Gyerektartás és láthatás

kali # 2008.01.30. 09:10

Érdeklödni szeretnék hogy a gyámhivatalnak van e olyan feladata, hogy ha a nevelő szülő bemegy panasszal akkor azt kötelességük-e jegyzőkönyvbe venni?
(Ujévkor írtam hogy hogy jártam a gyámhivatalban, hogy azt mondták csak a különélő szülőnek van joga panaszt tenni, én semmit se tehetek.)

De akkor annak hol tudok nyomot hagyni hogy a gyerek nincs el láthatásokkor a külön élő szülőjével, és hogy mindig variálva vannak a láthatási időpontok stb...

Tanukat ugye nem tudok produkálni, ha biztosítom a zavartalan kapcsolattartást, és passzívan vagyok jelen, akkor ugy gondolom egy plussz ember csak még feszültebbé tenné a helyzetet, a gyerek számára.

Mit lehet tenni ilyen esetben hogy azért mégis valamilyen nyoma legyen a dolgoknak???

bernadett 1978 # 2008.01.30. 10:37

sziasztok!
nekem a láthatással van gondom.Lányom 2.5 éves apjával szétmentünk,nem voltunk házasok.Édesapa SKRIZOFÉNIÁBAN szenved,beteg,hallucinál stb.Volt tárgyalás.Nálam helyezték el a lányt,2 hetent2 jönnek érte a nagyszülők.Szombat 9-vasárnap 18-óráig van náluk.Nem is lenne gond,ha nem beszélnének be szegénykémnek dolgokat.Én jelenleg férjhez mentem,és 2 héten belül születik meg a fiam,a férjemtől.Szegény kicsim hazér vasárnaponta,és mondja én nem szeretem őt,nem jövök haza a kórházból ha kibujik a tesó,nem jó itt lakni,el akar költözni stb...
Sürün kérdezi"ANYA MI VAN VELEM??"
hiába beszélek a mamáékkal ne csinálják ezt,mert a pici lelkét törik össze,annál jobban csinálják.MIT TEHETNÉK??KIHEZ FORDULJAK SEGITSÉGÉRT??
Ijesztgetik őt ZSÁKOSEMBERREL stb.
Tudom szeretik,csak megpróbálják ellenem,családom ellen hangolni.Ennek nem lesz jó vége!!
Szerintetek van megoldás erre???Köszönöm

HusztiKati # 2008.01.30. 12:41

Kedves Fórumozók!

Lányom 16hónapos, az apja terhességem 5.hónapjában hagyott el,azóta kb. 10 nap ha látta, se karácsony, se szülinap, semmi. Gyerektartást nem fizet, sehogy sem segit nekünk.
A kérdésem az lenne, hogy a biróság mindenképpen meghatározza a láthatást?
Nem szivesen adnám neki oda, nem ismerik egymást.Viszont azt mondja a biróságon kérni fogja hogy elvihesse és ha biróság kötelezi gyerektartásra akkor fizetni is fog.(Bár munkanélüli, nem hiszem hogy valaha látunk egy forintot is akár!)Kezelik depresszióval is.És bárki (a szülei is ) tanúsitják hogy mennyire nem foglalkozik velünk.

Köszönöm a válászokat!

kali # 2008.01.30. 14:06

HusziKati!

Nem viheti el a gyereket. És láthatást mindenképp meg fog határozni a bíróság.

Miután a forumon valszeg olyan hozzászolást fogsz kapni hogy ilyen kérdés meg történet már volt, és nézegesd végig a topicot, szeretném felajánlani neked hogy priviben megosztom veled a tapasztalataimat, mert tök egyforma cipőbe járunk, de nem szeretném ujra utatni a T. forumozokat. Igy ha van kedved akkor majd írjál privibe.

monalisa1 # 2008.01.30. 15:46

HusztiKati
A gyermek 3 éves koráig a láthatás/kapcsolattartás az anya lakásán, lehetőleg passzív jelenlétében (mosogat, vasal stb. míg az apa játszadozik a gyerekkel a szobában). A klasszikus elvitelről tehát jó ideig még nem lehet szó.

A munkanélküli járadékból is kell hogy fizessen, illetve a bíróság egy minimum összeget mindenképpen meghatároz melyet fizetnie kell.

Amúgy kalinak abban igaza van, hogy a téma az előző beírásokra figyelemmel lerágott csont már - csak vissza kell(ene) olvasni...

