Gyerektartás és láthatás

kisokos # 2010.02.18. 08:29

KGWA,

Az apa pert indíthat az apaság megállapítása iránt, ehhez mondjuk nem ért igyekeznie, mert 1 év után kifut a határidőből és utána hiába igyekszik bizonyítani a nyilvánvalót. Ha per lesz, akkor azt valószínűleg meg is nyeri és őt anyakönyvezik apának, a perköltségek nagy részét pedig sajnos rád terhelnék, mivel te lennél a "pervesztes" (ha azt állítod, h nem ő az apa). Innentől megilleti a kapcsolattartás, ugyanakkor tdíj fizetési kötelezettsége is lesz. Előbbit a gyh vagy a bíróság, utóbbit csak a bíróság szabályozhatja. Ilyen korú gyermek esetén az elvitel kizárt, ismerve az apa előéletét jó eséllyel kérhető, hogy a kapcsolattartásra felügyelet mellett kerüljön sor. A börtön nem úszható meg azzal, ha gyereke van.

KGWA # 2010.02.18. 08:44

Kedves Kisokos!

Természetesen a bíróságon nem állítanám, hogy nem Ő az Apa. Ő a gyerek neve miatt indítana eljárást. Amúgy egy hete csináltatott fél év után személyit, ezért sem sikerült eddig a nevére vennie. Volt mikor belementem volna, de azóta az ellenem irányuló testi sértés és a szabadságkorlátozásom végett nem erőltettem. Ez a bíróságon figyelembe vett indok? Ha jól értelek még van októberig ideje, viszont ebben az esetben én nem tagadnám az apaságát. Ha viszont most börtönbe kerül, vagy eltűnik a személyije és októberig nem indít semmit, akkor mit remélhetek? Utána milyen követelési, jogi lehetőségei lehetnek? És a DNS-t megtagadhatom? (természetesen állítva, hogy ő az apa)
Köszönöm a válaszát!
KGWA

ObudaFan # 2010.02.18. 08:56

Apaság megállapítása iránt határidő nélkül lehet pert indítani, amíg az apai jogállás betöltetlen. Az egy éves határidő csak az apasági vélelem megdöntése iránti perre vonatkozik. Ha ő az apa, akkor meg is fogja nyerni a pert. Ha a gyermeket a szükséges szakértői vizsgálatokra nem engeded el, akkor addig bírságol a bíróság, amíg elengeded. Ha a perindításra te adsz okot (nem engeded, hogy teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tegyen), akkor természetesen te állod a perköltséget.

Ugyanakkor azt meg lehet fontolni, hogy a szülői felügyeleti joga megszüntetése iránt pert indíts, vagy ha erre nincs jogalap, akkor azt kérd, hogy csak a hatóság hivatalos helyiségében, a jelenlétedben legyen módja a kapcsolattartásra. Természetesen gyermektartást is követelhetsz.

KGWA # 2010.02.18. 09:37

Még egy utolsó kérdés...

A születésekor azt mondták, hogy három éven belül valakit oda kell íratnom apaként a születési anyakönyvi kivonatába. Ez lehet Ő, vagy egy valós személy, aki apasági nyilatkozatot tesz, vagy bármely valótlan személy, amennyiben nem "tudok" apát megnevezni. (Nem éltünk együtt sem a fogantatás időpontjában, sem azóta...) Ha mondjuk őt most leültetik, és én ez idő alatt beíratok egy nevet oda, akkor megtehetem? Mondván, h pontosan mondjuk nem tudom megnevezni az apát??? Vagy később, ha perre kerül a sor, hivatkozhatok e arra, h anno terhességem alatt bizonyítottan heroin-függő volt (akkor őt nem érdekelte...), utána meg börtönben volt?
Anyagi követelésem eleddig nem volt felé, tekintve, h munkanélküli. Ha megállapítást nyer, h ő az apa, akkor is kötelezhetik gyerektartási díj fizetésére, ha börtönben van, vagy munkanélküli? Ha jól emlékszem bejelentett munkaviszonya 8 hónap volt 28 éves létére.

