Gyerektartás

ildianya # 2006.12.17. 08:05

obudafan,

és ha bemegy a gyámhivatalhoz, vinnie kell a bírósági végzést, hogy a gyerektartás meg lett állapítva?

és ha kéri a visszamenőleges pénzt, és kiderül, hogy az apa nem tud fizetni, akkor nem kell a megelőlegezett pénzt visszafizetni az államnak?

és ha kéri a viszamenőt, akkor a bíróság által megállapított pénzt kérheti az államon- fél évre visszamenőleg?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 09:24

kiderül, hogy az apa nem tud fizetni, akkor nem kell a megelőlegezett pénzt visszafizetni az államnak?

Az az állam meg az apa ügye. Nem mondtam ezt még?

Egyébiránt vinni kell a bírósági határozatot, és természetesen az abban szereplő összegű gyermektartást lehet kérni.

ObudaFan # 2006.12.17. 09:35

Adók módjára hajtják be az apától. Hátralékos tartásdíjat nem lehet államtól kérni.

secrete # 2006.12.17. 18:11

Kedves ObudaFan!

Köszi a választ. Már csak az érdekelne, hogy mi legyen a keresetben. Tartásdíj összege, elhelyezés helye kell? Vagy csak jelezzük, hogy meg akarunk állapodni, és majd ott elmondjuk, mit szeretnénk?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 22:54

A megállapodás minden részletét írjátok le és írjátok alá, így csatoljátok a keresethez, amelynek lényeg, hogy a bíróság az egyezséget hagyja jóvá.

puszedli # 2006.12.18. 09:39

Kedves KBS,
Azt értem, hogy a munkáltató kezesként felel a gyerektartás utalásáért, és rendben, hogy a mostani hátralékot a végrehajtók leveszik a munkáltató számlájáról, és átutalják nekem. De mit lehet csinálni azért, hogy a jövőben ez automatikusan, rendesen menjen, és ne kelljen minden hónapban ezért ügyvédhez menni, bíróságra, végrehajtásra papírokat beadni a céggel szemben?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 19:21

Nem kell ezért se ügyvédhez menni, se bíróságra. Elegendő a végrehajtóhoz. Ha a munkáltatónak megéri a gyerektartást plusz még a végrehajtó díját is fizetni a szülő helyett, hát tegye.

puszedli # 2006.12.19. 08:08

És a továbbiakban ez hogy megy? Hónapról, hónapra állandóan a végrehajtóhoz kell menne, ha a cég önként nem utalja, vagy elég egyszer, és utána már megy a dolog rend szerint?
Köszönöm a segítségeket

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.19. 11:37

Azt hiszem, a munkáltatótól nem lehet rendszeres letiltást eszközölni, mert ő csak kezes.
De most komolyan: szerinted hány hónapban hajlandók állni a cehhet? Szvsz csak addig szórakoznak veled, amíg hagyod.

_Wasp_ # 2006.12.19. 14:36

A tartásra jogosult részére lehet kérni a bíróságon a munkáltató általi letiltást, és akkor az köteles lesz rá.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

puszedli # 2006.12.20. 06:28

Nem tudom, hogy a felhalmozodott gyerektartáson kívül mekkora költségek terhelik a cégnek, igy nem tudom felmérni, hogy mit és mennyit vállalnak be.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.20. 08:05

A tartásra jogosult részére lehet kérni a bíróságon a munkáltató általi letiltást,

Mint alább olvasható, azon már túl vagyunk, ennek nem tesz eleget a munkáltató. Épp ebből a mulasztásból követkzik a kezesi minősége.

vzjatka # 2006.12.21. 19:29

Tisztelt ObudaFan,
az első ítéleten túl vagyok
"továbbtanuló " nagykorú gy.t.leszállítás ügyében. Mennék másodfokra, mivel a fizetendő fix összeg nem felel meg. De elgondolkodtat van-e értelme. Valóban továbbtanulásnak minősül, ha a gyerek 4 éves szakmunkásképző után beül egy 3 éves nappali érettségi előkészítőbe? 7 év alatt szakma+érettségi. Ez már szinte tudományos zsebmetszés. A kapcsolatunk is hasonlít a nullához. Hónapokig fel sem hív, arról nem is beszélve, hogy idén mindössze egyszer jött el hozzám. Vajon hol kezdődik az érdemtelenség fogalma? Kérem szíves véleményét!