Marcell-Lola # 2008.01.30. 16:03

Sziasztok!
Kérdésem az előzőleg feltett kérdéshez kapcsolódik. Mit határoz(hat) akkor a gyámhivatal a kapcsolattartás szabályozásakor ha 14 hónapos kislányom mellet a kisfiam két hét múlva tölti a 3 évet. A lányomat a lakhelyünkün látogathatja, a fiamat meg elviszi? egyébként biztos vagyok benne, hogy a kicsire csak ránézne aztán vinné a nagyobbat. Én nem szeretném ha a testvéreket így szétszednék.

monalisa1 # 2008.01.30. 16:31

Az apának kellően felnőttnek (...) kell lennie ahhoz, hogy a 3-4 éves kisgyeret a hétvégére már oda lehessen adni - gondját viselendő. Ha előzőekről nincsenek összeszokva(szoktatva) ennek nagy sírás/tiltakozás a következménye...

Az hogy az egyik még kicsi a másik meg még pici, hát sajna szokniuk kell hogy a továbbiakban időnként egymástól külön kell lenniük majd.

monalisa1 # 2008.01.30. 16:35

Az anya gyereknevelési módszerétől is függ, hogy a gyerekek fokozatosan egymástól külön is tudjanak lenni különösebb megrázkódtatás nélkül.

Marcell-Lola # 2008.01.30. 16:37

monalisa1
Ezt úgy érted, hogy mondjuk 9-12-ig itt nálam van a gyerekekkel, mert ugye a kicsivel az anya lakásán, aztán 12-X ideig a fiamat elviszi?

monalisa1 # 2008.01.30. 16:38

"Én nem szeretném ha a testvéreket így szétszednék." Alapból neked kell tudni azonosulni a való élethet, mármint az egyiket már elvinné a másikat meg még nem is vihetné.

Marcell-Lola # 2008.01.30. 16:40

Az előzőekhez még hozzátartozik az is, hogy az apjuk agresszív, italozó ember.

monalisa1 # 2008.01.30. 16:43

Igen, akár ekként is lehet ahogy az időbeosztást megadtad. Mert vélem 9-12 között egyidejüleg MINDKÉT gyerekével is játszik - nem-e?

Egyébként a gyakoriságban és az időpontokban nektek kell egyezségre jutnotok, és azt szigorúan le is papírozni, minden részletre kiterjedően. Amúgy kisgyerekek esetében nemigen lehet improvizálni...

monalisa1 # 2008.01.30. 16:46

Marcella-Lola

Ismeretlenül is (...), de vélem az a fiatalember "felhőtlen legénykorában is" agresszív volt már és italozott is - minek mentél hozzá?! Hát még gyerekeket szülni tőle...

Marcell-Lola # 2008.01.30. 16:48

Monalisa1
Teljesen igazad van, most iszom rendesen a levét!!!
Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2008.01.30. 17:01

Hidd el, együttérzőleg veled, már annál is inkább, mert a két kicsi gondja/felelőssége a tiéd - és ez nem lehet könnyű. Valamint vélem te magadnak sem könnyű jelen idő szerint valószínűleg egymagadban lenni. Remélve ez változni fog, a gyerekeid számára is kedvezően.

Kívánom a legjobbakat!

bernadett 1978 # 2008.01.31. 05:50

Szia Monaliza!

Nekem nem tud senki tanácsot adni?? :-(

bernadett 1978 # 2008.01.31. 05:54

Szia Monaliza!

Nekem nem tud senki tanácsot adni?? :-(

HusztiKati # 2008.01.31. 09:32

Köszönöm a válaszaitokat!
Mindenképpen visszaolvasom a fórumot és nagyon örülnék ha további tapasztalatokat begyűjthetnék mielőtt bemegyek a biróságra.
November 10-én adtam be, még semmi sem történt, türelmetlenül várom már!
Egyébként mi a jobb, elmondani a dolgokat (kiteregetni a szennyest)vagy inkább nem mondani semmit?

kali # 2008.01.31. 10:22

Bernadett!

A gyámhivatalba tudsz bemenni és elmondani a panaszodat. Első körben mindenképp ezt tedd esetleg kérdezd meg nem- lehet megoldani a láthatást ugy hogy egy semleges területen akár gyermekjóléti szolgálat.