Köszönöm.

KGWA # 2010.02.18. 09:38

Még egy utolsó kérdés...

A születésekor azt mondták, hogy három éven belül valakit oda kell íratnom apaként a születési anyakönyvi kivonatába. Ez lehet Ő, vagy egy valós személy, aki apasági nyilatkozatot tesz, vagy bármely valótlan személy, amennyiben nem "tudok" apát megnevezni. (Nem éltünk együtt sem a fogantatás időpontjában, sem azóta...) Ha mondjuk őt most leültetik, és én ez idő alatt beíratok egy nevet oda, akkor megtehetem? Mondván, h pontosan mondjuk nem tudom megnevezni az apát??? Vagy később, ha perre kerül a sor, hivatkozhatok e arra, h anno terhességem alatt bizonyítottan heroin-függő volt (akkor őt nem érdekelte...), utána meg börtönben volt?
Anyagi követelésem eleddig nem volt felé, tekintve, h munkanélküli. Ha megállapítást nyer, h ő az apa, akkor is kötelezhetik gyerektartási díj fizetésére, ha börtönben van, vagy munkanélküli? Ha jól emlékszem bejelentett munkaviszonya 8 hónap volt 28 éves létére.

Köszönöm.

KGWA # 2010.02.18. 09:43

Még egy utolsó kérdés...

Köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.18. 19:45

Amíg nincs betöltve az apai jogállás, beírathatsz fiktív apát, de sem ez, sem az, hogy börtönben ül, vagy hogy heroinfogyasztó, nem változtat azon, hogy az apasági pert meg fogja nyerni, ha elindítja. A bíróság kötelezni fogja a gyermektartásdíj fizetésére akkor is, ha börtönben ül, de végrehajtani abból nem sokat fogsz tudni, esetleg az állam általi megelőlegezés jöhet szóba.

esőcsepp # 2010.02.20. 17:10

Tisztelt Fórumozók!

Itt vagyok ismét a fedélzeten, és tanácsot szeretnék kérni.
Rövid tényállás:
Az Apa 7 éve elköltözött gyermeke anyjától. (nem volt házasság.)A gyermek 9 éves. Azóta láthatási gondok vannak, amit a gyámhatóság orvosolni próbált. Az anya új élettársi kapcsolatából szintén született egy gyermek.Ott is különválás és láthatási problémák vannak.
Jelenleg az anya gondozásában van a gyermek/ek elhelyezve és folyamatban van a gyermekelhelyezés megváltoztatása per. A kapcsolattartási gondok nehezedtek, mert az anya 300 km-rel arrébb költözött.
A decemberi időszakban kétszer tagadta meg a láthatást (egy folyamatost, egy időszakos kapcsolattartást). A folyamatoson az apa megjelent, de az anya nem volt sehol, sőt telefonon sem lehetett utolérni. Igaz egy-két nappal előtte közölte sms-ben és levélben, hogy nem fogja átadni a gyereket. A folyamatos pótlására egy hét múlva kerülhetett volna sor, de az anya mind levélben, mind sms-ben jelezte, hogy a gyermeket ott sem fogja átadni. Az időszakoson sem akarta átadni, ezt jelezte is, így az apa nem utazott 300 km-t.
Az apa az illetékes gyámhatósághoz fordult tanácsért, és végrehajtásért, az utiköltségének megtérítéséért (mint már mondtam 300 km-rel arrébb költözött az anya). A gyh. elutasította, mind a pótlást, mind a költségtérítést, mert az apának annak ellenére meg kellett volna jelennie a láthatás pótlásán, hogy az anya leírta, sőt utólag a gyh. előtt kijelentette, hogy akkor sem adta volna oda a gyereket. Önök szerint ilyenkor mi a teendő? A per következő fordulója pár napon belül lesz. Igaz a gyh. elismerte, hogy az anya nem adta volna oda a gyermeket, de akkor is elutasította az apa beadványát. Önök szerint a bíróság hogyan fogja ezt a történést megítélni?
Ilyen indokokra el lehet utasítani egy beadványt? Télen -20 C fokban, biztos, hogy kell 300 km-t utazni (+ vissza 300-at) csak azért, hogy bizonyíthassa az apa, hogy meghiúsult?
Köszönöm, ha válaszolnak!
Üdv
esőcsepp

