag nem szállítható?

Kicsit eltúlzottnak tűnik az aggodalma. Nyilván tájékoztatni kell az apát minden lényeges körülményről, veszélyről stb., de hogy a betegsége miatt ne vihetné el, nem valószínű, hogy össze fog jönni. Eléggé átjön a levelén a volt férjével szembeni ellenszenve (biztos sok tekintetben jogos!), de ne feledje, ha nem tudja a gyermek tartani vele a kapcsolatot, ez hiedelmével szemben nem a férjének, hanem magának a gyermeknek fogja a legtöbbet ártani. Üdv:

gambler # 2009.04.26. 11:54

Köszönöm a választ Obudafan !
Ha jól értelmezem, akkor a másik fél beleegyezése is mindenképpen szükséges a költözködéshez,ugye ?

ObudaFan # 2009.04.26. 12:10

Nem, a gyámhatóság, illetve a bíróság engedélyével lehet enélkül.

Cini1970 # 2009.04.26. 14:22

A másodfokon eljáró bíró elképzelhető,hogy nem olvassa el az első fokra beadott bizonyítékokat? Ha nem vagyok elégedett vele mit tehetek?

Grád András # 2009.04.26. 14:34

Kedves Cini1970!

A másodfokú bíróságnak elvben természetesen el kellene olvasnia a teljes elsőfokú ügyet, de a valóságban ezt csak az előadóbíró teszi meg, a tanácselnökök közt meg akad tanács, amelyikben megteszi. Ha az előadóbíró átsiklik valami felett, nem lesz, aki korrigálja. A másodfokú döntés jogerős, ellene csak felülvizsgálati kérelemnek lehet helye 60 napon belül jogszabálysértésre hivatkozással, de van jópár kivétel, amikor eleve nem lehet, pl. 1 milliós perérték alatt stb. Minthogy azonban a felülvizsgálatnál kötelező a jogi képviselet, ezt ha igénybe akar ilyet venni, majd az ügyvédje elmagyarázza Önnek. Üdv: