„A szülői felelősség és együttműködési készség a dolog kulcsa, hidd el, a gyámhivatal csak a jogi kereteket addhatja hozzá. Jó esetben”
Gyerektartás
Helló BBetty vagyok!
Az exem a válás óta fix gyerektartási összeget fizet(15 000 ft-ot), szeretném ha a fizetése 20 %-át vonnák ezentúl.
A gond az, hogy külföldön dolgozik, nem tudom a munkahelye cimét, ez jelent-e akadályt?A bírósági határozatban szerepel, hogy vagy a fix összeget vagy a fizetése 20 %-át fizetnie kell.
A segitségeteket elöre is köszönöm!
Valószínűleg az szerepel a határozatban, hogy 20%-ot, de legalább a fix összeget. Ezt lehet végrehajtani, ehhez nem kell új per, hanem végrehajtási kérelmet kell benyújtani.
Üdv!
Tanácsot kérnék az alábbi ügyben: 2006. januárjában elváltam, két gyermekemet (10, 13 évesek) volt feleségem neveli, gyermektartásdíjként fizetésem 25-25%-át, azaz összesen 50%-át fizetem. Három hónapja megnősültem, feleségem terhességét egy hónapja állapította meg az orvos. Kérdésem: a gyermektartásdíj mérséklését mikor kérhetem a bíróságtól, azon körülményre tekintettel, hogy három gyermekem eltartása azonos mértékben történjen és így a tartásdíj mértéke csökkentésre kerüljön - meg kell várnom a 3. gyermekem megszületését vagy már most is beadhatom a kérelmet a bíróságra?
Köszönöm előre is a segítséget,
Üdvözlettel:
umak
Már most is be lehet adni - célszerű is -, még így is elhúzódhat a döntés az újabb gyermek megszületéséig.
Sziasztok!
Nekem is gyerektartás ügyében lenne kérdésem, mert hallottam egy - szerintem - akkor hülyeséget, hogy szeretnék rendben látni.
Szóval olyat hallottam, hogy amennyiben a biológiai apa apai jogairól lemond (lemond a gyerekéről), akkor gyerektartásra nem kötelezhető, a gyerekek árva (ill. félárva) ellátásban részesül(het)nek.
Továbbá hallottam egy olyat is, mely - szerintem - szintén hülyeség, hogy az a biológiai apa csak akkor fizet gyerektartást, ha ebbe ő beleegyezik. Ha a bíróság előtt belenemegyező kijelentést tesz (tehát a gyerektartáshoz nem járul hozzá), akkor azt nem vonhatják tőle. :)
Igazából én nagyon hülyeségnek tartom ezen két dolgot, hiszen ebben az esetben "minden felelősség nélkül" lehetne valakit kényszeríteni arra, hogy amihez "közöm" van, azt ő egyedül, saját erejéből nevelje.
Ha kérhetnék jogszabályt is, mely alapján a tartást akár állami kényszerrel is megállapítják, illetve, hogy szülői jogairól lemondó szülő is tartásra kötelezhető, és kötelezik is. Már ha így van, és nem a fenti kijelentés az igaz.
Köszi,
SF
Szerintem tévhit, hogy a szülő gyermekéről lemondhat, ilyet a családjogunk nem ismer. A szülő gyermeke általa ismeretlen személy , vagy konkrét személy álatali örökbefogadásához járul hozzá, mely örökbefogadás hatályosulását követően megszűnik tratási kötelezettsége is.
Az apa beleegyező nyilatkozatához kötött tartásdíj megállapításáról még nem hallotam, Csjt -ben ilyet nem olvastam.
"A szülő gyermeke általa ismeretlen személy , vagy konkrét személy álatali örökbefogadásához járul hozzá, mely örökbefogadás hatályosulását követően megszűnik tratási kötelezettsége is."
Tehát ha jól értelmezem amit mondtál, hazánkban nem a "gyerekről" lehet lemondani, hanem a szülői jogokról.
Néztem én is a családjogi törvényt, de abban a tartásdíj-fizetési kötelezettség megszűnéséről nem olvastam semmit, melyik jogszabály tartalmazza ezt az örökbeadási dolgot?
