Gyerektartás

gulyi # 2006.05.19. 10:11

Sziasztok!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Ha tudtok még valami okosat hogy hogyan is tudnám bebizonyítani hogy többet keres mint a minimálbér örömmel várom!
Mégegyszer köszi!

Cápafagyi # 2006.06.05. 08:54

Sziasztok!
Április óta rendesen fizetem (átutalással) a megállípított gyt díjat az exnejemnek. 5 éve elváltunk és az eddig fizetendő gyt-t beszámítottuk a közös ingatlanunkba. Havi 15.400 Ft-ot fizetek gyerekenként. Próbáltam vele peren kívül megegyezni a gyt díj emelt összegében, elvégre több a fizetésem mint 5 éve, mikor a 15.400 Ft-ot megállapították. Õ hallani sem akart róla, perre akarja vinni. Erre kaptam egy olyan idézést, melynek mellékletében össze vissza hazudozik: pl. én zárkózom el mereven a közös megegyezéstől (ki az a hülye aki pert akar a nyakába?), fél, hogy nem fogom rendesen fizetni a gyt-t, mert már tettem neki ilyen kijelentést, állítólag a fizetésemről is információi vannak, miszerint 250.000 bruttó (a valóságban igazoltan 150.000 bruttó egy fillérrel sem több), továbbá tudomása van róla, hogy másodállásból hatalmas összegeket rakok zsebre (bárcsak így lenne) és még sorolhatnám. Bizonyítani nem tudja, én viszont az ellenkezőjét igen.
A fentiek alapján gyermekenként 30.000 Ft-ot akar letiltatni (20-20%).
Namost a 20% az oké, de akárhogy számolom az max 19.000 Ft.
Kérdés: Nem kellene az állításait igazolnia?
Van még esély a per előtt közös megegyezésre hivatalos vagy nem hivatalos formában?
Ugye nem ítélhetnek meg neki ekkora összeget a nettó 98.000 Ft-omból? Ha környezettanulmányt készíttetne, sem találna nagyobb vagyonra utaló nyomot, még a családom környezetében sem (sajnos). Panelban élek, 25 eFt/hó lakáskölcsönt fizetek 20 évig, kocsim nincs.
Egyszerűen az exasszony pénzéhes és bepróbálkozik.
Mit hozhat ki ebből a helyzetből?

Üdv

Cápafagyi

Cápafagyi # 2006.06.05. 09:07

...folyt

A gyermekekre az ex nem sokat költ, anyám és én ruházzuk őket (kb.75%-ban), fodrászhoz már évek óta mi visszük a gyerekeket, nyaralni, kirándulni jönnek velem minden évben. A beiskolázás 50%-át én állom, évközben is költünk tanszerekre, 3 éven át vettük nekik a buszbérletet minden hónapban és még sorolhatnám.
Mindezzel nem lenne semmi gond és nem is kérem számon senkin, csak ezek után pofátlan szemétségnek tartom a hozzáállását.
Az exnejem nem kötelező jelleggel el kezdett fizetni valami előtakarékossági alapba kb 30eFt-ot megvonva a pénzt a gyerekek elől, nem keres túl jól ő sem, mégis ilyen ésszerűtlen dolgokba hajszolja bele a gyerekeket és magát. Befizetett valami asztrológiai tanfolyamra is, az biztos nagyon szükséges a gyermekek szempontjából.
Leírta a beadványában (a gyt díj emelésének reményében), hogy a lányunk allergiás betegségben szenved. Tudomásom szerint nem szed rá gyógyszert, nem áll kezelés alatt, nem érinti hátrányosan a dolog, hacsak az nem hátrány, hogy nem símogathat kutyát és macskát.
Szóval, mindezek után mire számíthatok?

Üdv
C

adel80 # 2006.06.05. 09:09

Szia Cápafagyi!
Igaz nem vagyok igazi szakmabeli, de rálátásom a dolgokra már van. Ne aggódj a fizetésed 20% -a gyerekenként. De ez se biztos, ez a max. A bíróság azt fogja kimondani, hogy a fizetésed bizonyos %-a de minimum ennyi összeg. A bíróság mérlegelni fogja a dolgokat.
De arra ügyelj, hogy a megélhetésedet nem veszélyeztetheti. Olyan sokat nem kérhet. Igaz nem tudom hány gyereked van. A másik dolog!!!
Ne vedd figyelembe, hogy éppen mivel dobálózik, mert nem ő dönt. Mondani és fenyegetőzni mindennel lehet.

adel80 # 2006.06.05. 09:16

Szia!
Időközben elolvastam a másikat is.
Hozzászólnék ha lehetne.
Ahogy elolvastam a problémádat, úgy látom az ex-ed rendesen kihasznál és te ezt hagyod. Ne tedd.
Te nem szeretnéd újra kezdeni azt életedet? Ha elválltál akkor egy szerető másik társsal? szerintem igen. Elmondom neked ha érdekel a mi esetünket. És ha úgy gondolod gondolkozz el rajta. Várom a válaszodat.