ObudaFan # 2006.12.21. 20:07

Érdemtelenség tekintetében nekem egy elsőfokú ítéletem van, ami szintén elutasította az erre való hivatkozást. Szívesen fellebbeztem volna, de az ügyfél addigra elunta a dolgot.
Nézd, jelenleg a gyermektartási per tárgyi költségmentes, vesztenivalód nincs. Meg lehet próbálni.

vzjatka # 2006.12.21. 21:37

értem. és mi a helyzet azzal a feltevéssel, hogy a szakmunkásképző és a gimnázium egyszintű tanulmány? Tehát az adott szituban az talán nem klasszikus továbbtanulás?

monalisa1 # 2006.12.21. 21:52

Laikusi véleményem: egy szakmunkás végzettséggel már el lehet helyezkedni, tehát saját önálló jövedelemre lehet szert tenni. És innentől a tartásdíj akkor már nem jár!

Az érettségi bizonyítványt meg lehet szerezni esti középiskolai tanulmányok keretében is.

Szerintem a gyerek "lógja" az éveket, mintsem kilépjen a nagybetűs Életbe, vagyis megálljon a saját lábán.

_Wasp_ # 2006.12.22. 09:36

Monalisa: sokszor írsz okosságokat, de ezúttal tévedsz :)))

A gimit általában a szakmunkásképző után elfogadják. (hiszen lehet pl, hogy főiskolára akar menni, vagy érettségihez kötött állást akar betölteni)

Azért elvárható, hogy tanulmányait olyan rendben folytassa, hogy szüleit legkevésé terhelje (lehetőleg estin-levelezőn), de ez csak gumiszabály.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

vzjatka # 2006.12.23. 10:56

Wasp. osztom véleményed. hozzáteszem: a gyermektartási per rendszerint az elvált szülők között folyik, egy erősen befolyásolható ' lógós ' gyerek pedig azt teszi, amit mondanak neki. eszébe sem jut a másik. az én esetemben a továbbtanulás tisztázásához először ügyvédhez fordultak annak tisztázása szempontjából jár-e a tartás tovább...ez a tény csak részemre minősíti a mi kapcsolatunkat, a bíróság más szempontok alapján dönt. hogy mi volt a az, a fentieket figyelembe véve nem is igazán értettem.

ObudaFan # 2006.12.27. 16:06

Ha olyan végzettséget szeretne megszerezni, ami az előzőekhez képest nem visszalépés, és valami elfogadható indokot tud mondani, hogy miért nem azzal kezdte, akkor el szokták fogadni.

Anapsugár # 2006.12.28. 20:09

Kedves Obuda Fan!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a volt férjem 120 000 Ft -ot keres bruttóban és van három gyereke akkor mennyire emelheti fel a gyerektartást a biróság ha ő hivatkozik arra hogy albérletben lakik.?
Jelenleg 6000 Ft van megitélve amit már két éve nem fizet.
Nemsokára lesz tárgyalás és hogyan kérhetem, hogy az összes fizetéséböl tehát a jutalom, meg 13 bérböl is kapjak gyerektartást?
Köszönöm előre is a válaszod!
Tisztelettel: Anapsugár

monalisa1 # 2006.12.28. 22:10

Egy 2006 évi bérkalkulátorban néztem meg: bruttó 120 ezer forint az 100 ezer nettó, és a három gyerekre 42 ezer forint a családi pótlék járadóság.

Egyébként három gyerek esetében a mindenkori havi összjövedelem 50%-a vonható le tartásdíj címén.

De ahhoz, hogy ezen százalékos összeg valóban a gyerekek javára havonta utalásra is kerüljön, ahhoz alapvetően az apa legális munkaviszonya szükséges, és hát a munkáltató korrektsége a mindenkori levonások terén.

Amúgy olvasgassad vissza ezen topicot, sok hasznos tanácsra tehetsz szert az előző esetek alapján.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

Anapsugár # 2006.12.29. 08:56

Kedves Monalisa!