Illetve amit írtál és idéztem ez azt jelenti, hogy a tartásdíj-fizetési kötelezettség az mindaddig fennáll, amíg örökbefogadás nem történik, tehát ha a szülő örökbefogadási hozzájárulást ad, akkor is addig tartásra kötelezett, míg örökbe nem fogadja valaki/vagy az általa megnevezett személy?
SF
"Megszűnik a szülői felügyeleti jog az örökbefogadással is, amennyiben arra korábban nem került sor. Például megszűnik a szülői felügyelet a hathetesnél idősebb gyermek ismeretlen személy általi örökbefogadásához hozzájáruló nyilatkozat megtételével egy időben."
magyarorszag.hu -ról.
A szülő felügyeleti joga és a gyermektartás fizetése mennyire összefüggő?
SF
Közben azt hiszem, hogy megértettem, utánaolvastam :)
Tehát a magyar jog olyat, hogy a "gyermekről való lemondás" igazából nem ismer, az örökbefogadás/örökbeadás jogát és lehetőségét ismeri.
Amennyiben a szülők elváltak, és a szülői felügyelet valamelyest közös marad (a gyerek az anyánál van, de az apának láthatási joga van, stb.), akkor az apa úgy tud "lemondani" a gyermekéről, ha talál egy örökbefogadót, pl. az anya új férjét. Akik KÖLCSÖNÖS akaratukból szentesíthetik a gyámhatóság előtt az örökbeadás-örökbefogadás tényét, és KBS egy másik topicban tett megjegyzése által ez közös akarat lehet, tehát erről bíróság igazából nem is dönthet.
Amíg viszont ez nem történik meg, addig a tartásra kötelezett fél tartást köteles fizetni a gyerek után. A tartásra kötelezettnek pedig (mivel a nevében is benne van, hogy kötelezett), nem önként vállalt dolog a gyerektartás :)
Akkor valahol én gondoltam jól, hogy csak egy "egyszerű nyilatkozattal" nem lehet megúszni a gyerektartás fizetését, és amit nekem állítottak, az igazából ebben a formában nem működik.
Remélem, hogy jól látom a dolgokat :)
Köszi a segítséget és a további hozzászólásokat.
SF
Összefügg, jogok és kötelezettségek együtt jelentkeznek, ha nincs szülői felügyeleti jogod, tartási kötelezettséged is megszűnik.
Ha csak szünetel a szülői felügyeleti jog, a tartási kötelezettség is fennáll.
Értem :) Teljesen világos, köszi a segítséged :)
SF
Vasárnapi apukák ügyvédek véleményét szeretném megkérdezni arról, hogy köteles vagyok-e, jogos-e, fizetni vagy mentesíthető vagyok-e a gyerektartás fizetése alól arra a 30 napos időszakra, amikor a nyári szünidőben a gyermekem velem van.? Valahol erről korábban láttam valamit, de most nem találom. Teljesen logikusnak tartom, hogyha gyermekem nálam van, én tartom el, akkor gyerektartást ezzel teljesítem, ha még a tatásdíjat is fiztem, akkor kettősen teljesítek. Hol található erre vonatkozó paragrafus??
Én ugyan nem vagyok ügyvéd, de nekem is voltak ilyen kérdéseim a tartásdíjjal kapcsolatban. Biztosan fognak erre válaszolni, de szinte ezer százalék, hogy arra az időszakra is fizetni kell, amikor éppen nálad van a gyerek. Ez egy rendszeresen fizetett összeg, vagy havi fix összeg, vagy százalékos a jövedelmed alapján. Én is háborogtam ez ellen, de végülis ha belegondolok, akkor a szabadságra is fizetést kapok, pedig akkor nem is dolgozok. Ezt nevezik fizetett szabadságnak. No meg még egy fontos dolog:
(2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj).
Kedves fórumtagok!!
Megszeretném kérdezni, hogy 7 éves elmaradt gyermektartásdíjra lehet-e felszámoltatni kamatot?
köszönöm
Gyermektartásdíjat - hacsak a jogosult nem tud méltányolható okot a mulasztásra - legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni. Egyébként viszont a nem teljesített tételek vonatkozásában lehet kérni késedelmi kamatot.
Sziasztok!
Mi van abban az esetben, ha még csak ideiglenes döntés született, és a bíró nem döntött a gyerektartás összegéről. Mi kértünk egy bizonyos összeget, de volt párom, annak harmadát fizeti. Visszamenőleg is kifizette azt az összeget amit ő gondolt.