monalisa1 # 2010.02.20. 20:09

Nagyon nehéz a problémádat megválaszolni - valamint a továbbiakra nézve is, mert ehhez kellő hozzáértésre van szükség.

Javaslom próbáld felvenni a kapcsolatot dr. Regász Mária ügyvédnővel, aki hosszú évekig gyámhatósági- gyermekjóléti területen is dolgozott, tehát szakértője az ilyen problémáknak.

Egyébként derill nich néven évek óta egyik aktív segítő válaszolója az itteni fórumos kérdéseknek.

Tel: 06/30/381-8350
derill@t-online-hu

Az a 300 km az nagyon ahajt van...
És az ottani körülmények!...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.20. 20:11

Javaslom ezt a topicot olvasd végig, sokat lehet tanulni belőle, egyben derill nem egy hozzászólását, válaszát is megtalálod.

janika65 # 2010.02.21. 14:03

A gyerektartással kapcsolatban lenne kérdésem. A fiam nagykorú, egyetemre jár. Az első fél éve nem sikerült, ezért passzív jogviszonnyal rendelkező hallgató. Szeptemberben kezdi újra az évet. Ebben az esetben jár-e neki a gyerektartás öszege ?

monalisa1 # 2010.02.21. 15:56

Szeptemberig elmehet dolgozni - vagy akármi, de addig t.díj nem jár neki. Aztán majd beíratkozik és erről bemutatja a hivatalos igazolást - és onnantól ismét jár neki a t.díj. (Félévenként a tanulmányi időszakok.)

Egy esetleg egy ujabb évhalasztás esetén a bírósághoz fordulhatsz kérve a tanulmányokra alkalmatlanság vizsgálatát, vagyis a t.díj végleges beszüntetése iránti kérést.

Az un. felnőttartás már nem minden esetben azonos összegű mint a gyermektartás, differenciálhatja a bíróság.

"Mona"
laikus hozzászóló

esőcsepp # 2010.02.24. 11:01

Tisztelt monalisa!

Köszönöm a válaszát. Sajnos számomra még homályos méhány pont, így másik topikban is feldobom a témát.
Még egyszer köszönöm!

esőcsepp

vicacica36 # 2010.02.24. 12:47

Kedves esőcsepp!

„Az elmaradt kapcsolattartás pótlása

32/A. § (1) A kapcsolattartást akadályozó körülményekről a felek előzetesen, lehetőleg írásban vagy egyéb igazolható módon tájékoztatják egymást.

(2) A kapcsolattartásra jogosultnak vagy a kapcsolattartásra kötelezettnek fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, feltéve, hogy a jogosult vagy a kötelezett a kapcsolattartást szabályozó döntésben foglaltak szerint eleget tett előzetes értesítési kötelezettségének, illetve az előre nem látható akadályok felmerülését utólag igazolja. Az elmaradt kapcsolattartás pótlása nem veszélyeztetheti a gyermek egészséges fejlődését.

A te esetedben szerintem nincs szó fel nem róható okról, hiszen te ott voltál és ok nélkül, előzetes tájékoztatás nélkül nem adta oda.
A gyámhivatal elutasító határozatát meg kell fellebbezni 15 napon belül!!
Az, hogy kijelenti, hogy nem adja oda a gyermekedet, attól még nem mentesül a felelősségrevonás alól.
Kitartást!