ObudaFan # 2006.06.05. 17:05

Mondjuk az nem igaz, hogy a különélő szülő saját szükséges tartását ne veszélyeztethetné a gyermektartás. Ugyanakkor gyermekenként 15-25%, és az összes gyermekre max. 50% áll. Ha a munkáltató az alacsonyabb keresetet igazolja, az anyuka köteles bizonytani azt, hogy magasabb, pl úgy, hogy akkor miből van ez-az az apának.
A gyermek különös szükségleteit - ilyen a gyógyszer, különóra - is az anyukának kell bizonyítania, ez viheti 20-20%-ról 25-25%-ra.

Cápafagyi # 2006.06.05. 18:49

Szia Adel80!
Természetesen szeretnék egy új kapcsolatban új gyermeket, az exemnél egy fiú és egy lány maradt, de napi kapcsolatban vagyunk, én hozom, viszem őket a suliból (napi 40 km összesen). Én megmondtam, hogy nem a gyerekektől válok el, hanem az anyjuktól, de attól nagyon, ezért nem érdekel, hogy naponta mennyit autózok vagy fizetek a napi kapcsolat fenntartásáért. Csak, ahogy azt leírtam, a pofátlansága zavar, hogy bíróság elé citál, mint sötét őstermelő a szomszédját, mert átlóg a bozót.
Jah és igen! Léccives oszd meg velem a te esetedet is, ha kérhetem, hátha tanulok belőle, vagy hasznos lehet.
Köszönöm!

Obudafan!
"Ha a munkáltató az alacsonyabb keresetet igazolja, az anyuka köteles bizonytani azt, hogy magasabb, pl úgy, hogy akkor miből van ez-az az apának."
A munkáltatómnak nem áll módjában csak egyféle fix keresetet igazolni, ezzel nem lesz gáz.
A másik dolog, hogy nincs mit elővenni, ami a tulajdonomban (sőt családom tulajdonában) van, legyen az ingó vagy ingatlan és érdemes lenne rajta rágódni. Bankkölcsön van, panel lakás van, kocsim nincs, plazma TV-m nincs, mivel mérik még manapság a "de megszaladt ennek a csávónak" stílust??? Na, az sincs.

Üdv
C

adel80 # 2006.06.07. 00:39

Tisztelt ObudaFan!

Többször olvastam a hozzászólásaidat, tanácsaidat és bizonyos dolgokban nagyon sokat segítettek. De őszintén kérdezem én!
Ha egy házasság megromlik, válásra kerül a sor és van két gyerek. Az apa elköltözik, hátra hagy szinte mindent. mert a két gyerek ott van. Elköltözése óta rendszeresen fizeti a gyerektartást. Igaz határozat még nincs, de ne legyen gond a későbbiekben, a fizetése 40%-át már odaadja, mert ha nem, kérdőre vonhatják, majd végrehajtás keretében letilthatják, levonhatják. Szóval fizet. Albérletbe költözik, mert nincs máshová. Fizeti az albérletet a rezsit a munkába járást és a többi kiadásait. A személyi hitelét amit még ő vett fel az asszony unszolására. Konkrétan:
Átlagban keres nettó 115.000 ezer forintot , a 40% -a 46.000 ezer forint , albérlet 30.000+rezsi, személyi kölcsön 10.000 ezer. Ha összeszámoljuk kb.20.000 ezer forint marad.
És utána? A megélhetését nem veszélyezteti?
Mert ha tudná, hogy nem lesz baja abból, hogy nem a teljes 40%-ot fizeti, hanem körülbelüli összeget a két gyerek szükségleteire ( még nincs határozat) akkor most még talán tudna haladni előre egy kicsit, hogy normális körülmények közé vigye a két gyereket. A két gyerek 5 és4 évesek, egészségesek óvodába járnak. Dióhéjban ennyi. Erre keresünk választ, és ha találnék nagyon megköszönném.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.07. 07:45

Félre tetszett érteni ObudaFant. Õ éppenséggel azt mondta, hogy a gyermektartásra köteles szülőnek ezt a kötelezettségét még saját megélhetése veszélyeztetése árán is teljesítenie kell. Ráadásul ez nem ObudaFan véleménye - hanem a törvény. (Vagyis ő csak kijavította egy jogi tévedésedet.)

pocak # 2006.06.08. 04:57

Azért ez nem egészen így van.
A szükséges tartásának a rovására mehet csak, a szükséges tartás azonban nem jelent szűkös tartást. Erre kimondottan egy Legfelsőbb Bírósági indokolás is rámutat.

