Gyerektartás

bögöly # 2008.10.26. 16:51

Üdvözlet! A következőben kérnék jogi tanácsot. 2003-ban váltam el, egy gyermekünk nálam lett elhelyezve. A bírói ítéletben az szerepel, hogy "mindenkori keresetem 20 %-a, de legalább 10.000.- Ft" gyermektartást kell fizetnie az apának. A volt férjem rossz anyagi helyzete miatt megkért arra, hogy csak a 10.000.- Ft-ot kelljen fizetnie, inkább fizet tovább, mint ameddig jár a gyerektartás, de többet nem tud adni, mert másképp nem tudja a rezsijét fizetni. Akkor munkanélküli járadékon volt. Nem is volt gond idén júliusig, amikoris a gyerek nagykorú lett. Most viszont vitatja, hogy nekem valaha is több járt volna, mint havi 10 ezer forint, és nem fizet. Kérdésem az lenne, elévül-e a gyerektartás, vagy erre is vonatkozik az öt éves időtartam, és bíróság útján pótlólag behajtathatom-e rajta, amivel tartozik? Vagy - mert nem akartam anyagilag ellehetetleníteni az exemet - a jó szívem miatt megszívtam és ennyi.Hozzáteszem, az anyagi helyzete azóta bőven rendeződött, volna miból fizetnie. Egyébként a bruttó, vagy a nettő keresete 20 %-a jár? Mert ezt is vitatja. Hát... így legyen az ember megértő és kompromisszumkész. Van remény?
Erika

monalisa1 # 2008.10.26. 21:19

Az az 5 évi visszamenőlegesség egyenlőre még "lóg a levegőben" - az új Ptk-át még nem fogadta el a Parlament.

Így jelen esetben legfeljebb csak 6 hónapra visszamenőleg lehet követelni az elmaradt t.díjat, vagyis a keresetlevél beadásának időpontjától számítandó fél évre legfeljebb. A többire keresztet lehet vetni...

Miért nem kérted korábban (?) hiszen mint írod: azóta az anyagi helyzete rendeződött, tudhatott volna akár többet is fizetni.

A nettó jövedelem alapján.

Azonban, figyelemmel arra, hogy a gyermek már betöltötte a 18. életévét, mostantól un. felnőttartásról beszélünk., a pénz már nem az anyának jár hanem közvetlenül az értintett saját bankszámlájára utalandó.

Az apa kérheti a bíróságtól, hogy a t.díj fizetésének kötelezését szüntessék meg - sőt neki ez önös érdeki is.

Ha a gyermek még tanul, középiskola + szakmásított képzés, illetőleg főiskola/egyetem nappali tagozatán folytatja tanulmányait, akkor annak befejezéséig "a" felnőttartásra jogosult továbbra is. (Szemeszterenként köteles az apának iskolalátogatási igazolást átadni - bizonyítandó a tanulmányok folyamatosságát.)

Az apa ekkor is kérheti a bíróságot a t.díj mérséklésére és/vagy esetleges megszünteésére, mert egy nagykorú gyermektől bizonyos esetekben már elvárható, hogy többé-kevésbé gondoskodjon magáról - akár a tanulmányok mellett is.

Szóval a volt férjnek van inkább keresnivalója a saját érdekében.

Javaslom a balra találató "Adatárs" keresőben elolvasni a "felnőttartás" stb. címszó alatt az eddigi bírásokat/kérdéseket, és a jogászok válaszait.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.10.27. 10:14

Ha az új Ptk. át is megy, és - legkorábban 2010-ben - hatályba lép, és benne marad ez a változtatás, az akkor sem fog vonatkozni a már addigra elévült követelésekre.

bögöly # 2008.10.27. 18:16

Kedves Monalisa és ObudaFan!

Köszönöm a válaszokat. Sejtettem, hogy fújhatom a dolgot, bár azért reménykedtem.

Hogy miért nem kértem korábban? Kértem. Akkor, amikor még járt, törvény szerint. Csak mindig kidumálta, hogy majd később adja meg, most ezért, meg azért nem alkalmas. Én balek meg nem akartam bíróságra menni, veszekedni, már csak a gyerekre való tekintettel sem, a jó viszony érdekében. Inkább elhittem, hogy tényleg megadja utólag. Tehát jog szerint elévült. Sőt, még neki lenne joga ellenem fellépni, ha mégis kérném. Szóval egy dolog a jog, meg egy dolog az emberség. Ha azonnal bíróságra megyek, megkapom, ami jár, ő meg tönkremegy, de kit érdekel?

A gyereket továbbra is én nevelem, egyedül. Továbbtanulni nincs miből. Állást keresünk, de az sincs. A csp és a tartásdíj kiesése havi 25 ezer minuszt jelent. Úgyhogy szeptembertől én nem fogom tudni fizetni a számlákat. De ez sem érdekel majd senkit.

Hát ez van. Legközelebb nem leszek emberséges. Senkivel.

Erika

Ullrich # 2008.10.29. 15:24

Tisztelt valaki aki majd seggít!

