Pártfogó ügyvédre csak a költségmentesség keretében lehet jogosultságot kapni.
Gyerektartás
Szép napot mindenkinek!
A kérdésem az lenne, hogy egy gyermek után hány % gyerek tartás kérhető (itélhető). Apa egyedül álló saját tul. ingatlannal és kb. 120e nettoval rendelkezik. Én gyesen vagyok a második gyerekkel ( a második apa az ingatlanunk hitel törlesztését magára vállalta teljesen 50e/ho Gyermektartás fejében ügyvéd előtt írásban megegyeztünk). Az első számu apa minimális láthatással él, de minden lehetőség adott számára. Gyermek hiányolja!
válaszát köszönöm elöre is
Szép napot!
Egy kicsit pontosítsunk. Ha jól értem az első gyermek édesapja nem fizet gyermektartást, mert a második gyermek édesapja ön helyett fizetendő- az első gyermek édesapja tulajdonában lévő ingatlan megvásárlásához fel vett kölcsön - részletét fizeti. Vagyis olyan mintha az első gyermek édesapja fizetne 50.000,- Ft-ot? Ha így van akkor az általános 20% gyermektartást túl is fizeti.
„Ha jól értem ...”
Te érted? Jó neked. :)
Érteni vélem.
Nekem még az se tiszta, hogy a két gyereknek van más és más apja vagy az egyiknak kettő. :)
Ha Jól Értem az első gyerek apja nem fizet és alig látogat. A második gyerek apja fizeti a hitelt és cserébe nem tart gyereket. a kérdés pedig, hogy hogy lehet gyerektartásra bírni az egyesszámút.
Én is ilyesmit sejtek. De akkor hogy jön ide a második? Ennyi erővel a szomszédról is lehet írni, aki harapós kutyát tart.
:)
Sziasztok,
bizony, engem is elért...
Nos, a gondom a következő: a lányom (az anyjával él) letette az érettségit, 18 éves elmúlt.
Minderről a örömteli tényről engem "elfelejtettek" értesíteni, de még arról is, hogy felvételizett-e egyáltalán a lányom valahová.
Erre én augusztusban írtam a lányomnak(!) egy levelet, melyben arra kértem, hogy ha sikeresen felvételizett, amit remélek, akkor mutasson be valamilyen okmányt erről nekem, továbbá ezt minden szemeszteri beiratkozásnál tegye meg... , különben októbertől nem fizetek tovább. Aminek szintén nem örülnék, mellesleg.
Na, nem folytatom ennek taglalásával, a lányom sajnos nem válaszolt, de az anyja megint elővette az útszéli modorát, ordított, ügyvéddel fenyeget.
A kérdésem:
- Feljelenthet az anya, ha szüneteltetem az utalást? Vagy mostantól csak a nagykorú lányom teheti ezt meg? Mint mondtam, azonnal fizetek, ha megkapom az igazolást.
- Kérhetem-e tőle a lányomtól személyesen a tanulási dokumentumot a mindenkori szemeszteri beiratkozás után?
- Van-e még láthatási jogom, és a lányomnak be kell-e számolnia az előmeneteléről? Index? Jegyek?
4.: Végül: igaz-e, hogy a gimn. és a főiskola közötti 2 hónapra nem jár tartásdíj?
A válaszokat előre is köszönöm.
stillwater
T. Stillwater!
Az édesanyát tájékoztasdd, hog a gyermek ngykorúvá válásától kezdve nem gyermektartásról, hanem rokontartásról van szó a Csjt. 60.§ (2) bek. alapján. Ha volt korábbi gyermektartásról rendelkező bírósági határozat, vagy egyeszség az hatályát vesztette. A különbség az, hogy ebben az esetben akkor vagy köteles eltartani, ha szükséges tanulmányai érdekében rászorul a gyermek (a törvény nem is gyermeket ír, hanem leszármazót). Ha az édesanyja által biztosított javak, az ösztöndíj és a tanulmányok mellett folytatható munkából származó bevétele mellett még rászorul a tartásra akkor feléd jeleznie kell a leánynak és Ti ketten ( hangsúlyozom Ti ketten és nem az anya) vagy megegyeztek, vagy fordulhat bírósághoz rokontartás miatt ,ahol neki kell bizonyítani a rászorultságát. Eddig helyesen jártál el, hogy felszólítottad arra, hogy igazolja tanulmányai folytatását. Õ nem igazolta, így hallgatólagosan le is mondott tartási igényéről, illetve be sem jelentette. Nyugodtan abba hagyhatod a tartásdíj fizetését. Már nincs jogalap annak követelésére, hiszen kiskorú gyermek tartására voltál eddig köteles. Ja és mégegy az anya ugyanúgy meghatalmazottként járhat el a lánya ügyeiben, mint bárkimás Törvényes képviselői jogállása megszünt.
Tisztelt Dr. Attika,
köszönöm, megnyugtatott, hogy azért nem lehet mindent...
Üdvözlettel, Stillwater
És az esetleges tartásra a két szülő egyformán köteles.
Igen és itt má nem áll az, hog akinél a gyermek el van helyezve az természetben, a másik elsősorban pénzben köteles a tartást nyújtani. Stillwater mondhatja azt is, hogy "Lányom költözz ide hozzám , lakhatást, élelmezést biztosítok." Ha ezt a leány visszautasítja, akkor a tartásról is lemond.