Abban az esetben, ha a bíróság magasabb gyerektartást ítél meg, visszamenőleg is fizetnie kell a különbözetet?
Segítsetek már abban, hogy a bíróság mi alapján dönt az összegszerűségről?
Én úgy tudom, hogy a jövedelem alapján.
De kedves párom minimálbéren van bejelentve, viszont a bíróságon kérkedett luxus körülményeivel.
Mi az a maximum, amit lehet kérni?
A maximum a jövedelme (nem a bejelentett, hanem a tényleges) 50%-a. A tartásdíj mértéke elsősorban a gyermek rászurultságának mértékétől függ (pl. van-e valamilyen betegsége, jár-e különórákra, stb.), másodsorban a szülők jövedelmétől. Bármilyen bizonyítást (pl. tanúk) bejelenthetsz a tényleges jövedelme tekintetében. Ha többet ítél a bíróság, mint amennyit most fizet, a hátralék megfizetésére is kötelezni fogja.
Tud-e valaki olyan paragrafusról, ahol arról írnak vagy arra utalnak, hogy a gyerektatást nem kell arra az 1 hónapra fizetni, amikor a gyerek szünidőt tölti a másik szülővel, és így a szülő természetben gondoskodik róla.
Nincs olyan, akkor is fizetni kell, mert állitólag a tartásdij évi átlagra van kalkuálva.
B
Erre a hónapra is fizetni kell.
Kérdés gyerektartás ügyében.
Van arra lehetőség, hogy egyösszegben fizessen valaki gyerektartást? Ezt meg lehet valósítani a gyámhivatalban? Vagy pl. úgy, hogy van egy ingatlan, és azt a gyermekek nevére iratni. (Max haszonélvezetet tartani fenn), meg pl. földtulajdont adni a gyerekeknek, melynek van éves bérleti díja, amely őket gyarapítaná? Erre van lehetőség? És így nem a munkabérrel lenne a gyerektartás megfizetve?
Konkrétan testvérem gyerektartási kérdésben akar "megállapodni", de a feleség hajthatatlan. Testvérem nem akarja azt, hogy a bérének negyven százaléka le legyen tiltva, ezért akar egyösszegben fizetni, hogy aztán a bérét békénhagyják. Jelenleg 50 000 Ft gyerektartást fizet havonta. Viszont ez az összeg drasztikusan csökkenhet, mert ez az állása nem biztos, hogy megmarad. Õ hajlandó lenne kb. 3.500.000 Ft-ot egyösszegben vagy tulajdonban megfizetni (föld és lakóingatlan) Gyerektartást az egyik gyerek után még 10 évig, a másik után még 6 évig kell fizetnie. Vagyis az általa ajánlott három és félmillió forint bizony nem rossz ajánlat (figyelembe véve a banki kamatozást is, meg minden ilyesmi, a földből származó bevételről nem is beszélve - éves szinten 100-200e Ft)
Vagyis a kérdés egyszerűen: Van lehetőség arra, hogy a gyerektartást egyösszegben (kp-ben vagy tulajdonban) megfizessen? Ezt hogy lehet megvalósítani, ha az anya ilyenről hallani sem akar?
SF
Gyámhivatal hozzájárulásával, vagy bírósági egyezségben lehet megvílósítani, de kell az anya hozzájárulása. Ekkor is azért valamennyi folyamatosan fizetendő díjat is illik megállapítani, de jóval kevesebbet, mint enélkül.
Jó napot! érdeklődni szeretnék, hogy a visszamenőleg járó tartásdíjat, valamint a havonta juttatandót hogy fogom megkapni, ha az apától sehogy nem tudják levonni. ez számára milyen következményekkel járhat?
a válaszokat előre is megköszönném
Kedves Maximm!
A gyermektartásdíj iránt a bíróságon keresetet kell beadni. Amennyiben a bírósági végrehajtó megállapítja, hogy valóban a végrehajtás eredménytelen, a magyar állam maximálisan hat hónapra visszamenőleg ún. megelőlegezi a gyermektartásdíjat.
Javaslom, hogy az illetékes Városi Bíróság ingyenes jogi tanácsadását keresse fel, ahol segítenek megszerkeszteni a keresetlevelet, ill. jegyzőkönyvben rögzítik azt.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02