Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2010.03.10. 18:59

A munkahelyét ne piszkáld mert semmi pillanat alatt munkanélkülit csínálhatsz belőle.

Tehát nem pasinál időzik hanem dolgozik (!) vagyis a gyermek felügyeletének egymásközti jobb/igazságosabb megosztását próbáld másként megindokolni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2010.03.10. 19:06

sió,

ha multinál dolgozik, akkor jó eséllyel kártyát is kell használni a belépéshez, ajtónyitáshoz, esetleg a garázshoz. Kéresd be az ezzel kapcsolatos nyilvántartást.
Szintén megoldás lehet, ha a bíróságtól kéred, hogy a mobilszolgáltatól szerezze be, hogy a másik fél telefonja szerint mikor tartózkodott az épületben. Utóbbi sajnos polgári perben csak akkor játszik, ha ebbe a másik fél is belemegy. Így akár indoklás nélkül is megtagadhatja a hozzájárulást, bár azért lesz emiatt néhány nehéz pillanata és beszédes lehet a hozzájárulás megtagadása is.

Tartok tőle, hogy túl sok reményt fűzöl ehhez a részlethez az elhelyezési per során. Persze az is fontos, hogy ki mennyi időt tölthet a gyermekkel, de csak azért, mert te ráérsz, még lehet, hogy inkább szélesebb kapcsolattartást fognak neked ítélni, de nem nálad helyezik el a gyereket. Manapság már megszokott, hogy mindkét szülő főállásban dolgozik, így ez nem igazán hátrány az elhelyezésnél.

kisokos # 2010.03.10. 19:09

sió,

még valami... Sokszor vezető állású munkatársak, közvetlen főnök tanúként való beidézése is hatásos. Sokan nem vállalják ugyanis a hamis tanúzást, főleg, ha multinál dolgoznak.

sió # 2010.03.10. 20:25

Érdekes. Vajon kell-e nekem azzal törődnöm, hogy elveszti az állását? Vajon ő törődött-e az én lelkivilágommal, amikor el akarta venni tőlem a fiamat, és bevett bírói gyakorlat szerinti kapcsolattartást akart megítéltetni?
Vajon törődött-e a fiam lelkivilágával, amikor az apjától akarta megfosztani?

monalisa1 # 2010.03.10. 21:58

Nem látsz a sűrű ködtől...

Miért lenne az neked jó ha a volt feleséged "szíves közbenjárásodra" elveszti a munkahelyét, vagyis a gyermeknevelésre rengeteg ideje lesz (...) de kaját stb. venni már nemigen...

Ahogy kisokos javasolta: a többlet láthatás idejét próbáld kiharcolni - végeredményként nem semmi.

Valamint azt nem írtad hogy te miként is érnél rá a gyermekkel többet foglalkozni, vagyis a nap 24 órájában a te időbeosztásod miként is alakul.

Erre ne itt adj részletezést hanem a bíróságon majd!

És még a következő: amikor az ex dolgozik a kisfiu nincs egymagára hagyra és ez lényegi szempont! Az hogy nem téged kér fel a volt feleséged többet felvigyázni annak vélhetően megvan az oka - kérdezzed őt!...

kisokos # 2010.03.11. 08:44

sió,

ez itt nem igazságszolgáltatás. Elég nagy baj, hogy ezt várod a pertől. Csak annyi fog történni, hogy eldöntik helyettetek azt, amit mindenképpen muszáj. Nem lehet kettévágni a gyermeket, így csak az marad, hogy egyszer itt, egyszer ott. A per során nem fognak senkit példásan megbüntetni az átélt lelki szenvedésekért.

A kérdésre válaszolva: ha elveszti az állását, akkor joggal kérheti a tdíj lecsökkentését. Ennyiben neked sem jó. Ha sikerül kirugatnod, akkor ez tovább táplálja majd mindkettőtökben a bosszúvágyat és még jó sokáig adok-kapok lesz belőle. A legelszomorítóbb az, hogy mindezt a gyermek nevében teszi mindkettőtök, miközben elsősorban neki ártatok vele.

