És az esetemben a bíróságnál kell kezdeményezni a letiltást vagy milyen határozat, dokumentum kell a folyamat elindításához?
Gyerektartás és láthatás
Tisztelt Szerkesztőség !
Tiszteletteljes kérdéssel szerertnék Önökhoz fordulni ill. tanácsukat kérni.
1., 36 éves fiunk tavaly ota munkanélküli segélyen van. Két gyermek után elkötelezett gyermektartásdij fizetése tárgyában. Az elmult évben mi nagyszülők fizettük ezt. Sajnos anyagi lehetőségeink korlátozottak, már nem tudjuk helyette fizetni. Segitünk ahogy tudunk, de már minden lehetőségen tul vagyunk. Kérdésem : kötelezhetőek vagyunk-e a gyermektartásdij fizetésére hivatalosan ?
Ha a fiunak pillanatnyilag nincs állása átmenetileg kérheti-e a biróságtól a gyermektartásdij fizetési kötelezettségének felfüggesztését?
2., Nagyszülői láthatás ? Fiunk külföldre ment dolgozni, házasságából két kiskoru gyermeke van. Hogyan van hivatalosan lehetőségünk arra, hogy unokáinkat rendszeresen láthassuk.
Válaszukat nagy tisztelettel és köszönettel várom.
bahaem
A jogerős bírósági itéletet/végzést fénymásolatban küld el az új munkahelynek és kérd hogy a következő bérfizetéstől a megállapított t.díjat már vonják le az apa keresetéből és a pénzt utalják postán keresztül címedre, vagy megadandó bankszámládra.
Tértivevényes levelet írjál, pár mondat elég is. A munkáltató mint kézfizető kezes felel a bírósági rendelkezést végrehajtani.
Ha esetleg t.díj elmaradás is van azt a bíróság mellett működő önálló végrehajtón keresztül lehet intézni., sajnos jan. 1-től már fizetni kell -ha jól tudom 18.000 Ft-ot-, mely a végrehajtó munkadíja. (Az elmaradást a t.díjon felül részletekben vonják a kötelezettől - egálig.)
Külön írom: amikor valaki másik munkahelyre megy az utolsó munkában töltött nap az egyéb elszámolással együtt a MIL lapot is kiadják részére, és azon rajta van a munkabérből a t.díjra vonatkozó bírósági letiltás rendelkezés - vélem az ex "elfelejtetett" ezt leadni az uj munkáltatónál...
"Lisa"
laikus hozzászóló
pingpong
Bizonyos esetben kötelezhető a nagyszülő hogy a gyermek apja helyett helytálljon a t.díj fizetésénél, de azért mert az apa huzamosabb időn keresztül "nem talált" magának munkát, vélem ez nem arra az esetre vonatkozik.
Az apa bírósághoz fordulhatott volna kérve a t.díj mérséklését, a teljes szüneteltetés nem lehetséges mert a gyermek sem "szünetelteti" hónapokig/évekig hogy nem eszik, ruházkodik, tanul stb.
Azzal hogy a fiatalember külföldre ment dolgozni, az első bérfizetéstől bizonyára már módjában állt volna pénzt küldeni- utalni haza az anya bankszámlájára.
A kötelezett akár a saját kárára is de köteles a kiskorú gyermekről gondoskodni.
Tehát szorgalmazni kell őt hogy teljesítse ismét a t.díj fizetési kötelezettségét. (Ami az elmaradást illeti azt is rendeznie kell, tehát a havi t.díjon felül is kell hogy küldjön pénzt - egálig.)
A nagyszülői láthatás általában a külön élő szülő láthatási idejébe fér bele, a bíróság külön láthatást a nagyszülőknek ritkán biztosít.
Tehát mivel az apa jelen idő szerint nem- ill. csak ritkán van itthon, helyette egész nyugodtan gyakorolhatjátok az "apai" láthatást - ezt az anya nem akadályozhatja.
Amúgy a t.díj fizetés dolga és a láthatás nincs egymással függőviszonyban.
Ha az anya esetleg akadályozná a láthatást a gyámhatósághoz lehet panasszal menni - jó esetben kivizsgálják a dolgot.
"Lisa"
laikus hozzászóló
T.monalisa1 !