Krisztina69 # 2010.02.25. 15:25

Sziasztok Kedves Fórumozok!

közel két hete írtam itt egy gyermekláthatási dolog kapcsán. a lényeg az, hogy az anyuka nem viszi el a gyerekeket láthatásra és zaklatja a gyerekeket az iskolában. Minket a helyi önkormányzatnál lévő jegyző és családvédelmi csapat azt közölte velünk miután anyuka a gyerekekért a hivatalos láthatását sem tette meg, hogy MI veszélyeztetjük a srácokat és kiemelik a gyerekeket a Családból. anyuka láthatása minden harmadik héten van pénteken 3-9ig. augusztus óta nem élt a láthatási jogával.
nos...azóta vannak fejlemények. Én mint nevelő anyuka és nevezett gyám felvettem a kapcsolatot a városi gyámhivatallal ahol felvilágosítottak arról, hogy nekem milyen jogaim vannak. megnyugodtam. a mai napig. ma délelött beállitott hozzánk az önkormányzattól a jegyző helyettese és a családvédelem egyik tagja. megnézték a gyerekek szobáját, hogy milyen rend van, hogy van e iróasztaluk, tv a szobába. Vádoltak engem és az Apukát, hogy miért nem mentek el a gyerekeket hétvégén az anyucihoz. hozzá teszem, hogy nem volt neki láthatása. mult héten mindennap az iskolában lehivatta vagy megvárta a srácokat és azt mondta nekik,hogy menjenek el hozzá szombaton mert a nagyobbik gyereket megköszöntené szülinapjára. a szülinap az október közepén volt!!
a gyerekek nem igérték meg, hogy elmennek hozzá. eljött a szombat és a srácok nem akartak elmenni. én ráparancsoltam a kisebbik gyerekre finoman, hogy elkell mennie...ennek ellenére sem mentek el. telefon anyai nagymamának,hogy szóljon anyucinak,hogy nem mennek a srácok. nagymama meg üvölte a telefonba, hogy mert az a büdös ku...a-mármint én megtiltottam a srácoknak,hogy elmenjenek az anyjukhoz. levágta a telefont. anyukához nekünk nincs elérhetőségünk. az önkormányzat szerint erre nincs szükség. hozzá teszem,hogy a gyámügyi határozaton szerepel,hogy Apának mindennap délután 4-6ig elérhetőséget kell biztosítani anyukának. egyszersem kereste a srácok miatt...
talán öt perc mulva ujra szól a telefon és az anyai nagymama-az az áldott jó asszony- visitozni kezdett a férjemmel. Férjem meg odaadta a kisebbiknek a telefont ,hogy beszéljen a mamával. visitott a gyerekkel is. mert ne bánthatja meg az anyját ennyire! a kisebbik srác aki 12 éves kerekperecre megmondta a mamának,hogy ő nem tartja anyjának a szülőanyját. aztán odaadta a nagyobbik gyereknek a telefont. 15 éves. ő is közölte,hogy nem akarnak elmenni az anyjukhoz.
zajlik az élet.
ma ahogy kinn voltak nálunk rohadtul -már bocs- megijedtem. tényleg elvehetik tőlünk a gyerekeket?? anyuka ma ujra megállitotta a gyerekeket a suliban és közölte velük,hogy vasárnap jön értük. nem kérdezte meg,hogy van e programja a srácoknak, vagy van e valami tervbe véve. pénteken lenne a láthatása. azt már tudom,hogy nem vagyok köteles kiadni a srácokat azon kivül. persze ha normális hangnembe beszélne a férjemmel és kérné, hogy ezt szeretné...akkor igen. de igy nem!!!
holnap megyünk a gyámügyre. nem tudom,hogy mi lesz. azt tudom,hogy hozzám ma orvost kellett hivni mivel ugy felment a vérnyomásom. azt hittem,hogy kapok egy agyvérzést, csak remegtem, nem láttam rendesen és alig észleltem a külvilágot.
erre van szükségünk? frászt.
valaki nyugtasson már meg,hogy nem kérheti számon senki azt rajtunk ha anyucika nem jön a gyerekekért! miért mi vagyunk a hibásak olyan dolgokért amiről nem tehetünk? félek. nem magam miatt. a gyerekek miatt. megint rá van erőszakolva a gyerekekre minden. miért nem élhetnek rendes családi életet? képzeljétek el,hogy a szekrényajtókat is kinyitották ma megnézték,hogy hány pár zoknija és cipője van a gyereknek!!! megalázó!! felháboritó!!
elegem van ebből.
de holnapig még párszor kell majd rohamoldót bevennem azt hiszem. csak a srácok járnak a fejemben,hogy hogyan tovább...

hogyan tovább??