András71 # 2010.03.11. 10:30

Sziasztok!Segítséget kérek tőletek gyermek láthatással kapcsolatban.Elváltam,van egy gyermekem a kapcsolatból.Bírósági végzés született az apai kapcsolattartásról,de a volt párom mégsem hajlandó odaadni nekem a gyereket.Elmentem a gyámhivatalhoz,hogy segítsenek,stb.Én elmentem a gyerekért mindíg a jelölt időpontban,de ő ki sem jött a lakásból.Tanukat szerzett magának arra,hogy én nem mentem,és az egész ügyet ejtették.Abban kéne a segítség hogy milyen hatósághoz menjek ezzel kapcsolatban,vagy mégis hogyan tudnám érvényesíteni a láthatási jogomat.Volt aki azt javasolta,hogy menjek a rendőrséggel a gyermekért,de erre nincs szívem.íhogy nézne rám a kislányom ha rendőrséggel mennék oda?Már karácsony óta nem láttam,és nagyon hiányzik ,de nem tudom hová forduljak.Segítségeteket előre is köszönöm!!!!!!!

andrea1976 # 2010.03.11. 10:41

Bőven elég lesz, ha két tanúval (aki lehet barát, rokon..) fogsz megjelenni (minden alakalommal), s ha valóban úgy van ahogy írtad, akkor majd ők ezt alá fogják támasztani (minden alkalommal)a Gyh előtt. Innentől kezdve anyuka számonkérhető, majd büntethető lesz, és meg fogja gondolni később.....

Nem vagyok jogász, csak sorstárs van a családban sajnos :(

Balogh Andrea

Mókusélet # 2010.03.11. 14:06

Kedves Andrea!
elvileg igazad van............sajnos gyakorlatilag nincs.Tavaly júniusban lett pároméknál kimondva a válás azóta is csak akkor láthatja a gyerekét, ha anyának épp olyan kedve van. A gyámhatóságban jártunk, faxot írtunk, TV levelet, hogy mindennek nyoma legyen és SEMMI nem történt! Válaszra sem méltatnak.A Karácsony megint úgy telt, hogy egy időszakos és egy állandó kapcsolattartás maradt el, ill. a gyerek születésnapja elötti hétvége is, mert anya akkorra szervezett bulit.
Úgyhogy Andrásnak én azt javaslom, hogy minden alkalommal rendőrt hívni úgy hogy nálad a végzés. Most lenne az első hétvége, hogy a gyerek nálunk aludhat.Megmondtuk, ha most sem kapjuk meg mi is rendőrt hívunk. A tanuval semmit nem érsz sajna.
Nem vagyok ügyvéd, csak ebben élek 2,5 éve.

András71 # 2010.03.12. 13:23

Köszönöm a válaszokat!Az az igazság hogy nem akartam ilyen drasztikus megoldást(rendőrség)de úgylátszik ezekszerint nincs más megoldás.Tanukat vittem magammal,de így is neki hittek.Hiába járok oda,mikulás óta egyszer láttam a lányom.Hiába mentem a gyámügyre,még az lett a dolog vége,hogy én csak elkocsikázok a házuk előtt.És ő oda akarta adni.Az én tanuimat hogy nem igy van,nem vették figyelembe.Akkor ezekszerint a bírósági végzéssel elmehetek a rendőrségre,és akkor eljönnek velem a gyerekért?csak elég ciki lesz ilyen miatt rendőrségre járni,nekem is és a kislánynak is.

honeybear45 # 2010.03.12. 14:28

András 71!

Nem hiszem el, hogy nem intézkednek, kizárt.
Elmész a kapcsolattartásra tanuval ezt mindig kihangsúlyozom, ha nem kapod meg a gyermeked, vagy a gyermek nem akar menni hozzád indokolatlanul úgy megteszed a bejelentést 30 napon belül kéred a végrehajtási eljárás lefolytatást, megnevezed a tanuidat és vársz.
A gyámügy be kell hogy idézze az anyukát, hogy miért nem adta oda a gyermekét. Ha előzetes tájékoztatás nem történt az önhibán kívüli kapcsolat elmaradásáról nincs esélye, hogy ne büntessék meg.
Ügyintézési határidő: 22 nap alapesetben.
A gyámhivatal egy ideig bírságol aztán már nem csak bírságol, hanem átteszi az illetékes rendőrkapitányságnak, ahol ha az ügyész vádat emel anyuka bíróság elé fog állni, ha addig ezen magatartásán nem változtat. Utána pedig imátkozhat az anyuka...
Ezt ma már leírtam egy kedves sorstársának.
Ennyi az egész a gyámhivatal a gyermekek védelmére létrehozott intézmény tessék bátran noszogatni őket, ha nem mozdulnának meg elsőre.
A döntésektől sem kell tartani, hogy jogtalannak ítéljük meg ott a másod fok aki kideríti, hogy kinek van igaza.
A rendőrséges kapcsolattartást én sem ajánlom felesleges és csak a gyermeket zaklatja fel ugyanazt a célt elérhetjük egy vagy két tanuval is, mert előbb utóbb adnia kellesz a gyermeket, ha nem akar a hűvösben pihenni...
Üdv Honey