Pont az általatok hivatkozott jogszabály kommentárjában található ez:

A kiskorú gyermek tartásra rászorultsága kora, fizikai és szellemi érettségének hiánya miatt fennáll. Ebből következik, hogy a szülőt a tartásért fokozottabb helytállási kötelezettség terheli, melyet a fenti jogszabály úgy fogalmaz meg, hogy a szülő saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani a kiskorú gyermekével azt, ami a közös eltartásukra rendelkezésre áll.
A Csjt. 69/A. § (1) bekezdésének megfelelő alkalmazása azonban nem vezethet olyan eredményre, hogy a tartás teljesítésével a szülő megélhetése teljesen ellehetetlenüljön. Hasonló tartalommal foglalt állást a Legfelsőbb Bíróság amikor kifejtette, hogy a szülőnek saját szükséges tartása terhére megállapítható gyermektartásdíj-fizetési kötelezettsége nem korlátlan.

Tehát a megszokott életszínvonala csökenésének tűrése, az esetleges luxusról való kényszerű lemondás belefér. A mindennapi megélhetés veszélyeztetésére azonban nem kerülhet sor.
Tehát a külön élő szülő nem köteles éhen halni a gyerektartás fizetési kötelezettség miatt.

adel80 # 2006.06.08. 09:22

Sajnos luxus a házasságuk alatt sem volt, így nem kell miről lemondani. Itt igazán arról van szó, hogy a két gyerek ne szenvedjen hiányt, mi megtesszük amit tudunk, de az "ex"-nek észe ágába sincs dolgozni menni, - pedig megtehetné-hanem ő is abból él amit mi adunk gyerektartásként. Olyan címszó alatt, hogy " Elsőnek az ő igényeit kell kielégítenie, csak utána jön a gyerekeké." Most úgy áll a helyzet, hogy a két gyerek tartja el őt is.

ObudaFan # 2006.06.08. 18:49

A Legfelsőbb Bíróság eseti döntésében valóban úgy foglalt állást, hogy "A szülôknek a saját szükséges tartása terhére megállapítható gyermektartásdíj-fizetési kötelezettsége nem korlátlan [Csjt. 69/A. § (1) bek., 69/C. § (1) és (2) bek.]."

Ismerem a döntést, hivatkoztam is már rá perben. Csak érdemes pontosan elolvasni az egész határozatot, nem csak az összegzését. Az alperes 6000 Ft-os jövedelméből 4000 Ft -ot ítélt meg 95-ben a jogerős ítélet, erre mondta az LB, hogy ez már túlzás. A bíróságok pedig tapasztalatom szerint éppen csak ilyen extrém esetekben alkalmazzák a döntést, az adel80 által írt körülmények ehhez nem hasonlíthatóak.

Ez van, ez a joggyakorlat.

ObudaFan # 2006.06.08. 18:50

Ja, a közzétett döntés száma BH1996. 591.

kisbocs # 2006.06.13. 10:12

Sziasztok!

Sűrgős segítségre lenne szükségem az alábbi kérdésben:
Mikortól vagyok köteles gyerektartást fizetni és mekkora összeget, ha még nincs bírói ítélet és nem tudunk megegyezni a feleségemmel? Jelenleg egy fedél alatt élünk. Én fizetem a rezsit és a hitelt. A nejem szerint megszünt az életközösség köztünk, mert párszor a szüleimnél aludtam, mivel elüldözött otthonról. Igazából azt sem tudom pontosan mitől szűnik meg az életközösség, ha nem költöztem el otthonról, csak máshol aludtam és ugyanúgy fizetek minden költséget.