Egy kétségbeesett pótanyuka...Krisztina

Krisztina69 # 2010.02.25. 15:26

elírtam...bocsi. a láthatása minden harmadik héten pénteken van 3-7ig. sorry.

ildi12 # 2010.02.25. 16:15

Kedves Krisztina 69! Teljesen egyetértek veled ugyanis én egyedül nevelem a 2 gyermekem gyesen vagyok a kisebbikkel és most jönnek ki 2 év alatt másodszor leellenőrizni hogy jogosan kérem e a gyermektartást hozzáteszem az apa konkrétan kijelentete hogy akit ő annyira várt 2.5 éve arról a gyermekről most hallani sem akar és nem is fog fizetni végrehajtónál van az ügy és még engem ellenőrizgetnek ahelyett hogy az apának a dolgait foglalgatnák le a pénz miatt. és ez már 2 éve igy megy és nem tudom meddig bírom még idegekkel.

Krisztina69 # 2010.02.25. 20:28

Szia Ildi12!

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál. Teljesen kikésziti az embert, hogy megfeleljen mindenhol. Ugy döntöttem, hogy már nem strapálom magam. minek? azért, hogy még nagyobb támadási felületet adjak? frászt fogom magam hagyni.
Ezeknek a gyerekekenek nem volt 8 éve anyjuk bár a szomszéd házban élt. ezeket a gyerekeket nem szerette senki ugy mint ahogy én szeretem. és engem ellenőriznek? azt gondolta, hogy koszban, mocsokban lesznek? hogy ütöm és vágom ahol érem őket? én nem a szülőanya vagyok. ezért már nem lehetek jó ember?
Nem értem a magyar jogot. én az ilyen ANYÁT (???) már régen eltiltottam volna a saját gyerekeitől. a második házasságában is született gyereke. az a gyerek elmúlt 6 éves. de nem tudja,hogy ezek a fiúk kicsodák. fiúk akik elszoktak félévente jönni. ennyi.nem a féltesóm vagy bármi...és azt kérdőjelezi meg egy senki akinek hatalmat adtak a kezébe, hogy én ellátom e másnak a gyerekét??
már költöznénk. de nincs hova. önkormányzati lakásban lakunk. nem szégyenlem, hogy csóró vagyok. a gyerekeket tisztességgel és becsülettel nevelem. és nagyon nagy szeretettel. ezt nem lehet pénzel megvenni.
részemről ennyi. holnap gyámügy. kiváncsi leszek. ha nem megy máshogy akkor bíróság...

Krisztina69 -az elkeseredett nevelő anyuka

monalisa1 # 2010.02.25. 21:11

Krisztina69

Sokan laknak önkormányzati lakásban, pl. volt idő csak az nem kapott tanácsi lakást aki nem kért.

Valamint mind a mai napig sokan inkább lakbért fizetnek mintsem lakástörlesztést, mert ha nincs a nevükön semmi nincs mit elvenni...

A gyerekeid a Te kincseid!

"Lisa"
laikus hozzászóló

Krisztina69 # 2010.02.26. 06:33

Monalisa1-nek!