sió # 2010.03.13. 08:02

kisokos

Ez itt nem igazságszolgáltatás. – igen, mindössze tanácsot kértem.
Elég nagy baj, hogy ezt várod a pertől. Csak annyi fog történni, hogy eldöntik helyettetek azt, amit mindenképpen muszáj.– valójában én a pert is feleslegesnek tartom. 2 felnőtt embernek meg kell tudni egyezni mindenkor. Ha gyerek van, akkor főleg!
Nem lehet kettévágni a gyermeket, így csak az marad, hogy egyszer itt, egyszer ott. A per során nem fognak senkit példásan megbüntetni az átélt lelki szenvedésekért. – nos egyiket sem akarom. Megelégedtem volna egy normális kapcsolattartással, viszont a másik oldalról semmilyen konstruktív megoldásra való ajánlat nem jött. Amit én ajánlottam, az nem felelt meg. A legfőbb bűnöm a szemükben, /női ügyvéd/ hogy férfi vagyok, és ezért véleményük szerint csak, kizárólag kettesszámú lehetek a gyerek életében. Ad-hoc nem idézem be, de rendkívül elítélendő módon nyilatkoztak rólam, gyakorlatilag minden létező szenvedélybetegséggel gyanúsítva, + munkakerülés, mindezt, azért hogy alkalmatlannak tűnjek a gyerek életében arra is, hogy egyáltalán létezzek. A felhozott vádakból egy szó sem igaz, és megmondom őszintén emberi méltóságomban sért a tény hogy ilyen kicsinyes módon viselkednek velem. Fontos megemlíteni, hogy én sosem támadtam, és sosem nyilatkoztam róla lebecsmérlően. Viszont most már dilemmában vagyok, hogy vajon jó-e ha tovább tűröm, és intelligens módon nem hallom meg amit mondanak, vagy beszállok a játszmába, és felveszem a kesztyűt. Vagy csak” elég a vádakra reagálni. Ez bizony 3 út.
A kérdésre válaszolva: ha elveszti az állását, akkor joggal kérheti a tdíj lecsökkentését. Ennyiben neked sem jó. Ha sikerül kirugatnod, akkor ez tovább táplálja majd mindkettőtökben a bosszúvágyat és még jó sokáig adok-kapok lesz belőle. – nem akarom kirúgatni. Ez meg sem fordult a fejemben.
A legelszomorítóbb az, hogy mindezt a gyermek nevében teszi mindkettőtök, miközben elsősorban neki ártatok vele. – ez egy rendkívül hangzatos mondat. Ismeretlenül ilyet nem mernék leírni. A valóságban pont én vagyok az, aki nem hagyom a gyereket rángatni ide-oda. Viszont felmerül a kérdés, hogy hol a határ. Vagy egyáltalán nem látom a gyereket, és akkor tiszta lelkiismeretem, hogy nem teszek a gyerek nevében semmit sem, vagy harcolok érte, akár a heti egy láthatásért is!

Lisall # 2010.03.14. 09:39

Tisztelt tanácsadók!

a következö kérdéseim lennének:
a bíróság megállapíthat-e saját ötlete alapján olyan szünidei elhelyezést a gyerekek számára amit egyik fél sem kért egyik beadványában sem?
Magyarul: a kéthetente láthatás mellett megosztotta a nyarat fele-fele arányban és valamennyi más szünetet az apa kap?
ô ezt sosem kérte.

Természetesen fellebbezek, de ilyenrôl még nem is hallottam.