Előre is köszi.
kisbocs

pocak # 2006.06.13. 11:02

Elméletileg akkor is kötelezhető vagy gyerektartás fizetésére, ha közös háztartásban éltek, de nem járulsz hozzá a gyerek mindennapi szükségleteinek a biztosításához.
Ehhez a feleségednek pert kell indítania ellened gyerektartás iránt, és persze bizonyítania kell tudni azt, hogy te nem járulsz hozzá a gyerek tartásához annak ellenére, hogy együtt éltek.
Nyilván itt az nem számít, hogy néha egy-egy éjszakát nem otthon töltesz, attól még te ott laksz, velük közös háztartásban.
Jogilag csak a jogerős bírói végzést követően vagy kötelezhető tartásdíj fizetésére, ha ezt a bíróság megállapítja, de a nejed kérheti max. 6 hónapra visszamenőlegesen is(a keresetlevél beadásának dátumától számítva).
Ha te úgy érzed, hogy hozzájárulsz a költségekhez (a gyerekéhez is), és ezt bizonyítani is tudod, akkor csak tégy úgy, ahogy eddig és ne aggódj.
Ja, és ha nem muszáj, ne költözz ki a lakásból, mert aki önként távozik, az utána nem követelhet a másiktól lakáshasználati (u.n. lelépési) díjat.
Ha mégis kenyértörésre kerül a sor, és különváltok, akkor gyerektartásként a bíróságnak vizsgálnia kell mindkét fél jövedelmi és vagyoni viszonyait a gyerektartás megállapítátánál, de általában a külön élő szülő jövedelmének 20%-ában (jogszabály szerint 15-25%) szokták meghatározni. De megegyzés tárgya, vagyis ha tudtok, megegyezhettek havi fix összegben is. Ha nem tudtok megegyezni, akkor a bíró dönt.
Elméletileg kérheti a nejed, hogy letiltással kapja, azaz a munkáltatód automatikusan utalja a béredből számára a végzés szerinti összeget, de megegyezhettek abban is, hogy elfogadja az önként teljesítésedet. Ez azért szerencsésebb. mert erről a munkáltató nincsen értesítve, tehát pl. hiteligényléskor a munkáltatói igazolásnál nincs feltüntve levonás a béredből.

kisbocs # 2006.06.13. 11:54

Köszi a gyors választ.
Lenne még néhány konkrét kérdésem:
Mivel tudom igazolni, hogy hozzájárulok a mindennapi költségekhez? Fizetem a teljes rezsit és a lakáshitelt /ez kb. 60%-a a fizetésemnek/, ezt csekkel tudom igazolni, de egyéb kiadást hogyan?
Mi számít kiköltözésnek, ha elszállítom az összes személyes holmimat vagy elég ha néhány ruhadarabbal elvonulok és közben rendesen hazajárok csak éppen nem alszom ott?
Három gyermekem van, ebben az esetben reálisan mekkora százalékot szoktak megítélni?
köszi

pocak # 2006.06.14. 04:41

A nevedre szóló csekkel illetve bankszámlakivonatokkal tudod bizonyítani, hogy a te fizetésedből megy mind az ötötök lakhatása. (Ha néha vásárolsz is élelmiszert, ruhát a gyerekeknek, akkor fizess a bankkártyáddal és tedd el a blokkot meg a kártyás fizetést igazoló papírt, ezzel is tudod bizonyítani.) Szerintem ez hozzájárulásként elég is a részedről. (Az 1 főre jutó lakáshitel + rezsi, ahogy saccolom, legalább 15-20 ezer Ft-ra jöhet ki, ez az összeg pont felér egy átlag gyerektartással.) Amíg nincs bírói végzés arról, hogy köteles vagy x összegű gyerektartást fizetni, addig én a helyedben nem fizetnék még ezért külön. De persze ezeket a költségeket akkor továbbra is álld!

Hogy ténylegesen mi számít kiköltözésnek, ez jó kérdés, ezt inkább Obuda válaszolja meg, ő a jogász. Már ha egyáltalán erre van kimondottan jogszabályhely. Laikusként úgy gondolom, hogy talán elsődlegesen a te szándékot a mérvadó. Ha elszállítod az összes holmidat és utána már nem is alszol többet ott, csak mondjuk visszajársz látogatni a gyerekeket, akkor az biztosan kiköltözésnek számít. (A lakcímről való kijelentkezés nem mérvadó, attól még ki is költözhettél, meg nem is.)
Szerintem megnyugtatóbb lenne ebből a szempontból, ha hetente 1-szer legalább visszamennél aludni.

A gyerektartás gyerekenként a nettó fizetés 15-25%-a szokott lenni, de legfeljebb a fizetésed 50%-a vehető erre igénybe. Mivel általában gyerekenként 20%-ban szokták meghatározni, ezért három gyerek esetében már ugrik a fél fizetés. De megegyezhettek gyerekenként fix összegben is.
Manapság gyerekenként 10 ezer a minimum (ennyi a nettó minimálbér 20%-a), ennél kevesebbet csak rendkívüli körülmények miatt ítélnek meg (tartós munkanélküliség, rokkantnyugdíj, stb.) Vidéken az átlag 15-25 ezer gyerekenként egy átlag jövedelmű családnál, a fővárosban nem ritka a 30-40 ezer sem.