Köszönöm szépen a válaszodat. Akkor is jár az 50 % a három gyerekre ha ő albérletben lakik? Mert azzal tiltakozik, hogy ő 45000 Ft albérleti dijat fizet és plussz 45000 kaukciót.
Ezt azért kérdezem, mert ő a biróságnak a rendörségnek és minden hatóságnak simán hazudik. A tárgyalásokra nem jelenik meg.
A rendörségen simán megigéri hogy fizetni fog és mégsem .Volt már két büntetőeljárása de azzal hogy őt megbüntették 30 000 Ft re ez nem oldotta meg az én problémámat ,hogy én kapjak gyerektartást.
Köszönöm válaszod: Anapsugár

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.29. 09:07

Az 50% a főszabályként megítélhető maximum. A bíróság nem köteles ezt a keretet teljesen kihasználni.

Már mondtam: végrehajtás - és ha az is sikertelen, akkor állami előlegezés. A mulasztó apa ellen meg büntető feljelentés.

kata81 # 2006.12.29. 15:19

Egy barátnőm ügyében szeretnék segítséget kérni, röviden vázolnám a szitut.
Barátnőm elvált, 1 gyermeke van, apuci lelépett. Újra férjhez ment, az új párja szintén elvált már, 2 gyermeke van, itt anyuci lépett le:-) Na most az új férj volt felesége szintén férjhez ment, van egy 3. baba. Szeretné megemeltetni a 2 gyermek után a tartásdíjat 30ezerről 40-re, mert nem tudja "normális körülmények" között felnevelni a gyerekeket. Mindegyik felsős iskolás, mivel anyuka 3 gyermekes lett, így mindenféle kedvezményeket kap. A volt férj becsületesen fizet, a gyerekek minden 2. hétvégén vele vannak, barátnőm ugyanúgy bánik velük, mint a sajátjával, nagyon szereti őket. Mivel összeházasodtak, ezért a volt feleség arra apellál, hogy a barátnőm szerinte "vagyonos", hiszen első házasságából van egy saját tulajdonú háza, ami nagyon szép, nagy, stb., amiben ugye együtt élnek - logikus módon- az új férjével. Azt szeretném tudni, hogy van-e joga a gyámhivatalnak a "családi körülmények" megvizsgálására, ha az apa, akitől a pénzt követelik, csupán lakó ebben a házban, a nevén egy autón kívül más nincsen. Ezenkívül köteles-e a barátnőm közölni a bírósággal, hogy mennyit keres és milyen autója van, hiszen neki semmi köze jogilag a férje előző házasságából származó gyermekekhez. Vagy talán neki kell majd a tartásdíjat fizetni? egyébként mindketten Ausztriában dolgoznak, normális fizetésért, nem milliomosok, de elég jól élnek. Kötelessége neki beengedni a gyámügyet a házába, vagy sem? A pereskedő anya azt állítja, hogy neki kb. 50.000-re lenne havonta szüksége ahhoz, hogy a gyerekeknek mindent meg tudjon adni. De ebből már 30 a tartásdíj, családi pótlék, meg hát gondolom talán új férjecske is keres valamennyit.
A volt féjr egyébként mindent megtesz a gyerekekért, mindent meg is vesz nekik. A bíróságon arról pl. nem esett szó, hogy az anya le akart mondani a fiú gyermekről, hogy az apjához és a barátnőmhöz költözzön, akik tárt karokkal várták, de mire elkezdődött az iskola meggondolta magát, mert így nem kapott volna nagycsaládos támogatást, és magasabb családi pótlékot. Remélem nem voltam túl bonyolult, szeretnék valakitől segítséget kapni, hogy mi a teendőjük az ügyben. Köszönöm előre is! Sziasztok: K.

ObudaFan # 2006.12.30. 15:15

A bíróság minden vagyoni körülményt vizsgál, így a lakáskörülményeket is, hiszen ha ez meg van oldva, akkor nem kell pl. lakbért fizetni. Vizsgálja a bíróság azt is, hogy a felek élettársai milyen körülmények között élnek. Annak egy gyermektartási perben nincs jelentősége, hogy az anya miért nem mondott le arról, hogy nála legyen elhelyezve a gyermek.