2. a gyerekek hány éves kor után dönthetnek önállóan pl a szünetekröl?

a választ elôre is köszönöm

L.

monalisa1 # 2010.03.14. 11:10

Ezen topicban több olyan beírás van -csak vissza kell olvasni a több mint 200 oldalt- melyben a nyári szünidő fele-fele arányban megosztott - talán nem is rossz a változatosság végett. (Persze az más kérdés hogy a szülök egyike-másika miként tud a saját szabadságával ehhez igazodni - sok évre gondolva itt.)

Ha az egyik évben az apa kap valamennyi más szünetet akkor a következő évben az anya - periódikus váltással.

DE legjobb lenne ha ti ketten meg tudnátok egyezni a láthatás/kapcsolattartás dolgában, mert a legapróbb részletre is lebontva a variációkat, nálatok jobban- megfelelőbben a bíróság nem tudja azt megoldani - ő csak nagy vonalakban, aztán valaki sérelmére...

Tehát a saját- és a gyermekek érdekében muszáj közös nevezőre jutni, és csak ezzel és semmi mással nem foglalkozni, tehát nem a múlt és főleg nem a prívát dafke...

A gyermeknek nincs önálló döntési lehetősége a szünidőkről, vagyis helyette a szülőnek kell bölcsnek lennie - adott esetben kellő rugalmaságot és empátiát gyakorolva.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.14. 11:19

Hihetetlen hogy két ember mit képes vitatkozni azon hogy a gyermek adott esetben kinél is töltse a hétvégét vagy a szünidőt - ezt nagy általánosságban írtam csak ide le. Mert mikötben egymást szívatják addig a dolog negatívuma a gyermeken csattan - csak nem képesek észreveni!...

Az egyes láthatások körüli eseti cirkuszolásokról nem is beszélve, pedig a gyermeknek első a rendszeresség, a megbízhatóság, és nem valamelyik "kedves" szülő aktuális idegbaja.

A szülők váltak el egymástól és nem a gyermek a külön élő szülőtől, jó lenne ezt sokaknak tudomásul venni, mit ne mondjak: megérteni is.

Lissal, nem neked írtam, nem is ismerlek, CSAK leírtam remélve mások okulására.

Lisall # 2010.03.14. 12:48

MOnalisa, mi már 4 -5 éve társalgunk erröl a kérdésröl veled itt. természetesen tudom hogy Te számos hasonló szülönek adsz tanácsot tehát nem emlékezhetsz rám, de ez mellékszál.
Általános tanácsaidat most ezek értelmében hagyjuk, bár lehet célszerûbb lenne külön topikban leírnod ôket.

A kérdésem az volt hogy ha van egy 5 éve müködö rutin az évközi szünetek megosztására amit egyik fél sem kíván módosítani akkor a bíróság hozhat-e ettöl alapvetöen eltérö ítéletet?

A nyári kapcsolattartás eddig is fele-fele volt ezzel nincs gond.

monalisa1 # 2010.03.14. 13:39

Ha a felek nem kérték a kapcsolattartás újra szabályozását akkor a bíróság önhatalmulag azt nem teheti meg - a kereseti kérelmet nem lépheti túl.

Ismerős volt a nict név de nem tudtam beazonosítani, de most hogy igy visszaemlékeztettél - bekattant.

Kérdezem: ti még mindig félútra viszitek a gyermekeket vagy már valami jobb megoldás?!

Lisall # 2010.03.14. 13:47

Nem, az megszûnt. Vonattal mennek ami sokkal kényelmesebb gyorsabb és biztonságosabb. Olcsóbb is.

Több mint 5 év különélés után elsôfokon a gyerekelhelyezés is rendezve van, nálam vannak.

csak ezt az évközi szünetes bekezdést nem tudom hová tenni....

monalisa1 # 2010.03.14. 13:59

Ha még időben van meg kell fellebbezni, ha meg már nincs rá mód akkor rudalmasan kezelni - senki sem fogja rajtatok számonkérni.

Egy bíróság "milliónyi" rendelkezést hoz és bizony egyik-másik itélet félresikerülhet., a bírósági fogalmazó rosszul emlékezett a keresetlevélre vagy a jegyzőkönyvben valamire így hát "beírta" nektek az évközi szünetes bekezdést...

monalisa1 # 2010.03.14. 14:02

Muszáj volt a gyermekelhelyezés dolgában évekig egymás idegeit tépni, vagy csak dacból a kötözködése?...