Laca42 # 2006.06.14. 13:54

Kedves Fórumózók!

tartásdíjjal kapcsolatos kérdés

Egy éve váltam el, közös megegyezéssel. Fix összegű (és sok) gyerektartást fizetek.

A megállapodás értelmében a nyári szünet felében a gyerekek velem vannak. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy július felében és augusztus kb. 2/3 részében nálam lesznek.

Jól tudom-e, hogy erre az időszakra az anyának a gyerektartás csak időarányosan jár?

Megköszönném, ha szakember is válaszolna!

pappa # 2006.06.14. 14:20

Sajnos nem, ha a megegyezésben nem rögzítettétek.

Colette # 2006.07.17. 12:32

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az exem ugyan fizeti a gyerektartást, de a megállapított visszamenőleges összeget a mai napig nem fizette ki. Tudom, hogy kell végrehajtást kérnem, de sem bejelentett munkahelye nincs, és semmi nincs a nevén. Magyarul 100% hogy a végrehajtás sikertelen lenne... Ebben az esetben hiába fordulok a gyámügyhöz, ezt nem fizetik ki helyette? És ebben az esetben mi van? soha nem is kell kifizetnie? Behajthatatlan hátralék lesz?
Hallottam olyat is, hogy valaki két hónap gyerektartás nemfizetés miatt két hónap börtönbüntetést kapott. Amit már nem is fizethetett ki.. Ez valóban így van? Ha nem fizet és helyette fizet az állam, akkor lecsukják?

ObudaFan # 2006.07.17. 20:56

Nem feltétlenül, ez két teljesen külön dolog.

A gyermektartásdíj megelôlegezésének akkor van helye, ha

• a bíróság a tartásdíjat jogerôs határozatában már megállapította vagy van olyan külföldi bíróság, vagy más hatóság által hozott jogerôs határozat, amelyet a Magyarországon élô gyermek javára nemzetközi szerzôdés vagy viszonosság alapján kell végrehajtani, és
  • a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá
  • a gyermeket gondozó szülô vagy más törvényes képviselô nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy fôre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
A gyámhivatal a gyermektartásdíj behajthatatlanságát a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett eredménytelen végrehajtást követôen állapítja meg. Az eredménytelen végrehajtást, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó foglalási jegyzôkönyv hat hónapnál régebbi nem lehet.
Nincs helye továbbá a gyermektartásdíj megelôlegezésének

• részösszegû megfizetés vagy részösszegû behajthatóság esetén, ha ennek mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja, vagy
  • lejárt gyermektartásdíj esetén.

(Hát, ez van.)

Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.

kristonia # 2006.07.19. 14:29

Sziasztok!
Segitsen valaki,vagy adjatok tanácsot:
A volt férjem eddig rendessen fizette a gyerektartást,de mostanában nem fizeti úgy ahogy kellene.Mit tudnák csinálni?
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2006.07.19. 20:38

Az attól függ, hogy mi alapján fizette. Ha ítélet, vagy bírói egyezség alapján, akkor végrehajtási kérelmet kell beadni az elsőfokon eljárt bíróságon. Ha nem volt egyik sem, akkor pert kell indítani a tartás iránt. (Azért ha volt férj, akkor nyilván vagy ítélet, vagy bírói egyezség alapján fizet.)
Sietni kell, mert a hátralék csak 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető.

apucika # 2006.07.20. 09:32

Sziasztok!
A válás során meghatározott gyerektartás összege módosítható abban az esetben, ha kiderül, hogy netán azt a pénzt másra költi, illetve nem kimondottan arra fordítja ami az eredeti célja? (mi a célja meghatározható ez?)
Az ex-nejemnek létminimum(!) a keresete és költségmentességet kért a bíróságon, majd fogta magát és elrepült külföldre nyaralni a gyerekeimmel, nem kevés pénzért. Ugyan ruházatuk, ellátásuk nem toprongyos, de igen kifogásolható. Nem a gyerekeimtől akarom megvonni a támogatást, hanem azt akarom elérni, hogy rájuk költse a volt feleségem. Vállalnám én is ezt, de tudomásom szerint ez nem lehetséges a jelen törvények alapján. Vagy mégis?

kristonia # 2006.07.20. 15:29

ObudaFan!
Bírosági határozat van a gyerektartásról.
Azt hallottam már,hogy a 6 hónapot kifizetik,csak az a baj,hogy a volt férjem az egyik hónapban fizet a másikban pedig nem.
Én úgy tudom,hogy ilyenkor nem tudok semmit sem csinálni.
Vagy esetleg tudok?Segitsetek köszi.