Igen. Igazad van. A srácok a kincseim, de nyugodt életet soha nem fogunk igy élni. nekem és a férjemnek kell meghunyászkodnia egy olyan nő elött akinek nem fontosak a gyerekei? Én nem így nőttem fel. Engem arra tanított meg Anyum és Apum, hogy álljak ki a magam igazáért. Mindegy, hogy kinek a gyerekéért -én harcolok értük.
Mindjárt indulunk a gyámügyre. Kiváncsi leszek arra, hogy mi lesz.
Nagyon közel állok ahhoz, hogy a második házasságomat is feladjam azért mert falakba ütközünk.
Azt nem értem igaziból, hogy a 8 év amit ÉDESANYA a srácai nélkül élt az nem bizonyit semmit? Az, hogy fél évig nem volt kiváncsi a srácaira? Az, hogy szexuális aktust létesített az 5 éves gyereke elött aki 15 évesen is ebben él? Aki sérült lett a látottaktól, hallotaktól és átéltektől? Tudod Mona amiket nem írtam le...anyucika élettársa-azóta férje- a két kissrácot kizárta a nyárikonyhába,hogy ő nyugodtan vacsorázhasson anyucival. vagy egész éjszakára bezárta őket ugyanoda villany nélkül. Amiről nem szólt az egész...a gyerekek félnek és féltek eddig is a nevelőapától.
Elvagyok keseredve. Nekem kötelességeim vannak de jogom nincs. Azt árulja már el nekem valaki, hogy miért lennék én köteles a gyerekeket áttuszkolni anyukához? ahhoz az anyukához aki fél éve nem vitte el a soros láthatásra a gyerekeit? aki egyetlen egy láthatást sem mondott le? Válszolna nekem valami?
Nem az önkormányzati lakás miatt van gondom...mennék én albérletbe szívesen. de anyagilag teljesen leamortizálódtunk. A folyamatos orvosi kezelések a nagyobbik srácomnál felemésztett mindenünket. tiszta anyagi csőd van. az albérletet nem tudnám kifizetni. Pedig magam is tudom jól, hogy a legjobb megoldás az lenne ha elmennénk innen. jó messzire.
Ma elvileg mennek a gyerekek az anyjukhoz.ELVILEG.
Grád ügyvéd Úr azt írta nekem,hogy az anya jöjjön a gyerekekért. én ne küldjem el őket.
Hát nem tudom. Ma talán kiderül,hogy mit csináltam rosszul.
Vagy abban kapok megerősítést, hogy akármennyire a kincsem és életem ez a két fiú- EL INNEN.

Köszönöm,hogy meghallgattatok. Köszönöm Mona a hozzászólásod.

Később jelentkezem.

Krisztina69- egy kétségbeesett nevelőanya

ildi12 # 2010.02.26. 10:19

Sya Kristina69!
Sajnos én is ezt tapasztalom hogy aki tesz a gyermekekért valamit az akadályokba ütközik aki meg nem törődik gyerekeivel annak szabad az útja. Nekem a volt párom annyira akarta a lányunkat és mégis fél éves korában lelépett egy volt nőhöz aki megüzente még a szétmenésünk után hogy a kislány ellen dolgokat fog elkövetni nehogy az apának kelljen és lám most már napi szinten jön az sms hogy le akar mondani akislányról látni sem akarja és nem is érdekli őt. Én hiába megyek bármerre mindenhol akadály ő pedig éli életét és minden felé szabad útja van. Na ez a felháborító. És ez az egy gyermeke van nincs is több. Már az is megfordult a fejemben hogy megveretem a sok ellenem tett zargatások miatt tudom semmi értelme sem lenne de sokszor megfordul bizony a fejemben. Pedig nem vagyok agressziv típus de ez sok nekem.