A választ tisztelettel köszönöm. Kicsit megnyugtatott. Ugyanis nem akartam részletezni a kérdező levelemben, de az elmult időszakban is mi fizettük a gy.tartást, és nem is volt ebből gond.Miután mint szülők láttuk, tudjuk, hogy mindent megtett az álláskeresés érdekében korholni ezért nem tudtuk. A sikertelenség és nem a t.dij elöli menekülés érdekében választotta azt a lehetőséget, hogy külföldön dolgozna. És csak a jövő héten fog elutazni, tehát idáig minden rendben egál gyt.ügyében. Én csak azt szerettem volna igazából tudni, hogy mint nagyszülő jogilag kötelezhető vagyok - e erre? Egyébként feljánlottuk az iskolaévből hátralévő időre is a pénzt, de csak ugy hogy ennek elköltését ellenőrizhessük, magyarul együtt költsük el a gyerekekre, a teljes nyári szünetre pedig elvállalnánk a gyerekeket otthonunkban.Ősztől reményeim szerint pedig visszaállhat minden a régi kerékvágásba.
Tehát elmaradás nincs, a fiu egyébként a birósághoz fordult kérésével csak erre ezideig még nem még nem érkezett válasz.
Mégegyszer köszönöm
Köszönöm a részletezést.
Tudommal a nagyszülő akkor lenne kötelezhető az apa helyett fizetni a t.díjat ha az apát valami súlyos betegség stb. érné, vagyis önhibán kívül kerülne lehetetlen helyzetbe.
Az nagyon szép ahogy Önök átveszik a t.díj fizetését - vélem erőn felül is...
Tehát akkor az bizonyára rendben lesz hogy az apa küld majd pénzt mihejts a külföldi munkából keresethez jut.
Ami a t.díj elköltésének esetleges ellenőrzési dolgát illeti, erre még az apának sincs joga, illetve csakis indokolt esetben: a gyermekek nem kapnak enni, koszos/szakadt a ruházatuk, nem meleg a lakást stb., stb. - a gyámhatóság lenne jogosult elszámoltatni az anyát a t.díjról.
Az más kérdés hogy ha jó a kapcsolat a menyükkel (...) esetenként menjenek el közösen vásárolni a gyermekekre - a t.díjból.
Azt hogy egész nyárra Önöknél legyenek nem valószínű hogy keresztülvihető, ebben az anyáé a döntő szó.
Attól függetlenül hogy Önöknél időznek majd az unokák, a t.díjat fizetni kell...
Javaslom olvassák vissza ezt a topicot -bár több mint 200 oldal-, de mások problémáiból és a válaszokból sokat lehet tanulni hasznosítani.
Üdv.
Monalisa
amit irtál az oké, de az a bírósági végzés amely alapján elváltunk és amiben benne volt a letiltásra vonatkozó rész, az 2003-as és azóta volt egyéb más ügyünk is, amit le is irtam. A kérdés az, hogy jeleneg hogyan kell újra kérnem a munkabérből való letiltást? Bíróság útján ismét?
Az elsőfokon eljárt bíróságon.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, mert akadályokba ütközöm a Tisztelt Gyámhivatalnál dolgozó „szakemberben”. Tavaly elmaradt egy apai láthatás és a következő héten ennek a pótlása is. Gyámhivatalhoz fordultam segítségért, de elutasító végzést kaptam. Megfellebbeztem és megnyertem másodfokon. Elismerték anyuka önhibáját.
Idézném a másodfokú végzést: Az elsőfokú gyámhivatalnak új eljárása során végrehajtási intézkedést kell tennie az anya jogsértő magatartása miatt. Vizsgálnia kell, hogy az apának milyen költségei merültek fel az anya jogsértő magatartása következtében, és e kérdésben is döntenie kell.
Ezután az elsőfokú ügyintéző megkért, hogy írjam le az utazási és egyéb költségeimet ezzel kapcsolatban. Mindezt megtettem. (autó típusa, fogyasztása, megtett kilométerek és hány alkalom) Ezenkívül egy szabadnapot kellett kivennem és kértem ennek pénzbeli megállapítását is. Fax és postaköltség elszámolást nem kértem, pedig az sem volt kevés.
Most kaptam a Tisztelt Ügyintézőtől egy levelet, melyben azt írja, pótoljam az üzemanyag költségeit igazoló számlákat 5 munkanapon belül, különben megszűnteti az eljárást.
Hát ez vicc ugye??? Milyen dátumú? Hány liter? Hány alkalom? Ezt nem gondolják komolyan!