Ó, persze ezt - mármint, hogy a lányom jöjjön hozzám - az anyja soha-de-soha... - nem engedné. Hiába hivom meg magamhoz, még azt sem teljesiti a lányom. Ballagásra? Ugyan, senki sem hivott. A telefont nem veszi fel, sms-re nem válaszol, mailre sem ir, söt, mostanság a wiwen látom, hogy olvasatlanul törli üzeneteimet. Karácsonyra küldtem pénzt, semmilyen reakció. Mellesleg az anyjával nem egyeztünk meg semmiben anno, fizettem és kész. Mint mondtam, nem sajnálom a pénzt, de azt az állapotot, hogy "csak fizess, kutyám és hallgass" már megelégeltem.
Ez van, sajnos.
Van más apa is így, sajnálatosan...
A dolgokon nemigen tudsz változtatni., remélve az idő jobbulást hoz a jelen körülményekben.
Tudod, uj tanulmányi közegbe kerül a lányod, és ott már nem "középiskolás" fejjel gondolkodnak a gyerekek.
Szeretnék segítséget kérni!
Nem tudom, mit csinálhatnék. 7 éve váltam el, két kiskorú gyereket nevelek egyedül. A bírósági végzés szerint a volt férjemnek gyerekeknek min. 20000Ft-ot,vagy a fizetése 40%-át kell(ene) fizetnie. Ez van a végzésben, én kapok 24000Ft-ot mostmár 7 éve, és nem hajlandó emelni az összeget. Ezt a pénzt nem vonják tőle, hanem a kezembe kapom.Most végzett el egy informatikai főiskolát, és a szakmájában dolgozik, viszont nem tudom kideríteni, hogy hol, és mennyi a keresete, ő meg hiába kérdezem, nem hajlandó elmondani. Biztos nem annyit keres, amennyinek a 40%-a 24000Ft.
Szeretném tudni, hogy mit csinálhatnék, hova fordulhatnék, és nem lesz-e gond abból, ha elindítok valamit,(hogy kevesebbet fogok kapni, mint most) mivel most fog születni a volt férjemnek az új kapcsolatából még egy gyereke.
Aki tud, próbáljon meg tanácsot adni.
Köszi!
Kérdésem a következő
Gyermekem 2006. májusában született, Budapesten, édesapja német állampolgár.
Én itthon, ő Németo-ban él. nem vagyunk házasok.
Apasági nyilatkozatot tett, ami még elbírálás alatt van a közigazgatási hivatalban (de csak idő kérdése, hogy az anyakönyvbe is bekerüljön)
'Gyerektartást' nem a szokványos (havi iksz megállapított összeg), hanem csak egy bizonyos saját rendszer hajlandó egyelőre fizetni: akkor, amikor a gyermekével együtt van (akár úgy, hogy ő van Magyaro-n, akár úgy, hogy mi nála)
Kérdéseim:
- van-e joga ehhez, hogy ő a saját kitalált rendszere szerint járul hozzá a gyermekkel kapcsolatban felmerülő költségekhez? ő felajánlotta, hogy ha ez nekem így nem tetszik, akkor nyugodtan le is mondhatok a gyerekről, ő fel fogja nevelni (természetesen meg sem fordul ilyesmi a fejemben) azzal, hogy ő ezt felajánlja, esem-e én el valamilyen jogaimtól? tathatok-e ettől még igényt gyerektartásra? (vagy magát a gyerektartást csak bíróság rója ki?)
- ha kötelezhető lenne rendszeres gyerektartása, az kb. milyen összeg lenne?
- milyen jogai vannak a gyerekkel szemben? mik ugyanígy a kötelességei?
- mivel jár a jogai tekintetében ha nem teljesíti a kötelességeit?
- a gyermeknek milyen jogai vannak - vannak-e - Németo-ban, így, hogy az édesapja német? valahol mintha olvastam volna, hogy így automatikusan kettős állampolgár lehet, akkor is ha nem Németo-ban született. ez így van?
előre is köszönöm a válaszokat!
valamint: én igyekszem emberségesen eljárni, és bevonni őt is a gyerek életébe. szeretném, ha jó kapcsolatuk lenne.
csakhogy a szűkmarkúsága máris nagyon előtérbe került...
eni127:„Szeretném tudni, hogy mit csinálhatnék, hova fordulhatnék”
Kérheted a bíróságtól, hogy rendelje el a gyerektartás közvetlen letiltását a munkáltatónál. Akkor az apának ki sem fizetik a jövedelme ezen részét, hanem neked utalják. Innen kezdve biztos lehetsz benne, hogy a jövedelme 40%-át kapjátok. (De legalább húszezer forintot.)
Kovács_Béla_Sándor:
Köszi az ötletet, csak az lenne a kérdésem, hogy akkor is kérhetem ezt a bíróságtól, ha nem tudom, hogy hol dolgozik, és mennyit keres, vagy azt nekem kell kiderítenem?
Hogyne, kérheted, aztán majd a bíróság felszólítja, hogy közölje az adatokat. Persze, valószínűleg gyorsabb lenne, ha már eleve te meg tudnád írni.
Az előfordulhat, hogy kérni fogja a gyerektartás mérséklését az új gyermekre hivatkozva - de ezt csak perben teheti meg, és szvsz az az ítélet sem fogja megváltoztatni a minimumként megszabott összeget. (De a százalékarányt igen.)
Már csak egy kérdés: a bíróságra csak úgy besétálhatok ezzel az igénnyel, vagy muszáj ügyvéddel intéznem a dolgot?
Buka Enikő
Nem muszáj. A panasznapon személyesen is jegyzőkönvybe mondhatod. Vidd magaddal az ítéletet.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02