panka64 # 2010.02.26. 17:12

Üdvözlök Mindenkit,
A gyerektartással kapcsolatban lenne kérdésem. Nem váltunk el, csak különélünk, közel 10 éve, de 7 éve gyerektartás iránti pert indítottam a férjemmel szemben. 2 gyerekünk van és a bíróság 4000-4000Ft (négyezer) fixösszegű tartásdíjat állapított meg a férjem akkori nyugdíja alapján. Ma már 280ezer havi jövedelme, igaz, ebből 220 ezer ft életjáradék, ugyanis egy baleset miatt rokkantnyugdíjas. A gyerekek nagyok, a lányom most a fiam pedig jövőre érettségizik és mindketten tovább szeretnének tanulni. Mivel semmilyen anyagi támogatást a gyerektartáson kívül nem kapnak az apjuktól - pedig nagyon jó a kapcsolatuk - ezért úgy döntöttem, hogy feljebb emeltetem a 4ezer ft-ot. Beadtam a kérelmet az illetékes Városi Bírósághoz, amiben kértem, hogy a férjem gyerektartás alapjául szolgáló mindenkori jövedelmének a 20%-20% azaz 40%-ára tartok igényt a két gyerek után. Mellékeltem az én jövedelem igazolásomat is; 6 órásként dolgozom a helyi polg.mesteri hivatalban, ugyanis a középsúlyos asztmám miatt van egy 40%-os mkcs-m... Kemény 67000,-ft bruttó fizetésem van. Ma kaptam a bíróságtól egy levelet, amiben hiánypótlásra szólítanak fel. És teljesen megütköztem, ugyanis amit kérnek, az nem más, mint azok az okirat másolatok, amelyek a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat bizonyítanák. Kedves Jogász (NŐ vagy ÚR)! Milyen iratok kellenek ide konkrétan? Mi kell ahhoz, hogy valaki ott a bíróságon elhiggye, hogy a 4000ft a havi bérlet és az osztálypénz árát nem fedi? A gyerekek okosak, különórákra nem járnak, a nyelvvizsgára való felkészítést az osztályfőnök vállalta, nem volt különóra. De más tárgyból se. Mit mellékeljek? Hogy mennyi kenyeret, tejet, szalámit veszek nekik havonta? Teljesen felháborodtam, mert ez szerintem abszurdum. Nem egy kisebb vagyont - csupán 4000ft-ot - szerettem volna feljebb emeltetni. Hogy a rezsi kifizetése után nem 25ezer ft maradjon hármunknak...
Várom a tanácsot, hogy ilyen esetben mit mellékeljek?
Köszönöm

monalisa1 # 2010.02.26. 17:33

Előszőr is nyugi... Ezt követően a te nettó havi jövedelmed plusz a 2x4000 Ft t.díj, valamint a cs.pótlék. Vagyis a hármótok mindenösszes bevétele x Ft/hó.

Ebből levonásba kerül a lakbér és/vagy lakáshitel, a lakásrezsi, a hármótok BKV bérlete, tv, számítógép stb. fix rendszeres kiadások. Ami marad abból éltek...

Na EZT kell részletezni - nagy vonalakban... Vagyis élelem, ruházkodás, kultúra, szabadidő stb. Orvos, patika, egyéb egészségügyi kiadások stb.

A fenti havi Ft/hó összegnek NE MENJ FÖLÉJE az összeírásnál mert akkor joggal mondja a bíróság: valahonnan pluszbevétel van (...) és abból a "királyi" életmód...

Tehát azt kell látnia a bíróságnak hogy hármótokra ennyi, ezzel szemben az apa egymagában amannyi bevétellel rendelkezik, ergo lenne neki miből magasabb összegű t.díjat fizetni.

És még azt hangsúlyozd, hogy a 7 évvel ezelőtt megállapított t.díj lehet hogy akkor lehet elég volt (...) de azóta az árak, a szolgáltatások, a díjak stb. árai jelentősen megnövekedtek.

Tehát írd össze és 3 pld.-ban mielőbb add be a bíróságnak tértis levélben. Aztán majd a következő tárgyaláson átbeszélitek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.26. 17:35

Vagyis nem kell különösebb részletezni azt a 25e Ft-ot amiből éltek, de felsorolni az egyes kiadási tételt azt igen.

ildi12 # 2010.02.26. 18:23

Valaki aki tud segitsen most tudtam meg ebben a pillanatban hogy a volt párom németben van és hivatalosan dolgozik. Hogy tudom ilyenkor a gyerektartást tőle behajtatni?