Kérdezném még, hogy ugye bírságot is kötelesek megállapítani, hisz egy ügy, de két elmaradásról van szó. (láthatás és a pótlás) Nagyon úgy néz ki, hogy csak ejnye-bejnye lesz ebből.
Kérném a segítségeteket!
Előre is köszönöm!
Drága müller!
Tudlak sajnálni, hogy micsoda nagy gondod van.
Ha elindítottad a bejelentést a kapcsolattartás elmaradásáról, már bocsi, de neked kell mindent bizonyítani és az eljárás folyamán téged köteleznek a bízonyításra! A felháborodásodnak semmi értelme, az ügyintéző megfelelően járt el a törvény adta lehetőségeket alkalmazván.
Hoppáréka
Tisztelt Fórumozók!
"Hoppárékához" hasonló laikusok kíméljenek, de minimum értelmezzék a segítségkérésemet.
Köszönettel!
Tisztelt Fórumozók!
Lehet, hogy nem voltam érthető. Mégegyszer elmondanám, hogy benyújtottam a költségeimet üzemanyag fogyasztás terén. Vidékről utazom a láthatásra autóval Pestre. Az ügyintéző ezek után üzemanyag számlát kér pótlásként visszamenőleg majdnem fél évvel ezelőttről!
Hogy tehet ilyet? Hiszen még a Bíróság sem kér visszamenőleg üzemanyag számlát elszámolásként. Hogyan kértem volna számlát, mikor nem tudhatom előre, hogy nem kapom meg a gyermekeimet.
Köszönettel.
Fél évre visszamenőleg senkinek sincs "gondosan eltett" üzemanyagszámlája., mondjuk 8 lit/100 km az átlagfolyasztás oszt nagy vonalakban megvan.
Hivatali retorzió, és vélem azért mert az elmaradt láthatás ügyében az elsőfokú gyámhatósággal ellentétben a magasabb fórum neked adott igazat.
Külön írva: ne hagyd az igazadat mert az ex még máskor is hasonlóan járhat el a láthatás dolgában, a sok hiába menés a gyermekért az évek során összességében már szép summára felnövekedhet.
Tehát ha most nem viszed végig a dolgot később hasonló esetben eleve vesztett helyzetben leszel.
És még szerencse hogy autópálya matricára és Bp.-i parkolójegyre nem kellett kiadnod - legalább is ezt nem írtad.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm Monalisa1.
A baj csupán, hogy a Tisztelt Ügyintéző megszűnteti az eljárást, ha nem nyújtok be üzemanyag számlát 5 napon belül. a (Ket.)37.§ (3.)bekezdésére hivatkozik, mely pontosan arról szól, hogy nem kérhet igazolásként olyat, ami nyilvánosan elérhető információ az ügyről.
Ezt magamfajta laikus nem tudja megértetni egy Gyámhivatali Ügyintézővel.
Mit tegyek?
Annak a betonfejű ügyintézőnek van főnöke, valamint a gyámhatóságnak van felügyeleti szerve. Ha törvényt sért az ügyintéző azért felelősségre vonják.
Ha kell egy ügyvéd 5 napon belül 15-20 ezer forintért olyan levelet (= választ) ír az ügyintézőnek a nevedben hogy csak pislog...
Kedves Bárki aki volt ilyen helyzetben!
Még nem váltunk el, de már különélünk a férjemtől. Férjem akarja látni a gyereket, de én nem engedem addig, amíg nem hozhatom el tőle az ottmaradt cuccainkat. Ő kidobott, majd költözésünk után ki is zárt a házassági közös lakásból.
Kérdésem az, hogy ha nem engedem látni a férjemnek a gyerekünket, annak rám nézve van-e valamilyen következménye, - ugye még nem váltunk el -?
Köszönöm a segítséget előre is:
helikopter
Helikopter!
Ennyiért?? KÉpes ennyiért ezt tenni a gyermekével? Nehogy már ennyin múljon!
Míg nem történik meg a válás mindkét szülő jogosan tarthatja magánál a gyermeket, tehát egyik sem korlátozhatja a másikat!!!
A gyermek nem egy játékszer, amit kényünk kedvünk szerint használhatunk céljaink elérésére ezt ideje lenne felfogni kedves anyuka!!
Köszönöm a választ, nem ennyiért.
Az elmúlt 1 évben minden voltam, ami papírt nem tűr. Kizárt a közös lakás bizonyos helyiségeiből, nem adott egy fillért sem, ellopta a fényképeimet, irataimat, személyes tárgyaimat, hiába kértem nem adta vissza.