Amugy csodálkozom hogy a gyerköcöt már most elvihetik, 2,5 évesen, mert nem szokták 3 éves kor alatt ezt csinálni hanem a gondozó szülő lakásán szokott láthatás lenni. De mint tudjuk magyarországon bármi megtörténhet.

kali # 2008.01.31. 10:26

HusztiKati!

Az egy dolog hogy olvasgatod a forumot, de azért azokra ne vegyél mérget, teli van sok ostoba dologgal.

Az rajtad mulik hogy hogy akarod a bíróságon a dolgokat. Tényfeltárással vagy megegyezéssel. Egyébként tapasztalat hogy a bírók is inkább a megegyezést szokták szorgalmazni.
Neked is egyszerűbb lenne lelkileg ha nem a tényfeltárásos megoldás lenne.. hidd el. Igy is eléggé megviseli az embert.Ez saját tapasztalat, mivel tök egyforma a storink, csak próbálom átadni azt amin én már tul vagyok.

Az jó ha van aki tudja igazolni hogy tényleg nem igazán érdeklődik a gyerek iránt az apa.

monalisa1 # 2008.01.31. 13:49

Vélem Bernadett belement/egyezett, hogy a 2,5 éves kislányt már elvihessék másfél napra - pedig idejekorán van ez még.

Azt hogy te szólsz az anyóséknak amiért a gyereket az ottléte alatt ellened hangolják, amint tapasztalod ennek nincs foganatja. Tessék a gyámhivatalban panaszt tenni, jegyzőkönyveztetni, akár minden egyes esetben is. (Írd össze, hogy a kislány miket mond/kérdez amikor a nagyszülőktől visszajön - vezess egy naplót.)

Amúgy nem értem az anyósodékat: a fiuk súlyos beteg, örülnének hogy az unokájuk szépen van nevelve - levéve ezzel nem kis gondot a nagyszülői vállukról.

Minden jót a szüléshez!

Marcell-Lola # 2008.01.31. 14:23

Bernadett!
Nekem is hasonló problémám van az anyóssal. Nekem 3 éves a fiam és múltkor amikor hazajött azt mondta, anya ha meghalsz apa visszajön. Egy 3 éves!!!!
Ma voltam a gyámhatóságnál, még azt is elutasították, hogy pszichológiai szakvéleményt adjon a nevelési tanácsadó!!!
Kérj jogi segítséget, de olyantól aki tényleg ért hozzá! Ha olvasod a sok hülyeséget, és adsz is rá akkor nagyon hasra eshetsz!
U.I.: NE HAGYD MAGAD!!!

monalisa1 # 2008.01.31. 14:40

A "kedves" volt anyósok tartsák meg a menyükről a véleményüket maguknak (...), de ne egy a dolgokat még szinte nem is értő kisgyerek buksiját zavarják össze.

Marcell-Lola # 2008.01.31. 14:43

A férjem az egy éves és három éves gyerekemet egész hétvégére el akarja vinni, ottalvással ill.nyáron min. egy hetet akar kérni.
A gyámhivatalban felvették az "igényét" az én tiltakozásomat aztán elklöszöntek tőlünk. Majd három hét kb.
Vicc, az egész rendszer. Itt GYEREKEKRÓL van szó!
Gyeden vagyok, a férjem egy fillér nélkül hagyott itt bennünket, és csak akkor érhetek el valamit ha harcolok.
Kérdezem én két ilyen kis gyerek mellett, úgy hogy leléptek tőlünk csak akkor tudok elérni valamit ha harcolok?
Hol vannak az anyák jogai? Merthogy mindenhol csak az apák jogairól olvasok!

Marcell-Lola # 2008.01.31. 14:43

A férjem az egy éves és három éves gyerekemet egész hétvégére el akarja vinni, ottalvással ill.nyáron min. egy hetet akar kérni.
A gyámhivatalban felvették az "igényét" az én tiltakozásomat aztán elklöszöntek tőlünk. Majd három hét kb.
Vicc, az egész rendszer. Itt GYEREKEKRÓL van szó!
Gyeden vagyok, a férjem egy fillér nélkül hagyott itt bennünket, és csak akkor érhetek el valamit ha harcolok.
Kérdezem én két ilyen kis gyerek mellett, úgy hogy leléptek tőlünk csak akkor tudok elérni valamit ha harcolok?
Hol vannak az anyák jogai? Merthogy mindenhol csak az apák jogairól olvasok!