Lisall # 2010.03.14. 14:15

Az ítéletben az évközi szüneteken kívül minden úgy szerepel ahogy már 4 és fél évvel ezelôtt megkaphatta volna az elosztást (illetve ahogy azóta részben megegyezés részben ideiglenes ítéletek alapján folyt az élet)
Tehát, felesleges volt az egész macera.
nem kapta meg hogy a gyerekek fél évet itt fél évet ott töltsenek,vagy hogy a tesót szedjék kétfelé.

Valamit emeltek a tartásdíjon és végre az ország valutájában kapom és nem forintban, megtakarítva így 2 átváltást.

A rugalmasságot megpróbálom elérni nála a szünetekkel kapcsolatban, nem akarok elôre semmit mondani. Évek alatt kevés j´t tapasztaltam, most mintha -mintha..... nem akarom elkiabálni.

monalisa1 # 2010.03.14. 14:45

Köszönöm az infot.

Szóval mintha öregedne...
Neked pedig dicséret amiért végig bírtad cérnával.
Minden jót, jobbat!...

Üdv.

sió # 2010.03.21. 06:08

Létezik-e olyan a jogban válóper esetén, hogy perben tartás fogalma?
Nevezetesen: ha én mint alperes bizonyítani tudom hogy a két éve húzódó válás alatt, 3 szakembert vettem igénybe, mediátor, pszihológus, stb. a felperes el sem jött. Bizonytani tudom, hogy számtalan ajánlott levélben kíséreltem meg az egyezséget, a legtöbb nem vette át megjelöléssel jött vissza. A tárgyalásokra szintén kidolgozott, és véleményem szerint igen méltányos ajánlatokat tettem. Azokat sem fogadta el, és nyíltan hangoztatja, hogy vesszen minden. /gondolom a válóper költségeire célozva/.
Tehát benn tarthat-e a perben akaratomon kívül?

A másik kérdésem a személyiségi jogaimban való megsértés. Kérhetem-e bírósági elmarasztalását, és akár pénzbírság kiszabását, ha minden létező dolgot állít rólam írott formában, amiből egy szó sem igaz, csak azért hogy magát előnyösebb színben tüntesse fel? És a gyerekelhelyezésben jobb pozícióról induljon? A magam részéről soha egy rossz szóval sem illettem, ergo-nem szálltam be a sárdobálásába.
Tehát válóperben a személyiségi jogokat a bíró figyeli-e vajon, és felhívhatom-e ezek védelmére a bíróság figyelmét?

bahaem # 2010.03.23. 10:11

Gyermektartásdíj ügyében kérnék segítséget.
Volt férjem a közös gyermekünk után tartásdíjat nem fizetett, ezért a bíróság elrendelte a közvetlen letiltást, amelyet a munkahelye megszünéséig fizetett is. későbbiekben (mikor már új munkahelye volt) sem fizetett, ezért végrehajtási eljárást és tartás elmulasztása miatt büntetőeljárást kezdeményeztem ellene. Ezek után sikerült megegyeznünk, a hátralékos gyermektartást részletekben megfizette, a végrehajtási eljárás megszünt. a büntetőeljárás alatt pedig "egy év vádemelés elhalasztását" kapta, mely letelt, ezt az eljárást is megszüntették ellene. Az eljárások megszüntetése után - az általunk irt egyezségi megállapodás ellenére - a folyamatos gyermektartásra vonatkozó 15-i határidőt folyamatosan nem tartja be és sajnos többször kell telefonon felkeresnek azért, hogy szíveskedjen átutalni az összeget. Fentiek elkerülése miatt szeretném ha megint a munkabéréből történő közvetlen letiltással lehetne rendezni a gyermektartás kérdését. Lehetőség van erre, vagy csak akkor ha egyáltalán nem fizet? Köszönettel

ObudaFan # 2010.03.23. 11:27

sió

Nyilván a felperestől függ, hogy eláll-e a keresettől, vagy sem. Az más kérdés, hogy a mulasztása esetén a további indítványa bevárása nélkül ítélet hozható. A személyiségi jogi igényben sem látok sok fantáziát.

bahaem

Lehetőség van rá.