Kizárt abból a szobából, ahol a számítógép volt, vizsgázni készültem, nem engedte a szg-re mentett anyagokat se megnézni, se kinyomtatni, többször megfenyegetett, nem írom le mikkel. Az egész helyzet indítéka: ő megcsalt, azóta is nője van és én ezt nem vagyok hajlandó tudomásul venni, nem akarok háremben élni. Az ennél zaftosabb részleteket nem sorolom. Szóval elköltöztem 2 nap alatt egy pici gyerekkel, segítségem itt Bp-en senki, úgyhogy ez is egy nagy feladat volt és kb. egy autónyi holmink maradt ott. Ezt akartam elhozni.
Amúgy költözésünk után hetente láthatta a gyereket, + hétközben is ha úgy adódott.
Inkább jogi jellegű segítséget várnék és nem magánvéleményt.
Köszönettel: helikopter
Helikopter!
Megadtam a választ olvasd el mégegyszer egyrészt, másrészt a ti problémáitokat oldjátok meg közösen és a gyermeketeket hagyjátok ki az egészből. Az, hogy neked milyen sérelmeid vannak az nem a gyermekre tartozik és nem a gyermeket kell miatta bűntetni azzal, hogy egyrészt nem a gyermek érdekét nézed másrészt akadályozod az apa szülői jogait.
NÉzz utána, már ha érdekel, hogy amit most elkezdesz annak később milyen következményei lesznek a gyermeketek lelkivilágában az ő egész életére kihagy a te felelőtlen, önző viselkedkésed ezt fel tudod te fogni, hogy milyen veszélyes játékot űzöl???
Helikopter: azt tanácsolnám Neked, ha ennyire eldurvult a helyzet fordulj mielőbb gyámhatósághoz, és kérj ideiglenes gyermekelhelyezési határozatot. Amíg nem zajlik le köztetek a gyermekelhelyezési per, addig mindketten teljes joggal felügyelitek a gyereket. Ezt magyarán fogalmazva értsd: ha éppen a játszótéren hintáztatod a gyereket, ő odamegy hozzátok és kikapja a hintából és elviszi azt is nyugodtan megteheti, utána pedig pereskedhetsz érte és esetleg hónapokig nem látod.
Örülök hogy ennyi erénycsősz jelenik meg, mint Honeybear, aki igen könnyen ítélkezik mások felett. A gyermekkel való visszaélés nem itt kezdődik. Ha az apának ilyen a hozzáállása, nem valószínű hogy a gyermeknek annyira hasznára válna hogy ebben a helyzetben találkozzon vele. Ha az apa nem az anya személyes cuccai visszatartáásán és keresztbetételén fáradozna akkor láthatná a gyereket, de lehet hogy ez neki mégse olyan fontos.
Tisztelt honeybear45!
Ki vagy te, hogy mást kioktatsz???!!!Ne határozd meg, hogy mit tegyek, nem kértem. Ha írhatnékod van írj blogot. Továbbra sem kérek magánvéleményt.
Ez egy jogi fórum, itt jogi kérdésre szeretnék segítséget kapni, arról meg nem írtál semmit, úgyhogy KÉREM az én kérdésemmel a továbbiakban ne foglalkozz.
helikopter
Kedves Jamina!
Köszönöm a válaszodat, ez hasznos volt számomra.
A férjem sajnos ott tesz keresztbe, ahol tud. :-(
helikopter
Kedves Fórumozók!
Tudja valaki, hogy a gyámügynél mit jelent a "kapcsolattartás végrehajtás elrendelése".
Másodfokon nekem adtak igazat és a gyámügyet kötelezték az ügy újboli eljárás lefojtatását. A helyi gyámügy pedig egy ejnye-bejnyén kívül nem írt semmit. Pedig nem csak a láthatás maradt el, hanem a pótlás is. Ez így jogszerű? Nagyon várom a válaszokat!
Szép napot mindekinek
Tanácsot szeretnék kérni önöktöl!
Közös megegyezésel a biroság jováhagyta a láthatást!
Kezemben a papir,de ha az anya mégsem akarja odaadni a fiamat mit tegyek?
Ügye nemkell megint végigjárnom ezt a birosági hercehurát?
Volt aki azt tanácsolta ijenkor rendört kell hivni és ö majd felszolitsa az anyát!
Igaz ez?
Elöre is köszi ha segitséget!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02