Érdekes bár nem egyedi szituációban vagyok.
Jómagam Németországban születtem édesanyám német.
Szüleim 87ben elváltak és azóta Magyarországon élek apámmal. A bíróság gyermektertási díjjat szabott ki anyámnak amit ő soha nem fizetett. Kérdés hogy van-e lehetőség eme tartásdíj utólagos behajtására.
A csavar a történetben az az hogy nincs semmilyen információm anyám hollétéről.

Van valamilyen esélyem?
Kit hol merre meddig hívjak?

ObudaFan # 2008.10.29. 18:06

Édesapád hajthatja be az utolsó 6 havit. Az elsőfokon eljárt bíróságon lehet végrehajtási kérelmet benyújtani.

monalisa1 # 2008.10.30. 05:52

Édesanyád hollétét nektek kell felkutatni, ebben a bíróság nem fog tud segíteni.

ObudaFan # 2008.10.30. 10:45

Azért ez nem olyan biztos, és nem is ez a kérdés, hanem hogy fellelhető vagyont lehet-e találni. Meg az, hogy megéri-e.

Ullrich # 2008.10.30. 12:02

Fellelhető vagyont?
De a jelekszerint mindegy is mivel elévűlt a dolog. Akkor marad az hogy semmi.

ObudaFan # 2008.10.30. 12:37

Ez valósztínűleg így van.

cica71 # 2011.01.04. 18:03

Üdv mindenkinek!
Annyit szeretnék megtudni ha valaki tud segíteni,hogy mielőtt tartásdíjra köteleznek valakit az apa kérheti e a bíróságtól az apaság megállapítását?Még akkor is ugyan ha a születésekkor elismerte azt ,de mára már úgy véli hogy nem ő a gyerekek apja és az anya nem igazán akarja az apasági megállapítást?

ObudaFan # 2011.01.04. 21:58

Az apaság vélelmének a megdöntését kérheti. De amíg meg nem dől, fizetni kell a tartásdíjat.

clara79 # 2011.01.05. 19:06

Üdvözlet Mindenkinek!

A kérdéseim a következők lennének: 19 hónapos a kislányom, még állapotos voltam amikor elváltam a férjemtől. Sajnos csak mostanra sikerült odáig eljutni, hogy hajlandó gyerektartást fizetni.A problémám az, hogy sokkal több pénzt keres, mint amennyivel be van jelentve, sőt talán nem is 8 órában, hanem csak 4 órában dolgozik papíron. Persze ez nem igaz. Rendesen 8 órában dolgozik (fogtechnikus a dunántúlon), tehát eleve nem egy alacsony bérkategória, de sajnos elintéztette, hogy a hivatalos bejelentett jövedelme csak a töredéke a valóságnak. Van rá módom, hogy a tényleges pénz után fizessen? Esetleg valamilyen vizsgálatot lehetne- e indítani ez ügyben? Hogyan számolják ki a tartásdíj összegét? Visszamenőleg kérhetem a 19 hónapra a tartásdíjat? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!

Üdvözlettel: Clara

monalisa1 # 2011.01.06. 15:14

A bíróság vizsgálódhat az életmód- az életkörülmény iránt., milyen a lakhatása, a kocsija stb., és hogy mindehhez elegendő-e a bevallott jövedelem?! Meg még ugye "élni" is kell: az esetleges téli/nyári utazások stb. Ha van új partner őrá is csak kell költeni...

A te dolgod hogy konkrét dolgokkal állj elő a bíróságon, azt hogy "hiszed" és "vélelmezed" nem fogja előbbre vinni a problémádat.

T.díj csak hat hónapra visszamenőleg kérhető.

Legjobb lenne ha ügyvéd képviselne a perben.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.06. 15:15

És fontos: a közös gyermek neveléséhez a sajátból is hozzá kell tenni, tehát nem mindent az apától várni.

clara79 # 2011.01.07. 16:08

Azt Én is tudom, hogy hozzá kell tenni. Mióta megszülettet, Én látom el, viselem gondját, (És megjegyzem a legcsodálatosabb dolog az életemben a gyermekem)Azt hiszem, hogy nem akarok túl sokat, mint azt, hogy annyit fizessen amennyi jár!

ObudaFan # 2011.01.08. 09:48

Próbálj tanúkat keresni arra, hogy milyen életszínvonalon él.

rejan # 2011.01.16. 18:19

Kedves Mindenki!
Sajnos úgy alakult, hogy tanácsra lenne szükségem. Még egy éve sincs, hogy házasok vagyunk a férjemmel, 14 hónapos a kisfiunk.Decemberben kiderült, hogy van valakije, el akar válni. Azóta még nem indította el a válást, de hamarosan összeköltözik a szeretőjével. Én GYES-en vagyok a gyerekkel, előtte bocsájtottak el a munkahelyemről. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőségem gyerektartást vonatni, még a válás kimondása előtt tőle, illetve, hogy jogosult lehetek-e asszonytartásra. Egyébként a 190ezres fizetéséből 100ezret hitelre (személyi kölcsönt)fizetünk, ami az ő nevén van, mert nekem nem volt megfelelő jövedelmem a hitelfelvételhez. Ez számít egyáltalán valamit a gyerektartás meghatározásánál?
Köszönettel:

Verus76 # 2011.01.17. 10:21

Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd Úr!

Tanácsra lenne szükségem! 2009 májusában megszűnt élettársi kapcsolatom, amelyből született 2001-ben egy kislányunk. Mivel nekem köztartozásom volt, a volt élettársam felvett kölcsönt 2009 tavaszán, és csak úgy adta oda, ha én ügyvéd előtt lemondok a gyerektartásról, pedig a házat az együttélésünk idején (2003-ban) vettük, benne volt az Ő és az én szüleim nem kevés pénze. Azért nem lett az én nevemre is íratva, mert ott volt a tartozásom.
A lányom nálam van, akikkel eddig beszéltem azt mondták, nem kérhetek gyerektartást mert aláírtam a papírt ügyvéd előtt, hogy ha Ő kifizeti a tartozásom, akkor én gyermektartás címén, sem más jogi indokkal nem támasztok igényt irányában. De megegyeztünk abban is igaz szóban, hogy fizet és a házat a gyerekre íratja. Hát ezek nem történtek meg. A papírt sajnos alá kellett írnom, mert nem tudtam volna eltartani 50% os levonással a fizetésemből kettőnket, ráadásul még albérletben is lakunk. Úgy gondolom még így is a jobbik rosszat választottam.
Önök szerint kérhetek ezek ellenére gyermektartást, vagy nyugodjak bele, hogy nem?

ObudaFan # 2011.01.17. 15:10

Kérhet. A gyermektartásról ugyanis csak a gyámhatóság, vagy a bíróság hozzájárulásával lehet érvényesen lemondani.

rejan

Lehet kérni, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel döntsön a gyermektartás fizetéséről arra az időre is, amíg ítélet nem lesz. A fizetendő kölcsönt is figyelembe kell venni abból a szempontból, hogy mennyi tartásdíjat tud fizetni a másik fél.

Kriszti72 # 2011.01.17. 16:30

Tisztelt Ügyvédnő!

Gyermektartás nemfizetésével kapcsolatban kérném a felvilágosítását. Röviden leírom a történetet.

Tavaly márciusban a bíróságtól kértem a gyermektartás megállapítását,mert az apával akivel 11 évig voltam együtt megromlott a kapcsolatom. Ő biztonsági őrként dolgozik napi 12 órát,de csak 4 órára van bejelentve. A bíróságon is erre a 4 órás hivatalos bejelentésre hivatkozott amit én cáfoltam. A munkaügyi felügyelőséget kértem,hogy ellenőrizzék a céget ahol az apa dolgozik,ez meg is történt és az apa jegyzőkönyvbe elismerte,hogy 12 órákat dolgozik. A következő tárgyaláson egyezséget ajánlott amit megkötöttünk havi fix 25.000 forint gyt.és az elmaradások havi 10.000 forintos törlesztéssel.

Csakhogy az apa három hónap után már nem tartotta be az egyezséget és nem fizetett. Feljelentettem a rendőrségen ahol szembesítés volt mert az apa hazudik és azt mondta hogy ő személyesen adta oda a pénzt,ami persze nem igaz.
A rendőrségi eljárás alatt elindítottam a végrehajtást is de persze nem behajtható mert csekély a jövedelme és abból nem lehet levonni a gyt.és a hátralékokat.,mert a tartozása folyamatosan növekszik.Jelenleg az ügyészségen van az ügy.
A kérdésem az lenne,hogy mit tesz ilyenkor az ügyész? Hogyan tudnám bebizonyítani,hogy az apa szándékosan nem fizet visszaél azzal,hogy a munkáltatója nem jelenti be teljes munkaidőre annak ellenére,hogy a Munkaügyi felügyelőség többször is felszólította a céget.
December óta vonnak az apa keresetéből 12.251 forintot,de én abból nem kapok semmit mert a végrehajtó 42.000 forint mindenféle illetéket felszámolt,és ameddig azt le nem vonják addig nem jut gyerektartásra.
Az is kérdésem lenne még,hogy bár vonnak az apától de én nem kapok semmit,akkor ez továbbra is gyt.elmulasztás?
Vagy itt az apa hivatkozhat arra hogy ez nem önhibájából van?

Kicsit bonyolult a dolog és ezért kérem a segítségét hogy tisztán lássak én is.

Előre is köszönöm a válaszát

Krisztina

monalisa1 # 2011.01.18. 15:26

Kriszi72

Jelen esetben nem róható fel az apának, hogy várnod kell a t.díjra., az apától vonnak -igaz annyit amennyit-, de előbb a végrehajtó a sajátját...

Évente sok tíz- százmillird forintnyi adók folynának be az államkasszába ha nem tűrnék el a kamu 4 órás munkahelyi bejelentkezéseket, azaz drákói szigorral lépnének fel a csalókkal szemben mind a munkaadói- mind a munkavállalói oldalon, egyaránt.

monaLuis
laikus hozzászóló